Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 6. Среда.

Богордичен, глас 6.

Богоро́дице Де́во, / моли́ Сы́на Твоего́, / во́лею пригвозди́вшагося на Кресте́ / и мир от пре́лести свобо́ждшаго, / Христа́ Бо́га на́шего, / поми́ловати ду́ши на́ша.

Слава и ныне, глас тойже:

Пре́жде век от Отца́ без ма́тере рожде́нна, / Сы́на и Сло́ва Бо́жия, / в после́дняя ле́та родила́ еси́, / воплоти́вшагося от чи́стых крове́й Твои́х, Богороди́тельнице, без му́жа. / Его́же моли́ / дарова́тися нам грехо́в оставле́нию пре́жде конца́.

Канон молебный ко Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Помо́щник и покро́витель бысть мне во спасе́ние, Сей мой Бог, и просла́влю Его́, Бог отца́ моего́, и вознесу́ Его́, сла́вно бо просла́вися.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Ка́ко приступлю́ к Тебе́, Чи́стая, отча́ян окая́нный аз, весь стра́стен нечистота́ми быв? Но уще́дривши, спаси́ окая́нную мою́ ду́шу, Богороди́тельнице Пречи́стая.

Воста́вши, смире́нная душе́, от глубины́ безче́стия, возопи́й те́пле к Еди́ней Чи́стей: поми́луй мя, Отрокови́це Пренепоро́чная Чи́стая, и страсте́й мя изба́ви.

Слава: Бу́рею напа́стей потопле́н бых грехи́: простри́ ми ны́не по́мощи ру́ку, Чи́стая, и изба́ви безче́стия страсте́й, я́ко да при́сно сла́влю Тя.

И ныне: Греха́ лю́тыя бу́ри изба́ви мя, Богороди́тельнице, от нея́же весь скве́рнен есмь. Те́мже Ти притека́ю, облегчи́ ми ны́не тяготу́ прегреше́ний мои́х.

Песнь 3

Ирмос: Утверди́, Го́споди, на ка́мени за́поведей Твои́х подви́гшееся се́рдце мое́, я́ко Еди́н Свят еси́ и Госпо́дь.

Состаре́вшася страстьми́ безче́стными греха́, мла́да сотвори́ мя, Пренепоро́чная, соу́зы прегреше́ний облегча́ющи.

От бре́ния мя очи́сти и ти́ны грехо́вныя, и храм мя Боже́ственный сотвори́, Богоро́дице, чи́сте к Тебе́ прибега́ющаго.

Слава: Возни́кни, окая́нныя душе́, от сна уны́ния: очи́ма же воззри́ к Еди́ней спаса́ющей Тя, Отрокови́це Богоневе́стней.

И ныне: Прихожду́, Влады́чице, отча́ян и сокруше́н, и к моли́тве Твое́й те́плей прибега́ю: спаси́ мя, Чи́стая, раба́ Твоего́.

Песнь 4

Ирмос: Услы́ша проро́к прише́ствие Твое́, Го́споди, и убоя́ся, я́ко хо́щеши от Де́вы роди́тися и Челове́ком яви́тися, и глаго́лаше: услы́шах слух Твой и убоя́хся: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Глаго́л же и веще́й, пра́во хощу́ суди́тися, Богороди́тельнице, к Твоему́ Сыну, Пренепоро́чная, да обря́щу Тя тогда́ прибе́жище и заступле́ние держа́внейшее, мук всех избавля́ющее мя.

Житие́ мое́ окаля́но, нечи́ст же нрав греха́ми, весь стра́стен бых, Чи́стая: очи́сти мя от скве́рны прегреше́ний и убели́, я́ко снег, Твои́м хода́тайством к Бо́гу Благосе́рдому.

Слава: Плени́цами мои́х согреше́ний стя́гнут есмь отвсю́ду, к покая́нным путе́м уклоня́тися не моги́й: простри́ ми ру́ку, Пренепоро́чная, упра́ви же ми стезю́ к спасе́ния пути́ наставля́ющую мя.

И ныне: Лю́тых мя мук, и тьмы кроме́шния, и гее́нны Твои́ми моли́твами свободи́, Де́во: и́маши бо во́лю и си́лу, Го́спода ро́ждшая Еди́наго Преблага́го.

