Шрифт

28 января

Собору новомучеников и исповедников Российских

Собору новомучеников и исповедников Российских

Поется месяца января в 28-й день, аще Неделя, или в Неделю, ближайшую после 28-го дне.

Тропарь новомучеников, глас 4:

Днесь радостно ликует Церковь Русская,/ прославляющи новомученики и исповедники своя:/ святители и иереи,/ царственныя страстотерпцы,/ благоверныя князи и княгини,/ преподобныя мужы и жены/ и вся православныя христианы,/ во дни гонения безбожнаго/ жизнь свою за веру во Христа положившыя/ и кровьми Истину соблюдшыя./ Тех предстательством, Долготерпеливе Господи,/ страну нашу в Православии сохрани/ до скончания века.

Величание:

Величаем вас,/ святии новомученицы и исповедницы Российстии,/ и чтим честная страдания ваша,/ яже за Христа/ претерпели есте.

Стихира, глас 6:

Церкве Русския столпи непоколебимии,/ соборе новомучеников и исповедников Российских,/ сердцем верующе в правду,/ усты Господа Иисуса Христа исповедали есте во спасение,/ и заточения, изгнания, горькия работы и смерть/ Бога ради сладце претерпели есте./ Темже тепле молитеся ко Господу,/ Русь Святую в Православии утвердити/ и спасти душы нашя.

Канон новомучеников, глас 6.

Песнь 1

Ирмос: Сеченое сечется/ море Чермное,/ волнопитаемая же изсушается глубина,/ таяжде купно безоружным бывши проходима и всеоружным гроб./ Песнь же богокрасная воспевашеся:/ славно прославися Христос Бог наш.

Припев: Святии новомученицы и исповедницы Российстии,/ молите Бога о нас.

Господи, Боже наш, присно прославляяй вся святыя,/ ныне и нас, недостойных, сподоби сыновне прославити святых сродников наших,/ новомучеников и исповедников Российских.

Кровьми вашими священномученицы, яко в Чермнем мори, потопили есте безбожныя мучители,/ Церковь же Русская, вами красящися,/ похвалы победныя , яко земля обетованная мед и млеко, вам источает.

Егда дадеся вам благодать, не точию во Христа веровати,/ но и по Нем страдати,/ немокренно пучину кровных мук проидосте, святии мученицы,/ верным сыновом российским образ явльше,/ и со дерзновенным исповеданием во врата Небесная внидосте.

Богородичен: Приими песнь хвалебную от недостойных уст возносимую,/ препрославленная Мати Божия.

Песнь 3

Ирмос: Господь Сый всех и Зиждитель Бог,/ созданное, безстрастный обнищав, Себе соедини,/ и Пасха, за яже хотяше умрети,/ Сам Сый Себе предпожре:/ ядите, вопия, Тело Мое,/ и верою утвердитеся.

Егда буря нечестия на Церковь Русскую воздвижеся,/ вы, святии новомученицы, страданьми вашими со тщанием укротисте ю/ и подвиги вашими Православие утвердисте.

Муки велия за Церковь Христову претерпесте, святии новомученицы,/ молите утвердитися Ей незыблемей и непоколебимей до скончания века.

Страданьми и исповеданием Христа, святии сродницы наши,/ вшедше в Небесная селения, яко древле Израиль в землю обетованную,/ отечество ваше земное, Русь Святую,/ в любви сохраняйте молитвами вашими.

Богородичен: Небесных кругов вышшая/ и славою Божественною преукрашенная, Дево Мати Божия,/ спаси душы нашя.

Седален, глас 2:

Новии страстотерпцы Российстии,/ мученически поприще земное скончавшии и страданьми дерзновение ко Господу приобретшии,/ молитеся Ему, вас укрепльшему,/ да и мы, егда найдет на ны испытания час,/ мужества дар Божий восприимем.

