Шрифт

24 сентября.

Канон преподобным отцам Сергию и Герману, Валаамским чудотворцам.

Преподобным отцам Сергию и Герману, Валаамским

Тропа́рь, гла́с 4:

Ева́нгелия Христо́ва и́стиннии послу́шницы яви́стеся, преподо́бнии, ми́р и вся́, я́же в не́м, я́ко не су́щая, преоби́девше любве́ ра́ди Христо́вы, и в морски́й о́стров всели́стеся и трудолю́бно в не́м проти́ву ко́зней неви́димых враго́в подвиза́стеся, посто́м, бде́нием же и всено́щным стоя́нием пло́ти своя́ ду́ху му́дре повину́ли есте́. Сего́ ра́ди от Вседержи́тельныя десни́цы досто́йныя венцы́ прия́ли есте́. И ны́не Пресвяте́й Тро́ице предстоя́ще, моли́теся, всеблаже́ннии отцы́ Се́ргие и Ге́рмане, сохрани́тися в ми́ре и спасти́ся душа́м на́шим.

Ин тропа́рь, гла́с 1:

От мирски́я молвы́ бе́гающе, безмо́лвия и благоче́стия рачи́тели, в ти́хое приста́нище Валаа́ма от восто́ка приидо́сте и в не́м, ева́нгельски Христу́ доброде́тельми после́довавше, на ве́рх соверше́нства востекли́ есте́, и ны́не в торжестве́ преми́рном богозре́нием наслажда́ющеся, всеблаже́ннии отцы́ Се́ргие и Ге́рмане, человеколю́бца Бо́га моли́те, е́же спасти́ все́х на́с, благоче́стно ва́с почита́ющих.

Стихи́ра, гла́с 6:

Светоно́сная отце́в па́мять, я́ко труба́ велегла́сная, от все́х стра́н ве́рных мно́жество созыва́ет и гла́с орга́нов у́мных ко хвале́нию возбужда́ет. Восхва́лим у́бо и вознесе́м в пе́снех ра́дости на́шея вино́вныя, всехва́льныя отцы́ на́ша Се́ргия и Ге́рмана, и́же на́м ны́не неви́димо спра́зднуют, ду́хом сра́дуются и благода́тныя да́ры у Христа́ про́сят, е́же уще́дрити вся́, досто́йно пра́зднующия всечестну́ю па́мять и́х.

Кано́н преподо́бных, гла́с 4.

Пе́снь 1.

Ирмос: Триста́ты кре́пкия, Рожде́йся от Де́вы, безстра́стия во глубине́, души́ трича́стное потопи́, молю́ся, да Тебе́, я́ко в тимпа́не, во умерщвле́нии телесе́ побе́дное воспою́ пе́ние.

Припев: Преподобнии Сергие и Германе, моли́те Бо́га о нас.

Со́лнце пра́вды — Христе́, возсия́й ми́ дне́сь све́том ра́зума Твоего́, да свети́льники на́ша, Се́ргия и Ге́рмана, се́рдцем и устна́ми воспою́ во сла́ву Твою́, Влады́ко.

Припев: Преподобнии Сергие и Германе, моли́те Бо́га о нас.

Реко́ша в себе́ святи́и: бежи́м простра́ннаго пути́, зане́ в па́губу веде́т, бежи́м грехо́вных страсте́й, до а́да бо низво́дят, те́сный же пу́ть возлю́бим, да насле́дим жи́знь ве́чную.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху:

Якоже дожде́м, слеза́ми зе́млю се́рдца ва́шего напая́юще, и, я́ко со́лнцем, теплото́ю моли́твы согрева́юще, доброде́телей плоды́, Се́ргие и Ге́рмане, виногра́да Де́лателю принесо́сте.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богородичен: Доброде́тели святы́х пою́ и сла́влю, са́м же зла́я твори́ти, увы́ мне́, не престаю́. Но, Влады́ко Христе́, моли́твами Ма́тере Твоея́ и мене́, окая́ннаго, от сна́ ле́ности к доброде́телей де́ланию возбуди́.

