Шрифт

Чтения на каждый день Великого поста

Чтение ветхозаветных пророчеств в Вторник четвертыя седмицы

Проро́чества Иса́иина чте́ние. (Ис 25:1–9)

Го́споди Бо́же мой, просла́влю Тя, воспою́ и́мя Твое́, я́ко сотвори́л еси́ чу́дная дела́, сове́т дре́вний и́стинный, да бу́дет, Го́споди. Я́ко положи́л еси́ гра́ды в персть, гра́ды тве́рдыя, е́же па́сти основа́ниям их, нечести́вых град да не сози́ждется в век. Сего́ ра́ди благословя́т Тя лю́дие ни́щии, и гра́ди челове́ков оби́димых возблагословя́т Тя. Был бо еси́ вся́кому гра́ду смире́нному помо́щник и изнемога́ющим за оскуде́ние покро́в, от челове́к злых изба́виши их, покро́в жа́ждущих, и дух челове́ков оби́димых. А́ки челове́цы малоду́шнии жа́ждущии в Сио́не, я́ко изба́виши их от челове́к нечести́вых, и́мже нас пре́дал еси́. И сотвори́т Госпо́дь Савао́ф всем язы́ком: на горе́ сей испию́т ра́дость, испию́т вино́. Пома́жутся ми́ром на горе́ сей, преда́ждь сия́ вся язы́ком, той бо сове́т на вся язы́ки. Пожре́ смерть возмо́гши, и па́ки отъя́т Госпо́дь Бог вся́кую сле́зу от вся́каго лица́; поноше́ние люде́й отъя́т от всея́ земли́, уста́ бо Госпо́дня глаго́лаша сия́. И реку́т в день о́ный: се Бог наш, На́ньже упова́хом, и спасе́т нас. Сей Госпо́дь, потерпе́хом Его́, и возра́довахомся, и возвесели́хомся о спасе́нии на́шем.

Бытия́ чте́ние. (Быт 9:8–17)

Рече́ Бог Но́еви, и сыно́м его́ с ним, глаго́ля: се Аз поставля́ю заве́т Мой вам, и се́мени ва́шему по вас, и вся́кой души́ живу́щей с ва́ми, от птиц, и от скот, и всем звере́м земны́м, ели́ка с ва́ми суть от всех изше́дших из ковче́га. И поста́влю заве́т Мой с ва́ми, и не у́мрет вся́ка плоть ктому́ от воды́ пото́пныя, и ктому́ не бу́дет пото́п во́дный, е́же истли́ти всю зе́млю. И рече́ Госпо́дь Бог Но́еви: сие́ зна́мение заве́та, е́же Аз даю́ между́ Мно́ю и ва́ми, и между́ вся́кою душе́ю живо́ю, я́же есть с ва́ми в ро́ды ве́чныя. Дугу́ мою́ полага́ю во о́блаце, и бу́дет в зна́мение заве́та ве́чнаго между́ Мно́ю и земле́ю. И бу́дет егда́ наведу́ о́блаки на зе́млю, яви́тся дуга́ Моя́ во о́блаце, и помяну́ заве́т Мой, и́же есть между́ Мно́ю и ва́ми, и между́ вся́кою душе́ю живу́щею во вся́кой пло́ти, и не бу́дет ктому́ вода́ в пото́п, я́ко потреби́ти вся́ку плоть. И бу́дет дуга́ Моя́ во о́блаце, и узрю́ ю́, е́же помяну́ти заве́т ве́чный между́ Мно́ю и земле́ю, и между́ вся́кою душе́ю живу́щею во вся́кой пло́ти, я́же есть на земли́. И рече́ Бог Но́еви: сие́ зна́мение заве́та, его́же положи́х между́ Мно́ю, и между́ вся́кою пло́тию, я́же есть на земли́.

При́тчей чте́ние. (Притч 12:8–22)

Уста́ разу́мнаго хвали́ма быва́ют от му́жа, слабосе́рд же поруга́емь быва́ет. Лу́чше муж в безче́стии рабо́таяй себе́, не́жели честь себе́ обложи́в, и лиша́яйся хле́ба. Пра́ведник ми́лует ду́ши ското́в свои́х, утро́бы же нечести́вых неми́лостивны. Де́лаяй свою́ зе́млю, испо́лнится хле́бов, гоня́щии же су́етная лише́ни ра́зума. И́же есть сла́достен в ви́нном пребыва́нии, в свои́х тверды́нях оста́вит безче́стие. Жела́ния нечести́вых зла, коре́ние же благочести́вых в тве́рдостех. За грех усте́н впа́дает в се́ти гре́шник, избега́ет же от них пра́ведник. Сматря́яй кро́тко, поми́лован бу́дет, а срета́яй во врате́х, оскорби́т ду́ши. От плодо́в уст душа́ му́жа напо́лнится благи́х, воздая́ние же усте́н его́ возда́стся ему́. Путие́ безу́мных пра́ви пред ни́ми, послу́шает сове́тов му́дрый. Безу́мный а́бие испове́сть грех свой, кры́ет же свое́ безче́стие хи́трый. Явле́нную ве́ру возвеща́ет пра́ведный, свиде́тель же непра́ведных льстив. Суть, и́же глаго́люще уязвля́ют а́ки мечи́, язы́цы же прему́дрых исцеля́ют. Устне́ и́стинны исправля́ют свиде́тельство, свиде́тель же скор язы́к и́мать непра́веден. Лесть в се́рдце кую́щаго зла́я, хотя́щии же ми́ра, возвеселя́тся. Ничто́же непра́ведное уго́дно есть пра́ведному, нечести́вии же испо́лнятся злых. Ме́рзость Го́сподеви устне́ лжи́вы, творя́й же ве́рно прия́тен Ему́.