Шрифт

Чтения на каждый день Великого поста

Чтение ветхозаветных пророчеств в Среду седмицы Ваий (Шестая)

Проро́чества Иса́иина чте́ние. (Ис 58:1–11)

Та́ко глаго́лет Госпо́дь: возопи́й кре́постию и не пощади́, я́ко трубу́ возвы́си глас твой и возвести́ лю́дем Мои́м грехи́ их и до́му Иа́ковлю беззако́ния их. Мене́ день от дне и́щут и разуме́ти пути́ Моя́ жела́ют, я́ко лю́дие пра́вду сотвори́вшии и суда́ Бо́га своего́ не оста́вившии, про́сят ны́не у Мене́ суда́ пра́ведна, и прибли́житися ко Го́споду жела́ют, глаго́люще: что я́ко пости́хомся, и не уви́дел еси́? Смири́хом ду́ши на́ша, и не уве́дел еси́? Во дни бо поще́ний ва́ших обрета́ете во́ли ва́ша, и вся подру́чныя ва́ша томите́. А́ще в суде́х и сва́рех постите́ся, и бие́те пястьми́ смире́ннаго, вску́ю Мне постите́ся, я́коже днесь, е́же услы́шану бы́ти с во́плем гла́су ва́шему? Не сицева́го поста́ Аз избра́х, и дне, е́же смири́ти челове́ку ду́шу свою́, ниже́ а́ще сляче́ши я́ко серп вы́ю твою́, и вре́тище и пе́пел посте́леши, ниже́ та́ко нарече́те пост прия́тен. Не такова́го бо поста́ Аз избра́х, глаго́лет Госпо́дь, но разреша́й всяк соу́з непра́вды, разруша́й обдолже́ния наси́льных писа́ний, опусти́ сокруше́нныя в свобо́ду, и вся́кое писа́ние непра́ведное раздери́. Раздробля́й а́лчущим хлеб твой, и ни́щия безкро́вныя введи́ в дом твой, а́ще ви́диши на́га, оде́й, и от сво́йственных пле́мене твоего́ не пре́зри. Тогда́ разве́рзется ра́но свет твой, и исцеле́ния твоя́ ско́ро возсия́ют, и преды́дет пред тобо́ю пра́вда твоя́, и сла́ва Бо́жия обы́мет тя. Тогда́ воззове́ши и Бог услы́шит тя, и еще́ глаго́лющу ти, рече́т: се приидо́х. А́ще оты́меши от себе́ соу́з, и рукобие́ние, и глаго́л ропта́ния, и да́си а́лчущему хлеб от души́ твоея́, и ду́шу смире́нную насы́тиши, тогда́ возсия́ет во тьме свет твой, и тьма твоя́ бу́дет я́ко полу́дне. И бу́дет Бог твой с тобо́ю при́сно.

Бытия́ чте́ние. (Быт 43:26–31; 45:1–16)

