Шрифт

Чтения на каждый день Великого поста

Чтение ветхозаветных пророчеств в Четверток вторыя седмицы

Проро́чества Иса́иина чте́ние. (Ис 6:1–12)

Бысть в ле́то, в не́же у́мре Ози́я, царь, / ви́дех Го́спода, седя́ща на престо́ле высо́це, и превознесе́нне, и испо́лнь дом сла́вы Его́. И Серафи́ми стоя́ху о́крест Его́, шесть крил еди́ному, и шесть крил друго́му, и двема́ у́бо покрыва́ху ли́ца своя́, двема́ же покрыва́ху но́ги своя́ и двема́ лета́ху. И взыва́ху друг ко дру́гу, и глаго́лаху: Свят, Свят, Свят Госпо́дь Савао́ф, испо́лнь вся земля́ сла́вы Его́. И взя́тся наддве́рие от гла́са, и́мже вопия́ху, и дом напо́лнися ды́ма. И реко́х: о, окая́нный аз, я́ко умили́хся, я́ко челове́к сый, и нечи́сты устне́ имы́й, посреде́ люде́й, нечи́стая устне́ иму́щих, аз живу́, и Царя́ Го́спода Савао́фа ви́дех очи́ма мои́ма. И по́слан бысть ко мне еди́н от Серафи́мов, и в руце́ свое́й имя́ше угль горя́щ, его́же клеща́ми взят от олтаря́. И прикосну́ся устна́м мои́м, и рече́: се прикосну́ся сие́ устна́м твои́м, и оты́мет беззако́ния твоя́, и грехи́ твоя́ очи́стит. И слы́шах глас Го́спода, глаго́люща: кого́ послю́ и кто по́йдет к лю́дем сим? И реко́х: се аз есмь, посли́ мя. И рече́: иди́ и рцы лю́дем сим: слу́хом услы́шите, и не уразуме́ете, и ви́дяще, у́зрите, и не уви́дите. Одебеле́ бо се́рдце люде́й сих, и уши́ма свои́ма тя́жко слы́шаша, и о́чи свои́ смежи́ша, да не когда́ у́зрят очи́ма, и уши́ма услы́шат, и се́рдцем уразуме́ют, и обратя́тся, и исцелю́ я́. И реко́х: доко́ле, Го́споди? И рече́: до́ндеже опусте́ют гра́ди, от е́же не населе́нным бы́ти, и до́мы, от е́же не бы́ти челове́ком, и земля́ оста́нется пуста́. И посе́м продолжи́т Бог челове́ки, и умно́жатся оста́вльшиися на земли́.

Бытия́ чте́ние. (Быт 5:1–24)

Сия́ кни́га бытия́ челове́ча, во́ньже день сотвори́ Бог Ада́ма, по о́бразу Бо́жию сотвори́ его́. Му́жа и жену́ сотвори́ их, и благослови́ их, и нарече́ и́мя ему́ Ада́м, во́ньже день сотвори́ их. Поживе́ же Ада́м лет две́сте три́десять, и роди́ сы́на по ви́ду своему́, и по о́бразу своему́, и нарече́ и́мя ему́ Сиф. Бы́ша же дни́е Ада́мовы, я́же поживе́, по е́же роди́ти ему́ Сифа, лет седмь сот, и роди́ сы́ны и дще́ри. И бы́ша вси дни́е Ада́мовы, я́же поживе́, лет де́вять сот и три́десять, и у́мре. Поживе́ же Сиф лет две́сте пять, и роди́ Ено́са. И поживе́ Сиф, по е́же роди́ти ему́ Еноса, лет седмь сот и седмь, и роди́ сы́ны и дще́ри. И бы́ша вси дни́е Си́фовы, лет де́вять сот и двана́десять, и у́мре. И поживе́ Ено́с лет сто де́вятьдесят, и роди́ Каина́на. И поживе́ Ено́с, по е́же роди́ти ему́ Каина́на, лет седмь сот и пятьна́десять, и роди́ сы́ны и дще́ри. И бы́ша вси дни́е Ено́совы лет де́вять сот и пять, и у́мре. И поживе́ Каина́н лет сто се́дмьдесят, и роди́ Малелеи́ла. И поживе́ Каина́н, по е́же роди́ти ему́ Малелеи́ла, лет седмь сот и четы́редесять, и роди́ сы́ны и дще́ри. И бы́ша вси дни́е Каина́новы, лет де́вять сот и де́сять, и у́мре. И поживе́ Малелеи́л лет сто шестьдеся́т пять, и роди́ Иа́реда. И поживе́ Малелеи́л, по е́же роди́ти ему́ Иа́реда, лет седмь сот и три́десять, и роди́ сы́ны и дще́ри. И бы́ша вси дни́е Малелеи́ловы, лет осмь сот и де́вятьдесят пять, и у́мре. И поживе́ Иа́ред лет сто шестьдеся́т два, и роди́ Ено́ха. И поживе́ Иа́ред, по е́же роди́ти ему́ Ено́ха, лет осмь сот, и роди́ сы́ны и дще́ри. И бы́ша вси дни́е Иа́редовы лет девятьсо́т и шестьдеся́т два, и у́мре. И поживе́ Ено́х лет сто шестьдеся́т пять, и роди́ Мафуса́ла. Угоди́ же Ено́х Бо́гу, и поживе́ Ено́х, по е́же роди́ти ему́ Мафуса́ла, лет две́сте, и роди́ сы́ны и дще́ри. И бы́ша вси дни́е Ено́ховы лет три́ста шестьдеся́т пять. И угоди́ Ено́х Бо́гу, и не обрета́шеся, зане́ преложи́ его́ Бог.

