Шрифт

Явлению Светописаннаго образа Пресвятой Богородицы в Русском на Святой Горе Афонской Свято-Пантелеимоновом монастыре

Тропáрь Явлéнию Пресвяты́я Богоро́дицы ли́ка Светопи́саннаго, глaс 2:

Пречи́cтому ли́ку Твоему́ покланя́емся, Благáя,/ прося́ще предстáтельства о нaс, Ма́ти Бо́жия,/ во́лею бо благоволи́ла еси́ яви́тися среди́ брáтии,/ да избáвиши от печáли, и́хже собрала́ еси́./ Тем благодáрственно вопиéм Ти:/ рáдости исполня́еши всех, Пресвята́я Де́во,// вверя́ющих себе́ покро́ву Твоему́.

Стихи́ра, глaс 6:

Царю́ Небе́cный,/ Иису́се, Сы́не Мой!/ Приими́ моле́ния рабо́в Твои́х,/ и́же и́мя Твое́ пресвято́е и сладчáйшее/ на вся́ком ме́сте и на вся́кий чaс непрестáнно призывáют,/ и подáждь моли́тву Боголе́пную моля́щимся Тебе́,/ дeнь и нощь прося́щим благодáти,/ и прослáви слáвящия Тя,/ и Мене́ на по́мощь призывáющия,/ ве́рою же и любо́вию Мя почитáющия,/ и преслáвно пáмять и́мене Моего́/ в бде́нии молéбно совершáющия./ Сего́ рáди, Сы́не Мой и Бо́же Мой,/ благодáтию рабы́ Твоя́ осени́,/ трyд и по́двиг их благослови́,/ и обе́ты освяти́,// во дво́рех Мои́х по смéрти водворя́я.

Кано́н, глaс 1:

Песнь 1

Ирмос: Помо́гшему Бо́гу во Еги́пте Моисéови,/ и тем фарао́на со всево́инством погрузи́вшему,/ побе́дную песнь пои́м,// я́ко прослáвися.

В зéмлю Святýю, Го́ру сию́ Боже́cтвенную, вни́ти мя сподо́била еси́, Богоро́дице, в нéйже кро́тцыи, смирéннии и чи́стии сéрдцем то́кмо водворя́ются. Те́мже покая́нием мя очи́стив, подражáтеля тех сотвори́, я́ко да с ни́ми рáдуяся непрестáнно пою́ Ти, слáвно бо прослáвишася на Горе́ сeй ди́вная Твоя́ чудеса́.

От мирскáго пле́на повеле́нием Твои́м, Ма́ти Бо́жия, изыдо́х. Те́мже вы́шния рабо́ты де́лателя искýсна, о Влады́чице Пречи́cтая, и мене́ неискýсна сýща соде́лай, я́ко да то́ю просвещáяся, рáдостно и аз пою́ Твоя́ чудеса́.

Слáва: Ду́хом Святы́м от Отца́ исходя́щим и в Сы́не Твоéм почивáющим, о Влады́чице Богоро́дице, просвети́ мя и ум престáвити к вы́шним сподо́би, да горе́ умо́м вы́ну водворя́яся, непрестáнно пою́ Твоя́ чудеса́, слáвно бо прослáвишася.

И ны́не: Го́рдаго зми́я Рождеcтво́м Твои́м, Всенепоро́чная, низложи́ла еси́: те́мже си́лою из Тебе́ Рождéннаго, и мене́ безси́льнаго на враги́ моя́ укрепи́, и на по́двиг звáния Твоего́ востáти сподо́би, да и аз воспою́ рáдуяся Твоя́ чудеса́, слáвно бо прослáвишася.

П́еснь 3

Ирмос: Да утверди́тся сéрдце мое́/ в во́ли Твоéй, Христе́ Бо́же,/ И́же над водáми Не́бо утверждéй второ́е,/ и основáвый на водáх зéмлю, Всеси́льне.

Неве́сто нетле́нная, Чи́cтая и сладчáйшая, Иису́са сладчáйшаго Ма́ти, дýшу мою́ тéмную просвети́, и селéние чи́стое Го́споду и Сы́ну Твоему́, о Пречи́cтая, покажи́, и подáждь ми моли́тву моля́щемуся Тебе́.

И́мя Твое́, Благодáтная Де́во, Мари́е Всечи́cтая, вселéнную всю озари́, ве́рных сердца́ просвещáющи: те́мже и сéрдце мое́ страстьми́ омрачéнное просвети́, и всади́ в него́ моли́тву моля́щемуся Тебе́.

Слáва: Не прéзри, Го́споди, убо́гаго сéрдца моего́ двизáния мáлаго, оскуде́ бо кре́пость моя́, ми́лоcть же Твоя́, Бо́же, я́коже Сaм рекл еси́, моли́твами Пречи́cтыя Твоея́ Ма́тере, да помо́жет ми и подáст моли́тву моля́щемуся Тебе́.

