Шрифт

Пресвятой Богородице, в честь чудотворной иконы Ее «Троеручица».

Тропа́рь, гла́с 4:

Троеру́чную Твою́, Богома́ти, ико́ну, треми́ изображе́нными на не́й рука́ми, та́йну Святы́я Тро́ицы образу́ющую, чудесы́ мно́гими просла́вила еси́. Те́мже вопие́м Ти́: я́коже дре́вле отсе́ченную ру́ку преподо́бнаго Иоа́нна Дамаскина́ исцели́ла еси́, та́ко и ны́не душе́вныя и теле́сныя на́ша неду́ги исцели́, и от вся́ких бе́д изба́ви, да зове́м Ти́: ра́дуйся, Благода́тная, Троеру́чною ико́ною Твое́ю на́м помога́ющая.

Велича́ние:

Велича́ем Тя́, Пресвята́я Де́во, богоизбра́нная Отрокови́це, и чте́м Троеру́чный о́браз Тво́й, и́мже то́чиши исцеле́ния, все́м с ве́рою притека́ющим.

Стихи́ра, гла́с 6:

Егда́ Троеру́чный о́браз Тво́й на осля́ти чуде́сно во Афо́н принесе́н бы́сть ко врато́м оби́тели Хиланда́рския, тогда́ и́ноцы в сре́тение того́ ра́достно изыдо́ша и боголе́пно в собо́рный хра́м внесо́ша, воспева́юще вели́чия Твоя́, Богоневе́сто.

Кано́н Богоро́дице, гла́с 8:

Пе́снь 1.

Ирмос: Во́ду проше́д, я́ко су́шу, и еги́петскаго зла́ избежа́в, изра́ильтянин вопия́ше: Изба́вителю и Бо́гу на́шему пои́м.

Проро́ческому пе́нию подража́ти хотя́, молю́ Тя́, Пречи́стая: пода́ждь ми́ ра́зум, да воспою́ Троеру́чныя ико́ны Твоея́ све́тлое торжество́, во сла́ву Ро́ждшагося от Тебе́, и вку́пе с Тобо́ю изображе́ннаго Христа́ Бо́га на́шего.

Проро́к и богови́дец Моисе́й, в купине́ пла́менней Бо́га узре́вый, и в Чермне́м мо́ри та́йну безсе́меннаго рождества́ и присноде́вства Твоего́ усмотре́вый, та́йно на́с науча́ет хвале́бную пе́снь Ро́ждшемуся от Тебе́ воспева́ти.

Проро́ческая рече́ния я́ве на Тебе́ сбы́шася, Пречи́стая: Ты́ бо Бо́га Сло́ва безсе́менно родила́ еси́, пребы́вши Де́вою и по рождестве́ нетле́ннем, и на́с у́бо в целому́дрии и чистоте́ сохрани́, усе́рдно мо́лимся.

Проро́чески лани́ты слеза́ми омоча́я, взыва́ем Ти́, Пресвята́я: пода́ждь на́м грехо́в оставле́ние и те́ла здра́вие, и вся́ к житию́ потре́бная, да возмо́жем ве́село пра́здновати Троеру́чныя Твоея́ ико́ны Боже́ственное прославле́ние.

Проро́ков и апо́столов Ты́ еси́ похвала́, Пречи́стая, и всего́ челове́ческаго ро́да удобре́ние: те́мже пода́ждь и на́м Твои́м празднолю́бцем, до́бре и богоуго́дне житие́ сие́ сконча́ти, и Ца́рствие небе́сное со все́ми святы́ми насле́довати.

Проро́ческим рече́ниям после́дующе, сви́ток чи́ст имену́ем Тя́, Де́во, в не́мже пе́рстом Отчим написа́ся Сло́во, от Тебе́ вопло́щшееся: Его́же моли́ в кни́зе живо́тней на́с написа́ти, да Тя́ любо́вию прославля́ем, Троеру́чней ико́не Твое́й покланя́ющеся.

Пе́снь 3.

Ирмос: Ты́ еси́ утвержде́ние притека́ющих к Тебе́, Го́споди, Ты́ еси́ све́т омраче́нных, и пое́т Тя́ ду́х мо́й.

