Шрифт

Чтения на каждый день Великого поста

Чтение ветхозаветных пророчеств в Вторник седмицы Ваий (Шестая)

Проро́чества Иса́иина чте́ние. (Ис 49:6–10)

Та́ко глаго́лет Госпо́дь: се дах тя в заве́т ро́да, во свет язы́ком, е́же бы́ти тебе́ во спасе́ние, да́же до после́дних земли́. Та́ко глаго́лет Госпо́дь, изба́вивый тя Бог Изра́илев: освяти́те уничижа́ющаго ду́шу свою́, гнуша́емаго от язы́к рабо́в кня́жеских, ца́рие у́зрят его́ и воста́нут кня́зи, и покло́нятся ему́, Го́спода ра́ди, я́ко ве́рен есть Святы́й Изра́илев, и избра́х тя. Та́ко глаго́лет Госпо́дь: во вре́мя прия́тно послу́шах тебе́, и в день спасе́ния помого́х ти, и сотвори́х тя, и дах тя в заве́т ве́чный язы́ков, е́же устро́ити зе́млю, и насле́дити насле́дия пусты́ни. Глаго́люща су́щим во у́зах: изыди́те, и су́щим во тьме, откры́йтеся. На всех путе́х пасти́ся бу́дут, и на всех стезя́х па́жить их. Не вза́лчут, ниже́ вжа́ждут, ниже́ порази́т их зной, ниже́ со́лнце, но Ми́луяй их уте́шит их.

Бытия́ чте́ние. (Быт 31:3–16)

Рече́ Госпо́дь ко Иа́кову: возврати́ся в зе́млю отца́ твоего́, и в род твой, и бу́ду с тобо́ю. Посла́в же Иа́ков, призва́ Ли́ю и Рахи́ль на по́ле, иде́же бя́ху стада́. И рече́ им: ви́жду аз лице́ отца́ ва́шего, я́ко несть ко мне, я́коже вчера́ и тре́тияго дне, Бог же отца́ моего́ бе со мно́ю. И вы са́ми ве́сте, я́ко все́ю си́лою мое́ю рабо́тах отцу́ ва́шему. Оте́ц же ваш оби́де мя и измени́ мзду мою́ десяти́ а́гнцев, но не даде́ ему́ Бог зла сотвори́ти мне. А́ще си́це рече́т: пе́стрыя бу́дет твоя́ мзда, и родя́тся вся о́вцы пе́стрыя. А́ще же рече́т: бе́лыя бу́дет твоя́ мзда, и родя́тся вся о́вцы бе́лыя. И отъя́ Бог вся скоты́ отца́ ва́шего, и даде́ я́ мне. И бысть, егда́ зачина́ху о́вцы во чре́ве прие́млюще, и ви́дех очи́ма мои́ма во сне, и се козлы́ и овны́ восходя́ще бя́ху на о́вцы и ко́зы, белова́тыя и пе́стрыя, и пепелови́дныя пе́стрыя. И рече́ ми а́нгел Бо́жий во сне: Иа́кове. Аз же рех: что есть. И рече́: воззри́ очи́ма твои́ма, и виждь козлы́ и овны́ восходя́щия на о́вцы и ко́зы бе́лыя и пе́стрыя, и пепелови́дныя пе́стрыя, ви́дех бо, ели́ка тебе́ Лава́н твори́т. Аз есмь Бог яви́выйся тебе́ на ме́сте Бо́жии, иде́же пома́зал Ми еси́ та́мо столп, и обетова́л Ми еси́ та́мо обе́т, ны́не у́бо воста́ни и изы́ди от земли́ сея́, и иди́ в зе́млю рожде́ния твоего́, и бу́ду с тобо́ю. И отвеща́вше Рахи́ль и Ли́а, реко́сте ему́: еда́ есть нам еще́ часть или́ насле́дие в дому́ отца́ на́шего? Не я́ко ли чужды́я вмени́хомся ему́? Продаде́ бо нас и снеде́ сне́дию сребро́ на́ше. Все бога́тство и сла́ва, ю́же отъя́ Бог от отца́ на́шего, нам бу́дет и ча́дом на́шим, ны́не у́бо ели́ка тебе́ рече́ Бог, твори́.

При́тчей чте́ние. (Притч 21:3–21)

Сы́не, твори́ти пра́ведная, и и́стинствовати, уго́дна Бо́гу па́че не́жели жертв кровь. Велему́дрый во укори́зне дерзосе́рд, свети́ло же нечести́вых греси́. Помышле́ния тщали́ваго во изоби́лии, и всяк неради́вый в лише́нии. Де́лаяй сокро́вища язы́ком лжи́вым, су́етная го́нит в се́ти сме́ртныя. Всегуби́тельство на нечести́выя устремля́ется, не хотя́т бо твори́ти пра́ведная. К стро́потным стро́потныя пути́ посыла́ет Бог, чи́ста бо и пра́ва дела́ его́. Лу́чше жи́ти во у́гле непокрове́нном, не́жели в пова́пленных с непра́вдою, и в хра́мине о́бщей. Душа́ нечести́ваго не поми́луется ни от еди́наго от челове́ков. Тщету́ прие́млющу невозде́ржному, кова́рнейший бу́дет незло́бивый, разумева́яй же му́дрый прии́мет ра́зум. Разумева́ет пра́ведный сердца́ нечести́вых, и уничтожа́ет нечести́выя в злых. И́же затыка́ет ушеса́ своя́, е́же не послу́шати немощна́го, и той призове́т, и не бу́дет послу́шаяй его́. Дая́ние та́йно отвраща́ет гне́вы, щадя́й же даро́в воздвиза́ет я́рость кре́пкую. Весе́лие пра́ведных твори́ти суд, преподо́бный же нечи́ст у злоде́ев. Муж заблужда́яй от пути́ пра́вды, в со́нмищи исполи́нов почи́ет. Муж ску́ден лю́бит весе́лие, любя́й же вино́ и еле́й не обогати́тся. Отре́бие же пра́веднику беззако́нник. Лу́чше жи́ти в земли́ пу́сте, не́же жи́ти с жено́ю сварли́вою и язы́чною, и гневли́вою. Сокро́вище вожделе́нно почи́ет во усте́х му́драго, безу́мнии же му́жи пожира́ют е́. Путь пра́вды и ми́лостыни обря́щет живо́т и сла́ву.