Шрифт

Каноны Октоиха Господу

Канон Господу нашему Иисусу Христу, глас 3.

Тропарь, глас 3:

Све́т и живо́т, и вседе́тель, триипоста́сная еди́ница, я́ко вои́стинну е́сть, ю́же сла́вим: Оте́ц бо, и Сы́н, и Ду́х, еди́ница и содержа́щая вся́, Влады́ка и Госпо́дь еди́н Бо́г в трие́х ли́цах познава́ется.

Кано́н умили́телен ко Го́споду на́шему Иису́су Христу́, [его́же краегране́сие: Мои́м стена́нием вонми́, Бо́жий Сло́ве.] Творе́ние Ио́сифово. Гла́с 3.

Пе́снь 1

Ирмо́с: Ди́вно, сла́вно творя́й чудеса́, Ты́ еси́, Бо́же, бе́здну оземлени́вый, и колесни́цы потопи́вый, и лю́ди спасы́й пою́щыя Тебе́, я́ко Царю́ на́шему и Бо́гу.

Припев: Помилуй мя Боже, помилуй мя.

Са́ми себе́ пре́жде конца́ ве́рнии пла́чим от всея́ души́: приближа́ется жени́х, возжже́м дея́ния я́коже све́тлыя свещы́, я́ко да Боже́ственный черто́г улучи́м вку́пе. (Дважды)

Слава: Пока́явся дре́вле Манасси́а от всея́ души́, спасе́ся: возопи́ бо от среды́ у́з свя́зан ко еди́ному Влады́це. Тому́ ревну́й душе́, и спасе́шися удо́бь.

И ныне, Богоро́дичен: Безсме́ртия ма́нну Христа́ нося́щи, ста́мно слове́сная, го́рести душетле́нных страсте́й изба́ви мя́, Всепе́тая Де́во: я́ко да ве́рою Тя́ славосло́влю благоче́стно.

Пе́снь 3

Ирмо́с: Непло́дная душе́ и безча́дная, стяжи́ пло́д благосла́вный, веселя́щися возопи́й: утверди́хся Тобо́ю, Бо́же, не́сть свя́т, не́сть пра́веден, па́че Тебе́, Го́споди.

Зако́н Бо́жий отверго́х несмы́сленно, и осужде́н бы́ти и́мам: и что́ сотворю́, не ве́м. Судие́ пра́веднейший, уще́дрив спаси́ мя милосе́рдием Твои́м. (Дважды)

Слава: Восто́к Человеколю́бче сы́й восто́ков, возсия́й ми́, молю́ся, пра́вды све́т, изъима́я мя́ страсте́й омраче́ния, и тьмы́ муче́ния, Многоми́лостиве.

И ныне, Богоро́дичен: Де́во Ма́ти Пречи́стая, ка́ющымся на́м и ко Христу́ притека́ющым, и прегреше́ний разреше́ние хотя́щым прия́ти, ми́лостива сего́ все́м соде́лай все́х, Влады́чице.

Пе́снь 4

Ирмо́с: Приосене́нную го́ру Авваку́м прозря́ше, пречи́стую Твою́ утро́бу, Чи́стая, те́м взыва́ше: от ю́га прии́дет Бо́г, и святы́й от горы́ приосене́нныя ча́щи.

И́же источи́вый из ка́мене дре́вле лю́дем непокори́вым, Христе́, и пререка́ющым, во́ду жа́жды исцеле́ния, от невла́жныя души́ моея́, Бо́же, умиле́ния ка́плю измыва́ющую мя́ источи́.

Врачу́ боля́щих, се́рдца моего́ стра́сти исцели́ благоутро́бным Твои́м манове́нием, покая́ния сему́, Спа́се, прилага́я пла́стырь, я́ко бла́г, Боже́ственнаго бы́лия, я́ко да ве́рою славосло́влю Тя́.

Слава, Му́ченичен: Многоболе́зненныя стру́пы от многови́дных му́к подъя́сте страда́льцы Христо́вы, и благода́ть прия́сте от духо́вных даро́в, страсте́й на́ших прогоня́юще многоле́тныя боле́зни.