Уподо́бльшася мя́ де́лы неподо́бными ското́м безсмы́сленным, па́ки возведи́ на первообра́зное досто́инство, Преблага́я Влады́чице, благода́тию Троеру́чнаго Твоего́ о́браза озари́вши.

Уподо́бися свята́я ико́на Твоя́, Влады́чице, купе́ли Силоа́мстей, па́че же и превзы́де ю́: та́ бо еди́ною в ле́то еди́наго неду́жнаго исцелева́ше, сия́ же при́сно душе́вныя и теле́сныя неду́ги исцелева́ет, притека́ющих к не́й с ве́рою.

Подо́бно блу́дному сы́ну зле́ расточи́х бога́тство души́ моея́, но к Тебе́, Пречи́стая, пред Троеру́чною Твое́ю ико́ною смире́нно молю́ся: помози́ мне́ па́ки расточе́нное собра́ти, и благода́тно обогати́[ти]ся.

Подо́бие исцеле́нныя Тобо́ю руки́ своея́ соде́лав уго́дник Тво́й Иоа́нн, к ико́не Твое́й, Влады́чице, приложи́, да не забве́на бу́дет па́мять сего́ чудесе́, за е́же вси́ ве́рнии Тя́ прославля́ют.

Подо́бне свято́му Иоа́нну и мы́, гре́шнии, взыва́ем Ти́, Пречи́стая: исцели́ я́звы ду́ш и теле́с на́ших многомо́щною Твое́ю к Бо́гу моли́твою, да непоколеби́ми пребу́дем от все́х наве́т вра́жиих, в правосла́вии и благоче́стии кре́пко утвержда́ющеся.

Подоба́ше Тебе́, я́ко Ма́тери Царя́ всемогу́щаго, не то́кмо на небеси́, но и на земли́ от все́х христиа́нских родо́в просла́вленней бы́ти. Сего́ ра́ди чуде́с Творе́ц и в Троеру́чней Твое́й ико́не Тя́ Засту́пницу на́шу ди́вно просла́ви.

Седа́лен, гла́с 3:

Троеру́чным Твои́м о́бразом благоволи́ла еси́, Богома́ти, в оби́тели Хиланда́рстей Игу́мениею бы́ти, и всея́ горы́ Афо́нския верхо́вною Прави́тельницею нарещи́ся. Сего́ ра́ди мо́лим Тя́, Пречи́стая: не лиши́ Ма́терняго Твоего́ попече́ния и на́с, соверша́ющия дне́сь сея́ ико́ны све́тлое торжество́, да Тя́ при́сно в пе́снех велича́ем.

Пе́снь 4.

Ирмос: Услы́шах, Го́споди, смотре́ния Твоего́ та́инство, разуме́х дела́ Твоя́ и просла́вих Твое́ Божество́.

Богоно́сный Иоа́нн Дамаски́н, Тобо́ю, Влады́чице, чуде́сно исцеле́нный, Ду́хом Святы́м просвети́вся, счи́ни мно́гая похва́льная Тебе́ песнопе́ния и пред Троеру́чною Твое́ю ико́ною до конца́ живота́ своего́ Ро́ждшемуся от Тебе́ Христу́ Бо́гу воспева́ше: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Богоно́снаго Са́ввы оби́тель Троеру́чною ико́ною многоле́тно украша́шеся, и по́мощию Твое́ю, Влады́чице, от все́х ско́рбных обстоя́ний мно́гажды избавля́шеся. Те́мже и Ро́ждшемуся от Тебе́ взыва́ше: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Богоно́снии отцы́ оби́тели Са́ввы Освяще́ннаго, изволе́нием Твои́м, Влады́чице, Троеру́чную Твою́ ико́ну вда́ше на благослове́ние святи́телю се́рбскому Са́вве. Иже, путеше́ствуя с не́ю по мо́рю и су́ши, взыва́ше Просла́вльшему Тя́: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Богоно́снаго Са́ввы па́ства, прия́вши Троеру́чную Твою́, Богома́ти, ико́ну, я́ко драго́е сокро́вище, и сподо́бльшеся от нея́ благода́тных дарова́ний и чуде́сных исцеле́ний, взыва́ше: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Богоно́снии Твои́ ру́це простри́, Влады́чице, ко Христу́ Бо́гу на́шему, и умоли́ Его́ изба́вити от паде́ний грехо́вных и вся́каго зла́ соверша́ющих пра́зднство Троеру́чнаго о́браза Твоего́, да зове́м вси́ к Держи́мому на объя́тиях Твои́х: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Богоно́сных муже́й после́дующе рече́нием, Богоро́дицу и Присноде́ву Тя́ имену́ем, Пречи́стая, и в Троеру́чней Твое́й ико́не ве́рно Тя́ почита́юще, Тро́ице Пребоже́ственней вопие́м: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Пе́снь 5.

