Шрифт

12 января.

Преподобному Зотику Сиропитателю.

Преподобному Зотику Сиропитателю

Кано́н, гла́с 8.

Пе́снь 1.

Ирмос: Пои́м Го́сподеви, прове́дшему лю́ди Своя́ сквозе́ Чермно́е мо́ре, я́ко Еди́н сла́вно просла́вися.

Припев: Преподобне отче Зотиче, моли Бога о нас.

Свы́ше просвети́тися омраче́нней мое́й мы́сли, пе́ти тя́ досто́йно, Зо́тике, Христа́ умоли́.

Житие́м твои́м Ангелом на земли́, богому́дре, ревну́я, показа́лся еси́ досто́йно, жите́йских красо́т гнуша́яся.

Богородичен: Ро́д челове́ческий Тебе́ ра́ди, Де́во, назида́ется, Бо́г бо, вы́шних не оста́вив, на зе́млю прии́де.

Пе́снь 3.

Ирмос: Ты́ еси́ утвержде́ние притека́ющих к Тебе́, Го́споди, Ты́ еси́ све́т омраче́нных, и пое́т Тя́ ду́х мо́й.

Прииди́те, стра́ннии, дне́сь, ра́достно гла́с вознесе́м во све́тлем се́м торжестве́, Зо́тика ублажа́юще.

Поста́вил еси́ до́м тво́й, я́коже Авраа́м ски́нию дне́сь, вся́ ни́щия прие́млющий и бога́тно пита́ющий.

Богородичен: Бу́рю вся́ку уста́вила еси́ в Рождестве́ Твое́м, Всечи́стая, те́мже враги́ ве́рнии ца́рие побежда́ют, в ми́ре лику́юще.

Пе́снь 4.

Ирмос: Услы́шах, Го́споди, смотре́ния Твоего́ та́инство, разуме́х дела́ Твоя́ и просла́вих Твое́ Божество́.

Светоно́сное торжество́ сие́ преподо́бнаго ны́не просия́ Зо́тика, к Рождеству́ Христо́ву призыва́ющи вся́ на чрежде́ние.

Чудесы́ преле́потствова́в, чудеса́ пресла́вная оста́вил еси́ на́м, честна́я твоя́ исправле́ния на земли́, преблаже́нне, о́браз боже́ствен.

Богородичен: Очисти́лище обрето́хом Тя́, Богороди́тельнице, и прибе́жище во бране́х непобеди́мо, ца́рие же держа́ву, Чи́стая, но́сят.

Пе́снь 5

Ирмос: Просвети́ на́с повеле́нии Твои́ми, Го́споди, и мы́шцею Твое́ю высо́кою Тво́й ми́р пода́ждь на́м, Человеколю́бче.

Украше́ние доброде́тели показа́ся, чу́дне, честна́я твоя́ исправле́ния, Боже́ственный до́м, наги́х одея́ние.

Прокаже́ние, свяще́нне, исцеля́я, о́тче, воздви́гл еси́ враче́бницу тво́й до́м честны́й, в не́мже досто́йно вся́к неду́г врачу́ется.

Богородичен: Ве́лие и честно́е е́же в Тебе́ я́вльшееся та́инство, Богоро́дице Присноде́во: се́ бо вои́стинну, земни́и, к Бо́гу примири́хомся.

Пе́снь 6.

Ирмос: Бе́здна грехо́в и прегреше́ний бу́ря мя́ смуща́ет и во глубину́ ну́жднаго ре́ет мя́ отча́яния, но Твою́ кре́пкую ру́ку мне́ простри́, я́ко Петро́ви, о Упра́вителю! и спаси́.

Хра́м тя́, вси́ ве́рнии, Ду́ха ве́мы, хра́м бо всеблаголе́пен тво́й сотвори́л еси́ до́м, пресла́вне, в не́мже вся́к неду́г моли́твами твои́ми отгоня́ется.

Странноприя́тие на земли́, Авраа́му подо́бяся, поста́вил еси́, всеблагоче́стно безкро́вныя прие́мля, наги́я, и мимоходя́щия, и хромы́я, и стра́нныя, и ни́щия вводя́.

Богородичен: Не́бо на земли́, Де́во, показа́вый верте́п, небе́сный Тя́ хра́м, Ангельскими окруже́н ли́ки, показа́, сла́ва в вы́шних вопию́щих Твоему́ Рождеству́ ве́рно.

Седа́лен, гла́с 5.

Страсте́й пе́щи, преподо́бне, угаси́л еси́ воздержа́ния росо́ю, дарова́нием обогати́вся, врачева́ния от Бо́га, Зо́тике, прия́л еси́ врачева́ти ве́рных боле́зни лю́тыя и де́монов отгони́ти полки́; сего́ ра́ди с весе́лием почита́ем тя́.

Пе́снь 7.

Ирмос: Отроцы евре́йстии в пещи́ попра́ша пла́мень дерзнове́нно и на ро́су о́гнь преложи́ша, вопию́ще: благослове́н еси́, Го́споди Бо́же, во ве́ки.