При́тчей чте́ние. (Притч 6:3–20)

Твори́ сы́не, я́же аз запове́дую ти, и спаса́йся: и́деши бо в ру́це злых за твоего́ дру́га, бу́ди не ослабева́я, поощря́й же и твоего́ дру́га, его́же испоручи́л еси́. Не даждь сна твои́ма очи́ма, ниже́ да воздре́млеши твои́ма ве́ждома. Да спасе́шися а́ки се́рна от тене́т, и я́ко пти́ца от се́ти. Иди́ ко мра́вию, о лени́ве, и поревну́й, ви́дев пути́ его́, и бу́ди о́наго мудре́йший. Он бо не су́щу ему́ земледе́льцу, ниже́ ну́дящаго его́ иму́щий, ниже́ под влады́кою сый, гото́вит в жа́тву пи́щу, и мно́гое в ле́то твори́т угото́вание. Или́ иди́ ко пчеле́, и уве́ждь, коль де́лательница есть, де́лание же коль честно́е твори́т, ея́же трудо́в ца́рие и прости́и во здра́вие употребля́ют, люби́ма же есть все́ми и сла́вна, а́ще си́лою и немощна́ су́щи, но прему́дростию почте́на произведе́ся. Доко́ле, о лени́ве, лежи́ши? Когда́ же от сна воста́неши? Ма́ло у́бо спи́ши, ма́ло же седи́ши, ма́ло же дре́млеши, ма́ло же объе́млеши пе́рси рука́ма. Пото́м же на́йдет тебе́ а́ки зол пу́тник убо́жество, ску́дость же а́ки благи́й тече́ц. А́ще же не лени́в бу́деши, прии́дет я́ко исто́чник жа́тва твоя́, ску́дость же а́ки злый тече́ц от тебе́ отбежи́т. Муж безу́мен и законопресту́пный хо́дит в пути́ не бла́ги. То́йже намиза́ет о́ком, и зна́мение дае́т ного́ю, учи́т же помава́нием пе́рстов. Развраще́нно же се́рдце куе́т зла́я, на вся́кое вре́мя таковы́й мяте́жы составля́ет гра́ду. Сего́ ра́ди внеза́пу прихо́дит ему́ поги́бель, разсече́ние и сокруше́ние неисце́льное. Я́ко ра́дуется о всех, и́хже ненави́дит Бог, сокруша́ется же за нечистоту́ души́. О́ко досади́теля, язы́к непра́ведный, ру́це пролива́ющия кровь пра́веднаго. И се́рдце кую́щее мы́сли злы, и но́зе тща́щиися зло твори́ти, потребя́тся. Разжиза́ет лжи свиде́тель непра́веден, и насыла́ет суды́ посреде́ бра́тий. Сы́не, храни́ зако́ны отца́ твоего́, и не отри́ни наказа́ния ма́тере твоея́.