Песнь 5

Ирмос: От но́щи у́тренююща, Человеколю́бче, просвети́ молю́ся, и наста́ви и мене́ на повеле́ния Твоя́, и научи́ мя Спа́се, твори́ти во́лю Твою́.

В День Суда́ яви́ся, Влады́чице, и предста́ни ми, му́ки и огня́ свобожда́ющи: да, спа́сся, воспою́ Твою́ необори́мую благода́ть.

Устра́ншася, Влады́чице, кро́ва Твоего́, враг ви́дя мя, ври́ну во глубину́ прегреше́ний ду́шу мою́, и зря мя, смее́тся: но помози́ ми.

Слава: Возни́ Твоим бысть, Чи́стая, окая́нную и стра́стную мою́ ду́шу, молю́ Тя, Пренепоро́чная, и изми́ тяготы́ ея́, мно́гих грехо́в.

И ныне: Мольбу́ приношу́ Ти, Пренепоро́чная, от скве́рных и окаянных и нечи́стых мои́х усте́н: уще́дри мя Твое́ю моли́твою, молю́ Тя.

Песнь 6

Ирмос: Возопи́х всем се́рдцем мои́м к Ще́дрому Бо́гу, и услы́ша мя от а́да преиспо́дняго, и возведе́ от тли живо́т мой.

Блу́днаго мене́ и преокая́ннаго приими́, Влады́ко Христе́, и му́ки изба́ви, мольба́ми Тебе́ ро́ждшия, и шу́ия ча́сти изба́ви мя.

Те́мный а́да одержи́т мя страх, Чи́стая, и ко́злищ часть смуща́ет мя: ея́же изба́ви мя, Пречи́стая Богоро́дице, молю́ Тя.

Слава: Умертви́вши пло́ти моея́ стра́стное, Влады́чице Богоро́дице, оживотвори́ мою́, Чи́стая, ду́шу преокая́нную, и на путь пра́вый наста́ви мя.

И ныне: Ра́бское приноша́ю Ти моле́ние, неразу́мный аз, и к Твоему́ прибега́ю благоутро́бному милосе́рдию: не возврати́ мене́, Чи́стая, посра́млена.

Тоже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ныне

Седален, глас 6:

От се́рдца стена́ние и от утро́бы приноша́ю Ти, Пренепоро́чная, Твоего́ прося́ благопребы́тнаго заступле́ния: поми́луй всестра́стную мою́ ду́шу, умилосе́рди многоми́лостиваго Бо́га, изба́вити мя суда́ и е́зера о́гненнаго, Еди́на Благослове́нная.

Песнь 7

Ирмос: Согреши́хом, беззако́нновахом, непра́вдовахом пред Тобо́ю: ниже́ соблюдо́хом, ниже́ сотвори́хом, я́коже запове́дал еси́ нам: но не преда́ждь нас до конца́, отце́в Бо́же.

Яко ми́лостиву, я́ко благолюби́ву Де́ву Ма́терь, всю Тя, я́ко Чи́стую све́дый, прибега́ю аз окая́нный: но не отврати́ мене́, Всенепоро́чная, посра́млена от Тебе́.

Возни́кни, о стра́стная душе́, и воста́ни окая́нная: бий из глубины́ в пе́рси и испусти́ слез исто́чники, да тя поми́лует, окая́нную, милосе́рдия Ма́ти, Христа́ и Бо́га.

Слава: Храм Бо́жий быв, от Креще́ния Боже́ственнаго дре́вле, весь оскверни́хся окая́нный, и низлежу́ ужа́сно паде́нием лю́те: но Ты мя возста́ви, Пренепоро́чная, отча́янных наде́жда.

И ныне: Облак тя́жек покры́ преокая́нное мое́ се́рдце: тьма и мрак на́йде на стра́стную мою́ ду́шу, Богоневе́сто: покая́ния луча́ми озари́ мя, да сла́влю Тя.

Песнь 8

Ирмос: Его́же во́инства Небе́сная сла́вят, и трепе́щут херуви́ми и серафи́ми, вся́ко дыха́ние и тварь, по́йте, благослови́те и превозноси́те во вся ве́ки.