Пе́снь 3.

Ирмос: Не му́дростию, и си́лою, и бога́тством хва́лимся, но Тобо́ю, Отчею Ипоста́сною Му́дростию, Христе́: не́сть бо свя́т, па́че Тебе́, Человеколю́бче.

Припев: Преподобнии Сергие и Германе, моли́те Бо́га о нас.

Преслу́шав за́поведь, пра́отец сла́дости ра́йския лише́н бы́сть, послуша́нием же святи́и ве́чную жи́знь насле́довавше, богозре́нием наслажда́ются.

Припев: Преподобнии Сергие и Германе, моли́те Бо́га о нас.

Та́йное де́лание ва́ше, безмо́лвия люби́телие, ви́дя Оте́ц Небе́сный, я́ко сы́ны Своя́ уще́дри, благода́тию обогати́ и на небесе́х просла́ви.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху:

Чистоты́ рачи́тели, земны́я Ангелы, избра́нныя сосу́ды Свята́го Ду́ха, чи́стое зерца́ло целому́дрия, Се́ргия и Ге́рмана чистото́ю се́рдца почти́м.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богородичен: Ра́б сы́й чре́ва, ка́ко возмогу́ пло́ть ду́ху покори́ти и чистоту́ Ангельскую стяжа́ти? Но, о де́вственных похвало́, Пречи́стая! Ты́ из пле́на сего́ изба́ви мене́, несмы́сленнаго.

Седа́лен, гла́с 3:

От шу́ма жите́йских во́лн удаля́ющеся, во о́стров Нева́ по́нта с восто́чных стра́н приидо́сте, иде́же ни глубина́ страсте́й, ни бу́ря духо́в проти́вных тве́рдости ума́ ва́шего, Се́ргие и Ге́рмане, не возмо́же поколеба́ти, но по́двигом до́брым, в безмо́лвии подвиза́ющеся, благоуго́дни Христу́ яви́стеся, Его́же ны́не предстоя́ще престо́лу, мольбу́ сотвори́те, да призира́ет вы́ну милосе́рдым о́ком Свои́м на ме́сто селе́ния ва́шего, спаса́я в ми́ре ду́ши на́ша.

Сла́ва, и ны́не, богоро́дичен, гла́с то́йже:

Не от Ангел, ни от челове́к, но от Твоего́ Сы́на, Влады́чице, Творца́ Ангелов и челове́ков, кро́ткаго и смире́ннаго се́рдцем Иису́са, смире́нию удо́бь навы́кнути могу́ и не прилежу́: увы́ мне́! го́рд сы́й, презо́рлив и непокори́в при́сно от нераде́ния моего́ явля́юся. Тя́ у́бо, о Де́во Пренепоро́чная, молю́ смире́нно с те́плыми слеза́ми, е́же ду́х кро́тости и смире́ния се́рдцу моему́ дарова́ти, да вку́сит поко́й сладча́йший душа́ моя́.

Пе́снь 4.

Ирмос: Седя́й в сла́ве на Престо́ле Божества́ во о́блаце ле́гце, при́иде Иису́с Пребоже́ственный, Нетле́нною Дла́нию и спасе́ зову́щия: сла́ва, Христе́, си́ле Твое́й.

Припев: Преподобнии Сергие и Германе, моли́те Бо́га о нас.

Яко ло́зы виногра́да Христо́ва су́ще, Се́ргие и Ге́рмане, грозда́ми доброде́телей процве́тшии, вино́м Боже́ственнаго весе́лия испо́лните сердца́ на́ша.

Припев: Преподобнии Сергие и Германе, моли́те Бо́га о нас.

