Шрифт

Чтения на каждый день Великого поста

Чтение ветхозаветных пророчеств в Четверток четвертыя седмицы

Проро́чества Иса́иина чте́ние. (Ис 28:14–22)

Та́ко глаго́лет Госпо́дь: услы́шите сло́во Госпо́дне, му́жие озло́блении и кня́зи люде́й су́щих во Иерусали́ме. Я́ко реко́сте, сотвори́хом заве́т со а́дом, и с сме́ртию сложе́ние, бу́ря носи́ма а́ще мимои́дет, не прии́дет на нас, положи́хом лжу наде́жду на́шу, и лже́ю покры́емся. Сего́ ра́ди та́ко глаго́лет Госпо́дь: се Аз полага́ю во основа́ние Сио́ну ка́мень многоце́нен, избра́н, краеуго́лен, че́стен, во основа́ние ему́, и ве́руяй вонь не постыди́тся. И положу́ суд в наде́жду, ми́лость же Моя́ на ме́рилех, и упова́вшии вотще́ на лжу, я́ко не мине́т вас буря, и не оты́мет от вас заве́та сме́ртнаго, и наде́жда ва́ша, я́же ко а́ду, не пребу́дет. Бу́ря иду́щая а́ще на́йдет, бу́дете ей в попра́ние. Егда́ мимои́дет, во́змет вас, я́ко по вся́ко у́тро преходи́ти бу́дет в день, в нощи́ бу́дет наде́жда зла, научи́теся слы́шати утесня́емии. Не мо́жем ра́товати, са́ми же изнемога́ем, е́же собра́тися нам. Я́коже гора́ на нечести́вых воста́нет Госпо́дь, и бу́дет я́коже в де́бри Гавао́нстей, с я́ростию сотвори́т дела́ Своя́, го́рести де́ло. Я́рость же Его́ чу́ждо употреби́тся, и погубле́ние Его́ стра́нно. И вы не ра́дуйтеся, ниже́ да возмо́гут ва́ши у́зы, зане́ сконча́ны и сокраще́ны ве́щи слы́шах от Го́спода Савао́фа, я́же сотвори́т над все́ю земле́ю.

Бытия́ чте́ние. (Быт 10:32; 11:1–9)

Сия́ племена́ сыно́в Но́евых по родо́м их, по язы́ком их, от сих разсе́яшася о́строви язы́ков на земли́ по пото́пе. И бе вся земля́ устне́ еди́не, и глас еди́н всем. И бысть внегда́ поити́ им от восто́к, обрето́ша по́ле в земли́ Сеннаа́рстей, и всели́шася та́мо. И рече́ челове́к бли́жнему своему́: прииди́те, сотвори́м пли́нфы и испече́м их огне́м. И бысть им пли́нфа в ка́мень, и бре́ние вме́сто ме́ла. И реко́ша: прииди́те, сози́ждем себе́ град и столп, его́же верх бу́дет да́же до небесе́; и сотвори́м себе́ и́мя, пре́жде не́же разсе́ятися нам по лицу́ всея́ земли́. И сни́де Госпо́дь ви́дети град и столп, его́же созида́ша сы́нове челове́честии. И рече́ Госпо́дь: се род еди́н, и устне́ еди́не всех, и сие́ нача́ша твори́ти; и ны́не не оскуде́ют от них вся, ели́ка а́ще восхотя́т твори́ти. Прииди́те, и соше́дше смеси́м та́мо язы́к их, да не услы́шат ки́йждо гла́са бли́жняго своего́. И разсе́я их отту́ду Госпо́дь по лицу́ всея́ земли́, и преста́ша зи́ждуще град и столп. Сего́ ра́ди нарече́ся и́мя его́ Смеше́ние, я́ко та́мо смеси́ Госпо́дь устна́ всея́ земли́, и отту́ду разсе́я их Госпо́дь по лицу́ всея́ земли́.

При́тчей чте́ние. (Притч 13:20–26; 14:1–6)

Жела́ния благочести́вых наслажда́ют ду́шу, дела́ же нечести́вых дале́че от ра́зума. Ходя́й с прему́дрыми прему́др бу́дет, ходя́й же с безу́мными позна́н бу́дет. Согреша́ющих пости́гнут зла́я, пра́ведных же пости́гнут блага́я. Благ муж насле́дит сы́ны сыно́в, сокро́виществуется же пра́ведным бога́тство нечести́вых. Пра́веднии насладя́тся в бога́тстве ле́та мно́га, непра́веднии же поги́бнут вско́ре. И́же щади́т жезл свой, ненави́дит сы́на своего́, любя́й же наказу́ет приле́жно. Пра́ведный яды́й насыща́ет ду́шу свою́, ду́ши же нечести́вых ску́дны. Му́дрыя жены́ созда́ша до́мы, безу́мная же раскопа́ рука́ма свои́ма. Ходя́й пра́во бои́тся Го́спода, развраща́яй же пути́ своя́ обезче́стится. Из уст безу́мных жезл досажде́ния, устне́ же му́дрых храня́т я́. Иде́же несть воло́в, я́сли чи́сты, а иде́же жи́та мно́га, я́вна волу́ кре́пость. Свиде́тель ве́рен не лжет, разжиза́ет же ло́жная свиде́тель непра́веден. Взы́щеши прему́дрости у злых и не обря́щеши, чу́вство же у му́дрых удо́бно.