Шрифт

29 августа.

Порт-Артурской иконе Божией Матери, именуемой «Торжество Пресвятыя Богородицы»

Тропарь, глас 4:

Днесь тожествует град Владивосток, и с ним сликовствуют вси пределы земли Дальнероссийския: сретая вновь обретенную икону Твою, Богомати, Порт-Артурскою нареченную, в благословение и знамение торжества христолюбивому воинству Дальней России дарованную, на ню же взирающе вси зовем: Русь Святая храни веру Православную, в ней же твое утверждение.

Канон, глас 4

Песнь 1

Ирмо́с: Отверзу уста моя, и наполнятся духа, и слово отрыгну Царице Матери, и явлюся светло торжествуя, и воспою радуяся Тоя чудеса.

Пресвятая Богородица, спаси нас.

Радостно Ти, Богородице, Ангели и вси святии честно служат, и блажат Тя Небесных Ходатаицу, купно же и земнороднии в веселии восхваляем Тя и усердно милости просим: озари наша сердца Владичице, песнь воспети Твоея иконы обретению.

Роди земнии стецемся, умы тайно очистивше, во Святую Церковь Матери Христа Бога нашего, к приснотекущему источнику святей иконе Твоей, Богородице, источает бо обильныя дары песнь верно вопиющим: радуйся, Балгословенная, из Тебе бо рождейся Бог наш.

Странное чудо вижу и преславное, Богородице: како Херувимского Творца зачала еси! Како Невместимаго Бога, во утробе вместила еси! Како Жизнь Сущую плотию облекла еси, и Спасителя всему миру родила еси, Бога купно и человека.

Под Твою милость прибегаем, вси роди человечестии, Богородице Дево, просвети нас светом Сына Твоего Христа Бога нашего, и молящихся и кланяющихся прилежно иконе Твоей, сохрани и спаси, Благая Заступнице.

Песнь 3

Ирмо́с: Твоя песнословцы, Богородице, живый и независтный источниче, лик себе совокупльшия духовно утверди в Божественней Твоей славе, венцев славы сподоби.

Кую достойную похвалу принесем неизреченней милости Твоей, Богородице, яко обретением Пречистыя Твоея Божественныя иконы, злочестивых сопостат поражаеши и отгоняеши, право славящих Тя спасаеши.

Божественное Твоея иконы обретение, яко светоносное нам возсия солнце, преславных чудес лучи испущаеши, тьму неверия и идолослужения благодатию Твоею просвещаеши, священными Твоими, Владычице, молитвами.

Древле исполнила благодати первописанную икону Твою, Богородице, та же и ныне благодать истинствует сиянием веры во иконе Твоей, к ней же вси с верою прибегающе благих прошений приемлем исполнение.

Радуйся Пресвятая Дево Марие, от Тебе Царь царствующих плоть восприяти изволи, Ты Ходатаице между Богом и человеки, Небо и земля Твоим благословенным Плодом примирены, испроси у Человеколюбца Бога нашим согрешениям прощение и от тления смертнаго спасение.

Седален:

Величия Твоя кто исповесть, Богородительнице, яко возвеселила еси души православных града Киева, в видении подвигла их к созиданию великаго Божия дара, причудней иконы Твоей, Богородице, и явила волю Свою быть защитницей христолюбивых воев Дальней России, от врагов защищая, иже по Бозе на Тя упование возлагающих, ныне же, Всемилостивая Владычице, не лиши нас Твоего заступления, спаси страну нашу православную от всякого зла, да Тобою хвалящеся не постыдимся во веки.

Песнь 4

Ирмо́с: Седяй в славе на престоле Божества, во облаце легце, прииде Иисус Пребожественный, нетленною дланию, и спасе зовущия: слава, Христе, силе Твоей.

Почтим людие непреложное ко Творцу ходатайство, Пречистую Деву Марию и пречудную Тоя икону, лобызающе со страхом припадающие молимся, возбуди нас помраченных от сна греховнаго, и от всякого обстояния милостивно избави.

Божественный пророк Аввакум, видя грядущаго от горы приосенныя, Бога, незаходящее солнце Спаса Христа, рождшагося от Девы, и убояхся, мы же со страхом лобызаем икону Твою, Владычице, душами купно и телеси освещаемся.

Божественным мановением явила волю Свою, Богородице, и некий списатель написует пречудную Твою икону, на руцех Твоих Святый Убрус Спасителя нашего изобразив, к ней же притекающия напастей и бед избавляеши, и вся покрываеши и спасаеши Твоею милостию.

Неискусобрачная Дево, Дщи Авраамова и Давидова, непреложное упование и Помощнице по Бозе, надежду нашего спасения возложихом на Тя, и смиренно молимся: одожди всем богатыя душеспасительныя милости.

Песнь 5

Ирмо́с: Ужасошася всяческая о Божественней славе Твоей: Ты бо, Неискусобрачная Дево, имела еси во утробе над всеми Бога, и родила еси Безлетнаго Сына, всем воспевающим Тя мир подавающая.

