Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 6. Вторник.

Богордичен, глас 6.

Упова́ние ми́ра, / Блага́я Богоро́дице Де́во, / Твое́ и еди́но держа́вное предста́тельство про́сим: / умилосе́рдися на безпредста́тельственныя лю́ди, / моли́ Ми́лостиваго Бо́га / изба́витися душа́м на́шим от вся́каго преще́ния, / еди́на Благослове́нная.

Слава и ныне, глас тойже:

Никто́же, притека́яй к Тебе́, / посра́млен от Тебе́ исхо́дит, / Пречи́стая Богоро́дице Де́во, / но про́сит благода́ти / и прие́млет дарова́ние к поле́зному проше́нию.

Канон Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Яко по су́ху пешеше́ствовав Изра́иль по бе́здне стопа́ми, гони́теля фарао́на ви́дя потопля́ема, Бо́гу побе́дну песнь пои́м вопия́ше.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Вся́ко моего́ рыда́ю жития́ скве́рнаго и мно́жества безме́рных ми зол: что же испове́м Ти, Чи́стая? Недоуме́ю и ужаса́юся: но помози́ ми, Влады́чице.

Отку́ду начну́ глаго́лати лука́вая и лю́тая моя́ паде́ния, стра́стный аз? Увы́ мне, что бу́ду про́чее? Но, Влады́чице, пре́жде конца́ уще́дри мя.

Слава: Сме́ртный у́бо час, и суди́ще стра́шное всегда́ помышля́ю, Пречи́стая, обы́чаем же всезлы́м прельща́юся лю́те: но помози́ ми.

И ныне: Благи́х тли́тель, смотря́я мя ны́не на́га Боже́ственных добродете́лей и дале́че отсту́пльша и отчужде́на от Бо́га, поглоти́ти мя устремля́ется: Влады́чице, предвари́.

Песнь 3

Ирмос: Несть Свят, я́коже Ты, Го́споди Бо́же мой, вознесы́й рог ве́рных Твои́х, Бла́же, и утверди́вый нас на ка́мени испове́дания Твоего́.

Ду́шу окаля́х скве́рно от безме́рных зол мои́х стра́стный аз, Богоро́дице Влады́чице: и ка́мо про́чее пойду́, отча́янием весь одержи́мь?

И е́же по о́бразу себе́ окаля́х блу́днаго, увы́ мне, Чи́стая, высокому́дренною во́лею: по подо́бию бо и де́лом, и сло́вом, и по́мыслом соде́ях безме́стная.

Слава: Несть ин в челове́цех, иже неподо́бная соде́яв, ни роди́ся в ми́ре, я́коже аз, Блага́я, помраче́н умо́м: ибо́ Креще́ние Боже́ственное оскверни́х.

И ныне: На коне́ц достиго́х злых, Пресвята́я Де́во, Ты помози́ ми вско́ре: не́бо и земля́ вопию́т го́рце, от безме́стных дея́ний неподо́бных.

Песнь 4

Ирмос: Христо́с моя́ си́ла, Бог и Госпо́дь, честна́я Це́рковь Боголе́пно пое́т взыва́ющи, от смы́сла чи́ста, о Го́споде пра́зднующи.

Ангельстии чи́нове и во́инства Небе́сных Сил Твоего́ Сы́на ужаса́ются держа́вы, Чи́стая: ны́не же аз отча́явся, безстра́шием одержи́мь есмь.

Удиви́ся вся земля́ и ужасе́ся, зря́щи лю́тая и зла́я творя́щу ми, и безме́стная: и Твоего́ Сы́на мно́гому милосе́рдию чуди́тся.

Слава: Це́рковь оскверни́х зле теле́сную, и це́рковь Госпо́дню, в ню́же челове́цы трепе́щуще вхо́дят: аз же, блу́дный, без студа́ вхожду́, увы́ мне!

И ныне: Не яви́, Влады́чице, не яви́ стра́нна мя, устра́ншася кро́ва Сы́на Твоего́, вся́ко недосто́йнаго: но омы́й мене́ от скве́рны прегреше́ний мои́х.