Река́ о́гненная смуща́ет, и мрак несвети́мый всего́ мя коле́блет, червь мя ужаса́ет и скре́жет зу́бный, Де́во: да обря́щу Тя тогда́ засту́пницу Держа́вну.

Возгнеще́ние огню́ да не бу́ду, Го́споди, ни да услы́шу глас преще́ния Твоего́, име́я моля́щую Тя, Твою́ Чи́стую Ма́терь: Ея́же мольба́ми поми́луй мя, взыва́ю Ти.

Слава: Боже́ственнаго гла́са услы́шати сотвори́ мя, и стоя́ния избра́нных покажи́ мя, Христе́, прича́стника: да не плаче́вное ме́сто мя прии́мет, иму́ща моля́щую Тя о сем Богоро́дицу.

И ныне: Струи́ слез ны́не низпосли́ ми, и стена́ние от души́ сотвори́ во мне, Чи́стая, всегда́ припа́дати Твоему́ покро́ву, я́ко да обря́щу разреше́ние грехо́в мои́х Твое́ю моли́твою.

Песнь 9

Ирмос: Безсе́меннаго зача́тия Рождество́ несказа́нное, Ма́тере безму́жныя нетле́нен Плод: Бо́жие бо Рожде́ние обновля́ет естества́. Те́мже Тя вси ро́ди, я́ко Богоневе́стную Ма́терь, правосла́вно велича́ем.

День суда́ стра́шный смуща́ет мя, Де́во, скре́жет зубо́в тлит се́рдце мое́, стоя́ние ко́злищ ужаса́ет мя: но по́мощь в лю́тых да обря́щу Тя Богоро́дицу, егда́ хощу́ осуди́тися.

Ны́не тре́пет содержи́т мя: и страх смуща́ет мя гее́нский. И что соде́яти, не вем окая́нный и осужде́нный: те́мже притека́ю к Тебе́ и те́плым умиле́нием вопию́ Ти: не пре́зри мене́, Пречи́стая.

Слава: Зря суди́ще и помышля́я суд Твой, Христе́ мой, в не́мже хощу́ суди́тися, пра́ведно о де́лех осужде́нный. Но и́мам моле́бницу тогда́, к щедро́там Твои́м мно́гим моля́щую Богоневе́стную Ма́терь Твою́.

И ныне: Мы́сленно прикаса́яся Твои́м стопа́м, Всенепоро́чная, молю́ Тя: приими́ рыда́ние мое́, пе́ние внуши́ и прегреше́ний разреше́ние пода́ждь ми, вопию́ Ти, моли́твами Твои́ми, Де́во, да любо́вию Тя велича́ю.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице в Среду:

Богородице, Ты еси упование мое, Ты ми еси стена и благонадежное пристанище и спасительное прибежище, утомляемому страстей нахождение. Спаси мя от всех враг моих, гонящих душу мою и ловящих ю различными искушении: на пути бо сем, по нему же хожду, многия сети скрыша ми; многия соблазны, многия неудобства, многая прелести, многия немощи, душевныя и телесныя, уловляют мя в падения греховныя. И уже аз, окаянный, впадох в сети вражия, и связан, и держим есмь ими: и что сотворю, отчаянный аз, недоумею. Аще бо восхощу покаятися, нечувствием и ожесточением одержим есмь; аще же плаката понуждаюся, не имам сокрушения сердечнаго и слез ни поне единыя капли. Увы окаянства моего! увы бедности моей! увы лишения моего! К кому убо прибегну прочее, повинный аз? Токмо к Тебе, благоутробная Мати Господа и Спаса нашего, ненадежных надеждо, стено и покрове к Тебе притекающих! Не отрини убо мене блуднаго, не возгнушайся мене сквернаго: Тебе бо едину в жизни моей стяжах утеху, Дево Марие Богородице, и к Тебе единей во всякой нужде прибегаю со дерзновением: не остави убо мене в жизни сей и во время смерти моея, предстани в помощь. Помощнице моя, да узрят Ти вси врази мои и постыдятся, Тобою побежденнии, Владычице, Ходатаице спасения моего. Аминь.