Шрифт

21 сентября.

Рождеству Пресвятой Владычицы нашей Богородицы и Приснодевы Марии.

Тропа́рь, гла́с 4.

Рождество́ Твое́, Богоро́дице Де́во, ра́дость возвести́ все́й вселе́нней: из Тебе́ бо возсия́ Со́лнце Пра́вды — Христо́с Бо́г на́ш, и разруши́в кля́тву, даде́ благослове́ние, и упраздни́в сме́рть, дарова́ на́м живо́т ве́чный.

Стихи́ры, гла́с 4:

Всеми́рная ра́дость от пра́ведных возсия́ на́м, от Иоаки́ма и Анны — Всепе́тая Де́ва, Яже премно́гия ра́ди чистоты́ хра́м Бо́жий одушевле́нный быва́ет и еди́на вои́стину Богоро́дица познава́ется. Тоя́ моли́твами, Христе́ Бо́же, ми́р ми́ру низпосли́, и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.

Сти́х: Слы́ши, Дщи́, и ви́ждь, и приклони́ у́хо Твое́.

Ангеловым прорече́нием пло́д пречи́ст от Иоаки́ма и Анны, пра́ведников, дне́сь произы́де Де́ва, не́бо и престо́л Бо́жий, и прия́телище Чистоты́, ра́дость провозвеща́ющи всему́ ми́ру, живота́ на́шего хода́таица, кля́твы отъя́тие, благослове́ния пода́ние. Те́м в рождестве́ Твое́м, Де́во богозва́нная, ми́ру ми́р испроси́ и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.

Сти́х: Лицу́ Твоему́ помо́лятся бога́тии лю́дстии.

Непло́ды безча́дная Анна дне́сь рука́ми да воспле́щет све́тло, да светлоно́сят земна́я, ца́рие да игра́ют, святи́телие во благослове́ниих да веселя́тся, да пра́зднует ве́сь ми́р: се́ бо Цари́ца и непоро́чная Неве́ста Отча от ко́рене Иессе́ева прозябе́. Ктому́ жены́ в печа́лех не родя́т ча́д: Ра́дость бо процвете́, и Живо́т все́м челове́ком в ми́ре жи́тельствует. И ктому́ да́ры Иоаки́мовы не возвраща́ются, рыда́ние бо Анны в ра́дость преложи́ся: сра́дуйтеся мне́, глаго́лющи, ве́сь избра́нный Изра́иль, се́ бо даде́ ми Госпо́дь одушевле́нную пала́ту боже́ственныя сла́вы Его́, во о́бщее весе́лие и ра́дость и спасе́ние ду́ш на́ших.

Сла́ва, и ны́не, гла́с 8.

Прииди́те, вси́ ве́рнии, к Де́ве теце́м: се́ бо ражда́ется Яже пре́жде чре́ва предви́денная Бо́га на́шего Ма́ти, де́вства сосу́д, Ааро́нов прозя́бший же́зл от ко́рене Иессе́ева, проро́ческое пропове́дание и пра́ведных Иоаки́ма и Анны прозябе́ние. Ражда́ется у́бо, и ми́р с Не́ю обновля́ется; ражда́ется, и Це́рковь во свое́ благоле́пие украша́ется. Хра́м святы́й, Божества́ прия́телище, де́вственный сосу́д, ца́рский черто́г, в не́мже пресла́вное неизрече́ннаго соедине́ния соше́дшихся во Христе́ есте́ств, соверше́нное соде́яся та́инство. Ему́же покланя́ющеся, воспева́ем Де́вы Всенепоро́чныя рождество́.

Стихи́ра пра́здника, гла́с 6:

Се́й де́нь Госпо́день, ра́дуйтеся, лю́дие: се́ бо Све́та черто́г и кни́га Сло́ва Живо́тнаго из утро́бы произы́де, и Яже к восто́ком две́рь, ро́ждшися, ожида́ет вхо́да Святи́теля вели́каго, еди́на и Еди́наго вводя́щи Христа́ во вселе́нную, во спасе́ние ду́ш на́ших.

Кано́н пе́рвый. Гла́с 2.

Пе́снь 1.

Ирмос: Гряди́те, лю́дие, пои́м пе́снь Христу́ Бо́гу, разде́льшему мо́ре и наста́вльшему лю́ди, я́же изведе́ из рабо́ты еги́петския, я́ко просла́вися .

Гряди́те, ве́рнии, Ду́хом Боже́ственным ра́дующеся, Юже от непло́дове дне́сь прише́дшую челове́ков на спасе́ние, Присноде́ву Отрокови́цу пе́сньми почти́м.

Ра́дуйся, Чи́стая, Ма́ти и Рабо́ Христа́ Бо́га, Яже пе́рвому Хода́таица блаже́нству, челове́ческий ро́д, Тя́ вси́ досто́йно пе́сньми сла́вим.

