Шрифт

Чтения дня / Календарь 2022

Богослужебные чтения 5 декабря 2022 года

1 Тим., 278 зач., I, 1–7. Лк., 86 зач., XVII, 20–25. Апп.: последи' 302 зач., Флм., I, 1–25. Лк., 50 зач., X, 1–15.

Послание к Тимофею первое, зачало 278

Па́вел, посла́нник Иису́с Христо́в по повеле́нию Бо́га Спа́са на́шего и Го́спода Иису́са Христа́ упова́ния на́шего, Тимофе́ю при́сному ча́ду в ве́ре, благода́ть, ми́лость, мир от Бо́га Отца́ на́шего и Христа́ Иису́са Го́спода на́шего. Я́коже умоли́х тя пребы́ти во Ефе́се иды́й в Македо́нию, да завеща́еши не́ким не и́нако учи́ти, ниже́ внима́ти ба́снем и родосло́вием безконе́чным, я́же стяза́ния творя́т па́че, не́жели Бо́жие строе́ние, е́же в ве́ре. Коне́ц же завеща́ния есть любы́ от чи́ста се́рдца и со́вести бла́ги и ве́ры нелицеме́рныя, и́хже не́цыи погреши́вше, уклони́шася в суесло́вия, хотя́ще бы́ти законоучи́теле, не разуме́юще ни я́же глаго́лют, ни о ни́хже утвержда́ют.

Евангелие от Луки, зачало 86

Во вре́мя о́но, вопроше́н быв Иису́с от фарисе́й, когда́ прии́дет Ца́рствие Бо́жие, отвеща́в им рече́: не прии́дет Ца́рствие Бо́жие с соблюде́нием. Ниже́ реку́т: се зде, или́: о́нде. Се бо, Ца́рствие Бо́жие внутрь вас есть. Рече́ же ко ученико́м Свои́м: прии́дут дни́е, егда́ вожделе́ете еди́наго дне Сы́на Челове́ческаго ви́дети, и не у́зрите. И реку́т вам: се зде, се о́нде, не изы́дите, ни пожени́те. Я́ко бо мо́лния блиста́ющися от поднебе́сныя на поднебе́сней све́тится, та́ко бу́дет Сын Челове́ческий в день Свой. Пре́жде же подоба́ет Ему́ мно́го пострада́ти и искуше́ну бы́ти от ро́да сего́.

