Шрифт

15 августа.

Канон Блаженного Василия, Христа ради юродивого, Московского чудотворца

Блаженного Василия, Христа ради юродивого, Московского

Тропарь, глас 8:

Житие́ Твое́, Васи́лие, нело́жное, и чистота́ нескве́рна,/ Христа́ ра́ди те́ло Твое́ изнури́л еси́ посто́м и бде́нием,/ и мра́зом и теплото́ю со́лнечною,/ и слото́ю2 и дожде́вным о́блаком,/ и просвети́ся лице́ Твое́, я́ко со́лнце,/ и ны́не прихо́дят к тебе́ Росси́йстии наро́ди и вси лю́дие,/ просла́вляюще свято́е Твое́ успе́ние./ Тем Христа́ Бо́га моли́,/ да изба́вит ны от ва́рварскаго плене́ния и междоусо́бныя бра́ни/ и мир ми́рови пода́ст и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.

Тропарь, глас 8:

Я́коже бо со́лнце и луна́ наго́тою свое́ю не срамля́ются,/ та́ко и ты, уго́дниче Христо́в Васи́лие, наг сый, не срамля́шеся,/ восприя́т бо ри́зу Ада́ма первозда́ннаго,/ ю́же он ноша́ше пре́жде в раи́,/ ты же сию́ на земли́ поноси́л еси́;/ и был еси́ до́брый купе́ц:/ ели́ко имея́ше, вся оста́ви/ и купи́ мздо́ю терпе́ния своего́ село́,/ на не́мже сокрове́н безце́нныи Би́сер, Христо́с./ Сего́ ра́ди яви́ся всем гре́шным о́браз покая́ния/ и всели́ся в ра́йскую широту́,/ и, предстоя́ Христо́ви,/ не забу́ди град, в не́мже обита́, и лю́ди, переблаже́нне,/ и моли́ спасти́ ду́ши на́ша.

Канон святаго первый, глас 8.

Песнь 1

Ирмос: Посече́нный несеко́маго пресече́,/ и ви́де со́лнце зе́млю, юне́е не ви́де,/ лю́таго врага́ вода́ потопи́,/ и непроходи́мое про́йде Изра́иль./ Песнь же воспева́шеся:/ Господе́ви пои́м, сла́вно бо просла́вися.

Припев: Блаженне отче Василие, моли Бога о нас.

Одея́йся све́том, я́ко ри́зою, одея́ тя, Васи́лие чу́дне, ри́зою безстра́стия./ Те́мже взима́лся ду́хом к Боже́ственному виде́нию и озари́вся благода́тию Бо́жия про́мысла,/ стра́нен показа́лся еси́ от всех сро́дник и зна́емых,/ и пресели́лся еси́ к сро́дству Небе́сному, и ны́́не живе́ши жи́знь безконе́чную.

Припев: Блаженне отче Василие, моли Бога о нас.

Показа́лся еси́ Росси́истей земли́ свети́ло вели́кое,/ просвеща́я нас све́том Твои́х доброде́телей./ И кто мо́жет изчести́ мно́гия по́двиги и труды́ Твоя́,/ и всено́щная стоя́ния, и ины́х мно́жества к сим доброде́телей,/ и́мже возме́здие от Бо́га прия́л еси́?

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху:

Ума́ челове́ча превзы́де чин, ди́вное на земли́ житие́ пожи́л еси́,/ бдя, и моля́ся, и тружда́яся, и наг на земли́ скита́яся,/ не име́я где главы́ подклони́ти, во всем животе́ Твое́м./ И сего́ ра́ди всели́лся еси́ во оби́тели Небе́сныя,/ мно́ги бо, рече́ Госпо́дь, оби́тели в дому́ Отца́ Моего́, по ме́ре доброде́телей.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богоро́дичен: Ко́е спасе́ние и́но таково́, я́коже Ты, Пречи́стая Богоро́дице,/ кре́пкое поможе́ние и те́плое заступле́ние?/ Изба́ви ду́шу мою́ от се́ти диа́воли,/ Ты бо еси́ всех земны́х спасе́ние,/ спаси́ и мене́, лю́те потопля́ема волна́ми грехо́вными,/ моли́твами уго́дника Твоего́ Васи́лия.

