Чтения дня / Календарь 2025
Богослужебные чтения 14 сентября 2025 года
Паримии на преподобнаго Симеона Столпника и новый церковный год
1. Проро́чества Иса́иина чте́ние.
Дух Госпо́день на Мне, Его́же ра́ди пома́за Мя, благовести́ти ни́щим посла́ Мя, исцели́ти сокруше́нныя се́рдцем, пропове́дати пле́нником отпуще́ние и слепы́м прозре́ние, пропове́дати ле́то Госпо́дне прия́тно и день воздая́ния Бо́га на́шего, уте́шити вся пла́чущия, да́ти пла́чущим Сио́н, сла́ву вме́сто пе́пела, пома́зание весе́лия пла́чущим, одея́ние сла́вы вме́сто ду́ха уны́ния, и нареку́тся ро́ди пра́вды, насажде́ние Госпо́дне в сла́ву. И сози́ждут пусты́ни ве́чныя, запусте́вшия пре́жде воздви́гнут, и обновя́т гра́ды пусты́я, запусте́вшия от ро́да в род. И прии́дут иноро́днии, пасу́ще о́вцы Твоя́, и иноплеме́нницы ра́таи, и виногра́дари ва́ши. Вы же свяще́нницы Госпо́дни нарече́теся, служи́телие Бо́га ва́шего. Рече́тся вам: кре́пость язы́ков поя́сте и в бога́тстве их чу́дни бу́дете, вме́сто стыде́ния ва́шего сугу́баго и вме́сто срамоты́, возра́дуется часть их. Сего́ ра́ди зе́млю свою́ втори́цею насле́дят, и весе́лие ве́чное над главо́ю их: Аз бо есмь Госпо́дь, любя́й пра́вду и ненави́дяй хище́ния от непра́вды. И дам труд их пра́ведником и Заве́т ве́чен завеща́ю им. И позна́ется во язы́цех се́мя их, и вну́цы их посреде́ люде́й. Всяк ви́дяй их позна́ет я́, я́ко си́и суть се́мя, благослове́нное от Бо́га, и весе́лием возвеселя́тся о Го́споде.
Ис 61:1–9
2. Леви́тских книг чте́ние.
Глаго́ла Госпо́дь сыно́м изра́илевым глаго́ля: а́ще в повеле́ниих Мои́х хо́дите, и за́поведи Моя́ сохраните́, и сотворите́ я́: и дам вам дождь во вре́мя его́, и земля́ даст рожде́ния своя́, и древа́ по́льная отдадя́т плод свой. И пости́гнет вас млаче́ние, обра́ние вина́, и вина́ обра́ние пости́гнет се́ятву, и сне́сте хлеб ваш в сы́тость, и вселите́ся с тве́рдостию на земли́ ва́шей. И дам мир в земли́ ва́шей, и у́спнете, и не бу́дет вас устраша́яй. И погублю́ зве́ри лю́тыя от земли́ ва́шея, и брань не про́йдет сквозе́ зе́млю ва́шу. И пожене́те враги́ ва́ша, и паду́т пред ва́ми убие́ни. И пожене́те пять из вас сто, и сто вас пожене́те тьмы. И паду́т врази́ ва́ши пред ва́ми мече́м. И при́зрю на вы, и возблагословлю́ вы, и возращу́ вы, и умно́жу вы, и положу́ заве́т Мой с ва́ми. И сне́сте ве́тхая, и ве́тхая ве́тхих, и ве́тхая от лица́ но́вых изнесе́те. И положу́ заве́т Мой в вас, и не возгнуша́ется душа́ Моя́ ва́ми. И похожду́ в вас, и бу́ду вам Бог, и вы бу́дете мне лю́дие. А́ще же не послу́шаете Мене́, ниже́ сотворите́ повеле́ний Мои́х сих, но ни покорите́ся им, и суде́б Мои́х вознегоду́ет душа́ ва́ша, я́коже вам не твори́ти всех за́поведей Мои́х и я́ко разори́ти заве́т Мой, и Аз сотворю́ си́це вам: наведу́ на вы ску́дость, и се́ете вотще́ се́мена ва́ша, и изъядя́т труды́ ва́ша проти́внии ва́ши. И поста́влю лице́ Мое́ на вы, и паде́те пред