Слава, и ныне, Богородичен, глас 4:

Не премолчим присно, Богородице Дево,/ благодарственно воспевати от сердца Твоя милости, Владычице, раби Твои, вопиюще и глаголюще:/ Пресвятая Дево, предвари и избави нас от враг видимых и невидимых,/ и от нужды и всякаго прещения,/ Ты бо еси наше заступление.

Песнь 4

Ирмос: Провидев пророк/ тайну Твою неизреченную, Христе, провозгласи:/ положил еси твердую любовь крепости, Отче Щедрый,/ Единороднаго бо Сына, Благий,/ очищение в мир послал еси.

Всем концем земли явися чудо смотрения Твоего, Владыко,/ кровию бо новомученик, яко водою, угасил еси в Российстей земли пламень нечестия и развращения/ и спасл еси люди Твоя.

Славу Божию унаследовасте, новомученицы, просиявшии в Земли нашей,/ отвергшеся бо себе и страх смертный препобедивше,/ любовь к Богу даже до смерти мужественне сохранили есте.

Подвигом добрым подвизавшиися, святии новомученицы Российстии,/ к покаянию и добродетельному житию подвигните нас,/ да и мы вашими молитвами сподобимся прославляти Господа во Царствии Его.

Богородичен: На Твой надеющеся Покров, Мати Божия,/ со святыми новомученики и исповедники Российскими прославляем милосердие Твое.

Пе́снь 5

Ирмос: Союзом любве/ связуеми апостоли,/ владычествующему всеми себе Христу возложше,/ красны ноги очищаху,/ благовествующе всем мир.

Дерзновенно, святии, исповедали есте Господа пред отступники и гонители:/ с нами Бог, взывающе, разумейте и покаряйтеся,/ страха вашего не убоимся, ниже смутимся, яко с нами Бог.

Уврачуйте молитвами вашими, святии новомученицы Российстии,/ люди богоборныя, враждою и убийствы дышущыя,/ и мир стране нашей и верным людем даруйте.

Предстояще Христу, власть имущу судити всему миру,/ святии новомученицы и исповедницы Российстии,/ очистите нас от грехов наших молитвами вашими,/ да не с миром осуждени будем.

Богородичен: Водворяет ны змий во юдоль плача и чаяния злых,/ не можем терпети скорби своея, взываху новомученицы,/ Ты же, Богородительнице, простерла еси им Покров Свой/ и спасла еси от сетей вражиих.

Песнь 6

Ирмос: Бездна последняя грехов обыде мя / и волнения не ктому терпя,/ яко Иона, Владыце, вопию Ти:/ от тли мя возведи.

Волны безбожнаго нечестия тщахуся потопити корабль Церкве Русския,/ Ты же, Истинный Кормчий, спасл еси шествующыя на нем молитвами страстотерпцев Российских, вопиющих:/ Господи Сил, из смертоносныя глубины возведи ны.

Безбожнии внуцы Каиновы святыни церковныя поруганию и огню предаша,/ обители разориша, храмы, яко овощная хранилища, содеяша,/ христолюбивыя люди в темницы заключиша и умучиша./ Вы же, страстотерпцы, с любовию учили есте:/ сие бысть по грехом нашым, людие, покайтеся.

Увы нам, увы, вопияху исповедницы Российстии,/ видяще, яко безумнии богоборцы святыни Земли нашея разориша,/ обители, яко узилища темничная, содеяша,/ храмы Божия в скверная и позорищная места обратиша/ и кровь христианскую в них пролияша./ Сего ради опустошишася сердца нечестивых/ и живот их аду приближися.

Богородичен: Изведи нас из рова погибели/ и уврачуй нашя греховныя язвы, Пресвятая Мати Дево,/ да неосужденно сподобимся присно прославляти новомученики Сына Твоего и Бога нашего.

Кондак новомучеников, глас 3.

Днесь новомученицы Российстии/ в ризах белых предстоят Агнцу Божию/ и со Ангелы песнь победную воспевают Богу:/ благословение, и слава, и премудрость,/ и хвала, и честь,/ и сила, и крепость/ нашему Богу/ во веки веков. Аминь.