Ирмос: Просвети́ на́с повеле́нии Твои́ми, Го́споди, и мы́шцею Твое́ю высо́кою Тво́й ми́р пода́ждь на́м, Человеколю́бче.

Утренюет ду́х на́ш к Тебе́, Влады́чице, зане́ Троеру́чныя Твоея́ ико́ны пра́зднство сотворя́ем и вопие́м: озари́ у́м на́ш, Богома́ти, благода́тию от Тебе́ возсия́вшаго Све́та, и наста́ви на́с на стезю́ жи́зни.

Утренюют пред Пречи́стым Твои́м о́бразом, Влады́чице, вси́ боля́щии и скорбя́щии, и прие́млют благовре́менну по́мощь: сея́ у́бо не лиши́ и на́с, моля́щихся Тебе́, и наста́ви на стезю́ жи́зни.

Утра светле́йший е́сть о́браз Тво́й, Влады́чице, трема́ рука́ма, на не́м зри́мыми, та́йну Святы́я Тро́ицы изобразу́ющий, ду́ши же и телеса́ Боже́ственною благода́тию врачу́ющий и просвеща́ющий. Сего́ ра́ди любе́зно тому́ вси́ покланя́емся.

Утренюют, Богома́ти, пред Троеру́чным Твои́м о́бразом и́ноцы оби́тели Хиланда́рския, прие́млюще от него́, я́ко от игу́мена благослове́ние на дневны́я послуша́ния: и на́с у́бо, Пречи́стая, благослови́, и си́лы на́ша укрепи́, е́же твори́ти дела́ на́ша во сла́ву Бо́жию.

Утру све́тлаго дне́, разгоня́ющему тму́ нощну́ю, подо́бна е́сть Троеру́чная Твоя́ ико́на, Влады́чице Богоро́дице, разгоня́ющая мра́к скорбе́й и печа́лей, притека́ющих к не́й с ве́рою, и пред не́ю моля́щихся Тебе́: у́бо и на́ш грехо́вный мра́к разжени́, Пречи́стая, и наста́ви на стезю́ жи́зни.

Утро просвети́вый сия́нием со́лнечным, Зижди́тель тва́ри, и во утро́бе Твое́й, Пречи́стая, пло́ть Себе́ Созда́вый, То́й ико́ну Твою́ Троеру́чную чудесы́ ди́вными просла́ви, дарова́в ю́ на́м целе́б исто́чник, и в ну́ждах благовре́менну по́мощь: сего́ ра́ди любе́зно сию́ почита́ем.

Пе́снь 6.

Ирмос: Очи́сти мя́, Спа́се, мно́га бо беззако́ния моя́, и из глубины́ зо́л возведи́, молю́ся, к Тебе́ бо возопи́х, и услы́ши мя́, Бо́же спасе́ния моего́.

Превзыдо́ша главу́ мою́ беззако́ния моя́, но к кому́ прибе́гну в бе́дствии мое́м, то́кмо к Тебе́, Пречи́стая. Ты́ мя́ возведи́ из ро́ва зо́л мои́х, и поста́ви на тве́рдем ве́ры ка́мени стопы́ моя́, да ктому́ не подви́жуся, и Тобо́ю спа́сся, просла́влю мно́гую и неизрече́нную Твою́ ко мне́ ми́лость.

Превзыдо́ша мно́гия Твоя́ к на́м щедро́ты, Де́во, мно́гая на́ша беззако́ния: Ты́ бо, не помяну́вши на́ша непра́вды, Троеру́чную Твою́ ико́ну на́м дарова́ла еси́ в по́мощь и защище́ние от все́х находя́щих на ны́ зо́л. Сего́ ра́ди Тебе́ пред то́ю смире́нно и благода́рно покланя́емся.