Песнь 3

Ирмос: Небе́снаго кру́га Верхотво́рче, Го́споди,/ и Це́ркве Зижди́телю,/ Ты мене́ утверди́ в любви́ Твое́й,/ жела́ний кра́ю, ве́рных утвержде́ние,/ Еди́не Челове́колю́бче.

Припев: Блаженне отче Василие, моли Бога о нас.

Дым, и прах, и сень вмени́л еси́ кра́сная ве́ка Сего́/ и ничто́же от любве́ Христо́вы па́че изво́лил еси́,/ Сего́ жела́я насы́титися сла́вы и весе́лия присносу́щнаго,/ в ня́же жела́ют А́нгели прини́кнути./ И, сих ра́дости получи́в, предстои́ши во све́те Святе́й Тро́ице, ра́дуяся,/ Е́йже моли́ся за ны, переблаже́нне Васи́лие.

Припев: Блаженне отче Василие, моли Бога о нас.

Воцари́вся над страстьми́, великоду́шие Васи́лие,/ одоле́л еси́ пло́тское жела́ние, и яви́лся еси́ чистоты́ сокро́вище духо́вное,/ и Сего́ ра́ди прия́л еси́ та́влу3 белу, на не́йже напи́сано и́мя но́во, ди́вно, неве́домо./ И не бысть на ду́ши твое́й скве́рны, ни вра́ски4:/ убели́л бо еси́ ю то́ки слез Твои́х, и ны́не непреста́нно ра́дуешися.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху:

Ве́ру неоску́дну в души́ име́я, переблаже́нне, да́нный Тебе́ тала́нт трудолю́бно возде́лал еси́/ и прия́л еси́ власть над десятию́ градо́в доброде́телей,/ бе́сы прогоня́ти, прокаже́нныя очища́ти,/ разсла́бленныя бы́стро ходи́ти, слепы́я просвеща́ти,/ и усугу́би дар всем исцеле́ния, творя́щим святу́ю па́мять Твою́.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богоро́дичен: Аз, Де́во Свята́я Богоро́дице, наде́жду име́я на Тя, спасаю́ся./ Разгони́, Влады́чице, враги́ ду́ши моея́ и напра́ви мя на путь жи́зненный, да, спа́сся, вопию́ Ти:/ ра́дуйся, Помо́щнице ми́ра, наде́жно христиа́нская./ Ра́дуйся, Госпо́дь с Тобо́ю, Благослове́нная.

Седа́лен, глас 8.

От земны́х на Небе́сная помы́слив и де́лом соверши́в,/ кра́сная ми́ра сего́ во уме́ты вмени́л еси́, Христа́ ра́ди юро́д быв на земли́,/ терпе́нием и жесто́ким подвиза́нием сын све́та показа́лся еси́/ и в Ца́рствии Небе́снем све́тло зри́ши Святу́ю Тро́ицу, переблаже́нне Васи́лие./ Ю́же моли́ согреше́ний оставле́ние дарова́ти/ пра́зднующим любо́вию святу́ю па́мять Твою́.

Сла́ва, други́й седа́лен, глас 4:

Быв дом Бо́жий и жили́ще Свята́го Ду́ха, блаже́нне Васи́лие,/ Це́рковь те́ла Твоего́ непоро́чну соблю́л еси́,/ и, прише́д, всели́ся в тя Оте́ц, и Сын, и Святы́й Дух/ и дарова́ Тебе́ терпе́ние, и му́жество, и хра́брость духо́вную,/ и несму́тною мы́слию по Боже́ственному пути́ ше́ствовати./ И, прие́м дар исцеле́ний, моли́ Христа́ Бо́га спасти́ ду́ши на́ша.

И ны́не, Богоро́дичен:

Красоте́ Твое́й, Богора́дованная, Арха́нгел Гаврии́л предстоя́, дивля́шеся и вопия́ше Ти:/ О Неве́сто Неискусобра́чная, Отрокови́це небла́зненная!/ Ка́ко Ти изреку́ пре́жде век сокрове́нную та́йну?/ Ты бо еси́ Небе́сным и земны́м соедине́ние./ Ра́дуйся, Обра́дованная, Госпо́дь с Тобо́ю.