Икос:

Красный личе, светозарнии и божественнии светильницы,/ свету великому предстояще присно, богоблаженнии мученицы,/ и оттуду испущаемыми невечерняго Божества сиянии,/ всегда просвещаеми и обожаеми,/ верою память вашу совершающыя божественную, просветите/ и омрачения, и страстей, и бед, и злобы избавите,/ молящеся непрестанно о всех нас.

Песнь 7

Ирмос: Отроцы в Вавилоне/ пещнаго пламене не убояшася,/ но посреде пламене ввержени,/ орошаеми пояху:/ благословен еси, Господи Боже отец наших.

Отроцы в Вавилоне древле, яко основание,/ новомученицы же Российстии ныне, яко увенчание,/ с лики страстотерпец присно взывают:/ благословен еси, Господи Боже отец наших.

Отроцы в Вавилоне пещнаго пламене не убояшася,/ новомученицы же Российстии, тем подражающе,/ гонения безбожных в ничтоже вмениша,/ темже ныне согласно с ними воспевают:/ благословен еси, Господи Боже отец наших.

Днесь торжествует Церковь Русская,/ святии бо новомученицы, сродницы наши,/ к ликостоянием святых от века Богу благоугодивших присовокупившеся,/ согласно с ними воспевают хвалебную песнь:/ благословен еси, Боже отец наших.

Богородичен: Предстоящи Ти Кресту Сына Твоего, Богомати,/ оружие пройде душу Твою,/ темже и попечение сугубое о возлюбивших Его прияла еси,/ иже Тя сыновне величают:/ благословенна Ты в женах еси, Всенепорочная Владычице.

Песнь 8

Ирмос: За законы отеческия/ блаженнии в Вавилоне юноши предбедствующе,/ царюющаго оплеваша повеление безумное,/ и, совокуплени, имже не сваришася огнем,/ державствующему достойную воспеваху песнь:/ Господа пойте, дела,/ и превозносите во вся веки.

Законы Христовы возлюбиша, новомученицы и исповедницы Российстии,/ безбожная же повеления отринуша/ и, ревностию о Бозе связуемии,/ Богу победную песнь воспеваху:/ да благословит Господа Русь Святая и превозносит Его во веки.

Егда земля Российская тьмою безбожия и Каиновым озлоблением объята бысть,/ тогда мнози христолюбивии людие на горькия работы изгнани быша/ и глад, мраз, зной и смерть лютую мужественне претерпеша,/ верою же, надеждею и любовию совокуплени,/ достойную воспеваху песнь:/ да благословит Господа Русь Святая и превозносит Его во веки.

Ангелов хвалу и новомучеников славословие милостивно приемляй,/ не отрини, Триипостасный Боже, от сонма их и нас, недостойных,/ но сподоби вкупе с ними воспевати:/ да благословит Господа Русь Святая и превозносит Его во веки.

Богородичен: Зрящи поругание святаго удела Своего,/ скорбяше Пречистая Мати и державную помощь верным людем простираше,/ Сына же Своего усердно моляше, взывающи:/ да благословит Господа Русь Святая и превозносит Его во веки.

Песнь 9

Ирмос: Странствия Владычня/ и безсмертныя трапезы на Горнем месте/ высокими умы,/ вернии, приидите, насладимся/ возшедша Слова,/ от Слова научившеся,/ Егоже величаем.

Безсмертныя трапезы и жизни вечныя во Царствии Божием/ наслаждаются ныне новомученицы и исповедницы Российстии,/ исполнися бо на них обетование Господне:/ побеждающым дам сести со Мною на Престоле Моем.

Да прославятся с лики новомучеников и исповедников Российских жены богомудрыя земли нашея,/ яже мироносиц восприемшя чин и мужески Христу последовавшя,/ страдания за Имя Его претерпеша/ и верно отцем, мужем и братиям нашым, Христа ради мучимым, послужиша./ Сего ради ныне в жизни вечней вкупе с ними/ трапезы безсмертныя наслаждаются.