враги́ ва́шими, и пожену́т вы ненави́дящии вас, и побе́гнете никому́же гоня́щу вас. И сокрушу́ досажде́ние горды́ни ва́шея, и положу́ не́бо вам я́ко желе́зно и зе́млю ва́шу я́ко ме́дяну. И бу́дет вотще́ кре́пость ва́ша, и земля́ ва́ша не даст се́мене своего́, и древа́ се́льная не дадя́т плода́ своего́. И послю́ на вы зве́ри ди́вия земны́я, и поядя́т вас, и потребя́т ско́ты ва́ша, и ума́лены сотворю́ вы, и погуби́т вы находя́й меч. И бу́дет земля́ ва́ша пуста́, и дворы́ ва́ши бу́дут пу́сты, я́ко вы ходи́сте ко Мне страно́ю, и Аз пойду́ к вам в я́рости страно́ю: глаго́лет Госпо́дь Бог, Святы́й Изра́илев.
Лев 26:3–12, 14–17, 19–20, 22, 33, 40–41А
3. Прему́дрости Соломо́новы чте́ние.
Пра́ведник, а́ще пости́гнет сконча́тися, в поко́и бу́дет: ста́рость бо честна́ не многоле́тна, ниже́ в числе́ лет исчита́ется. Седи́на же есть му́дрость челове́ком, и во́зраст ста́рости житие́ нескве́рно. Благоуго́ден Бо́гу быв, возлю́блен бысть, и живы́й посреде́ гре́шник преста́влен бысть, восхище́н бысть, да не зло́ба измени́т ра́зума его́ или́ лесть прельсти́т ду́шу его́. Раче́ние бо зло́бы помрача́ет до́брая и паре́ние по́хоти пременя́ет ум незло́бив. Сконча́вся вма́ле, испо́лни ле́та до́лга, уго́дна бо бе Го́сподеви душа́ его́, сего́ ра́ди потща́ся от среды́ лука́вствия. Лю́дие же ви́девше и не разуме́вше, ниже́ положи́вше в помышле́нии таково́е, я́ко благода́ть и ми́лость в преподо́бных Его́ и посеще́ние во избра́нных Его́.
Прем 4:7–15
Утр. – Ев. 3-е, Мк., 71 зач., XVI, 9–20. Лит. – Новолетия: 1 Тим., 282 зач., II, 1–7. Лк., 13 зач., IV, 16–22. Ряд. (под зачало): 2 Кор., 170 зач., I, 21 – II, 4. Мф., 89 зач., XXII, 1–14. Прп.: Кол., 258 зач., III, 12–16. Мф., 43 зач., XI, 27–30 .
Евангелие от Марка, зачало 71
Во вре́мя о́но, воскре́с Иису́с зау́тра в пе́рвую суббо́ту, яви́ся пре́жде Мари́и Магдали́ни, из нея́же изгна́ седмь бесо́в. Она́ же ше́дши возвести́ с Ним бы́вшым, пла́чущымся и рыда́ющым, и они́ слы́шавше, я́ко жив есть и ви́ден бысть от нея́, не я́ша ве́ры. По сих же двема́ от них гряду́щема яви́ся ине́м о́бразом, иду́щема на село́. И та ше́дша возвести́ста про́чым, и ни те́ма ве́ры я́ша. Последи́ же возлежа́щым им единомуна́десяте яви́ся, и поноси́ неве́рствию их и жестосе́рдию, я́ко ви́девшым Его́ воста́вша не я́ша ве́ры. И рече́ им: ше́дше в мир весь, пропове́дите Ева́нгелие всей тва́ри. И́же ве́ру име́т и крести́тся, спасе́н бу́дет, а и́же не име́т ве́ры, осужде́н бу́дет. Зна́мения же ве́ровавшым сия́ после́дуют: и́менем Мои́м бе́сы иждену́т, язы́ки возглаго́лют но́вы, змия́ во́змут, а́ще и что сме́ртно испию́т, не вреди́т их, на неду́жныя ру́ки возложа́т, и здра́ви бу́дут. Госпо́дь же у́бо, по глаго́лании Его́ к ним, вознесе́ся на не́бо и се́де одесну́ю Бо́га. Они́ же изше́дше пропове́даша всю́ду, Го́споду поспе́шствующу и сло́во утвержда́ющу после́дствующими зна́меньми. Ами́нь.
