Шрифт

Чтения на каждый день Великого поста

Чтение ветхозаветных пророчеств в Понедельник четвертыя седмицы

Проро́чества Иса́иина чте́ние. (Ис 14:24–32)

Та́ко глаго́лет Госпо́дь Савао́ф: я́коже глаго́лах, та́ко бу́дет, и я́коже совеща́х, та́ко пребу́дет, е́же погуби́ти ассири́ан на земли́ Мое́й, и на гора́х Мои́х. И бу́дут в попра́ние, и оты́мется от них яре́м их, и сла́ва их от ра́мен их оты́мется. Сей сове́т, его́же совеща́ Госпо́дь на всю вселе́нную, и сия́ рука́ на вся язы́ки вселе́нныя. Я́же бо Бог Святы́й совеща́, кто разори́т? И ру́ку Его́ высо́кую кто отврати́т? В ле́то, в не́же у́мре Аха́з царь, бысть глаго́л сей: не ра́дуйтеся, вси иноплеме́нницы, сокруши́ся бо яре́м бию́щаго вы. От се́мене бо змии́на изы́дут исча́дия а́спидов, и исча́дия их изы́дут змии́ паря́щии. И упасу́тся убо́зии им, ни́щии же челове́цы в ми́ре почи́ют, и потреби́т гла́дом се́мя твое́, и оста́нок твой избие́т. Воспла́читеся врата́ градо́в, да возопию́т гра́ды смяте́ннии, иноплеме́нницы вси, зане́ дым от се́вера и́дет, и несть, и́же пребу́дет. И что отвеща́ют ца́рие язы́ков, я́ко Госпо́дь основа́ Сио́на, и Тем спасу́тся смире́ннии люде́й Его́.

Бытия́ чте́ние. (Быт 8:21–22; 9:1–7)

Рече́ Госпо́дь Бог: размы́слив, не приложу́ ктому́ прокля́ти зе́млю за дела́ челове́ческая, зане́ прилежи́т помышле́ние челове́ку приле́жно на зла́я от ю́ности его́. Не приложу́ у́бо ктому́ порази́ти вся́кую плоть живу́щую, я́коже сотвори́х. Во вся дни земли́ се́ятва и жа́тва, зима́ и зной, ле́то и весна́, день и нощь не преста́нут. И благослови́ Бог Но́а, и сы́ны его́, и рече́ им: расти́теся, и мно́житеся, и напо́лните зе́млю, и облада́йте е́ю. И страх и тре́пет ваш бу́дет на всех звере́х земны́х и на всех скоте́х земны́х, на всех пти́цах небе́сных, и на всех дви́жущихся по земли́, и на всех ры́бах морски́х, в ру́це ва́ши вдах я́. И вся́кое дви́жущееся, е́же есть жи́во, вам бу́дет в снедь, я́ко зе́лие травно́е дах вам все. То́чию мя́са в кро́ви души́ да не сне́сте. Кро́ви бо ва́шей, душ ва́ших, от руки́ вся́каго зве́ря изыщу́ ея́ и от руки́ челове́ка бра́та изыщу́ ея́. Пролива́яй кровь челове́чу в ея́ ме́сто его́ пролие́тся, я́ко во о́браз Бо́жий сотвори́х челове́ка. Вы же расти́теся и мно́житеся, и напо́лните зе́млю, и умно́житеся на ней.

При́тчей чте́ние. (Притч 11:19–31; 12:1–6)

Сын пра́ведный ражда́ется в живо́т, гоне́ние же нечести́ваго в смерть. Ме́рзость Го́сподеви путие́ развраще́нни, прия́тни же Ему́ вси непоро́чнии в путе́х свои́х. В ру́ку ру́це вложи́в непра́ведно, не без му́ки бу́дет злых, се́яй же пра́вду, прии́мет мзду ве́рну. Я́коже усеря́зь златы́й в но́здрех свинии́, та́ко жене́ злоу́мней ле́пота. Жела́ние пра́ведных все благо́е, наде́жда же нечести́вых поги́бнет. Суть и́же своя́ се́юще, мно́жайшая творя́т, суть же и собира́юще чужда́я, умаля́ются. Душа́ благослове́нна вся́кая проста́я, муж я́рый неблагообра́зен. Удержава́яй пшени́цу оста́вит ю́ язы́ком, продая́й пшени́цу ску́по от наро́да про́клят, благослове́ние же Госпо́дне на главе́ подава́ющаго. Творя́й блага́я, и́щет благода́ти добры́, и́щущаго же зла́я пости́гнут его́. Наде́яйся на бога́тство свое́, сей паде́т, заступа́яй же пра́ведных, той возсия́ет. Не сматря́яй своего́ до́му, насле́дит ве́тры, порабо́тает же безу́мный разу́мному. От плода́ пра́вды дре́во жи́зни прозяба́ет, отъе́млются же безвре́менно ду́ши беззако́нных. А́ще пра́ведный едва́ спаса́ется, нечести́вый же и гре́шный где яви́тся? Любя́й наказа́ние, лю́бит чу́вство, ненави́дяй же обличе́ния, безу́мен. Лу́чше обреты́й благода́ть от Го́спода Бо́га, муж же законопресту́пник премолча́н бу́дет. Не испра́вится челове́к от беззако́ннаго, коре́ния же пра́ведных не оты́мутся. Жена́ му́жественная вене́ц му́жу своему́; я́коже в дре́ве червь, та́ко му́жа погубля́ет жена́ злотво́рная. Мы́сли пра́ведных судьбы́, управля́ют же нечести́вии ле́сти. Словеса́ нечести́вых льсти́ва в кровь, уста́ же пра́вых изба́вят их.