Шрифт

Полуношница Воскресная с каноном Пресвятой Троице.

Для домашнего (келейного) чтения

Моли́твами святы́х оте́ц на́ших, Го́споди Иису́се Христе́, Бо́же наш, поми́луй нас. Ами́нь.

Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.

Царю́ Небе́сный, Уте́шителю, Ду́ше и́стины, И́же везде́ сый и вся исполня́яй, Сокро́вище благи́х и жи́зни Пода́телю, прииди́ и всели́ся в ны, и очи́сти ны от вся́кия скве́рны, и спаси́, Бла́же, ду́ши на́ша.

Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды.)

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.

Го́споди, поми́луй, (трижды). Сла́ва, и ны́не:

О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный да́ждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.

Таже, Го́споди, поми́луй, (12), Сла́ва, и ны́не:

Прииди́те, поклони́мся Царе́ви на́шему Бо́гу.

Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Христу́, Царе́ви на́шему Бо́гу.

Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Самому́ Христу́, Царе́ви и Бо́гу на́шему.

Псалом 50:

Поми́луй мя, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, и по мно́жеству щедро́т Твои́х очи́сти беззако́ние мое́. Наипа́че омы́й мя от беззако́ния моего́, и от греха́ моего́ очи́сти мя; я́ко беззако́ние мое́ аз зна́ю, и грех мой предо мно́ю есть вы́ну. Тебе́ Еди́ному согреши́х и лука́вое пред Тобо́ю сотвори́х, я́ко да оправди́шися во словесе́х Твои́х, и победи́ши внегда́ суди́ти Ти. Се бо, в беззако́ниих зача́т есмь, и во гресе́х роди́ мя ма́ти моя́. Се бо, и́стину возлюби́л еси́; безве́стная и та́йная прему́дрости Твоея́ яви́л ми еси́. Окропи́ши мя иссо́пом, и очи́щуся; омы́еши мя, и па́че сне́га убелю́ся. Слу́ху моему́ да́си ра́дость и весе́лие; возра́дуются ко́сти смире́нныя. Отврати́ лице́ Твое́ от грех мои́х и вся беззако́ния моя́ очи́сти. Се́рдце чи́сто сози́жди во мне, Бо́же, и дух прав обнови́ во утро́бе мое́й. Не отве́ржи мене́ от лица́ Твоего́ и Ду́ха Твоего́ Свята́го не отыми́ от мене́. Возда́ждь ми ра́дость спасе́ния Твоего́ и Ду́хом Влады́чним утверди́ мя. Научу́ беззако́нныя путе́м Твои́м, и нечести́вии к Тебе́ обратя́тся. Изба́ви мя от крове́й, Бо́же, Бо́же спасе́ния моего́; возра́дуется язы́к мой пра́вде Твое́й. Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. Я́ко а́ще бы восхоте́л еси́ же́ртвы, дал бых у́бо: всесожже́ния не благоволи́ши. Же́ртва Бо́гу дух сокруше́н; се́рдце сокруше́нно и смире́нно Бог не уничижи́т. Ублажи́, Го́споди, благоволе́нием Твои́м Сио́на, и да сози́ждутся сте́ны Иерусали́мския. Тогда́ благоволи́ши же́ртву пра́вды, возноше́ние и всесожега́емая; тогда́ возложа́т на oлта́рь Твой тельцы́.

И абие глаголем канон Пресвятей и Живоначальней Троице шестаго гласа

Песнь 1

Ирмос: Яко по суху пешешествовав Исраиль, по бездне стопами, гонителя Фараона видя потопляема, Богу победную песнь поим, вопияше.

Припев: Пресвятая Троице, Боже наш, слава Тебе.

Три ипостаси поем богоначальны, единсвтеннаго естества, неизменный зрак, благаго человеколюбца Бога, прегрешений очищение нам дарующа.

Пресущный едине, и трисиянный начертаньми, Господи, в божестве едином сый, вразмуми нас, и сподоби Твоего божественнаго сияния.

Слава: Невестоукрасив Павел, юже от язык церковь, единому Тебе триипостасному Богу покланятися научи, от негоже, и имже, и в немже вся быша.

И ныне, богородичен: Из чрева твоего пройде умное, Богородице, солнце, и осия нас трисветлаго божества зарями, егоже поюще благочестно тя ублажаем.

Песнь 3

Ирмос: Несть свят, якоже Ты, Господи Боже мой, вознесый рог верных Твоих, блаже, и утвердивый нас на камени исповедания Твоего.

Украсив, трисветлый Боже, чины небесныя, устроил еси пети Тя трисвятыми гласы: с нимиже приими и нас, воспевающих Твою благость.

Едино непреложное троичное, сообразное единственное богоначалие поюще, молим Тя тепле, грехов многих низпослати ныне нам прощение.