Превзы́де и препобеди́ мно́гое Твое́, Богома́ти, милосе́рдие мно́гое мирско́е нече́стие: и́бо мно́зи гре́шницы Твои́м к Бо́гу хода́тайством из нече́стия во благоче́стие преложи́шася, и спасе́ни бы́ша. Те́мже спаси́ и на́с, покланя́ющихся Троеру́чному о́бразу Твоему́.

Превозшла́ еси́, Пречи́стая, вся́ у́мная созда́ния святы́нею и чистото́ю, и сего́ ра́ди сподо́билася еси́ бы́ти Ма́терию Сы́на Бо́жия, Иже ико́ну Твою́ Троеру́чную, я́коже и и́ны мно́гия просла́ви ди́вными чудесы́, во спасе́ние и избавле́ние на́ше содева́емыми.

Превозшла́ еси́ уста́вы естества́, Пречи́стая, безсе́менно Бо́га Сло́ва ро́ждши, те́мже и свята́я ико́на Твоя́ па́че естества́ чудоде́йствует, источа́ющи здра́вие душа́м и телесе́м на́шим.

Превзы́де сла́ва Твоя́, Богома́ти, вся́ ри́торская благохвале́ния, зане́ безчи́сленна су́ть чудеса́ от святы́х Твои́х ико́н, во спасе́ние на́ше содева́емая. Сего́ ра́ди Троеру́чней Твое́й ико́не све́тлое пра́зднство соверша́ем, и ве́село взыва́ем: ра́дуйся, Де́во, христиа́н похвало́.

Конда́к, гла́с 8:

Аще и на безслове́снем осля́ти Троеру́чная Твоя́ ико́на во Афо́н принесе́ся, но то́ю в оби́тели Хиланда́рстей же́зл игу́менский прия́ла еси́, те́мже вси́ и́ноцы Святы́я горы́ верхо́вную Игу́мению свою́ Тя́ нарица́ют и приле́жно взыва́ют: спаси́ на́с, Богома́ти, Ма́терними Твои́ми к Бо́гу моли́твами.

Икос:

Иоа́нна преподо́бнаго исцеле́ние руки́, и́ноков же Хиланда́рских прекраще́нием несогла́сия обра́довала еси́, Влады́чице, те́мже мо́лим Тя́, Всеблага́я: обра́дуй и на́с, душе́вно и теле́сно стра́ждущия, и ми́р благода́тный пода́ждь на́м, да Тебе́ хвале́бно взыва́ем: ра́дуйся, Цели́теля ду́ш и теле́с на́ших ро́ждшая; ра́дуйся, си́лу а́дову Рождество́м Твои́м попра́вшая; ра́дуйся, Еди́наго от Пресвяты́я Тро́ицы безсе́менно воплоти́вшая; ра́дуйся, пре́жде отринове́нное на́ше естество́ Бо́гу прибли́жившая; ра́дуйся, ико́нами Твои́ми при́сно на́м благоде́ющая; ра́дуйся, Троеру́чною Твое́ю ико́ною на́м помога́ющая; ра́дуйся, моли́твам на́шим вне́млющая; ра́дуйся, и спаси́ на́с Ма́терними Твои́ми к Бо́гу моли́твами.

Пе́снь 7.

Ирмос: От Иуде́и доше́дше, о́троцы, в Вавило́не иногда́, ве́рою Тро́ическою пла́мень пе́щный попра́ша, пою́ще: отце́в Бо́же, благослове́н еси́.

Подража́тели и ревни́тели благоче́стия Иоа́нна преподо́бнаго сотвори́ ны́, Влады́чице, да с ни́м и со о́троки, в пещи́ Вавило́нстей за благоче́стие подвиза́вшимся, всегда́ пое́м: благослове́н Бо́г оте́ц на́ших.

Подража́тель трие́х отроко́в, по́мощию Твое́ю, Богома́ти, бы́сть святи́тель Са́вва, и́же пренесе́нию и прославле́нию Троеру́чныя Твоея́ ико́ны усе́рдно послужи́, и научи́ вопи́ти: благослове́н Бо́г оте́ц на́ших.