Жизнодавче Господи,/ молитвами новомучеников и исповедников Российских / упокой со всеми праведными верныя рабы Твоя, за имя Твое пострадавшыя:/ святители и иереи, монахи и мирския,/ старыя, юныя и всяк возраст, именуемыя и неименуемыя,/ яко истинныя сыны и други Божия.

Богородичен: Яко Взбранная Воевода воинства новомучеников и исповедников Российских,/ державный покров и милостивное заступление явила еси, Пресвятая Дево, Земли нашей,/ опустошаемей скорбными и безбожными наведении./ Сего ради ныне молим Тя:/ прости люди согрешшыя и сохрани Святую Русь.

Светилен новомучеников:

Яко отребие, миру быша, святии новомученицы и исповедницы Российстии,/ камением побиени быша, претрени быша,/ искушени быша, убийством меча умроша,/ свидетельствующе о Свете Истиннем, Иисусе Христе, Господе нашем.

Стихиры новомучеников, глас 8.

О, преславнаго чудесе!/ В последняя времена возсиявают мученицы/ и прелести мрак отгоняют,/ вера христианская ныне возвышается/ и падает нечестие,/ радуются вернии / и праздник новоявленным составляют,/ вопиюще Христу Богу:/ мучеников похвала и победа Ты еси, Всесильне.

Веры бронями,/ и щитом благодати,/ и креста копием вооружившеся,/ сопротивным силам непобедими бысте/ и, яко Божественнии храборницы,/ демонская ополчения победивше,/ со ангелы ликуете,/ верныя же заступаете, и освящаете,/ и спасаете, призываемии.

О, преславнаго чудесе!/ Чудес светлостьми/ солнца светлейше/ присно святии сродницы наши/ светят концем Русския Земли,/ от невечерняго Света облистаеми,/ ихже сиянии/ облацы от страны нашея отгоняются варварстии/ и демони побеждаются.

Слава и ныне, глас 6:

Новоявленныя звезды днесь/ на церковней показашася тверди,/ во мнозех местех бывшии мученицы Христовы,/ ихже ублажающе, мучениколюбцы,/ по долгу им прирцем, глаголюще:/ радуйтеся, благочестия утверждение и нечестия обуздание;/ радуйтеся, Российския Церкве славо и безбожных посрамление;/ радуйтеся, образи терпения и за Христа страдания./ Станите, непобедимии, посреде нас умне,/ от бед и искушений избавляюще,/ и молитеся о спасении душ наших.

Молитва

О, святии новомученицы и исповедницы Российстии: святителие и пастырие Церкве Христовы, царственнии страстотерпцы, благовернии князие и княгини, доблии воини, монаси и мирстии, благочестивии мужие и жены, во всяцем возрасте и сословии за Христа пострадавшии, верность Ему даже до смерти свидетельствовавшии и венец жизни от Него приемшии!

Вы во дни гонения лютаго, землю нашу от безбожных постигшаго, на судищах, в заточениих и пропастех земных, в горьких работах и всяких скорбных обстояниих образ терпения и непостыднаго упования мужественне явили есте. Ныне же, в раи сладости наслаждающеся, пред Престолом Божиим во славе предстоите и присно хвалу и ходатайство со Ангелы и всеми святыми Триединому Богу возносите.

Сего ради мы, недостойнии, молим вас, святии сродницы наши: не забудите земнаго отечества вашего, грехом Каинова братоубийства, поруганием святынь, безбожием и нашими беззаконии отягченнаго. Умолите Господа Сил, да утвердит Церковь Свою непоколебиму в мире сем многомятежнем и лукавом; да возродит в Земли нашей дух братолюбия и мира; да паки будем мы царское священие, род Божий, избранный и святый, присно с вами славящий Отца и Сына и Святаго Духа во веки веков. Аминь.

Собору новомучеников и исповедников Российских