Мо́лим ва́с, я́ко в ра́дости су́щия пра́ведных, всеблаже́ннии, вся́ку печа́ль и го́ресть от ду́ш на́ших отгна́ти, я́ко да, ра́дующеся, сла́вим ва́с.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху:

Те́мная страсте́й бу́ря воста́ на мя́ и све́т благода́ти сокрыва́ется от оче́с мои́х. Но, о свиде́тельницы мы́сленнии! моему́ омраче́нию ускори́те в по́мощь.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богородичен: Ли́цы Ангелов и преподо́бных и мы́, гре́шнии, мо́лим Тя́, Благоутро́бне Го́споди, предста́тельством Ма́тере Твоея́ уще́дри и спаси́ все́х на́с.

Пе́снь 5

Ирмос: Нечести́вии не у́зрят сла́вы Твоея́, Христе́, но мы́ Тя́, Единоро́дне, Оте́ческия сла́вы Сия́ние Божества́, от но́щи у́тренююще, воспева́ем Тя́, Человеколю́бче.

Припев: Преподобнии Сергие и Германе, моли́те Бо́га о нас.

Кра́йним безмо́лвием, моли́твою же, и посто́м, и бде́нием ду́ши своя́ очи́стивше, пустыннолю́бцы Трисия́ннаго Све́та прия́телище соде́лашася.

Припев: Преподобнии Сергие и Германе, моли́те Бо́га о нас.

Не я́коже тро́сти, ве́тром коле́блемыя, но я́ко тве́рдии столпи́, Се́ргий и Ге́рман, на краеуго́льном Ка́мени, Христе́, ве́рою утверди́вшеся, доброде́тельми просия́ша.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху:

Иоа́ннову житию́ в пусты́ни Иорда́нове и Илиину́ безмо́лвию на горе́ ревну́юще, преподо́бнии, страсте́й и́га дея́нием свобо́ждшеся, богозре́нием просвети́шася.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богородичен: Ты́ покро́в мо́й от напа́стей вра́жиих, Влады́чице, Ты́ све́т се́рдцу моему́, печа́льми жите́йскими омраче́нному, при́сно бу́ди, Богоро́дице, и спаси́ мя.

Пе́снь 6.

Ирмос: Приидо́х во глубины́ морски́я, и потопи́ла мя́ е́сть бу́ря мно́гих грехо́в, но я́ко Бо́г из глубины́ возведи́ живо́т мо́й, Многоми́лостиве.

Припев: Преподобнии Сергие и Германе, моли́те Бо́га о нас.

Яко же́ртву непоро́чну и всесожже́ние ту́чно, принесо́ша себе́ святи́и Бо́гу, и, па́че вся́каго всепло́дия же́ртвы и приноше́ния, благоуго́дни Ему́ яви́шася.

Припев: Преподобнии Сергие и Германе, моли́те Бо́га о нас.

Умныма очи́ма зря́ще пред собо́ю Го́спода, богоблаже́ннии, непоро́чно ше́ствовали есте́ по стезя́м за́поведей Его́, утвержде́ни иму́ще но́зе благода́тию Свята́го Ду́ха.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху:

Не име́ поко́я боголюби́вый ду́х ва́ш, Се́ргие и Ге́рмане, до́ндеже не обрето́сте себе́ ме́сто безмо́лвия. В то́м бо ве́рою и любо́вию с Бо́гом соедини́вшеся, ве́чный поко́й насле́довасте.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богородичен: Не ки́том, я́коже Ио́на, но грехо́м пожре́н сы́й, вопию́: Влады́ко Христе́! моли́твами Пречи́стыя Твоея́ Ма́тере и преподо́бных оте́ц от истле́ния мя́ изба́ви, я́ко Благоутро́бен.