Песнь 4

Ирмос: Проро́к Авваку́м умны́ма очи́ма/ прови́де, Господи, прише́ствие Твое́,/тем и вопия́ше:/от ю́га прии́дет Бог./ Сла́ва си́ле Твое́й, сла́ва снизхожде́нию Твоему́.

Припев: Блаженне отче Василие, моли Бога о нас.

Был еси́ под влады́кою учине́н Христо́ва повеле́ния,/ и повелевая́ рабу́ своему́, те́лу, сотвори́ти слу́жбу свою́, Христу́ рабо́тая,/ и покори́ уму́, влады́це, стра́стныя по́мыслы, и был еси́ сын послуша́ния, вопия́ Христу́:/ си́ле Твое́й сла́ва, Челове́колю́бче.

Припев: Блаженне отче Василие, моли Бога о нас.

Имею́щим цел ум не тре́бовати писа́ния, – рече́ Вели́кий Анто́ний./ На Тебе́ сие́ сбы́стся, прему́дре Васи́лие:/ не учи́вся кни́гам, вся разуме́л еси́ Боже́ственная Писа́ния,/ непреста́нно поя́ Христу́:/ си́ле Твое́й сла́ва, Человеколю́бче.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху:

Во гра́де, я́ко в пусты́ни, живы́й, переблаже́нне Васи́лие,/ и ни от чего́же смуща́яся, но венча́лся еси́ ра́ди трудо́в твои́х,/ посеща́я вдови́цу, я́коже Или́я проро́к саре́фтяныню,/ и поя́ песнь немо́лчную:/ си́ле Твое́й сла́ва, Челове́колю́бче.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богоро́дичен: И́же Отцу́ и Ду́ху Собезнача́льный от Тебе́ изво́ли роди́тися на́шего ра́ди Спа́сения/ и дарова́ Тя ро́ду христиа́нскому те́плую Засту́пницу/ и в беда́х ско́рую Помо́щницу./ Те́мже, Ма́ти безму́жная, покланя́емся ве́рно Рождеству́ Твоему́.

Песнь 5

Ирмос: Мрак ду́ши Мое́я разжени́, Светода́вче Христе́ Бо́же,/ началоро́дную тьму изгна́в бе́здны,/ и да́руй ми свет повеле́ний Твои́х, Сло́ве,/ да, у́тренюя, сла́влю Тя.

Припев: Блаженне отче Василие, моли Бога о нас.

Процве́т, я́ко кипари́с, посреде́ земли́ Росси́йския, уго́дниче Христо́в Васи́лие,/ прине́сл еси́ плоды́ Ду́ха во мно́зе терпе́нии,/ безыме́нство, и теле́сное удруче́ние, и от бесо́в и злых челове́к озлобле́ние./ Сего́ ра́ди прия́л еси́ ны́не ве́чное утеше́ние.

Припев: Блаженне отче Василие, моли Бога о нас.

Си́ла бо Моя́, – рече́ Госпо́дь, – в не́мощи соверша́ется./ Се бо на Тебе́ соверши́ся Бо́жие смотре́ние, чу́дне Васи́лие,/ си́лою Христо́вою ди́вен яви́лся еси́ в житии́ Твое́м,/ зло стра́жда, ника́коже боле́зни ощуща́л еси́:/ облегчева́ше тя жела́ние бу́дущих благ, я́же получи́л еси́.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху:

Зва́ние твое́ не от челове́к бысть, но от Бо́га, прему́дре Васи́лие./ И, я́ко еле́нь, жа́ждя, на исто́чники воды́ живы́я поте́кл еси́,/ напитава́я ду́шу Христо́вою любо́вию, и ктому́ ника́коже от зно́я грехо́внаго вжажда́лся еси́:/ укрепи́ бо тя на се Царь ми́ра.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богоро́дичен: А́нгели и Арха́нгели, Херуви́ми и Серафи́ми многоо́читии,/ Нача́ла, и Вла́сти, и Госпо́дствия раболе́пно покланя́ются Рождеству́ Твоему́, Богоро́дице,/ сла́вяще Тя, Влады́чице./ Те́мже и мы, Ма́ти Преблагослове́нная, покланя́емся со стра́хом и мо́лим Тя:/ спаси́ ду́ши на́ша.