Послание к Филимону, зачало 302В

Па́вел, ю́зник Иису́с Христо́в, и Тимофе́й брат, Филимо́ну возлю́бленному и споспе́шнику на́шему, и Апфи́и сестре́ возлю́бленней, и Архи́ппу сово́инственнику на́шему, и дома́шней твое́й це́ркви, благода́ть вам и мир от Бо́га Отца́ на́шего, и Го́спода Иису́са Христа́. Благодарю́ Бо́га моего́, всегда́ па́мять о тебе́ творя́ в моли́твах мои́х, слы́шав любо́вь твою́ и ве́ру, ю́же и́маши ко Го́споду Иису́су и ко всем святы́м. Я́ко да обще́ние твоея́ ве́ры де́йственно бу́дет в ра́зуме вся́каго бла́га, е́же в вас, о Христе́ Иису́се. Ра́дость бо и́мам мно́гу и утеше́ние о любви́ твое́й, я́ко утро́бы святы́х почи́ша тобо́ю, бра́те. Сего́ ра́ди мно́гое дерзнове́ние име́я во Христе́ повелева́ти тебе́, е́же потре́бно есть, любве́ же ра́ди па́че молю́, тако́в сый я́коже Па́вел ста́рец, ны́не же и ю́зник Иису́са Христа́, молю́ тя о мое́м ча́де, его́же роди́х во у́зах мои́х Они́сима, иногда́ тебе́ непотре́бнаго, ны́не же тебе́ и мне благопотре́бна, его́же возпосла́х тебе́, ты же его́, си́речь мою́ утро́бу, приими́. Его́же аз хоте́х у себе́ держа́ти, да в тебе́ ме́сто послу́жит ми во у́зах благовествова́ния. Без твоея́ же во́ли ничто́же восхоте́х сотвори́ти, да не а́ки по ну́жди благо́е твое́ бу́дет, но по во́ли. Не́гли бо ра́ди сего́ разлучи́ся на час, да ве́чна того́ прии́меши, не ктому́ а́ки раба́, но вы́ше раба́, бра́та возлю́бленна, па́че же мне, кольми́ же па́че тебе́, и по пло́ти и о Го́споде. А́ще у́бо и́маши мене́ о́бщника, приими́ сего́ я́коже мене́. А́ще же в чесо́м оби́де тебе́, или́ до́лжен есть, мне сие́ вмени́. Аз Па́вел написа́х руко́ю мое́ю, аз возда́м, да не реку́ тебе́, я́ко и сам себе́ ми еси́ до́лжен. Ей, бра́те, аз да получу́ е́же прошу́ у тебе́ о Го́споде: упоко́й мою́ утро́бу о Го́споде. Наде́явся послуша́нию твоему́ написа́х тебе́, ве́дый, я́ко и па́че, е́же глаго́лю, сотвори́ши. Ку́пно же и угото́ви ми оби́тель: упова́ю бо, я́ко моли́твами ва́шими дарова́н бу́ду вам. Целу́ет тя Епафра́с, спле́нник мой о Христе́ Иису́се, Ма́рко, Ариста́рх, Дима́с, Лука́, споспе́шницы мои́. Благода́ть Го́спода на́шего Иису́са Христа́ со ду́хом ва́шим. Ами́нь.

Евангелие от Луки, зачало 50А

Во вре́мя о́но, яви́ Госпо́дь и ине́х се́дмьдесят учени́к Свои́х, и посла́ их по двема́ пред лице́м Свои́м во всяк град и ме́сто, а́може хотя́ше Сам ити́. Глаго́лаше же к ним: жа́тва у́бо мно́га, де́лателей же ма́ло, моли́теся у́бо Господи́ну жа́тве, да изведе́т де́латели на жа́тву Свою́. Иди́те, се Аз посыла́ю вы я́ко а́гнцы посреде́ волко́в. Не носи́те влага́лища, ни пи́ры, ни сапоги́, и ни кого́же на пути́ целу́йте. Во́ньже а́ще дом вни́дете, пе́рвее глаго́лите: мир до́му сему́. И а́ще у́бо бу́дет ту сын ми́ра, почи́ет на нем мир ваш, а́ще ли же ни, к вам возврати́тся. В том же дому́ пребыва́йте, я́дуще и пию́ще, я́же суть у них, досто́ин бо есть де́латель мзды своея́. Не преходи́те из до́му в дом. И во́ньже а́ще град вхо́дите, и прие́млют вы, яди́те предлага́емая вам, и исцели́те неду́жныя, и́же суть в нем, и глаго́лите им: прибли́жися на вы Ца́рствие Бо́жие. И во́ньже а́ще град вхо́дите, и не прие́млют вас, изше́дше на распу́тия его́, рцы́те: и прах, приле́пший нам от гра́да ва́шего, оттряса́ем вам. Оба́че сие́ ве́дите, я́ко прибли́жися на вы Ца́рствие Бо́жие. Глаго́лю вам, я́ко Содо́мляном в день той отра́днее бу́дет, не́же гра́ду тому́. Го́ре тебе́, Хорази́не, го́ре тебе́, Вифсаи́до, я́ко а́ще в Ти́ре и Сидо́не бы́ша си́лы бы́ли бы́вшыя в ва́ю, дре́вле у́бо во вре́тищи и пе́пеле седя́ще пока́ялися бы́ша, оба́че Ти́ру и Сидо́ну отра́днее бу́дет на суде́, не́же ва́ма. И ты, Капернау́ме, и́же до небе́с вознесы́йся, до а́да низведе́шися.