Конда́к, гла́с 4:

От мирска́го жития́ изше́дше, отверже́нием ми́ра Христу́ после́довасте, и достиго́сте вели́каго Нева́ е́зера, и, в не́м на о́строве Валаа́ме все́льшеся, равноа́нгельное житие́ пожи́ли есте́, отону́дуже, веселя́щеся, прешли́ есте́ к небе́сным черто́гом. И ны́не со Ангелы Влады́чню престо́лу предстоя́ще, помина́йте на́с, ча́д свои́х, я́же собра́ли есте́, богому́дрии, да ра́достно от души́ вопие́м: ра́дуйтеся, Се́ргие и Ге́рмане, отцы́ преблаже́ннии.

Икос:

Ка́ко, неразу́мен сы́й, воспою́ по́стники всехва́льныя? Сло́во бо прему́дрости и сло́во ра́зума не́сть дано́ ми́, безслове́сием одержи́му су́щу. Ты́ Са́м, смы́сла Пода́телю, Иису́се, Прему́дрость ве́чная и Сло́во Бо́жие Ипоста́сное, моли́твами преподо́бных у́м мо́й просвети́ и да́руй сло́во, да гла́сом Ангельским воспою́ и́х, глаго́ля: ра́дуйтеся, зве́зды мы́сленныя, от восто́ка на́м возсия́вшия; ра́дуйтеся, безмо́лвия люби́тели всеизря́днии; ра́дуйтеся, Христо́вых за́поведей де́латели непоро́чнии; ра́дуйтеся, злати́и сосу́ди, Ду́хом Святы́м испо́лненнии; ра́дуйтеся, столпи́ одушевле́ннии, зда́ние по́стничества утвержда́ющии; ра́дуйтеся, кри́ни, чистото́ю серде́чною, а́ки сне́гом, убеле́ннии; ра́дуйтеся, ма́слины, от Христа́ на́м еле́й милосе́рдия плодонося́щия; ра́дуйтеся, ве́рным побо́рницы, моли́твенным копие́м сопроти́вныя поража́ющии; ра́дуйтеся, цели́телие теле́сных не́мощей и страсте́й душе́вных; ра́дуйтеся, ускоря́ющии в по́мощь обурева́емым и ва́м моля́щимся; ра́дуйтеся, Валаа́му свети́ла ве́лия и пресве́тлая; ра́дуйтеся, Се́ргие и Ге́рмане, отцы́ всеблаже́ннии.

Пе́снь 7.

Ирмос: Юноши три́ в Вавило́не, веле́ние мучи́телево на бу́йство прело́жше, посреде́ пла́мене вопия́ху: благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших.

Припев: Преподобнии Сергие и Германе, моли́те Бо́га о нас.

Огню́ су́щу в ва́с, Се́ргие и Ге́рмане, Боже́ственныя любве́, пла́мень по́хоти и о́гнь я́рости претвори́ся в ро́су. Те́м, ра́дующеся, в безмо́лвии воспева́сте: благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших.

Припев: Преподобнии Сергие и Германе, моли́те Бо́га о нас.

Пло́ти свое́й, я́коже злато́му и́долу о́троцы, преподо́бнии не послужи́ша, но, апо́стольски распина́юще ю со страстьми́ и похотьми́, покори́ша ду́ху и, хра́мы че́стни сотво́ршеся Свято́му Ду́ху, взыва́ху: благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху:

Яко чистоты́ храни́тели, чисте́йшему Божеству́ вмести́лище соде́лашася, любому́дрии, и, во пло́ти су́ще, тайноде́йствием Уте́шителя к преми́рных зре́нию восхища́хуся, пою́ще: благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богородичен: Яко Ма́терь Безнача́льнаго Бо́га Сло́ва су́щую, Тя́, Влады́чице, прошу́ умиле́нно от безслове́сных страсте́й изба́вити мя́, я́ко о́троки от пе́щи халде́йския, да с ни́ми, ра́дуяся, воспою́: благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших.

Пе́снь 8.

Ирмос: Изба́вителю все́х Всеси́льне, посреде́ пла́мене благоче́ствовавшия, снизше́д, ороси́л еси́ и научи́л еси́ пе́ти: вся́ дела́, благослови́те, по́йте Го́спода.