Принесо́ша Ио́сифу бра́тия его́ да́ры, я́же имя́ху в рука́х свои́х, в дом, и поклони́шася ему́ лице́м до земли́. И вопроси́ их: здра́ви ли есте́? И рече́ им: здрав ли есть оте́ц ваш ста́рец, его́же реко́сте, еще́ ли жив есть? Они́ же реко́ша: здрав есть раб твой, оте́ц наш, еще́ жив есть. И рече́: благослове́н челове́к о́ный Бо́гу. И прини́кше поклони́шася ему́. Воззре́в же очи́ма свои́ма Ио́сиф, ви́де Вениами́на бра́та своего́ единома́терня, и рече́: сей ли есть брат ваш юне́йший, его́же реко́сте ко мне привести́? И рече́: Бог да поми́лует тя, ча́до. Возмути́ся же Ио́сиф, подви́жеся бо утро́ба его́ о бра́те свое́м, и иска́ше пла́кати, вшед же в ло́жницу, пла́кася та́мо. И умы́в лице́, изше́д удержа́ся. И не можа́ше Ио́сиф удержа́тися всем предстоя́щим ему́, но рече́: отосли́те всех от мене́, и не предстоя́ше ни еди́н Ио́сифу, егда́ познава́шеся бра́тии свое́й. И испусти́ глас с пла́чем, слы́шаша же вси еги́птяне, и слы́шано бысть в дому́ фарао́нове. Рече́ же Ио́сиф бра́тии свое́й: аз есмь Ио́сиф, еще́ ли оте́ц мой жив есть? И не мого́ша бра́тия отвеща́ти ему́, смути́шася бо. Рече́ же Ио́сиф бра́тии свое́й: прибли́житеся ко мне, и прибли́жишася. И рече́: аз есмь Ио́сиф брат ваш, его́же прода́сте во Еги́пет. Ны́не у́бо не скорби́те, ниже́ же́стоко вам да яви́тся, я́ко прода́сте мя се́мо, на жизнь бо посла́ мя Бог пред ва́ми. Сие́ бо второ́е ле́то глад на земли́, и еще́ пять лет оста́, в ни́хже не бу́дет ора́ния, ни жа́твы. Посла́ бо мя Бог пред ва́ми оста́вити вам оста́нок на земли́, и препита́ти ваш оста́нок ве́лий. Ны́не у́бо не вы посла́сте мя се́мо, но Бог, и сотвори́ мя я́ко отца́ фарао́ну, и господи́на всему́ до́му его́, и кня́зя всей земли́ еги́петстей. Потща́вшеся у́бо, взы́дите ко отцу́ моему́ и рцы́те ему́: сия́ глаго́лет сын твой Ио́сиф, сотвори́ мя Бог господи́на всей земли́ еги́петстей, сни́ди у́бо ко мне и не уме́дли. И всели́шися в земли́ Гесе́мли Арави́йстей, и бу́деши близ мене́ ты и сы́нове твои́, и сы́нове сыно́в твои́х, о́вцы твоя́, и воло́ве твои́, и ели́ка суть твоя́. И препита́ю тя та́мо, еще́ бо пять лет бу́дет глад на земли́, да не поги́бнеши ты и сы́нове твои́, и вся име́ния твоя́. Се о́чи ва́ши ви́дят, и о́чи Вениами́на, бра́та моего́, я́ко уста́ моя́ глаго́лющая к вам. Возвести́те у́бо отцу́ моему́ всю сла́ву мою́ су́щую во Еги́пте, и ели́ка ви́дите, и ускори́вше, приведи́те отца́ моего́ се́мо. И напа́д на вы́ю Вениами́на, бра́та своего́, пла́кася над ним. И Вениами́н пла́кася на вы́и его́. И облобыза́в всю бра́тию свою́, пла́кася над ни́ми, и по сих глаго́лаша к нему́ бра́тия его́. И пронесе́ся глас в дому́ фарао́нове, глаго́люще: приидо́ша бра́тия Ио́сифова. Возра́довася же фарао́н и раби́ его́.

При́тчей чте́ние. (Притч 21:23–31; 22:1–4)

И́же храни́т своя́ уста́ и язы́к, соблюда́ет от печа́ли ду́шу свою́. Проде́рзый и велича́вый, и гордели́вый, губи́тель нарица́ется, а и́же памятозло́бствует, беззако́нен. По́хоти лени́ваго убива́ют, не произволя́ют бо ру́це его́ твори́ти что. Нечести́вый жела́ет весь день по́хоти злы́я, пра́ведный же ми́лует и ще́дрит неща́дно. Же́ртвы нечести́вых ме́рзость Го́сподеви, и́бо беззако́нно прино́сят я́. Свиде́тель ло́жный поги́бнет, муж же послушли́в сохраня́емь возглаго́лет. Нечести́в муж безсту́дно стои́т лице́м, пра́вый же сам разумева́ет пути́ своя́. Несть прему́дрости, несть му́жества, несть сове́та у нечести́ваго. Конь уготовля́ется на день бра́ни, от Го́спода же по́мощь. Лу́чше и́мя до́брое, не́же бога́тство мно́го, па́че же сребра́ и зла́та благода́ть блага́я. Бога́т и нищ срето́ста друг дру́га, обои́х же Госпо́дь сотвори́. Худо́г ви́дев лука́ваго му́чима кре́пко, сам наказу́ется, безу́мнии же мимоше́дше оттщети́шася. Род прему́дрости страх Госпо́день, и бога́тство, и сла́ва, и живо́т.