Шрифт

Канон иной Пресвятой Богородице пред иконой «Нечаянная радость»

Тропарь Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Нечаянная Радость», глас 4

Днесь, ве́рнии лю́дие, духо́вно торжеству́ем,/ прославля́юще Засту́пницу усе́рдную ро́да христиа́нскаго,/ и притека́юще к пречи́стому Ея́ о́бразу, взыва́ем си́це:/ о, Преми́лостивая Влады́чице Богоро́дице,/ пода́ждь нам неча́янную ра́дость,/ обремене́нным грехи́ и скорбьми́ мно́гими,/ и изба́ви нас от вся́каго зла,// моля́щи Сы́на Твоего́, Христа́ Бо́га на́шего,/ спасти́ ду́ши на́ша.

Канон иной, глас 2.

Пе́снь 1.

Ирмос: Моисе́йскую пе́снь восприи́мши, возопи́й, душе́: Помо́щник и Покрови́тель бы́сть мне́ во спасе́ние, Се́й мо́й Бо́г, и просла́влю Его́.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Рабо́ты вра́жия изба́вила еси́ ве́сь ро́д челове́чь, Спа́са всему́ ми́ру роди́вши, Его́же моли́ от наве́тов лука́ваго и на́с спасти́.

Бу́ди в напа́стех на́ших Хода́таица и Предста́тельница о на́с к Сы́ну Твоему́, Пресвята́я Де́во, да, те́х избы́вше, прославля́ем Его́ со Отце́м и Святы́м Ду́хом.

А́нгел и Арха́нгел превы́сшая и всея́ тва́ри честне́йшая, Ты́ еси́ вели́кая Предста́тельница ро́да христиа́нскаго.

Пе́снь 3.

Ирмос: Утверди́ мя, Го́споди, Бо́же мо́й, да не похва́лится вра́г мо́й о мне́: Ты́ бо еси́, Го́споди, утвержде́ние мое́, и прибе́жище, и си́ла.

Моле́ния на́ша услы́ши, Ма́ти Де́во, и вонми́ воздыха́ниям на́шим, и о на́с моли́тву к Сы́ну Твоему́ сотвори́.

Я́ко милосе́рдая, вонми́ моли́твам на́шим и да́руй на́м от злы́х и лю́тых обстоя́ний и печа́лей избавле́ние.

Бу́рю жите́йских треволне́ний на́ших утоли́ и злы́я стра́сти на́ша прожени́, Пречи́стая, да в тишине́ и безстра́стии Тя́ прославля́ем.

Лю́дие Бо́жии, прииди́те, ны́не восхва́лим Небе́сную Цари́цу, с Небесе́ свята́го Своего́ на ны́ призира́ющую и на́с к Небе́сным возводя́щую.

Седа́лен, гла́с 5:

Те́плая Предста́тельнице и непобеди́мая, упова́ние изве́стное и непосты́дное, стено́, и покро́ве, и приста́нище прибега́ющим к Тебе́, Присноде́во Чи́стая, Сы́на Твоего́ и Бо́га моли́ со А́нгелы умире́ние да́ти ми́ру, и спасе́ние, и ве́лию ми́лость.

Пе́снь 4.

Ирмос: Пою́ Тя, слу́хом бо, Го́споди, услы́шах и ужасо́хся: до мене́ бо и́деши, мене́ ища́, заблу́ждшаго. Те́м мно́гое Твое́ снизхожде́ние, е́же на мя́, прославля́ю, Многоми́лостиве.

А́ще и недоуме́ет язы́к на́ш восхвали́ти Тя́ по досто́инству, оба́че, любо́вию к Тебе́ дви́жими, от всего́ се́рдца и от всего́ помышле́ния на́шего сла́вим и хва́лим Тя́, все́х благи́х Хода́таицу.

Глубины́ морски́я кто́ изсле́дит? Кто́ же возмо́жет исчи́слити и Твоя́ вели́кия на́м ми́лости и щедро́ты?