Припев: Преподобнии Сергие и Германе, моли́те Бо́га о нас.

Бо́дренным ума́ трезве́нием и те́плым ко Христу́ моле́нием, диа́вола, я́ко льва́ рыка́ющаго и и́щущаго кого́ поглоти́ти, преподо́бнии посрами́ша, стра́стныя того́ прило́ги отсе́кше. Те́м со о́троки поя́ху: вся́ дела́, благослови́те, по́йте Го́спода.

Припев: Преподобнии Сергие и Германе, моли́те Бо́га о нас.

Вся́ ору́жия Бо́жия Се́ргий и Ге́рман восприи́мше на гора́х Валаа́ма, я́коже Моисе́й и Ааро́н, воздея́нием ума́ и ру́к на высоту́, сопроти́вных си́лу, ве́рным спобо́рствующе, осла́биша, пою́ще пе́снь: вся́ дела́, благослови́те, по́йте Го́спода.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху:

Безнача́льная, Вседержи́тельная, Единосу́щная Свята́я Тро́ице, моли́твами преподо́бных Твои́х от тре́х мы́сленных враго́в боре́ний ду́ши на́ша изба́ви, поми́луй и спаси́ все́х, благоче́стно Тя́ испове́дающих.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богородичен: Богоуго́дно пожи́вшим после́довати мене́ сотвори́ до́брыми де́лы, Всенепоро́чная, потребля́ющи от души́ моея́ прило́ги лука́вых де́монов и возводя́щи при́сно у́м мо́й к зре́нию за́поведей Сы́на Твоего́ и Творца́ моего́.

Песнь 9

Ирмос: Ева у́бо неду́гом преслуша́ния кля́тву всели́ла е́сть, Ты́ же, Де́во Богоро́дице, прозябе́нием чревоноше́ния ми́рови благослове́ние процвела́ еси́. Те́м Тя́ вси́ велича́ем.

Припев: Преподобнии Сергие и Германе, моли́те Бо́га о нас.

На тве́рдом ве́ры ка́мени благода́тию утвержде́ни су́ще, в безмо́лвии подвиза́ющеся, тече́ние по́стничества до́бре сконча́вше и мздовоздая́ние от Христа́ прии́мше, Тому́ ны́не моли́теся, всеблаже́ннии, в ве́ре и доброде́тели ве́рныя Своя́ утверди́ти.

Припев: Преподобнии Сергие и Германе, моли́те Бо́га о нас.

Яко победи́тели мы́сленных враго́в, Се́ргие и Ге́рмане, предстоя́ще ны́не престо́лу небе́сных си́л Царя́, моли́те бла́гость Его́ на сопоста́ты побе́ду и одоле́ние дарова́ти.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху:

В небе́сных су́ще оби́телех, преподо́бнии, Влады́ку все́х моли́те оби́тель сию́ и вся́ гра́ды и страны́ христиа́нския в ми́ре сохрани́ти и вся́ ны́ спасти́, благоче́стно ва́с почита́ющия.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богородичен: Ка́мень краеуго́льный, Христо́с, ве́рным е́сть основа́ние, неве́рным же — ка́мень претыка́ния и собла́зна. На се́м Ка́мени, Влады́чице, утверди́ мое́ помышле́ние и спаси́ мя, я́ко к Нему́ иму́щая ма́тернее дерзнове́ние.

Свети́лен:

Светода́вче Го́споди! Свети́льников на́ших, Се́ргия и Ге́рмана, моли́твами просвети́ на́с, ве́рою Тебе́ служа́щих и благоче́стно пра́зднующих светоно́сную те́х па́мять.

Сла́ва, и ны́не, Богородичен:

Свеще́ та́инственная, Богоневе́сто! Су́щим во тме́ неразу́мия све́том ра́зума и́стины возсия́й и спаси́ все́х, благоче́стно Тя́ я́ко Ма́терь Бо́жию велича́ющих.

