Шрифт

Чтения на каждый день Великого поста

Чтение ветхозаветных пророчеств в Понедельник пятой седмицы

Проро́чества Иса́иина чте́ние. (Ис 37:33–38; 38:1–6)

Та́ко глаго́лет Госпо́дь на царя́ Ассири́йска: не вни́дет в сей град, ниже́ пу́стит нань стрелу́, ниже́ возложи́т нань щита́, ниже́ огради́т о́крест его́ огражде́ния. Но путе́м, и́мже прии́де, те́мже возврати́тся, и в град сей не вни́дет. Сия́ глаго́лет Госпо́дь: защищу́ град сей, е́же спасти́ его́ Мене́ ра́ди, и ра́ди Дави́да, раба́ Моего́. И изы́де а́нгел Госпо́день, и изби́ от полка́ Ассири́йска сто о́смьдесят пять ты́сящ, и воста́вше зау́тра, обрето́ша вся телеса́ ме́ртва. И оты́де возвра́щься Сеннахири́м царь Ассири́йский, и всели́ся в Ниневи́и. И внегда́ покланя́тися ему́ в дому́ Насара́ху отечествонача́льнику своему́, Адрамеле́х и Сараса́р сы́нове его́ уби́ша его́ мечми́, са́ми же убежа́ша во Арме́нию, и воцари́ся Асорда́н, сын его́, вме́сто его́. Бысть же в то вре́мя, разболе́ся Езеки́а до сме́рти, и прии́де к нему́ Иса́иа проро́к, сын Амо́сов, и рече́ к нему́: сия́ глаго́лет Госпо́дь, устро́й о дому́ твое́м, умира́еши бо ты и не бу́деши жив. И обрати́ Езеки́а лице́ свое́ к стене́, и помоли́ся к Го́сподеви, глаго́ля: помяни́, Го́споди, ка́ко ходи́х пред Тобо́ю со и́стиною, и се́рдцем и́стинным, и уго́дная пред Тобо́ю сотвори́х, и пла́кася Езеки́а пла́чем вели́ким. И бысть сло́во Госпо́дне ко Иса́ии, глаго́ля: иди́ и рцы Езеки́и, та́ко глаго́лет Госпо́дь, Бог Дави́да, отца́ твоего́, услы́шах моли́тву твою́, и ви́дех сле́зы твоя́, се прилага́ю к ле́том твои́м, лет пятьна́десять. И от руки́ царя́ Ассири́йска изба́влю тя, и град сей, и защищу́ о гра́де сем.

Бытия́ чте́ние. (Быт 13:12–18)

Авра́м же всели́ся в земли́ Ханаа́нстей, Лот же всели́ся во гра́де окре́стных стран, и всели́ся в Содо́ме. Челове́цы же су́щии в Содо́ме зли и гре́шни пред Бо́гом зело́. Бог же рече́ Авра́му, повнегда́ разлучи́тися Ло́ту от него́: воззри́ очи́ма твои́ма, и виждь от ме́ста, иде́же ты ны́не еси́, к се́веру, и ли́ве, и к восто́ку, и мо́рю. Я́ко всю зе́млю, ю́же ты ви́диши, тебе́ дам ю́, и се́мени твоему́ во ве́ки. И сотворю́ се́мя твое́ я́ко песо́к земны́й, а́ще кто мо́жет исчести́ песо́к земны́й, то и се́мя твое́ изочте́т. Воста́в пройди́ зе́млю в долготу́ ея́ и в широту́, я́ко тебе́ дам ю́ и се́мени твоему́ во век. И отсели́вся Авра́м, прише́д всели́ся у ду́ба Мамври́йскаго, и́же бя́ше в Хевро́не, и созда́ ту же́ртвенник Го́споду.

При́тчей чте́ние. (Притч 14:27–35; 15:1–4)

Страх Госпо́день исто́чник жи́зни, твори́т же уклоня́тися от се́ти сме́ртныя. Во мно́зе язы́це сла́ва царю́, во оскуде́нии же лю́дсте сокруше́ние си́льному. Долготерпели́в муж, мног в ра́зуме, малоду́шный же кре́пко безу́мен. Кро́ткий муж се́рдцу врач, моль же косте́м се́рдце чу́вственно. Оклевета́яй убо́гаго, раздража́ет Сотво́ршаго и́, почита́яй же Его́, ми́лует ни́щаго. Во зло́бе свое́й отри́нется нечести́вый, наде́яй же ся на Го́спода, свои́м преподо́бием пра́веден. В се́рдце бла́зе му́жа почи́ет прему́дрость, в се́рдцы же безу́мных не познава́ется. Пра́вда возвыша́ет язы́к, умаля́ют же племена́ греси́. Прия́тен царе́ви слуга́ разу́мный, свои́м же благообраще́нием отъе́млет безче́стие. Гнев губи́т и разу́мныя, отве́т же смире́н отвраща́ет я́рость, а сло́во же́стоко воздвиза́ет гне́вы. Язы́к му́дрых до́брая свесть, уста́ же безу́мных возвеща́ют зла́я. На вся́ком ме́сте о́чи Госпо́дни сматря́ют злы́я же и благи́я. Исцеле́ние язы́ка дре́во жи́зни, храня́й же его́, испо́лнится ду́ха.