Подража́юще блу́днаго сы́на, зле́ расточи́вшаго оте́ческое насле́дие, и пока́явшеся, и мы́ зове́м Тебе́, Богоро́дице Де́во, пред Троеру́чным Твои́м о́бразом: согреши́хом, беззако́новахом, непра́вдовахом; прости́ на́с, Влады́чице, и вся́кия му́ки изба́ви, Сы́ну Твоему́ зову́щия: благослове́н Бо́г оте́ц на́ших.

Подража́юще смире́нному мытаре́ву гла́су, взыва́ем к Тебе́, Влады́чице: ми́лостива на́м бу́ди и не отри́ни на́с от лица́ Твоего́, но сподо́би Троеру́чному Твоему́ о́бразу любе́зно поклони́тися, и прису́щею тому́ Боже́ственною благода́тию освяти́тися.

Подража́тели бы́ти отце́м преподо́бным, посто́м и моли́твою Бо́гу благоугоди́вшим, помози́ на́м, Влады́чице, да со о́неми Вопло́щшемуся от Тебе́, Еди́ному от Пребоже́ственныя Тро́ицы, со Отце́м и Ду́хом при́сно пое́м: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Подража́тельница милосе́рдия Бо́жия су́щи, Пречи́стая Де́во, на вся́ ро́ды христиа́нския излива́еши милосе́рдие Твое́, и Троеру́чною Твое́ю ико́ною мно́га благодея́ния подае́ши рабо́м. Сего́ ра́ди любо́вию сию́ честву́ем, Тебе́ Саму́ю, на не́й изображе́нную почита́юще.

Пе́снь 8.

Ирмос: Царя́ Небе́снаго, Его́же пою́т во́и Ангельстии, хвали́те и превозноси́те во вся́ ве́ки.

В пещи́ искуше́ний и бе́д су́щии, к Тебе́ же, Богома́ти, пред Троеру́чною Твое́ю ико́ною припа́дающии, ороше́ние духо́вное прие́млют, его́же не лиши́ и на́с, со о́троки вседе́тельную прему́дрость Христа́ воспева́ющия: благослови́те вся́ дела́ Госпо́дня Госпо́да.

Пе́щь пла́мене по́хотнаго угаси́, Влады́чице, росо́ю моли́тв Твои́х, да неопа́льни от него́ пребы́вше, Ро́ждшемуся от Тебе́ Спа́су ду́ш на́ших воспое́м: благослови́те вся́ дела́ Госпо́дня Го́спода, и превозноси́те Его́ во ве́ки.

В пещи́ о́троки невреди́мы сохрани́вый, То́й и ложесна́ Твоя́ де́вственная неврежде́нна сохрани́, безсе́менно от Тебе́, Пречи́стая, рожде́йся, и Тя́ Предста́тельницу на́шей ху́дости показа́. Те́мже, Тобо́ю спаса́еми, Твоего́ Троеру́чнаго о́браза пра́здник соверша́юще, взыва́ем: благослови́те вся́ дела́ Госпо́дня Госпо́да.

Пе́щи огня́ гее́нскаго в бу́дущем ве́це изба́ви на́с, Влады́чице, с любо́вию Троеру́чнаго о́браза Твоего́ торжество́ соверша́ющия, и Христу́ вопию́щия: благослови́те вся́ дела́ Госпо́дня Госпо́да.

В пещи́ искуше́ний и бе́д опаля́емыя ороси́, Богома́ти, струя́ми Твоего́ милосе́рдия, да посра́мятся врази́ на́ши, и да разуме́ют, я́ко Ты́ еди́на еси́ Помо́щница по все́й вселе́нней, вопию́щим: благослови́те вся́ дела́ Госпо́дня Госпо́да.

В пещи́ Вавило́нстей, и в пла́мени купины́ неопали́мыя преображе́нная, Пречи́стая Де́во, росо́ю моли́тв Твои́х изба́ви на́с о́гненнаго запале́ния, мо́лнии же и гро́ма, и вся́кия ины́я беды́, да спа́сшеся Тобо́ю от все́х си́х, благода́рственно воспое́м: благослове́нная Ты́ в жена́х, Пречи́стая, и Пло́д чре́ва Твоего́ благослове́н.

Пе́снь 9.