Песнь 5

Ирмос: Бо́жиим све́том Твои́м, Бла́же, у́тренюющих Ти ду́ши любо́вию озари́, молю́ся: Тя ве́дети, Сло́ве Бо́жий, и́стиннаго Бо́га, от мра́ка грехо́внаго взыва́юща.

Боже́ственным сия́нием Твои́м, Блага́я, исцели́ душе́вныя моя́ стра́сти, я́же ми тли́тель все́я, и изба́ви мя сего́ плене́ния го́рькаго: смее́тся бо, зря мене́ без заступле́ния.

Ада́м преступи́ у́бо за́поведь еди́ну Сы́на Твоего́, Де́во, и во изгна́ние впаде́: ка́ко же рыда́ю прегреше́ний мои́х бе́здну, аз престу́пный и отсту́пник Его́?

Слава: Уби́йца у́бо я́влься дре́вле и братоуби́йца Ка́ин, Бо́гом прокля́т бысть: что же сотворю́ аз вседе́рзый, ду́шу у́бо уби́в ны́не, и не стыжду́ся?

И ныне: Иса́ву поревнова́х лю́тому, чревообъяде́нием и сы́тостию весь. Ду́шу оскверни́х пия́нством, и ласкосе́рдством житие́ мое́, и кто мене́ не пла́чет стра́стнаго? Увы́ мне!

Песнь 6

Ирмос: Жите́йское мо́ре воздвиза́емое зря напа́стей бу́рею, к ти́хому приста́нищу Твоему́ прите́к, вопию́ Ти: возведи́ от тли живо́т мой, Многоми́лостиве.

Житие́ мое́ блу́дно, душа́ моя скверна́ва, и живо́т весь окая́нен, те́ло же мое́ все во злых лю́те окаля́х. Те́мже потщи́ся, Де́во, помощи́ ми.

Коне́ц предста́, и не терплю́, Блага́я, со́весть облича́ет мя: предстоя́т бо ми дея́ния лука́вая и жития́ блу́дное: и суди́ща ужаса́юся Сы́на Твоего́, Чи́стая.

Слава: Пло́ти моея́ разжже́ние, река́ о́гненная стра́шна и неугаси́ма ждет вои́стину, и червь неусыпа́яй: но угаси́ ми сия́ моли́твами Твои́ми, Пречи́стая.

И ныне: Ны́не тре́петом одержи́мь есмь, Блага́я, и ужаса́юся лука́ваго ловле́ния. Пре́жде бо конца́ хо́щет мя тли́тель уби́ти, держя́ мя я́ко плене́на всего́ и на́га доброде́телей.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Седален, глас 6:

Упова́ние и стена́, и приста́нище лю́дем Твои́м, Де́во, из Нея́же роди́ся безстра́стно Спас вся́ческих, и спасе́ упова́ющия на Тя: я́коже пла́чася Твоего́ Сы́на при Кресте́, Того и ны́не моли́ изба́вити от тли вся пою́щия Тя.

Песнь 7

Ирмос: Росода́тельну у́бо пещь соде́ла а́нгел преподо́бным отро́ком, халде́и же опаля́ющее веле́ние Бо́жие мучи́теля увеща́ вопи́ти: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Седмь седми́цею пла́мень разжже́ ми страстьми́ лука́вый, и любоде́яньми се́рдце мое́ всегда́ умерщвля́ет: те́мже то́ками мои́х слез угаси́ его, Ма́ти Бо́жия, и спаси́ мя.

Окаля́ема ти́ною прегреше́ний мои́х, не отри́ни мене́, Влады́чице Блага́я: и́бо зря мя, во отча́янии су́ща, смее́тся прелука́вый враг: но Сама́ Твое́ю держа́вною руко́ю возста́ви.

Слава: Стра́шное у́бо суди́ще, стра́стная душе́ моя́ и нечу́вственная, и муче́ние же неконча́емое и гро́зное: но оба́че ны́не припади́ к Ма́тери Судии́ Твоего́ и Бо́га, и не отча́йся сама́.

И ныне: Омрачи́хся стра́стный мно́жеством безме́рных зол, и оскверни́х ду́шу и те́ло же и ум: те́мже, Пречи́стая, све́том Твои́х сия́ний к безстра́стию сла́дости ско́ро введи́ мя.