Послание к Тимофею первое, зачало 282
Ча́до Тимофе́е, молю́ пре́жде всех твори́ти моли́твы, моле́ния, проше́ния, благодаре́ния за вся челове́ки, за царя́ и за вся, и́же во вла́сти суть, да ти́хое и безмо́лвное житие́ поживе́м во вся́ком благоче́стии и чистоте́. Сие́ бо добро́ и прия́тно пред Спаси́телем на́шим Бо́гом, И́же всем челове́ком хо́щет спасти́ся и в ра́зум и́стины приити́. Еди́н бо есть Бог, и еди́н хода́тай Бо́га и челове́ков, челове́к Христо́с Иису́с, да́вый Себе́ избавле́ние за всех, свиде́тельство времены́ свои́ми, в не́же поста́влен бых аз пропове́дник и Апо́стол, и́стину глаго́лю о Христе́, не лгу, учи́тель язы́ков в ве́ре и и́стине.
Евангелие от Луки, зачало 13
Во вре́мя о́но, прии́де Иису́с в Назаре́т, иде́же бе воспита́н. И вни́де, по обы́чаю Своему́, в день суббо́тный в со́нмище, и воста́ чести́. И да́ша Ему́ кни́гу Иса́ии проро́ка, и разгну́в кни́гу, обре́те ме́сто, иде́же бе напи́сано: Дух Госпо́день на Мне, Его́же ра́ди пома́за Мя благовести́ти ни́щым, посла́ Мя исцели́ти сокруше́нныя се́рдцем, пропове́дати плене́нным отпуще́ние и слепы́м прозре́ние, отпусти́ти сокруше́нныя во отра́ду, пропове́дати ле́то Госпо́дне прия́тно. И согну́в кни́гу, отда́в слузе́, се́де, и всем в со́нмищи о́чи бе́ху зря́ще Нань. И нача́т глаго́лати к ним, я́ко днесь сбы́стся писа́ние сие́ во у́шию ва́шею. И вси свиде́тельствоваху Ему́, и дивля́хуся о словесе́х благода́ти, исходя́щих из уст Его́.
Послание к коринфяном второе, зачало 170
Бра́тие, известву́яй нас с ва́ми во Христа́ и пома́завый нас Бог, И́же и запечатле́вый нас, и да́вый обруче́ние Ду́ха в сердца́ на́ша. Аз же свиде́теля Бо́га призыва́ю на мою́ ду́шу, я́ко щадя́ вас, ктому́ не приидо́х в Кори́нф, не я́ко облада́ем ве́рою ва́шею, но я́ко споспе́шницы есмы́ ва́шей ра́дости: ве́рою бо стоите́. Суди́х же в себе́ сие́, не па́ки ско́рбию к вам приити́. А́ще бо аз скорбь творю́ вам, то кто есть веселя́яй мя, то́чию прие́мляй скорбь от мене́? И́бо писа́х вам сие́ и́стое, да не прише́д скорбь на скорбь прииму́, о ни́хже подоба́ше ми ра́доватися, наде́яся на вся вы, я́ко моя́ ра́дость всех вас есть. От печа́ли бо мно́гия и туги́ се́рдца написа́х вам мно́гими слеза́ми, не я́ко да оскорбите́ся, но любо́вь да позна́ете, ю́же и́мам изоби́льно к вам.