Жи́зни ражда́ется дне́сь мо́ст, и́мже челове́цы, воззва́ние паде́ния, е́же от а́да, обре́тшии, Христа́ Жизнода́вца пе́сньми прославля́ют.

Пе́снь 3.

Ирмос: Утверди́ на́с в Тебе́, Го́споди, дре́вом умерщвле́й гре́х, и стра́х Тво́й всади́ в сердца́ на́с, пою́щих Тя́.

Непоро́чно Бо́гу пожи́вшии, все́х роди́сте Спасе́ние, богому́дрии роди́теле Зижди́теля Ро́ждшия и Бо́га на́шего.

Все́м жи́знь источа́яй Госпо́дь от непло́дове произведе́ Де́ву, в Ню́же всели́тися изво́ли, и по Рождестве́ сохрани́в нетле́нну.

Аннин пло́д, Мари́ю, дне́сь, Гро́зд ро́ждшую живоно́сный, я́ко Богоро́дицу воспои́м, Предста́тельницу же все́х и Помо́щницу.

Седа́лен, гла́с 4.

Де́ва Мари́я и Богоро́дица и́стинно, я́ко о́блак све́та, дне́сь возсия́ на́м, и от пра́ведных предгряде́т в сла́ву на́шу. Не ктому́ Ада́м осужда́ется, и Ева от у́з свободи́ся. И сего́ ра́ди зове́м, вопию́ще со дерзнове́нием еди́ней Чи́стей: ра́дость возвеща́ет рождество́ Твое́ все́й вселе́нней.

Пе́снь 4.

Ирмос: Услы́шах, Го́споди, слу́х Твоего́ смотре́ния, и просла́вих Тя́, Еди́не Человеколю́бче.

Воспева́ем Тя́, Го́споди, ве́рным спаси́тельное приста́нище пода́вшаго все́м, Тебе́ Ро́ждшую.

Тя́, Богоневе́сто, похвалу́ все́м Христо́с яви́ и держа́ву пою́щим ве́рно Твое́ та́инство.

Неискусобра́чная Влады́чице, Твои́ми моли́твами избавля́еми прегреше́ний, благоразу́мно вси́ Тя́ ублажа́ем.

Пе́снь 5.

Ирмос: Сеннопи́санный мра́к гада́ний разори́в и ве́рных прибы́тием и́стины, Богоотрокови́цею, озари́в сердца́, и на́с све́том Твои́м, Христе́, наста́ви.

Воспои́м, лю́дие, все́х вину́, су́щаго по на́м бы́ти Вино́внаго: Ея́же о́бразу ра́довахуся сподобля́еми проро́цы, явле́нное спасе́ние от Тоя́ плодя́ще.

От су́ха прозябе́ние жезла́ иере́ева, Изра́илю показа́ проразсужде́ние, и ны́не све́тлость прозя́бших пресла́вно све́тит, от непло́дове всесла́вное рожде́ние.

Пе́снь 6.

Ирмос: Ко Го́споду от ки́та Ио́на возопи́: Ты́ мя возведи́ из глубины́ а́да, молю́ся, да я́ко Изба́вителю, во гла́се хвале́ния, и́стины же ду́хом пожру́ Тебе́.

Ко Го́споду в ско́рби непло́дства возо́пиша Богома́тере богому́дрии роди́тели, и Сию́ в ро́ды родо́в роди́ша, на о́бщее спасе́ние и похвалу́.

Прия́ша небе́сный да́р от Бо́га досто́ин Богома́тере богому́дрии роди́тели, саме́х херуви́мов превы́шшее носи́ло, Сло́ва и Зижди́теля Роди́тельницу.

Конда́к, гла́с 4:

Иоаки́м и Анна поноше́ния безча́дства и Ада́м и Ева от тли́ сме́ртныя свободи́стася, Пречи́стая, во святе́м рождестве́ Твое́м. То́ пра́зднуют и лю́дие Твои́, вины́ прегреше́ний изба́вльшеся, внегда́ зва́ти Ти́: непло́ды ражда́ет Богоро́дицу и Пита́тельницу Жи́зни на́шея.

Икос:

Моли́тва ку́пно и воздыха́ние непло́дства и безча́дства Иоаки́ма же и Анны благоприя́тное, и во у́ши Госпо́дни вни́де, и прозябе́ пло́д живоно́сен ми́ру. Ов бо моли́тву на горе́ творя́ше, о́ва же в саде́ поноше́ние ноша́ше, но с ра́достию непло́ды ражда́ет Богоро́дицу и Пита́тельницу Жи́зни на́шея.

Пе́снь 7.

Ирмос: Купина́ в горе́ огненеопа́льная и росоно́сная пе́щь халде́йская, я́ве предписа́ Тя, Богоневе́сто, Боже́ственный бо невеще́ственный в веще́ственнем чре́ве, Огнь неопа́льно прия́ла еси́. Те́мже из Тебе́ Ро́ждшемуся пое́м: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Твое́ в веще́ственных явле́ниих, законополо́жник возбрани́ся разуме́ти, и вели́кое, Пречи́стая, та́инство, не му́дрствовати земноре́вностная, обра́зно наказу́емь иногда́. Те́мже, уди́влься чудеси́, глаго́лаше: благослове́н Бо́г оте́ц на́ших.