Песнь 6

Ирмос: Я́коже проро́ка изба́вил еси́/ из глубины́ преиспо́дния, Христе́ Бо́же,/ и мене́ от грехо́в мои́х изба́ви, я́ко Человеколю́бец,/ и упра́ви живо́т мой, молю́ся.

Припев: Блаженне отче Василие, моли Бога о нас.

Кто мо́жет изчести́ чудеса́ прему́драго Васи́лия,/ его́же ви́дяху по мо́рю ше́ствующа немо́кренно, я́ко по су́ху,/ и ви́дяху неве́рнии язы́цы, дивля́хуся и, прише́дше в Россию, пове́даху:/ мы, – реко́ша, – ви́дехом такова́ челове́ка, по морю ше́ствующа;/ и́стинно бо свиде́тельство и от враг прино́сится./ Мы же глаго́лем: Сла́ва Бо́гу, творя́щему чудеса ди́вная.

Припев: Блаженне отче Василие, моли Бога о нас.

Уподо́бился еси́, прему́дре Васи́лие, все́ми нра́вы и обы́чаем/ Симео́ну, юро́дивому Христа́ ра́ди, и Андре́ю Царегра́дскому,/ и Вели́кому отцу́ Мака́рию, и Ону́фрию, и Па́влу Фиве́йскому,/ и Макси́му чу́дному, и Проко́пию Вели́кому./ С ни́миже сожи́тель яви́лся еси́ во Ца́рствии Христа́ Бо́га на́шего.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху:

О прему́дре Васи́лие, чу́дный житие́м и ра́зумом!/ Мо́лим тя, Блаже́нне:/ моли́ Христа́ Бо́га на́шего за лю́ди правосла́вныя,/ и всем ве́рным спасе́ние испроси́, и ми́ру мир, и от грех свобожде́ние,/ и умоли́ Ца́рствию бы́ти насле́дником.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богоро́дичен: Кто нас изба́вит от му́ки ве́чныя и от сме́рти душе́вныя,/ А́ще не Ты возде́жеши пречи́стеи ру́це, Богоро́дице, Сы́ну Твоему́ и Бо́гу на́шему?/ Да спасе́т ны, ниотку́дуже иму́щия по́мощи,/ Твои́м покро́вом, Преблагослове́нная.

Конда́к, глас 4:

Ду́хом Бо́жиим води́м, переблаже́нне Васи́лие,/ оттря́сл еси́ мирски́й мяте́ж,/ и жити́я треволне́ния возгнуша́лся еси́,/ и, совле́кся одея́ний тле́нных и обле́кся в ри́зу безстра́стия,/ убежа́л еси́ ловле́ния льсти́ваго мироде́ржца,/ и был еси́ стра́нен во твое́м язы́це,/ и, па́че земна́го бога́тства избра́в бога́тство Небе́сное,/ увя́злся еси́ венце́м терпе́ния./ И ны́не, переблаже́нне Васи́лие, моли́ Христа́ Бо́га/ о творя́щих святу́ю па́мять твою́, да зове́м ти:/ ра́дуйся, переблаже́нне Васи́лие.

И́кос:

Трудолю́бному жити́ю Твоему́ А́нгели удиви́шася,/ му́жески бо воста́л еси́ на естество́:/ разуме́в непостоя́нное жития́ сего́, совле́клся еси́ одея́ний/ и, наг сый, стал еси́ проти́ву ко́знем диа́вольским,/ я́коже хра́брый ратобо́рец, по словеси́, преблаже́нне, апо́столову:/ несть на́ша брань к кро́ви и пло́ти,/ но к нача́лом, и ко власте́м, и к миродержи́телем тьмы ве́ка сего́./ И, сему́ нагото́ю теле́сною спле́тся до́блественне,/ ни от ко́еяже стра́сти победи́лся еси́, но всех сете́й убежа́л еси́ го́рдаго велиа́ра,/ прескочи́в про́пасть а́дову, ю́же изры́ враг ме́жду Ла́зарем и бога́тым,/ и ны́не у Авраа́ма на ло́не почива́еши, отнесе́н святы́ми А́нгелы./ Моли́ся, переблаже́нне, Христу́ Бо́гу на́шему о творя́щих святу́ю па́мять Твою́, да зове́м ти:/ ра́дуйся, переблаже́нне Васи́лие.