Евангелие от Матфеа, зачало 89
Рече́ Госпо́дь при́тчу сию́: уподо́бися Ца́рствие Небе́сное челове́ку царю́, и́же сотвори́ бра́ки сы́ну своему́ и посла́ рабы́ своя́ призва́ти зва́нныя на бра́ки, и не хотя́ху приити́. Па́ки посла́ и́ны рабы́, глаго́ля: рцы́те зва́нным, се обе́д мой угото́вах, юнцы́ мои́ и упита́нная исколе́на, и вся гото́ва, прииди́те на бра́ки. Они́ же небре́гше отидо́ша, ов у́бо на село́ свое́, ов же на ку́пли своя́, про́чии же е́мше рабы́ его́, досади́ша им и уби́ша их. И слы́шав царь той разгне́вася, и посла́в во́я своя́, погуби́ уби́йцы о́ны и град их зажже́. Тогда́ глаго́ла рабо́м свои́м: брак у́бо гото́в есть, зва́ннии же не бы́ша досто́йни, иди́те у́бо на исхо́дища путе́й, и ели́цех а́ще обря́щете, призови́те на бра́ки. И изше́дше раби́ они́ на распу́тия, собра́ша всех, ели́цех обрето́ша, злы́я же и до́брыя, и испо́лнися брак возлежа́щих. Вшед же царь ви́дети возлежа́щих, ви́де ту челове́ка не оболче́на во одея́ние бра́чное, и глаго́ла ему́: дру́же, ка́ко вшел еси́ се́мо не имы́й одея́ния бра́чна? Он же умолча́. Тогда́ рече́ царь слуга́м: связа́вше ему́ ру́це и но́зе, возьми́те его́ и вве́рзите во тму кроме́шнюю, ту бу́дет плачь и скре́жет зубо́м, мно́зи бо суть зва́ни, ма́ло же избра́нных.
Послание к колоссаем, зачало 258
Бра́тие, облецы́теся у́бо, я́коже избра́ннии Бо́жии, свя́ти и возлю́бленни, во утро́бы щедро́т, бла́гость, смиреному́дрие, кро́тость и долготерпе́ние, прие́млюще друг дру́га и проща́юще себе́, а́ще кто на кого́ и́мать порече́ние, я́коже и Христо́с прости́л есть вам, та́ко и вы. Над все́ми же си́ми стяжи́те любо́вь, я́же есть соу́з соверше́нства. И мир Бо́жий да водворя́ется в сердца́х ва́ших, во́ньже и зва́ни бы́сте во еди́ном те́ле, и благода́рни быва́йте. Сло́во Христо́во да вселя́ется в вас бога́тно, во вся́кой прему́дрости, уча́ще и вразумля́юще себе́ саме́х во псалме́х и пе́ниих и пе́снех духо́вных, во благода́ти пою́ще в сердца́х ва́ших Го́сподеви.
Евангелие от Матфеа, зачало 43
Рече́ Госпо́дь Свои́м ученико́м: вся Мне предана́ суть Oтце́м Мои́м, и никто́же зна́ет Сы́на, то́кмо Oте́ц, ни Oтца́ кто зна́ет, то́кмо Сын, и ему́же а́ще во́лит Сын откры́ти. Прииди́те ко Мне вси тружда́ющиися и обремене́ннии, и Аз упоко́ю вы. Возми́те и́го Мое́ на себе́, и научи́теся от Мене́, я́ко кро́ток есмь и смире́н се́рдцем, и обря́щете поко́й душа́м ва́шим. И́го бо Мое́ бла́го, и бре́мя Мое́ легко́ есть.