Го́ру и две́рь небе́сную, и мы́сленную Тя́ ле́ствицу боголе́пно ли́к боже́ственный пронарече́, от Тебе́ бо Ка́мень отсече́ся не рука́ми му́жескими, и две́рь, Еюже про́йде Госпо́дь, Иже чуде́с Бо́г оте́ц на́ших.

Пе́снь 8.

Ирмос: В пещи́ о́трочестей прообрази́л еси́ иногда́ Твою́ Ма́терь, Го́споди, о́браз же Сия́ из огня́ изыма́ше, неопа́льно входя́щия. Юже пое́м, я́вльшуюся Тобо́ю конце́м дне́сь, и превозно́сим во вся́ ве́ки.

Яже к Бо́гу на́шего примире́ния предопределе́нная ски́ния, е́же бы́ти ны́не начина́ет, иму́щи роди́ти Сло́ва, на́м дебельство́м пло́ти я́вльшася. Его́же пое́м, из не су́щих во е́же бы́ти Те́м прие́мшии, и превозно́сим во вся́ ве́ки.

Непло́дства преложе́ние мирско́е благи́х разреши́ непло́дство и я́сно чу́до Христа́ показа́, к земны́м прише́дша, Его́же пое́м, из не су́щих во е́же бы́ти Те́м прие́мшии, и превозно́сим во вся́ ве́ки.

Пе́снь 9.

Ирмос: Яже пре́жде Со́лнца Свети́льника Бо́га возсия́вшаго, пло́тски к на́м прише́дшаго, из боку́ Деви́чу неизрече́нно воплоти́вшая, Благослове́нная Всечи́стая, Тя́, Богоро́дице, велича́ем.

Иже непокори́вым лю́дем из ка́мене источи́в во́ду, благопокори́вым же язы́ком да́рует от чре́сл непло́дных пло́д на весе́лие на́м, Тя́, Богома́ти Пречи́стая, Юже досто́йно велича́ем.

Напра́снаго дре́вняго отъя́тельницу осужде́ния и прама́тере исправле́ние, Юже ро́да к Бо́гу вину́ присвое́ния, к Зижди́телю мо́ст, Тя́, Богоро́дице, велича́ем.

Свети́лен:

От непло́дныя дне́сь Анны цве́т произы́де — Богоро́дица, вся́ благово́ния Боже́ственнаго исполня́ющи концы́ ми́ра и ра́дости всю́ наполня́ющи тва́рь, Юже пою́ще, досто́йно восхваля́ем, я́ко су́щу земноро́дных превы́шшую.

Сла́ва, и ны́не:

Ада́ме, обнови́ся, и Ева, возвели́чися, проро́цы, со апо́столы лику́йте и пра́ведными, о́бщая бо ра́дость возсия́ Ангелов же и челове́ков, от пра́ведных дне́сь Иоаки́ма и Анны, Богоро́дица Мари́я.

Молитва в день Рождества Пресвятыя Богородицы

О, Пресвятая и Богоизбранная Дево, Владычице наша Богородице, Небеси и земли Царице, на радость и утешение всему миру от безплодных и безчадных родителей Богом дарованная! Родившися Божиим промышлением, Ты разрешила еси неплодствие рождшия Тя, и ныне неплодное сердце мое плодоносно сотвори предстательством Твоим у Престола Вседержителева, неплодствовати же соделай мя злыми делы, гнилыми словесы и нечистыми помышленьми. О, Всеблаженная, да явлюся чадо Божие, добродетелей благоплодие присно приносящее. Ты утолила еси пречистым рождеством Твоим плач праматери нашея Евы, и праведныя родители Твоя избавила еси поношения безчадства, и ныне утоли плач и воздыхания многоболезненныя и любогреховныя души моея и избави всех нас поношения злосмрадных дел наших, страстей безчестия и от всякаго порабощения вражескаго. Наипаче же даруй нам, Пресвятая Богородице Дево, во всесветлый день рождества Твоего чистым сердцем разумети и памятовати, с коликою радостию и благодарением неплодная утроба святыя праведныя Анны ношаше Тя, да и мы не точию словесы, но наипаче делы своими выну будем со умилением сердечнем прославляти Тя, вопиюще: Слава пришествию Твоему, Чистая. Слава рождеству Твоему. Слава девству Твоему, Мати Безневестная. Купно же с Тобою сподоби нас непрестанно славити и величати Всесвятый Плод Твой, Слово воплощенно, во чреве Твоем неопально носимо, Емуже слава подобает, честь и покланение, со Безначальным Его Отцем, и с Пресвятым и Благим и Животворящим Его Духом ныне и присно и во веки веков. Аминь.