О́тче, Го́споди Небесе́ и земли́! коли́кое благодаре́ние принесе́м Тебе́, зане́ благу́ю и си́льную Хода́таицу ро́ду христиа́нскому дарова́л еси́.

Дла́ни Твоя́ просте́рши к Ро́ждшемуся из Тебе́, Премилосе́рдая Ма́ти, не преста́й о на́с моля́ся, да моли́твами Твои́ми Небе́сных и земны́х дарова́ний сподо́бимся.

Пе́снь 5.

Ирмос: Просвеще́ние во тьме́ лежа́щих, спасе́ние отча́янных, Христе́, Спа́се мо́й, к Тебе́ у́тренюю, Царю́ ми́ра, просвети́ мя сия́нием Твои́м, ино́го бо, ра́зве Тебе́, бо́га не зна́ю.

Арха́нгел Гаврии́л, с Небе́сных слете́в круго́в, принесе́ Тебе́ ра́дость Благове́щения, сему́ неизрече́нному Бо́жию сове́ту послужи́вши, ди́вная в жена́х, и Сама́ прино́сиши ра́дость все́м, ве́рно Тя́ песносло́вящим.

Ра́дость вои́стинну неча́янную всему́ до́льнему и Го́рнему ми́ру дарова́ла еси́, зане́ от Тебе́ происше́дый умиротвори́ и соедини́ Го́рняя с до́льними, Его́же ны́не моли́ вражды́ и нестрое́ний на́м изба́витися.

Я́д грехо́вный от дре́вняго пра́отца во ве́сь ро́д челове́чь привни́де, но от Тебе́ Рожде́йся вся́ очи́сти, освяти́ и спасе́, Его́же ны́не моли́ грехо́вных страсте́й и безме́стных де́л на́м изба́витися.

Щедро́ты Твоя́ к на́м неисче́тны, и бла́гости Сло́ва и Сы́на Твоего́ подо́бятся, и сие́ ве́мы и до́бре ве́мы, но что́ воздади́м Тебе́ о ни́х, Премилосе́рдая Ма́ти Де́во?

Пе́снь 6.

Ирмос: Во глубине́ грехо́вней содержи́мь е́смь, Спа́се, и в пучи́не жите́йстей обурева́емь, но, я́коже Ио́ну от зве́ря, и мене́ от страсте́й возведи́ и спаси́ мя.

А́да, и сме́рти, и тле́ния Рождество́м Твои́м спасла́ еси́ ро́д челове́чь, те́м Тя́ вся́ко коле́но Небе́сных и земны́х по до́лгу ублажа́ет, я́ко Ма́терь Разруши́теля а́да и сме́рти Свободи́теля.

Гре́х ра́ди на́ших не отврати́ся от на́с, Де́во Пресвята́я, но моли́твами Твои́ми свобожде́ние от а́да и ве́чныя сме́рти на́м исхода́тайствуй.

О, в коли́цей ле́ности, коли́ком нераде́нии о спасе́нии на́шем все́ житие́ на́ше иждива́ем! Ка́я му́ка, ки́й пла́мень предлежи́т на́м! Но, о Ма́ти, да́нною Тебе́ благода́тию и на́с спаси́.

О́гнь Боже́ственный, Христа́, неопа́льно на руку́ Свое́ю носи́ла еси́, сего́ ра́ди, ны́не предстоя́щи пред Престо́лом огнезра́чным сла́вы Его́, моли́, да воспламени́т на́с к благи́х де́ланию.

Конда́к, гла́с 6:

Не и́мамы ины́я по́мощи, не и́мамы ины́я наде́жды, ра́зве Тебе́, Влады́чице. Ты́ на́м помози́, на Тебе́ наде́емся и Тобо́ю хва́лимся, Твои́ бо есмы́ раби́, да не постыди́мся.