И ны́не: Сéрдце Го́сподеви прилеплéно, Ма́ти Бо́жия, дáруй ми, Пречи́cтая, рабу́ Твоему́, красоту́ в нeм Боже́ственную написýющи, и моли́тву в то́е всели́ моля́щемуся Тебе́.

Седáлен, глaс 4.

Удиви́шася, Чи́cтая, ли́цы А́нгельстии, кáко Причáстница сýщи богате́йшия рáдости Небе́cныя, во юдо́ли скорбéй челове́ческих при́сно пребывáеши, и на вся́кий вопль моли́твы Ма́терски отвещáеши и благодáть раздаéши неиждивáемую: больны́х исцеля́ющи и печáльных утешáющи, Де́во Ма́ти Госпо́дня, и сокро́вище прострáннейшее ми́лоcти Боже́cтвенныя?

Песнь 4

Ирмос: На земли́ Твое́ смирéнное явлéние узре́вше,/ чи́ни Небе́cнии удиви́шася,/ милоcе́рдие Твое́ хвáляще,/ вся же твaрь воспе́ Тя рáдующися,// и испо́лнишася вся Твоего́ хвалéния, Чи́cтая.

Кáя скорбь обдержи́т мя, егда́ в дeнь стрáшный о́ный стáдо Твое́ к Сы́ну Своему́ приведéши, глаго́лющи: се, Аз, Влады́ко, и ча́да Моя́ и́хже дaл Ми еси́, сeй же кто есть не вем? Но молю́ Тя, Влады́чице: пощади́ мя, и внегда́ осуждáтися души́ моéй, ми́лоcть Свою́ помяни́!

О, каковы́я слáвы, окая́нный, сaм себе́ лиши́х! О, каково́ сыновство́ и насле́дие, стрáстный, сaм от себе́ отверго́х! Ри́зу све́тлу, ю́же свы́ше прия́х, зле низри́нух и обе́ты вся оскверни́х! Но молю́: Ма́ти Бо́жия, пощади́ мя, и внегда́ осуждáтися души́ моéй, ми́лоcть Свою́ помяни́.

Слáва: Во смирéнии вели́каго, кро́ткаго же в прáвде Го́спода на суди́щи стрáшнем, о Всеми́лоcтивая, ми́лоcтива и милоcе́рда ми соде́лай. Аз бо ни еди́ныя зáповеди Его́ соблюдо́х, ни обе́тов свящéнных испрáвих. Сего́ рáди молю́ Тя, Всечи́cтая: внегда́ осуждáтися души́ моéй, ми́лоcть Свою́ помяни́.

И ны́не: Хрaм Тя свят и пречи́cт вeсь Бог Сло́во соде́ла. Сего́ рáди молю́ Тя, Всечи́cтая: я́ко хрaм мя вельми́ осквернéн пáки вeсь Тому́ обнови́, помяни́ ми́лоcть Свою́, да испо́лнюся и аз Твоего́ хвалéния, Чи́cтая.

Песнь 5

Ирмос: Свет Твой незаходи́мый возсия́й, Влады́чице,/ в сердцáх ве́рно пою́щих Ти,/ мир подавáй нaм пáче ума́:/ и́мже от но́щи неве́дения/ ко дню све́том Твои́м текýще,// славосло́вим Тя, Пренепоро́чная.

Се падо́х, Влады́чице, се умро́х. Аз бо враги́ моя́, я́коже Ты рекла́ еси́, до конца́ не изби́х, во́ли всеoкая́нныя своея́ не пожро́х, пло́ти вселукáвыя не заклáх. Но молю́ Тя, Всечи́cтая, рéвность Боже́cтвенную мáнием Твои́м низпосли́ ми, да я́коже огнь с Небесе́ низходя́й, супостáты моя́ вся поя́ст.

И́мя Твое́, Благодáтная Мари́е, победи́тельно есть и всеси́льно, и́мже А́нгельстии ли́цы просвещáются, де́монская же стада́ го́рце попаля́ются, е́же призывáти и мене́, Богоро́дице, научи́, я́ко да огнь от него́ исходя́й, супостáты моя́ вся поя́ст.

Слáва: Удивля́ются ли́цы А́нгельстии, Де́ву Пресве́тлую, Свет от Све́та на руку́ Свое́ю носи́вшую, и Свет от Отца́ исходя́щий, и в душáх ве́рных моли́тв Ея́ рáди возсиявáющий зря́ще. Сего́ рáди и аз окая́нный о́бразу Твоему́ припáдая, умоля́ти дерзáю: лучéю еди́ною Божеcтва́ Трисия́ннаго дýшу мою́ просвети́, да огнь от нея́ исходя́й, супостáты моя́ вся поя́ст.