Стихи́ры, гла́с 4.

Да́л еси́ во о́браз на́м / благоугожда́ти Тебе́, Го́споди, / благи́я и ве́рныя рабы́ Твоя́ Се́ргия и Ге́рмана, / и́же у́мным бо́дренным трезве́нием / бори́тели де́моны посрами́ша, / стра́стныя прило́ги и́х доблему́дренно отрази́вше / и греху́ не бы́вше раби́, / Тебе́ благоуго́дни яви́шася, / Иису́се Всеси́льне, Спа́се ду́ш на́ших.

Творе́нием Госпо́дних за́поведей / и непреста́нныя моли́твы де́йством / Боже́ственныя любве́ теплоту́ стяжа́вше, святи́и отцы́, / и сла́дость тоя́ душе́вным чу́вством вкуси́вше, / ко Христу́ взыва́ху: / ника́я ина́я сла́дость / не разлучи́т на́с от любве́ Твоея́, / Иису́се Сладча́йший, Спа́се ду́ш на́ших.

Яко неистощи́мое сокро́вище / и непрестае́мый пото́к духо́вных дарова́ний, / преподо́бных оте́ц ра́ка / в Боже́ственнем се́м хра́ме от Тебе́ на́м дарова́ся, / Иису́се Человеколю́бче, Спа́се всего́ ми́ра, / Благода́телю ще́дрый, / Врачу́ ду́ш и теле́с на́ших.

Ра́дуйся, пусты́не, / пре́жде безпло́дна и необита́ема бы́вшая, / ны́не же я́ко кри́н цвету́щая / и и́нок мно́жеством испо́лненная; / взыгра́йте, го́ры Валаа́ма и вся́ древа́ дубра́вная, / во дне́шний де́нь ра́достнаго торжества́, / хва́ляще с на́ми Се́ргия и Ге́рмана, / отцы́ всехва́льныя.

Сла́ва, гла́с 6:

Благода́рным се́рдцем и устна́ми хва́лим Тя́, Всеси́льне Го́споди, ди́вный во святы́х Твои́х и творя́й и́ми ве́лия и пресла́вная; ди́вен бо яви́лся еси́ и в преподо́бных отце́х на́ших, и́миже в ну́ждах ве́рным посо́бствуеши, предста́тельством и́х больны́м подае́ши здра́вие, от злы́х духо́в свобожда́еши, от потопле́ния спаса́еши. Те́м, ны́не соверша́юще па́мять и́х, покланя́емся держа́ве Твое́й и, славосло́вяще, вопие́м: Безнача́льный Отче, Собезнача́льный Сы́не и равноче́стный Святы́й Ду́ше, Трои́це Свята́я, сла́ва Тебе́.

И ны́не, Богородичен:

Богоро́дице, Ты́ еси́ лоза́ и́стинная, [возрасти́вшая на́м Пло́д живота́, Тебе́ мо́лимся: моли́ся, Влады́чице, со святы́ми апо́столы поми́ловати ду́ши на́ша].

Молитва преподобным Сергию и Герману Валаамским

О, велиции отцы наши, Христовы угодницы и теплии предстатели ко Спасу о душах наших, Сергие и Германе! Вы бо в недузех целители явистеся, по морю плавающим кормчии, и утопающим благонадежное избавление, и от всякаго смертоноснаго нашествия хранители, паче же от духов нечистых свобождение и всяких наветов, противу нас содержимых, очищение и помощь. О, преблаженнии отцы и чудотворцы преславнии, Сергие и Германе, молитеся ко Владыце Христу о нас, грешных, яко да вашими молитвами сподобимся в день Судный деснаго предстояния и наслаждения во Царствии Божии во веки веков. Аминь.

Преподобным отцам Сергию и Герману, Валаамским