Шрифт

Чтения дня / Календарь 2022

Богослужебные чтения 26 сентября 2022 года

Обновления: Евр., 307 зач., III, 1–4. Мф., 67 зач., XVI, 13–18. Ряд.: Гал., 211 зач., IV, 28 – V, 10. Мк., 27 зач., VI, 54 – VII, 8, и за вторник: Гал., 212 зач., V, 11–21. Мк., 28 зач., VII, 5–16.

Послание ко евреем, зачало 307

Бра́тие свята́я, зва́ния небе́снаго прича́стницы, разуме́йте Посла́нника и Святи́теля испове́дания на́шего Иису́са Христа́, ве́рна су́ща Сотво́ршему Его́, я́коже и Моисе́й во всем дому́ Его́. Мно́жайшей бо сла́ве Сей па́че Моисе́а сподо́бися, ели́ко мно́жайшую честь и́мать па́че до́му сотвори́вый его́. Всяк бо дом созида́ется от не́коего, а сотвори́вый вся́ческая Бог.

Евангелие от Матфеа, зачало 67Б

Во вре́мя о́но, прише́д Иису́с во страны́ Кесари́и Фили́пповы, вопроша́ше ученики́ Своя́, глаго́ля: кого́ Мя глаго́лют челове́цы бы́ти, Сы́на Челове́ческаго? Они́ же ре́ша: о́ви у́бо Иоа́нна Крести́теля, ини́и же Илию́, друзи́и же Иереми́ю, или́ еди́наго от проро́к. Глаго́ла им Иису́с: вы же кого́ Мя глаго́лете бы́ти? Отвеща́в же Си́мон Петр рече́: Ты еси́ Христо́с, Сын Бо́га жива́го. И отвеща́в Иису́с рече́ ему́: блаже́н еси́, Си́моне, вар Ио́на, я́ко плоть и кровь не яви́ тебе́, но Оте́ц Мой, и́же на Небесе́х. И Аз же тебе́ глаго́лю, я́ко ты еси́ Петр, и на сем ка́мени сози́жду Це́рковь Мою́, и врата́ а́дова не одоле́ют ей.

Послание к галатом, зачало 211

Бра́тие, мы по Исаа́ку обетова́ния ча́да есмы́. Но я́коже тогда́ по пло́ти роди́выйся гоня́ше духо́внаго, та́ко и ны́не. Но что глаго́лет Писа́ние? Изжени́ рабу́ и сы́на ея́, не и́мать бо насле́довати сын рабы́нин с сы́ном свобо́дныя. Те́мже, бра́тие, не́смы рабы́нина ча́да, но свобо́дныя. Свобо́дою у́бо, е́юже Христо́с нас свободи́, сто́йте, и не па́ки под и́гом рабо́ты держи́теся. Се аз Па́вел глаго́лю вам, я́ко а́ще обре́заетеся, Христо́с вас ничто́же по́льзует. Свиде́тельствую же па́ки вся́кому челове́ку обре́зающемуся, я́ко до́лжен есть весь зако́н твори́ти. Упраздни́стеся от Христа́, и́же зако́ном оправда́етеся, от благода́ти отпадо́сте. Мы бо ду́хом от ве́ры упова́ния пра́вды ждем. О Христе́ бо Иису́се ни обре́зание что мо́жет, ни необре́зание, но ве́ра любо́вию поспешеству́ема. Теча́сте до́бре, кто вам возбрани́ не покаря́тися и́стине? Препре́ние не от Призва́вшаго вы. Мал квас все смеше́ние ква́сит. Аз наде́юся о вас о Го́споде, я́ко ничто́же и́но разуме́ти бу́дете, смуща́яй же вас понесе́т грех, и́же а́ще есть.