И ны́не: Чи́стая Де́во, Све́та жили́ще, И́мже мир вeсь просвети́ла еси́, дýшу мою́ грехми́ потемне́нную посещéнием Твои́м озари́, да Свет из Тебе́ исходя́й, супостáты моя́ вся поя́ст.

Песнь 6

Ирмос: Проро́ка Ио́ну подражáя вопию́:/ живо́т мой, Бла́же, свободи́ из тли,// и спаси́ мя, Спа́се ми́ра, зовýща: слáва Тебе́.

Зверь мя раздра́, Всечи́cтая, и́же плоть моя́ вселукáвая есть, ю́же гре́ях аз и ласкáх, и питáх, но сия́ мя внезáпу низри́ну. Сего́ рáди зову́: Ма́ти Бо́жия, из истле́ния мя исхити́!

Оскверни́х преслушáнием обновлéния ри́зу, ю́же от Тебе́, о Влады́чице моя́, иногда́ восприя́х. В ров уны́ния низпадо́х и лишéн доброде́тели, но с Ио́ною Тебе́ вопию́: Ма́ти Све́та! Очи́сти, испрáви мя, Чи́cтая, и из ти́ны страстéй исхити́.

Слáва: Се, при двéрех смeрть, душе́ моя́, предстои́т и во чрéво а́дово низвести́ тя гото́ва есть. Воспряни́, о душе́, возопи́й: пощади́, пощади́ мя, Влады́ко, и моли́твами Ро́ждшия Тя от зве́ря сего́ исхити́.

И ны́не: Заблуди́х, Госпоже́ моя́, отпадо́х от стези́ спаси́тельныя, по пути́ бо во́ли своея́ всегда́ хождáх. Но молю́: пощади́, взыщи́ и настáви мя, Чи́стая, и от конца́ всепоги́бельнаго исхити́.

Кондáк, глaс 2.

О, неизречéннаго и благосéрдаго Твоего́ смотре́ния,/ честне́йшая Херуви́м и слáвнейшая без сравнéния Серафи́м!/ О́браз Твой Светоявлéнный, и самоизображéнный/ свиде́тельство яви́ся/ Твоея́ неизречéнныя любве́ и милоcе́рдия,// почитáем той, лобызáюще.

И́кос:

Уверя́ющи челове́ком тáйну Своего́ Богома́терняго промышлéния и первосказáнное Свое́ обетовáние уде́лу Своему́ земно́му подтверждáющи, светописýет нерукотворéнный о́браз Свой Влады́чица в вертогрáде Святы́я Горы́ Афо́нския, в оби́тели рýсских монáхов, во утешéние и спасéние всех нуждáющихся и призывáющих Ея́ Боже́cтвенное предстáтельство, то́йже объéмлюще душéю и сéрдцем, почитáем, лобызáюще.

Песнь 7

Ирмос: В гремя́щую пeщь сни́де А́нгел Госпо́день/ к сýщим о Азáрии отроко́м,/ и не прикоснýся их отню́д огнь./ Тогда́ трие́ воспевáюще глаго́лаху:// благословéн еси́, Бо́же оте́ц нáших.

Заблуди́х, о Ма́ти Бо́жия, отпадо́х, и добро́ту души́ моея́, ю́же ми даровáла еси́, в ров страстéй, окая́нный, безсты́дно низри́нух. Но молю́: до конца́ не отри́ни мя, Всечи́cтая, житие́ уны́ло имýщаго, но всего́ мя покая́нием пáки очи́сти и о́гненных слyг Твои́х сопричáстника сотвори́, моли́тв бо рáди отце́в мои́х на Тя, о Пречи́cтая, уповáю.

Преслушáние дерзновéния мя обнажи́ и стыждýся: кáко пред лице́ Твое́ прииду́? Ки́има очи́ма на Тя воззрю́? Кáко о́бразу Твоему́ чеcтно́му днeсь поклоню́ся? Но молю́ся благоутро́бию Твоему́: ри́зу ми, о Всеми́лоcтивая, пéрвую дáруй и я́ко Упрáвительница мя спаси́, моли́тв рáди отце́в мои́х на Тя, о Пречи́cтая, уповáю.

Слáва: Огнь любве́ Боже́cтвенныя внyтрь себе́ нося́ща сотвори́ раба́ Твоего́, Ма́ти Безневе́стная, огнь Божеcтва́ во утро́бе Своéй неопáльно вме́щшая. Сим у́бо ми зе́льне распаля́ему, хврáстное страстéй мои́х потреби́тся мно́жество, моли́тв бо рáди отце́в мои́х на Тя, о Пречи́cтая, уповáю.