Песнь 7

Ирмос: На по́ле Деи́ре/ иногда́ мучи́тель пещь поста́ви на муче́ние Богоно́сных,/ в не́йже три о́троки песносло́вяху еди́наго Бо́га,/ трои́чно воспева́ху, глаго́люще:/ отце́в Бо́же, благослове́н еси́.

Припев: Блаженне отче Василие, моли Бога о нас.

День Госпо́день всегда́ пред очи́ма зря, прему́дре Васи́лие,/ предстоя́л еси́ наг, я́коже суди́щу нелицеме́рному Сы́на Бо́жия,/ и послужи́л еси́ Влады́це Твоему́ во мно́зе терпе́нии, воспева́я:/ оте́ц на́ших Бо́же, благослове́н еси́.

Припев: Блаженне отче Василие, моли Бога о нас.

Разуме́в, блаже́нне Васи́лие, я́ко ничто́же ну́жднее души́, за ню́же Христо́с у́мре и воскре́се,/ не оскверни́л еси́ ри́зы душе́вныя, ю́же прия́л еси́ от Свята́го Креще́ния./ И ны́не, предстоя́ Христу́, взыва́еши:/ оте́ц на́ших Бо́же, благослове́н еси́.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху:

Ничто́же разлучи́т мя от любве́ Христо́вы, – сия́ переблаже́нный Васи́лий глаго́лаше, –/ ни высота́, ни глубина́, ни А́нгели, ни Си́лы, ни сла́ва, ни бога́тство,/ ничто́же бо хощу́ кра́сных ми́ра сего́, па́че Иису́са сла́дкаго, Ему́же вопию́:/ оте́ц на́ших Бо́же, благослове́н еси́.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богоро́дичен: Пре́жде рождества́ пребы́сть Де́вою Ма́ти Сы́на Бо́жия/ и по рождестве́ яви́ся па́ки Де́ва:/ Бог бо бе, иде́же хо́щет, побежда́ются естества́ чи́ни./ Ты бо яви́лася еси́ село́ простра́нно Сы́на Отча, Благослове́нная, Ему́же вопие́м:/ благослове́н Бог оте́ц на́ших.

Песнь 8

Ирмос: Победи́тели мучи́теля и пла́мене́/ благода́тию Твое́ю бы́вше,/ за́поведем Твои́м зело́ прилежа́ще,/ о́троцы вопия́ху:/ благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Припев: Блаженне отче Василие, моли Бога о нас.

Ви́дя Госпо́дь труды́ Твоя́ и мно́гия по́двиги, чуде́с да́ром обогати́ тя,/ просия́л бо еси́ на све́щнице Христо́ва сия́ния,/ и яви́ тя вселе́нней зна́ема ра́ди чуде́с исцеле́ния,/ и вси вопию́т с тобо́ю, переблаже́нне:/ благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода и превозноси́те Его́ во ве́ки.

Припев: Блаженне отче Василие, моли Бога о нас.

Слы́шал еси́, прему́дре Васи́лие, Спа́сову за́поведь:/ А́ще, рече́, челове́к весь мир приобря́щет и отщети́т ду́шу свою́,/ что даст изме́ну на души́ свое́й?/ Ты же сие́ в се́рдцы твое́м скрыл еси́/ и пе́клся еси́, ка́ко угоди́ти Бо́гу, Ему́же взыва́еши:/ благослови́те, вся дела Госпо́дня, Го́спода и превозноси́те Его́ во ве́ки.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху:

Ничи́мже ме́ньши пре́жних святы́х, чу́дне Васи́лие, яви́лся еси́,/ изря́ден мно́гими труды́ и по́двиги и та́йными к Бо́гу моли́твами,/ а́ще челове́ком и неве́домы, но Бо́гом вся зри́мы и ве́домы, Ему́же вопие́ши:/ ́благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода и превозноси́те Его́ во ве́ки.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богоро́дичен: Благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода, ро́ждшагося от Де́вы Мари́и,/ и спа́сшаго всеро́днаго Ада́ма от паде́ния,/ и возне́сшаго па́ки челове́чество на высоту́ Небе́сную,/ и седя́щаго одесну́ю Отца́, Ему́же вопию́т вси А́нгели:/ да Благослови́т вся тварь Го́спода и превозно́сит Его́ во ве́ки.