Слава: Уме безначальный Отче, сообразный божий Слове, и Душе божественный, благий и правый, воспевающыя верно Твою державу соблюди, яко благоутробен.

И ныне, богородичен: Пажить потреби тли, человек по существу быв Бог мой во утробе твоей, чистая: и родоначальники прежняго осуждения един свободи.

Господи, помилуй (трижды).

Седален, глас 6.

Владыко Боже, призри с небесе, и виждь наше смирение яко щедр, и умилосердися, человеколюбче преблагий: ни откуду бо надеемся прощения получити злых, имже согрешихом, темже буди с нами и никтоже на ны.

Слава, и ныне, богородичен: Владычице чистая призри, Богородице, виждь наших язв болезни, и умилосердися, пречистая, и исцели совестное жжение, твоею милостию орошающи, и вопиющи рабом твоим: аз есмь с вами, и никтоже на вы.

Песнь 4

Ирмос: Христос моя сила, Бог и Господь, честная Церковь боголепно поет взывающи, от смысла чиста о Господе празднующи.

Возвышаяй мысль, единице трисветлая, и душу и сердце Твоих певец скоро возведи, и сияния Твоего и светлости сподоби.

Претвори и преобрази от злобы мя всякия к добродетели, едина неизображенная и неизменная Троице, и Твоими зарями просвети.

Слава: Помыслив прежде, мудре составил еси ангелов чины, служительная Твоея благости, триипостасная единице: с нимиже приими мою хвалу.

И ныне, богородичен: Иже естеством несозданный Бог присносущный созданное восприем человеческое естество, возъобрази во святей твоей утробе, Богородице, приснодево.

Песнь 5

Ирмос: Божиим светом Твоим, блаже, утренюющих Ти душы любовию озари, молюся Тя ведети, Слове божий, истиннаго Бога, от мрака греховнаго взывающа.

Помышляюще естество богоначальное,промыслительное и спасительное всех сущее, Владыко, трисветлое же едино, к Тебе утренюем, прощения просяще грехопадений.

Отче безначальный Боже, и соприсносущный Сыне, и Душе святый, утверди единоначальная Троице, Твоя певцы, и от всякия напасти избави и скорби.

Слава: Управляяй сияньми богодетельными, и ко благоугождению Твоего триипостаснаго божества, солнце славы, наставляя мя присно, и божественнаго царствия сотвори причастника.

И ныне, богородичен: Иже вся носяй и соблюдаяй всесильною Твоею рукою, Слове божий неизменне, сохрани и соблюди Тя славящыя, молитвами рождшия Тя Богоматере.

Песнь 6

Ирмос: Житейское море, воздвигаемое зря напастей бурею, к тихому пристанищу Твоему притек вопию Ти: возведи от тли живот мой, многомилостиве.

Премудрость и разум, богоначалие трисветлое певцем Твоим даруй, и доброты лучами светоотдельныя Твоея благости осияватися всех сподоби. Дважды.

Слава: Свете нераздельный по существу, трисиянне, вседержительне, неприступне, сердца озари верно хвалящих державу Твою, и к божественной любви впери.

И ныне, богородичен: В тя вселися, приснодево, яве содержитель и Господь всех, и единому трисиянному зраку божества человеки покланятися научи.

Господи, помилуй. (Трижды)

Седален, глас 6.

Отче и Сыне, со Духом святым, призри на ны, верою Тебе покланяющыяся, и славящыя державу Твою, благоутробне, со огненными, бреннии, иного бо разве Тебе не вемы, и возопий поющым Тя: аз есмь с вами, и никтоже на вы.

Слава, и ныне, богородичен: Призри на ны, всепетая Богородице, возсияй просвещение сердцам омраченным, и озари стадо твое, пречистая: елико бо хощеши и можеши, яко мати сущи зиждителя твоего: и возопий молящым тя: аз есмь с вами, и никтоже на вы.

Песнь 7

Ирмос: Росодательну убо пещь содела ангел преподобным отроком: Халдеи же оплающее веление божие, мучителя увеща вопити: благословен еси, Боже отец наших.

Крепкую мне мысль устрой, трисветлая начертаньми еденице, еже хранити и соблюдати божественныя заповеди Твоя, и внегда пети Тебе верно: благословен еси, Боже отец наших.

Яко тождеством естества поемый, неизреченное единственный Боже, лицы же Троицы нося число, соблюди всех нас от различных искушений и обстояний.

Слава: Соестественна и соприсносущна славим, единаго Тя по существу Бога, свойствы неслиянне ипостасными Троице, различное просто предлагающе, во зраце непременнем яве.

И ныне, богородичен: Бог пресущный прият, пречистая, от чрева твоего чистаго, ныне человеколюбезне сешение яве, и всех научи вопити: благословен еси, Боже отец наших.