И ныне, Богоро́дичен: Многоимени́тая Отрокови́це, ра́дуйся, из нея́же Бо́г Сло́во роди́ся, от безслове́сных на́с разреша́я, и безме́стных дея́ний: ра́дуйся, Облаче све́тлый, разгоня́ющий о́блаки на́шего уны́ния.

Пе́снь 5

Ирмо́с: У́тренююще воспева́ем Тя́, Сло́ве, сы́не Бо́жий единоро́дне: Тво́й ми́р да́ждь на́м, и поми́луй ны́ пою́щыя Тя́, и ве́рно покланя́ющыяся.

Окропи́в мя́ покая́ния иссо́пом, очи́сти от скве́рн страсте́й, да явлю́ся Тебе́ чи́ст, егда́ хо́щеши, Иису́се, суди́ти вся́ческим, пра́ведным Твои́м судо́м.

Ра́ны согни́шася, Спа́се, преокая́нныя моея́ души́: исцели́телю боля́щих, и да́телю благи́х, исцели́в спаси́ мя, мно́гия ра́ди Твоея́ ми́лости.

Слава, Му́ченичен: Сокруши́шася сосу́ди скуде́льнии страстоте́рпцев на земли́: но кре́пость душе́вная укрепи́ся мно́жае, и просвети́ся Христо́вою си́лою.

И ныне, Богоро́дичен: Рождество́м Твои́м онепло́дствила еси́, Отрокови́це, пра́деднюю кля́тву: и источи́ла еси́ на́м благослове́ния ре́ки, благосло́вящым Тя́, и сла́вящым ве́рою.

Пе́снь 6

Ирмо́с: Глубина́ страсте́й воста́ на мя́, и бу́ря проти́вных ве́тров: но предвари́в мя́ Ты́ спаси́, Спа́се, и изба́ви от тли́ я́ко спа́сл еси́ от зве́ря проро́ка.

Отмрачи́хся греха́ мгло́ю, и лежу́ неде́йствен ве́сь: и́же уязви́выйся мене́ ра́ди копие́м иногда́, Христе́ Бо́же, уще́дри мя́ Твои́м милосе́рдием. (Дважды)

Слава: Стеню́, и в злы́х пребыва́ю: слезю́, и суда́ не трепе́щу, нечу́вствием болю́: Сло́ве Бо́жий, уще́дри мя́ и спаси́, благи́ми судьба́ми Твои́ми.

И ныне, Богоро́дичен: Две́ре ве́рно спаса́емых, врата́, и́миже еди́н про́йде вопло́щься за ны́, врата́ на́м пра́вды отве́рзи, ве́рою Тя́ пою́щым.

Пе́снь 7

Ирмо́с: Пла́мень ороси́вый пе́щный, и о́троки неопали́мы спасы́й, благослове́н еси́ во ве́ки, Го́споди Бо́же оте́ц на́ших.

Обнажи́хся от ри́з нетле́ния, облеко́хся же в дела́ безче́стия. Те́мже вопию́ Ти: Бо́же ще́дрый, доброде́телей мя́ оде́ждами просвети́.

Очи́ма блу́дныма окаля́хся, и осяза́нием невоздержа́ния оскверни́хся, и ме́рзок бы́х пред Тобо́ю Иису́се, я́ко блу́днаго приими́ мя.

Слава, Му́ченичен: Вы́шнюю жи́знь возлюби́вше, мно́гия претерпе́сте боле́зни, Христо́вы ору́жницы, свети́льницы Боже́ственнии: сего́ ра́ди ве́рно ублажа́еми есте́.

И ныне, Богоро́дичен: Я́ко ро́ждши все́х содержи́теля, от содержа́щаго мра́ка неве́дения, и от греха́ изба́ви мя́, Богоро́дице Чи́стая Присноде́во.

Пе́снь 8

Ирмо́с: А́нгельми немо́лчно в вы́шних сла́вимаго Бо́га, небеса́ небе́с, земля́, и го́ры, и хо́лми, и глубина́, и ве́сь ро́д челове́ческий, пе́сньми Того́ я́ко Созда́теля и Изба́вителя благослови́те, и превозноси́те во вся́ ве́ки.