Песнь 9

Ирмос: Благослове́н Госпо́дь, Бог Изра́илев,/ воздви́гнувый рог спасе́ния нам/ в дому́ Дави́дове, о́трока Своего́,/ в ни́хже посети́ нас восто́к с высоты́/ и напра́вил ны есть на путь ми́ра.

Припев: Блаженне отче Василие, моли Бога о нас.

Я́коже рече́ Христо́с, са́мая И́стина, внутрь вас есть Ца́рство Небе́сное./ Ты бо, Васи́лие чу́дне, был еси́ сын и насле́дник Ца́рствия Бо́жия,/ е́же скрыл еси́ внутрь себе́ доброде́тельми./ Сего́ ра́ди тя вси ублажа́ем, Христа́ велича́юще.

Припев: Блаженне отче Василие, моли Бога о нас.

Бди́те, – рече́ Госпо́дь, – и моли́теся, не ве́сте бо дне и ча́са, ка́ко прии́дет Сын Бо́жий./ Ты же, пра́ведне Васи́лие, всегда́ гото́в сый,/ ожида́л еси́ прише́ствия Христа́ Царя́ Небе́снаго,/ Его́же и ра́достно усре́л еси́ и прия́л еси́ блаже́нство ве́чное, Христа́ велича́я.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху:

Егда́ преста́вился еси́, переблаже́нне Васи́лие,/ тогда́ стеко́шася ца́рие и кня́зи и вси собо́ри росси́йстии,/ ю́ноши и де́вы, ста́рцы со ю́нотами твои́м честны́м моще́м поклони́тися,/ и воскли́кнуша ку́пно вси па́мять ве́чную, Христа́ велича́юще.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богоро́дичен: Возвели́чим Ма́терь Бо́га на́шего, Ю́же пою́т вси А́нгели и Арха́нгели,/ и вси ро́ди и коле́на покланя́ются/ и блажа́т от ны́не и до ве́ка, вопию́ще:/ ра́дуйся, о Благода́тная, Госпо́дь с Тобо́ю.

Светилен:

Свет Христо́в всели́ся в сердце Твое́, Васи́лие чу́дне,/ совле́клся бо еси́ ве́тхаго челове́ка и яви́лся еси́ нов,/ горя́ ду́хом по Христо́ве за́поведи./ И, умно́жив тала́нт трудо́в Твои́х,/ яви́лся еси́ чу́ден в да́льных стра́нах/ и Росси́йскую зе́млю просвети́л еси́, чуде́с зарю́ испуща́я./ И ны́не предстои́ши во све́те Святы́я Тро́́ицы, ра́дуяся.

Молитва

О вели́кий уго́дниче Христо́в, и́стинный дру́же и ве́рный ра́бе Всетворца́ Го́спода Бо́га, переблаже́нне Васи́лие! Услы́ши ны, многогре́шныя, ны́не вопию́щия к Тебе́ и призыва́ющия имя́ Твое́ свято́е, поми́луй ны, припа́дающия днесь к пречи́стому о́бразу Твоему́, приими́ ма́лое на́ше и недосто́йное сие́ моле́ние, умилосе́рдися над убо́жеством на́шим, и моли́твами Твои́ми исцели́ всяк неду́г и боле́знь души́ и те́ла на́шего гре́шнаго, и сподо́би ны тече́ние жи́зни сея́ невреди́мо от ви́димых и неви́димых враго́в безгре́шно прейти́, и христиа́нскую кончи́ну, непосты́дну, ми́рну, безмяте́жну, и Небе́снаго Ца́рствия насле́дие получи́ти со все́ми святы́ми во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Блаженного Василия, Христа ради юродивого, Московского