Песнь 8

Ирмос: Из пламене преподобным росу источил еси, и праведнаго жертву водою попалил еси, вся бо твориши, Христе, токмо еже хотети: Тя превозносим во вся веки.

Очищение прегрешений скоро подаждь ми, и страстей многообразных избавление, сообразная Троице, единице триипостасная: да Тя славлю во вся веки.

Волитель милости извествован, яко Бог милостив, всех помилуй, трисветлая единице и Троице преблагая, славословящих Твое величествие.

Слава: От света присносущаго Отца, света соприсносущна рождшася Слова, со Духом исходным светом, верою славим, и превозносим во вся веки.

И ныне, богородичен: Врача человеком, пречистая, родила еси, всесильнаго Слова, Христа Господа, прародительная язвы всех исцеляюща, превозносящих его во веки.

Песнь 9

Ирмос: Бога человеком невозможно видети, на негоже не смеют чини ангельстии взирати, тобою бо, всечистая, явися человеком Слово воплощенно: егоже величающе, с небесными вои тя ублажаем.

Зрети чинове херувимстии, Владыко, доброты Твоея слава не могуще, крилы покрывающеся, непрестанно троичную песнь вопиют, триипостасную Твоего богоначалия единственнаго державу славяще.

Твоя сияния, солнце незаходимое, Твоих рабов подаждь сердцам: и просвети душы, и избави от многих прегрешений, едине всемилостиве и триипостасне: и нетленныя Твоея жизни нас сподоби.

Слава: Еже свет единочестный и трисолнечный, и светодельный, божество сущее, озари верою Тя поющих, и от мрачнаго избави злодейства, и сподоби светлейших Твоих селений, яко преблагий.

И ныне, богородичен: Премудре человека прежде созда сын твой, дево, и истлевшаго обнови тобою, всепетая: и божественнаго света зари невечерния всех исполни, тя Богородицу истинную верою славящих.

И абие, припевы Григория Синаита, глас 6:

Досто́йно есть я́ко вои́стинну, / сла́вити Тя Бо́га Сло́ва, / Его́же трепе́щут и трясу́тся Херуви́ми, / и славосло́вят Си́лы Небе́сныя, / воскре́сшаго тридне́вно из гро́ба / Христа́ Жизнода́вца, стра́хом просла́вим.

Воспои́м вси боголе́пно пе́сньми Боже́ственными, / Отца́, и Сы́на, и Ду́ха Боже́ственнаго, / Триипоста́сную Держа́ву, еди́но Ца́рство и Госпо́дьство.

Ю́же пою́т вси земноро́днии, / и славосло́вят Си́лы Небе́сныя, / от всех ве́рно поклоня́емую, / Еди́ницу по существу́, Триипоста́сную.

Господонача́льную Херуви́м / и Богонача́льную без сравне́ния Серафи́м, / неразде́льную Тро́ицу во Еди́нице, / су́щее Богонача́лие, Тя велича́ем.

Отцу́ Безнача́льному и Бо́гу, / Собезнача́льному Сло́ву со Ду́хом покланя́юся: / неразлу́чное еди́но соединя́емое Существо́, / тричи́сленную Еди́ницу пе́сньми почти́м.

Лучеза́рная Твоя́ мо́лния возсия́й ми, / Бо́же мой, Триипоста́сне Вседе́телю, / и дом мя покажи́ Твоея́ непристу́пныя сла́вы, / све́тел и светоно́сен и неизме́нен.

Его́же трепе́щут и трясу́тся Херуви́ми, / и славосло́вят А́нгельская Во́инства, / от Де́вы неизрече́нно вопло́щшагося / Христа́ Жизнода́вца, стра́хом просла́вим.

Таже: Трисвятое.

Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. Трижды.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.

Го́споди, поми́луй, трижды. Сла́ва, и ны́не:

О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный да́ждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.

Ипакои гласа.

Глас 1: Разбо́йничо покая́ние рай окра́де, / плачь же мироно́сиц ра́дость возвести́, / я́ко воскре́сл еси́, Христе́ Бо́же, / подая́й мiрови ве́лию ми́лость.

Глас 2: По стра́сти ше́дша во гроб жены́, / во е́же пома́зати те́ло Твое́, Христе́ Бо́же, / ви́деша А́нгелы во гро́бе, и ужасо́шася: / глас бо слы́шаху от них, я́ко воскре́се Госпо́дь, / да́руя мiрови ве́лию ми́лость.

Глас 3: Удивля́я виде́нием, / ороша́я глаго́лании, / блиста́яйся А́нгел мироно́сицам глаго́лаше: / что жива́го и́щете во гро́бе; / воста́ истощи́вый гро́бы. / Тли Премени́теля разуме́йте Непреме́ннаго. / Рцы́те Бо́гови: коль стра́шна дела́ Твоя́, / я́ко род спасл еси́ челове́ческий.