Предрожаешей Небесной Маргарите, Приснодево Марие, всяко существо по достоянию недоумеет воспети Тя: паче Горних Чинов возвеличена еси, одесную неприступного Бога в ризах позлащенных и преиспещренных стоиши, к Тебе вопием из плачевной юдоли мира сего: не презри молений наших и даруй скорую Твою Помощь.

Идеже возблистает светлость благодати Твоея Владычице, страхом исчезают губителие демони и паутина злокозненных мечтаний их разрушается, радуется же христиан множество и песнь Тебе возносити подвизаются: радуйся, божественный Покрове душ наших.

Исайя божественный и чудный пророк издалеча провидя великое чудо, ликуя: се Дево име во чреве и роди Сына Эммануила, Бога же и человека, Восток имя Ему, Егоже величающее с Небесными вои Пречистую Матерь ублажаем.

О Пресвятая Владычице Богородице, милосердия сущи источник, верное упование и прибежище правоверных, киими псалмы и песни воспоем величия Твоя: Бога бо воплотившагося нас ради родила еси во спасение наше всемирное и избавление.

Песнь 6

Ирмо́с: Божественное сие и всечестное совершающе празднество, богомудрии, Богоматере, приидите руками воеплещим, от Нея рождшагося Бога славим.

Творец и Избавитель наш Господь, из Твоих ложесн прошед, Пречистая, оболкийся, распныйся и погребыйся за ны неблагодарныя и врата адовы Воскресением сокрушил еси. Темже мы, яко Всемилостивой Матери Божией немолчно вопием: свободи нас от работы вражия и управи ко спасению, яко Ты вся можеши хотяй.

Пребеззаконныя на имя Твое хулу возносят, Святейшая Царице, дивные чудеса Твоя мнят быти измышлены, мы же исповедуем превелии милости и чудеса Твоя, и прибегаем к святей иконе Твоей, яко Всемощней и Скорей Заступнице.

Идеже прославляется святое имя Пречистой Владычице, тамо всяческих благих источницы проливаются: Даров Святаго Духа вернии исполняются, грехов прощение, болезней исцеление и душ спасения сподобляются, от поднебесной злобы и хищных рук избавляются святыми Твоими предстательствы, Владычице.

Ты еси крепость наша, похвало и радование, неусыпаемая хранительнице и заступнице по Бозе, верное прибежище и предстательство непостыдное, покров страны Российския, Пречистая Владычице, со всеми святыми моли спасти рабы Твоя.

Кондак, глас 8:

Избранней от всех родов Заступнице нашей и Царице, / покровом Своея благости покрывающей пределы земли Дальнероссийския, / благодарственная пение приносим Ти раби Твои, Богородице. / Ты же яко Всемилостивая Владычице, / от всяких нас бед спаси и вечных мук свободи, да радующеся зовем Ти: / Радуйся, Царице Препрославленная, // пределы Дальнероссийския земли (всех концев земли) милостию Своею не оставляющая.

Икос:

Возсияла яко Вифлеемская звезда, пречудная Твоя икона, Богородице, град Владивосток и пределы Дальней России светом Христовым озаряюще, от бесстуднаго лица адского врага и споспешников его защищающе. Благопоспеши, Премилосердная Мати, обуреваемым в океане суетнаго мира сего спасением Твоим: помози беспомощным, утеши плачущих, возвесели скорбящих, Ты бо еси Живоносный милостей источник с верою и молитвами к Тебе прибегающим.

Песнь 7

Ирмо́с: Не послужиша твари, богомудрии паче Создавшаго, но огненное прещение мужески поправше, радовахуся, поюще; препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Радуются и веселятся вернии людие, пречудному обретению иконы Пречистыя Владычице, моляся и коленопреклоняяся пред Святым изображением Лица Ея, возводя ум на первообразное, дондеже обрящем милости Ея, во благовременную помощь к наследию Небеснаго Обетования.

Рече безумный враг в сердце своем: низложу Православную Россию, храмы и обители ея разрушу, и вложу дух лживый во уста и сердце верных христиан. Ускори, Владычице, и избави нас от сети ловящих и сокруши годыню их и спаси предстательством Твоим к Сыну Твоему верно вопиющих: отец наших Боже, благословен еси.

Неусыпную и богоприятную имуще, Пречистая, молитву и нерушимую крепости державу, врагов наших дерзость разори, и выя их под нозе христолюбивым воем нашим низложи, да возвеселимся о Тебе, раби Твои, Сыну Твоему Спасителю вопиюще: отец наших Боже, благословен еси.

Пространнейший дворе и пресветлейшая палато, Марие, Мати Христа Бога нашего, непостижим есть образ, Дево, зачатия Твоего, зачатие без семени, Рождество без мужа, Бесплотный воплотися от Тебе, Сын Божий Спаситель мира, Емуже вопием: отец наших Боже, благословен еси.