Ирмос: Велича́ем Тя́, Всенепоро́чную Ма́терь Христа́ Бо́га на́шего, Юже осени́ Ду́х Святы́й.

Вопло́щшагося от Тебе́, и с Тобо́ю на ико́не изображе́ннаго Христа́ Бо́га на́шего, Пречи́стая Де́во, моли́, плотски́х страсте́й на́с изба́вити, я́ко да нескве́рным се́рдцем и усты́, Тя́, Богоро́дице, велича́ем.

В пло́ти мое́й ви́жду и́н зако́н, вою́ющь проти́ву зако́на ума́ моего́, и пленя́ющь мя́. Те́мже смире́нно к Тебе́, Богома́ти, взыва́ю: ра́ди Троеру́чныя Твоея́ ико́ны, помози́ мне́ победи́ти зако́н грехо́вный, и пло́ть порабо́тити ду́ху, да Тя́ непреста́нно велича́ем.

Во пло́ти безпло́тных житию́ подража́вшим, отце́м преподо́бным, ревнова́ти помози́ ми, Влады́чице, сла́бую во́лю и немощно́е произволе́ние мое́ на сие́ укрепля́ющи, да Тя́, Помо́щницу мою́, при́сно велича́ю.

Пло́ть и ми́р презре́вшия и во святы́й жре́бий Тво́й усе́рдно прише́дшия, не оста́ви, Влады́чице, Свои́м держа́вным покро́вом и заступле́нием, но помози́ на́м кре́пко стоя́ти проти́ву неви́димаго бори́теля, и́щущаго поги́бели ду́ш на́ших, да Тя́, Засту́пницу на́шу, при́сно велича́ем.

Плотоуго́дия твори́ти в по́хотех не попусти́ на́м, Богома́ти, но ме́рною стезе́ю воздержа́ния руководи́ на́с к Ца́рствию небе́сному, и та́мо сподо́би узре́ти пресве́тлое лице́ Твое́, Троеру́чный Тво́й о́браз ны́не созерца́ющих, и любе́зно тому́ покланя́ющихся.

Плотска́го мудрова́ния бра́нь лю́тую отжени́ от насе́льников земна́го жре́бия Твоего́, Пресвята́я Де́во, и жи́знь на́шу в ми́ре и тишине́ упра́ви, подаю́щи вся́, я́же к житию́ и спасе́нию потре́бная, да Тя́ при́сно велича́ем.

Свети́лен:

Троеру́чныя Твоея́ ико́ны пра́зднество сотворя́юще, Богома́ти, смире́нно Тя́ мо́лим: трие́х враго́в, пло́ти, ми́ра и диа́вола изба́ви на́с; вся́ бо Тебе́ возмо́жна су́ть, я́ко Ма́тери Царя́ Всемогу́щаго.

Сла́ва, и ны́не:

Приими́ моле́ние на́ше, Пречи́стая Богоро́дице, сохрани́ и заступи́ от вся́каго зла́, и не отри́ни на́с от Своего́ честна́го о́браза: Тя́ бо и́мамы Моли́твенницу те́плу, и Покро́в неруши́мый, Святы́я же горы́ и оби́тели сея́ вели́кую Похвалу́ и Утвержде́ние.

Молитва Пресвятой Богородице пред иконой Ея, именуемой «Троеручица»

О, Пресвята́я Госпоже́ Влады́чице Богоро́дице, ве́лие чу́до свято́му Иоа́нну Дамаски́ну яви́вшая, я́ко ве́ру и́стинную – наде́жду несумне́нную показа́вшему! Услы́ши нас, гре́шных, пред чудотво́рною Твое́ю ико́ною усе́рдно моля́щихся и прося́щих Твоея́ по́мощи: не отри́ни моле́ния сего́ мно́гих ра́ди прегреше́ний на́ших, но, я́ко Ма́ти милосе́рдия и щедро́т, изба́ви нас от боле́зней, скорбе́й и печа́лей, прости́ соде́янныя на́ми грехи́, испо́лни ра́дости и весе́лия всех, чту́щих святу́ю ико́ну Твою́, да ра́достно воспое́м и любо́вию просла́вим и́мя Твое́, я́ко Ты еси́ от всех родо́в избра́нная и благослове́нная во ве́ки веко́в. Ами́нь.