Глас 4: Я́же Твоего́ пресла́внаго воста́ния, предте́кша мироно́сицы, / апо́столом пропове́даху Христе́, / я́ко воскре́сл еси́ я́ко Бог, / подая́ мiрови ве́лию ми́лость.

Глас 5: А́нгельским зра́ком ум смуща́юща, / и Боже́ственным воста́нием душе́ю просвеща́емы, / мvроно́сицы апо́столом благовествова́ху: / возвести́те во язы́цех Воскресе́ние, / Го́споду соде́йствующу чудесы́, / подаю́щему нам ве́лию ми́лость.

Глас 6: Во́льною и животворя́щею Твое́ю сме́ртию, Христе́, / врата́ а́дова сокруши́в, я́ко Бог, / отве́рзл еси́ нам дре́вний рай, и воскре́с из ме́ртвых, / изба́вил еси́ от тле́ния живо́т наш.

Глас 7: И́же наш зрак восприе́мый, / и претерпе́вый Крест пло́тски, / спаси́ мя воскресе́нием Твои́м Христе́ Бо́же, / я́ко человеколю́бец.

Глас 8: Мvроно́сицы Жизнода́вца предстоя́ща гро́бу, / Влады́ку иска́ху в ме́ртвых, Безсме́ртнаго, / и ра́дость благове́щения от А́нгела прие́мша, апо́столом возвеща́ху: / я́ко воскре́се Христо́с Бог, / подая́й мiрови ве́лию ми́лость.

Го́споди поми́луй, 40. Сла́ва, и ны́не:

Честне́йшую Херуви́м / и сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, / без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, / су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем.

Моли́твами святы́х оте́ц на́ших, Го́споди Иису́се Христе́, Бо́же наш, поми́луй нас. Ами́нь.

И молитва Пресвятей Троице, творение Марка монаха:

Всемогу́щая и Животворя́щая Свята́я Тро́ице и светонача́льная, я́же мíрную вся́кую и премíрную тварь, за еди́ну бла́гость от не су́щих приведы́й, и промышля́я и содержа́. И́же по про́чих Твои́х неизрече́нных о земно́м ро́де благодея́ниих, и покая́ние нам ра́ди плотска́го неможе́ния до сме́рти дарова́вый: не оста́ви нас окая́нных в лука́вых на́ших дея́ниих умре́ти, ниже́ злонача́льнику и зави́стцу, и губи́телю посме́шство бы́ти. Зри́ши бо Благосе́рде, ели́к у́бо о́наго на нас наве́т и вражда́, ели́ко же и на́ше страстова́ние, и сла́бость, и небреже́ние. Но неоску́дныя Твоя́ бла́гости соде́лай на нас, мо́лим на вся́кий день и час прогне́вающии Тя честны́х и животво́рных за́поведей преступле́нием. И вся у́бо всего́ преше́дшаго живота́ на́шего, и до ны́нешняго часа́ согреше́нная на́ми, в дея́ниих, или́ глаго́ланиих, или́ в помышле́ниих, оста́ви и прости́. Сподо́би же нас, про́чее сконча́ти житие́ в покая́нии, и умиле́нии, и соблюде́нии святы́х Твои́х повеле́ний. А́ще у́бо сла́достию прельсти́вшеся, многообра́зне согреши́хом, или́ ме́рзкими похотьми́ неполе́зными и вре́дными обольсти́вшеся препроводи́хом: а́ще гне́вом и я́ростию подви́гшеся безслове́сною, кого́ бра́та на́шего оскорби́хом, а́ще язы́ком неизбе́жных и стро́потных и кре́пких сете́й объя́хомся: а́ще ко́им чувств на́ших, или́ все́ми, во́лею или́ нево́лею, ве́дуще или́ не ве́дуще, от восхище́ния, или́ поуче́ния безу́мно поползо́хомся: а́ще же лука́выми по́мыслы и су́етными со́весть оскверни́хом: а́ще ли ко́им други́м о́бразом прегреши́хом, от предприя́тия и обы́чая томи́ми зла́го: прости́ нам, и оста́ви вся Всеще́дре, Пребла́же и Многоми́лостиве: и да́руй нам про́чее бо́дрость и си́лу, во е́же твори́ти во́лю Твою́ бла́гу, и благоуго́дну и соверше́нну: да нощна́го и мра́чнаго зла, светови́дным покая́нием преме́ншеся, и я́ко во дни благообра́зно ходя́ще, и очище́ни объяви́мся человеколю́бию Твоему́ недосто́йнии, воспева́юще Тя и велича́юще во ве́ки, ами́нь.

Сла́ва, и ны́не: Го́споди поми́луй, трижды.

Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, молитвами Пречистыя Твоея Матере, преподобных и богоносных отец наших и всех святых помилуй и спаси нас, яко Благ и Человеколюбец. Аминь.