Все́м преподо́бным сочи́слился еси́ и лико́м боже́ственным безтеле́сным, Зо́тике преблаже́нне, с ни́миже и взыва́еши: благослове́н еси́, Го́споди Бо́же, во ве́ки.

Си́лою и благода́тию, богому́дре, бы́л еси́ вдо́в и немощны́х, сиро́т же оте́ц показа́лся еси́, зовы́й: благослове́н еси́, Го́споди Бо́же, во ве́ки.

Богородичен: Кре́пость ва́рваров, Богоро́дице, истреби́ и спаси́ лю́ди Твоя́. Цари́ же ве́рныя утверди́, вопию́щия: благослове́н, Всечи́стая, Пло́д Твоего́ чре́ва.

Пе́снь 8.

Ирмос: Седмери́цею пе́щь халде́йский мучи́тель богочести́вым неи́стовно разжже́, си́лою же лу́чшею спасе́ны сия́ ви́дев, Творцу́ и Изба́вителю вопия́ше: о́троцы благослови́те, свяще́нницы воспо́йте, лю́дие превозноси́те во вся́ ве́ки.

Сия́, му́дре, победи́тельная, сия́ исправле́ния, и я́же убо́гих и же́н сле́зы, тво́й хра́м показа́ша небесе́ вы́шший, и ца́рствия тебе́ вхо́ды отверзо́ша. Ве́рою бо вопия́л еси́: о́троцы, благослови́те, свяще́нницы, воспо́йте Го́спода, лю́дие, превозноси́те во вся́ ве́ки.

Сна́ твои́м не да́л еси́ очесе́м, досточу́дне, ниже́ ве́ждам дрема́ния, богоприя́тне, до́ндеже де́ло боже́ственное, слове́сный ра́й Христо́в, до конца́ соверши́л еси́, поя́: о́троцы, благослови́те, свяще́нницы, воспо́йте Го́спода и превозноси́те во вся́ ве́ки.

Богородичен: Человеколю́бием ми́лости Твоея́ к на́м прише́л еси́, Иже спасе́ния ра́ди бы́в я́ко Челове́к, и в верте́п всели́лся еси́, пелена́ми повива́емь, и земноро́дныя от страсте́й воздви́гл еси́, согла́сно пою́щия: свяще́нницы, воспо́йте Го́спода, лю́дие, превозноси́те во вся́ ве́ки.

Пе́снь 9.

Ирмос: Ужасе́ся о се́м не́бо, и земли́ удиви́шася концы́, я́ко Бо́г яви́ся челове́ком пло́тски, и чре́во Твое́ бы́сть простра́ннейшее небе́с. Те́м Тя́, Богоро́дицу, Ангелов и челове́к чинонача́лия велича́ют.

Благода́ть тебе́, о́тче, от Бо́га даде́ся лечи́ти неду́ги, ни́щия, и сухи́я, и хромы́я; я́же я́ко люби́мичи Христо́вы ве́рно прие́мля, с си́ми ра́дуешися при́сно, в не́дрех Авраа́мовых водворя́яся.

Напита́л еси́, о́тче, оби́льно вся́каго стра́нна, и на́га, и мимоходя́ща; с патриа́рхи при́сно и с пра́ведными ны́не ра́дуешися све́тло иде́же бога́тство и сла́дость, иде́же присносу́щное спаса́емых упова́ние, иде́же все́м бога́тство е́сть Христо́с.

Богородичен: Яко су́щи Ма́ти Бо́жия, я́ко Предста́тельница и приста́нище чту́щих Тя́, я́ко прибе́жище все́х, Де́во, притека́ющих к Тебе́, я́ко царе́й же ра́дость, и сла́ва, и утвержде́ние, и вене́ц досто́ин, лю́ди Твоя́, Богоро́дице, спаса́й.

Стихи́ры, гла́с 6.

Яко Авраа́м нра́вы, му́дре, показа́лся еси́ по обоему́: тво́й до́м дово́льное оби́льство отве́рзл еси́ все́м, подая́ тре́бующим и да́руя ни́щим ми́лость.

Вдо́в и ни́щих Тя́ Христо́с показа́ прие́мника, вре́дных засту́пника те́пла, предста́теля в беда́х, побо́рника и изба́вителя восхваля́ющих, о́тче на́ш.

Сла́ва, гла́с то́йже:

Си́лою укрепля́емь и благода́тию украша́емь Ро́ждшагося в верте́пе, Зо́тике, поще́нием и воздержа́нием стра́сти победи́л еси́ и прия́л еси́ победи́тельная.

И ны́не, гла́с то́йже:

Яко Младе́нца в я́слех восклони́, Христе́ Бо́же, безсе́менно ро́ждшая Тя́ Де́ва, ли́цы же безпло́тных с высоты́ вопия́ху: сла́ва Зижди́телю и Бо́гу все́х.

Преподобному Зотику Сиропитателю