Евангелие от Марка, зачало 27

Во вре́мя о́но, изше́дшу Иису́сови из корабля́, позна́ша Его́, му́жие земли́ Генисаре́тски, обте́кше всю страну́ ту, нача́ша на одре́х приноси́ти боля́щия, иде́же слы́шаху, я́ко ту есть. И а́може а́ще вхожда́ше в ве́си, или́ во гра́ды, или́ се́ла, на распу́тиях полага́ху неду́жныя и моля́ху Его́, да поне́ воскри́лию ри́зы Его́ прико́снутся, и ели́цы а́ще прикаса́хуся Ему́, спаса́хуся. И собра́шася к Нему́ фарисе́е и не́цыи от кни́жник, прише́дшии от Иерусали́ма, и ви́девше не́кия от учени́к Его́ нечи́стыми рука́ми, си́речь неумове́нными, яду́щих хле́бы, руга́хуся. Фарисе́е бо и вси иуде́е, а́ще не тры́юще умы́ют рук, не ядя́т, держа́ще преда́ния ста́рец, и от то́ржища, а́ще не поку́плются, не ядя́т. И и́на мно́га суть, я́же прия́ша держа́ти, погруже́ния сткля́ницам и чва́ном и котло́м и одро́м. Пото́м же вопроша́ху Его́ фарисе́е и кни́жницы: почто́ ученицы́ Твои́ не хо́дят по преда́нию ста́рец, но неумове́нными рука́ми ядя́т хлеб? Он же отвеща́в рече́ им, я́ко до́бре проро́чествова Иса́иа о вас лицеме́рех, я́коже есть пи́сано: си́и лю́дие устна́ми Мя чтут, се́рдце же их дале́че отстои́т от Мене́, всу́е же чтут Мя, уча́ще уче́нием, за́поведем челове́ческим. Оста́вльше бо за́поведь Бо́жию, держите́ преда́ния челове́ческая.

Послание к галатом, зачало 212

Бра́тие, а́ще обре́зание еще́ пропове́дую, почто́ еще́ гони́мь есмь? У́бо упраздни́ся собла́зн креста́. О, дабы́ отсе́чени бы́ли развраща́ющии вас. Вы бо на свобо́ду зва́ни бы́сте, бра́тие, то́чию да не свобо́да ва́ша в вину́ пло́ти, но любо́вию рабо́тайте друг дру́гу. И́бо весь зако́н в еди́ном словеси́ исполня́ется, во е́же возлю́биши бли́жняго твоего́ я́коже себе́. А́ще же друг дру́га угрыза́ете и снеда́ете, блюди́теся, да не друг от дру́га истребле́ни бу́дете. Глаго́лю же: ду́хом ходи́те, и по́хоти плотски́я не соверша́йте, плоть бо похотству́ет на ду́ха, дух же на плоть, сия́ же друг дру́гу проти́вятся, да не я́же хо́щете, сия́ творите́. А́ще ли ду́хом води́ми есте́, не́сте под зако́ном. Явле́на же суть дела́ плотска́я, я́же суть прелюбодея́ние, блуд, нечистота́, студодея́ние, идолослуже́ние, чародея́ния, вражды́, рве́ния, зави́ды, я́рости, разжже́ния, ра́спри, собла́зны, е́реси, за́висти, уби́йства, пия́нства, безчи́нны кли́чи и подо́бная сим, я́же предглаго́лю вам, и предреко́х, я́ко такова́я творя́щии Ца́рствия Бо́жия не насле́дят.

Евангелие от Марка, зачало 28

Во вре́мя о́но, вопроша́ху Иису́са фарисе́е и кни́жницы: почто́ ученицы́ Твои́ не хо́дят по преда́нию ста́рец, но неумове́нными рука́ми ядя́т хлеб? Он же отвеща́в рече́ им, я́ко до́бре проро́чествова Иса́иа о вас лицеме́рех, я́коже есть пи́сано: си́и лю́дие устна́ми Мя чтут, се́рдце же их дале́че отстои́т от Мене́, всу́е же чтут Мя, уча́ще уче́нием, за́поведем челове́ческим. Оста́вльше бо за́поведь Бо́жию, держите́ преда́ния челове́ческая, креще́ния чва́ном и сткля́ницам, и и́на подо́бна такова́ мно́га творите́. И глаго́лаше им: до́бре отмета́ете за́поведь Бо́жию, да преда́ние ва́ше соблюдете́. Моисе́й бо рече́: чти отца́ твоего́ и ма́терь твою́, и и́же злосло́вит отца́ или́ ма́терь, сме́ртию да у́мрет. Вы же глаго́лете: а́ще рече́т челове́к отцу́ или́ ма́тери, корва́н, е́же есть дар, и́же а́ще по́льзовался еси́ от мене́. И не ктому́ оставля́ете его́ ничесо́же сотвори́ти отцу́ своему́ или́ ма́тери свое́й, преступа́юще сло́во Бо́жие преда́нием ва́шим, е́же преда́сте, и подо́бна такова́ мно́га твори́те. И призва́в весь наро́д, глаго́лаше им: послу́шайте Мене́ вси и разуме́йте. Ничесо́же есть внеу́ду челове́ка входи́мо вонь, е́же мо́жет оскверни́ти его́, но исходя́щая от него́, та суть скверня́щая челове́ка. А́ще кто и́мать у́ши слы́шати, да слы́шит.