И ны́не: Нетле́нное Сло́во, тле́ния нaс избáвльшее, пáче сло́ва родила́ еси́. Сего́ рáди и мене́, молю́ся, от страстéй очи́сти, да возсле́дую всем сéрдцем Тебе́ и бою́ся Сы́на Твоего́ и лица́ Его́ вы́ну взыщу́, моли́тв бо рáди отце́в мои́х на Тя, о Пречи́cтая, уповáю.

Песнь 8

Ирмос: Песнь Тебе́ прино́сим безпло́тных,/ я́коже о́троцы в пещи́,/ и пою́ще глаго́лем:// благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Виждь, о Ма́ти Всесвята́я, сéрдца моего́ печáль, виждь и обращéние души́ моея́, виждь и слéзы, и не отврати́ мене́, но обыми́ мя пáки, есмь бо отроча́ Твое́, и испрáви безoбрáзие мое́, и по кончи́не со отцы́ мои́ми сопричти́, пою́ща и превознося́ща Тя во ве́ки.

И помышлéньми поползнýвся и де́лы прегреши́в, рыдáю и стеню́, и вопию́: Ма́ти Бо́жия, спаси́ мя, и злосмрáдие грехо́в во благоухáние духо́вное претвори́, и по кончи́не со отцы́ мои́ми сопричти́, пою́ща и превознося́ща Тя во ве́ки.

Слáва: Све́тлыми моли́твами Твои́ми, Де́во, мы́сленная моя́ очеса́, омраче́нная зло́бою, просвети́ молю́ся, и на пyть покая́ния настáви мя, прошý Тя: я́ко да до́лжно Тя песносло́влю, пáче сло́ва Сло́во воплоти́вшую, поя́ и превознося́ Тя во ве́ки.

И ны́не: Богороди́тельнице Чи́cтая, низвéрженных исправлéние еди́но, испрáви и мене́, вся́кими страстьми́ сокрушéннаго всего́ и дáже до а́да низвéргшагося, грехопадéний мои́х рáди. Но молю́: рукописáние грехо́в безстýдных мои́х разори́, и со отцы́ мои́ми сопричти́, пою́ща и превознося́ща Тя во ве́ки.

Песнь 9

Ирмос: Светоно́сный о́блак, во́ньже всех Влады́ка,/ я́ко дождь с Небесе́ на руно́ сни́де,/ и воплоти́ся нaс рáди,/ быв Челове́к, Безначáльный,// величáем вси я́ко Ма́терь Бо́га нáшего Чи́cтую.

Се, падо́хом, о душе́ моя́, и грехо́м смéртне уязви́хомся. Се, умро́хом для жи́зни Небе́сныя и отстáхом до́брыя дружи́ны брáтий нáших. Обáче, душе́ моя́, воспряни́, востáни! Сe бо Живота́ Роди́тельница, я́ко Ма́ти ми́лоcтивно ру́це живи́тельнеи свы́ше ти подаéт, да и ты, о душе́ моя́, сýщую Богоро́дицу Ю́ величáеши.

Ри́зу све́тлу дáруеши обновлéния благодáтию Ду́ха священноисткáнную, Богоро́дице, во дворе́ Твоéм рабо́тати приходя́щим, ю́же и мне, Де́во Чи́cтая, в покая́нии, о Всеми́лоcтивая, обнови́, да и аз со отцы́ воспою́ песнь досто́йно, сýщую Богоро́дицу Тя величáя.

Слáва: Глaс Арха́нгелов Тебе́, Пречи́cтая, и аз недосто́йный со отцы́ мои́ми днeсь приношу́: рáдуйся, обрáдованная и преблагословéнная! Рáдуйся, Всепе́тая, Госпо́дь с Тобо́ю! О Влады́чице пресве́тлая, песнь сию́ не прéзри, но во Ца́рствии Триипостáснаго Бо́га нáшего, я́коже Сама́ изво́лиши, нищету́ мою́ помяни́.

И ны́не: О Всепе́тая Ма́ти! Песнь досто́йную воспе́ти Ти недоуме́ю. Но обáче се дерзáю и благодарю́ Тя, я́ко сподо́била мя еси́ немощнáго ли́ку Твоему́ свято́му и светоявлéнному послужи́ти. Приими́, о Всесвятáя, дерзновéние убо́гое сие́, и жития́ моего́ остáток в непоро́чности, молю́ Тя, сохрани́. В дeнь же стрáшный исхо́да окая́нныя моея́ души́ грехо́в мои́х рукописáние, о Всеми́лоcтивая, раздери́, да во Ца́рствии Сы́на Твоего́ со отцы́ мои́ми и аз недосто́йный сýщую Богоро́дицу во ве́ки Тя величáю.

Свети́лен ли́ку Светопи́санному.

Избрáннии от коне́ц земны́х,/ совокýпльшеся зде,/ во уде́ле святе́м Моéм,/ возвели́чити и́мя Мое́./ И Ты, Сы́не и Бо́же Мой,// низпосли́ им с высоты́ свет Твой.