Песнь 8

Ирмос: Из пла́мене преподо́бным ро́су источи́л еси́, и пра́веднаго же́ртву водо́ю попали́л еси́: вся бо твори́ши, Христе́, то́кмо еже хоте́ти, Тя превозно́сим во вся ве́ки.

Яже от Тро́ицы Еди́наго Бо́га ро́ждшая и на руку́ носи́вшая, Де́во Ма́ти, угаси́ страсте́й огнепа́льную пещь и сле́зными то́ки омы́й ду́шу мою́.

Прихо́да сме́ртнаго ужаса́юся, Пречи́стая, и суда́ о́наго весь ны́не убоя́хся, де́я же зла́я, ника́коже стыжду́ся: уще́дри мя пре́жде конца́ моли́твами Твои́ми, Де́во.

Слава: Стена́ния немо́лчная, Влады́чице, да́руй ми, и слез ту́чы даждь, да отмы́ю моя́ прегреше́ния мно́гая и неисце́льныя я́звы: я́ко да улучу́ жизнь ве́чную.

И ныне: Зол мои́х мно́жество Тебе́ испове́дах, Влады́чице, я́ко ни еди́н в ми́ре ин прогне́ва та́ко Бо́га, Сы́на и Го́спода Твоего́: Сего́ ми на ми́лость вско́ре премени́, Де́во.

Песнь 9

Ирмос: Бо́га челове́ком невозмо́жно ви́дети, на Него́же не сме́ют чи́ни а́нгельстии взира́ти: Тобо́ю же, Всечи́стая, яви́ся челове́ком Сло́во воплоще́нно, Его́же велича́юще, с Небе́сными во́и Тя ублажа́ем.

Се прихожду́ Ти, Пречи́стая, со стра́хом мно́гим и любо́вию, кре́пость ве́дый мно́гия моли́твы Твоея́, раб Твой: мно́го бо мо́жет вои́стинну, Влады́чице, мольба́ Ма́терня к Сы́ну: милосе́рдием бо преклоня́ется.

Ли́ки приими́ арха́нгел же и мно́жество вы́шних во́инств Зижди́теля моего́: апо́стол же и проро́к собо́ры, и муче́ники, и преподо́бныя, и священномуче́ники: и моли́тву сотвори́, Чи́стая, за нас к Бо́гу.

Слава: И ны́не и тогда́ Твою́ по́мощь да обря́щу, Чи́стая, в час, в о́ньже изы́дет дух мой, вско́ре изыма́ющи, изба́ви мя бесо́вскаго мучи́тельства, Пренепоро́чная, и не оста́ви мене́, Блага́я, пре́дану бы́ти им.

И ныне: Судии́ Ще́драго ча́ю, и Человеколюби́ваго Твоего́ Сы́на, Чи́стая не пре́зри мене́: но Того́ ми сотвори́ благопреме́нна, поста́вити мене́ одесну́ю тогда́, Всенепоро́чная, Пречи́стому суди́щу Его́, на Тя бо упова́х.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице во Вторник:

О Пресвятая Владычице моя Богородице, Ангелов и Архангелов, Херувимов, Серафимов пречестнейшая и всех святых пресвятейшая, Дево Мати Божия! Спаси мя, смиреннаго и грешнаго раба Твоего: Ты бо веси, всемилостивая Госпоже, яко всю мою надежду по Бозе на Тя возлагаю, и несть ми инаго прибе-жища спасительнаго, токмо Ты, Всеблагая: Ты моя крепость, Владычице, Ты моя и сила. Ты мое радование в скорбех. Ты мое пристанище во икушениях. Ты мое исправление в падениях. Ты и спасение мое всенадежное, о Мати Зиждителя и Господа моего! Помози ми плавающему в пучине жития сего лютее обуреваемому и бедствующему от потопления греховнаго. Даждь ми руку помощи, Помощнице моя, и избави мя от тимения глубины, да не погрязну в бездне отчаяния: буря бо грехов и страстей возста на мя, и волны беззаконий погружают мя. Но Ты, милосердная Мати, в пристанище безстрастия настави и спаси мя, безнадежных Надеждо и Ходатаице спасения моего. Аминь.