Песнь 8

Ирмо́с: Отроки благочестивыя в пещи рождество Богородицы спасло есть: тогда убо образуемое, ныне же действуемое, вселенную всю воздвизает пети Тебе: Господа пойте дела, и превозносите Его во вся веки.

Чистейшая Святаго Духа приятелище и непорочное Бога Слова вместилище, Пресвятая Мати и Приснодево Марие, радость Ангелов и человеков, сладчайшего Иисуса Христа от Духа Святаго плотию родила еси, Егоже ужасается тварь и трепещут Горнии Силы непрестанно вопиюще: Свят, Свят, Свят еси, Боже препетый и превозносимый во веки.

Бог богов через Архангела Гавриила, Марии возвещая: радуйся вместилище Невместимаго Царя, радуйся, Благодатная, носило Божества, радуйся, Адамово воззвание, с Тобою Господь, и Тебе ради с нами спасая нас. Егоже поем и превозносим во веки.

Ты похвала христианом еси, Владычице, непобедимое Оружие, нерушимая Стено, к Тебе прибегающим, Тя ныне на помощь призываем: не даждь врагом вознестися на люди Твоя, и иже не хвалят Бога нашего, и Твоей иконе не кланяются, сих победи и спаси души наша.

Благоукрашенный Доме непостижимаго Царя, церковное незаходимое и лучезарное Светило, пречудная Твоя икона, Богородице явися: тихое пристанище обуреваемым, плачущим и скорбящим райское утешение и правоверным христианом спасение.

Песнь 9

Ирмо́с: Всяк земнородный да взыграется, духом просвещаем, да торжествует же безплотных умов естество, почитающее священное торжество Богоматере, и да вопиет: радуйся, Всеблаженная, Богородице Чистая Приснодево.

О Свете Небесным Светом осиянный, Царице Преблагая, лик пророческий многообразно провозвещает и воистину Тя нарицает: Пространнейшую Небес и Скрижаль Богописанную, Сень святую и Купину Неопалимую, Гору же и Лествицу и Жезл процветший, мы же Тя воистину, Богородицу, величаем.

Бог ста в сонме богов: от высочайшего благоволения Его, яко райский Цвет произыде Матерь Божия, приидите и припадите к стопам Ея, вси любящии и почитающии Ю, Она бо есть Источник Вечной Жизни, туне напояет жаждущия, и пиющии от Сего не вжаждут во веки.

Утро таинственное явилася еси, Приснодево Марие, пречистая Твоя икона во мраке отчаяния седящим, демонов прогоняет и лица нечестивых омрачает, не терпят бо взирати на силу Ея, бегают же и исчезают, мы же просвещшися, икону Твою лобызаем, да Тя, Богородице, величаем.

Спасительное пристанище и непреложное христиан упование! Недоумеет всяк ум по достоянию воспети Тя, Мати Божия: всея твари честнейши воистину показалася еси, Творца всяческих и Пищедателя родила и млеком от сосец питала еси, ныне приими прилежно возносимую Тебе песнь и спасай нас всегда, на Тя бо надеемся.

Светилен:

Икону Твою всечестную, в залог благоволения Твоего, верному воинству Дальней России даровала еси, Владычице, покрывая и сохраняя ю от нашествия вражия на Тя уповающия: о Мати Царя Христа Бога, буди и нам грешным прибежище спасения в нечаянных бедах, и Ходатаице вечныя жизни.

Молитва

О, Пресвятая Госпоже Дево Богородице, превысшая Херувимов и Серафимов и Святейшая всех святых! Припадая к святей иконе Твоей, смиренно молимся: вонми гласу моления нашего, виждь скорби, виждь беды наша, и яко любвеобильная Мати, потщися на помощь нам беспомощным, умоли Сына Твоего и Бога нашего: да не предаст земли нашей на поругание варваров, да не погубит нас за беззакония наша, но явит человеколюбно нам милость Свою. Испроси нам, Владычице, у благости Его: телесное здравие и душевное спасение, мирное житие и земли плодоносие, воздуха благорастворение и благословение свыше на вся благая дела и начинания наша. И якоже древле милостиво явила нам икону Свою "Порт-Артурскую", яко защитницу земли Дальнероссийския, но за неверие и неблагоговение к святыням церковным язычниками плененную, тако и ныне припадаем к вновь обретенному Твоему образу и приносим наше усердное молитвословие.

О, Царице Всепетая! Простри ко Господу богоносныя руце Твоя, имиже Богомладенца Иисуса Христа носила еси и умоли Его избавити нас от всякого зла. Яви, Владычице, милость Твою нам: болящия исцели, скорбящия утеши, бедствующим помози и сподоби нас благочестно житие земное совершити, христианскую кончину получити и Царствие Небесное наследити, Матерним Твоим ходатайством к Рождшемуся от Тебе Христу Богу нашему. Емуже со Безначальным Его Отцем и Пресвятым Духом, подобает всякая слава, честь и поклонение, ныне и присно и во веки веков. Аминь.