Я́ко стра́ха Твоего́ не име́х живу́щаго в се́рдце мое́м, всю́ сконча́х плотску́ю сла́сть безсо́вестный, и трепе́щу Твоего́ суда́ все́х Царю́: не возгнуша́йся мене́ ны́не ка́ющагося. (Дважды)

Слава: На зе́млю святу́ю мя́ прейти́, Многоми́лостиве, сподо́би, на не́йже живу́т кро́тцыи, покая́нием измы́в мя́ земна́го греха́, и́же на земли́ безгре́шно рожде́йся от Де́вы.

И ныне, Богоро́дичен: Иа́ковлю Тя́ добро́ту, и́же кра́сный добро́тою Госпо́дь возлюби́в, во Твое́ чре́во, Всенепоро́чная, всели́ся, челове́ческое существо́ добро́тами просвети́в, па́че ума́ дарова́ньми.

Пе́снь 9

Ирмо́с: Благослове́н Госпо́дь Бо́г Изра́илев, воздви́гнувый ро́г спасе́ния на́м, в дому́ Дави́да о́трока своего́, милосе́рдия ра́ди ми́лости, в ни́хже посети́ на́с восто́к с высоты́, и напра́вил ны́ е́сть на пу́ть ми́ра.

Се́ вре́мя благоприя́тно, и де́нь очище́ния: обрати́тися восхощи́ про́чее, о душе́, твори́ти плоды́ покая́ния: да не безпло́дну Тя́ обря́щет сме́ртная секи́ра стра́шная, и я́ко смоко́вницу дре́внюю посе́кши, огню́ та́мошнему по́слет.

Я́коже иногда́ бога́тый веселю́ся в сла́достех, немилосе́рдие мно́гое имы́й к бли́жнему, и огня́ не устраша́юся неугаси́маго. Те́мже, Влады́ко, умягчи́ ми окамене́ние души́, я́ко да поне́ наконе́ц милосе́рдием просвещу́ся омраче́нный.

Слава, Му́ченичен: Изъощре́ни яви́стеся мечи́, секу́ще вра́жия ополче́ния, Боже́ственнии Христо́вы му́ченицы: и сосу́ди вмести́вше зарю́ Святы́я Тро́ицы, и све́щницы светя́щыя ве́рным све́т благоче́стия, и Сио́на мы́сленнаго и́стиннии ору́жницы.

И ныне, Богоро́дичен: Светови́дна Тя́ о́блака проро́к предзри́т, из него́же вели́кое со́лнце яви́ся на́м Христо́с Бо́г, и просвети́ я́же пе́рвее омраче́нныя: того́ умоли́, Блага́я, страсте́й мои́х о́блаки отгна́ти, и све́том Боже́ственным просвети́ти.

Молитва

Бо́же и Го́споди сил и всея́ тва́ри Соде́телю, И́же за милосе́рдие безприкла́дныя ми́лости Твоея́ Единоро́днаго Сы́на Твоего́, Го́спода на́шего Иису́са Христа́, низпосла́вый на спасе́ние ро́да на́шего, и честны́м Его́ Кресто́м рукописа́ние грех на́ших растерза́вый, и победи́вый тем нача́ла и вла́сти тьмы. Сам, Влады́ко Человеколю́бче, приими́ и нас, гре́шных, благода́рственныя сия́ и моле́бныя моли́твы и изба́ви нас от вся́каго всегуби́тельнаго и мра́чнаго прегреше́ния и всех озло́бити нас и́щущих ви́димых и неви́димых враг. Пригвозди́ стра́ху Твоему́ пло́ти на́ша и не уклони́ серде́ц на́ших в словеса́ или́ помышле́ния лука́вствия, но любо́вию Твое́ю уязви́ ду́ши на́ша, да, к Тебе́ всегда́ взира́юще и е́же от Тебе́ све́том наставля́еми, Тебе́, непристу́пнаго и присносу́щнаго зря́ще Све́та, непреста́нное Тебе́ испове́дание и благодаре́ние возсыла́ем, Безнача́льному Отцу́ со Единоро́дным Твои́м Сы́ном и Всесвяты́м, и Благи́м, и Животворя́щим Твои́м Ду́хом ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в, ами́нь.