И́кос:

Не вве́ри мя́ челове́ческому предста́тельству, Пресвята́я Влады́чице, но приими́ моле́ние раба́ Твоего́: ско́рбь бо обдержи́т мя́, терпе́ти не могу́ де́монскаго стреля́ния, покро́ва не и́мам, ниже́ где́ прибе́гну, окая́нный, всегда́ побежда́емь, и утеше́ния не и́мам, ра́зве Тебе́, Влады́чице ми́ра. Упова́ние и предста́тельство ве́рных, не пре́зри моле́ние мое́, поле́зно сотвори́.

Пе́снь 7.

Ирмос: Купина́ в горе́ огненеопа́льная и росоно́сная пе́щь халде́йская Я́ве предписа́ Тя, Богоневе́сто: Боже́ственный бо Невеще́ственный в веще́ственнем чре́ве О́гнь неопа́льно прия́ла еси́. Те́мже из Тебе́ Ро́ждшемуся пое́м: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Творе́ц и Зижди́тель все́х, Бо́г Сло́во в после́дняя ле́та во утро́бу Твою́ всели́ся, Пресла́вная Богоотрокови́це, и вся́ научи́ воспева́ти: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Ско́рби, беды́, боле́зни от мно́гаго мно́жества грехо́в на́ших, я́ко во́ды морски́я, внидо́ша до глубины́ ду́ш на́ших, но на Твою́ наде́ющеся, Богома́ти, по́мощь, не отчаява́емся, Сы́ну Твоему́ взыва́ем: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Кто́ возглаго́лет си́лу Твою́ на Небеси́, ю́же дарова́ Ти от Тебе́ Происше́дый? Кто́ и на земли́ слы́шаны сотвори́т вся́ хвалы́ Твоему́ вели́кому покро́ву и заступле́нию земноро́дных, воспева́ющих: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Отрокови́це Чи́стая, Неискусобра́чная! очи́сти на́ш у́м от по́мыслов су́етных и се́рдце на́ше от по́хотей лука́вых, да чи́стыми душа́ми и нескве́рными устна́ми Сы́ну Твоему́ воспева́ем: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Пе́снь 8.

Ирмос: Веле́нию мучи́телеву преподо́бнии трие́ о́троцы не повину́вшеся, в пе́щь вве́ржени, Бо́га испове́даху, пою́ще: благослови́те, дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Руно́ ороше́нное, Гедео́ном ви́денное, та́йно прообрази́ Тя, Де́ву Ма́терь, осене́нием Ду́ха Свята́го Бо́га Сло́ва неискусому́жно роди́вшую, Ему́же пое́м: благослови́те, дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Безу́мная я́рость мучи́теля вве́рже благочести́выя о́троки в пе́щь, огне́м разжже́нную, но Сы́н Тво́й росо́ю та́инственною си́лу огня́ угаси́. Сего́ умоли́, Пресвята́я, и на́с огня́ ве́чнаго изба́вити и росоно́снаго Ца́рства сла́вы не лише́ны сотвори́ти, да та́мо пое́м: благослови́те, дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Его́же неизрече́нней та́йне воплоще́ния послужи́ла еси́, Его́же все́ю ма́тернею любо́вию возлюби́ла еси́, о Не́мже, на Кресте́ ви́сящем, ма́терски рыда́ла еси́, Сего́ моли́ и са́мых отве́рженных гре́шников не отри́нути, да и ти́и пою́т: благослови́те, дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Сла́вим и воспева́ем Тя́ по до́лгу, Премилосе́рдая Ма́ти, Ты́ бо вели́кая Засту́пница ро́да христиа́нскаго и на́ша Преблага́я и Ско́рая Помо́щница.

Пе́снь 9.

Ирмос: Невмести́маго Бо́га во чре́ве вмести́вшая и Ра́дость всему́ ми́ру роди́вшая, Тя́ пое́м, Богоро́дице Де́во.

Па́стыря До́браго, взыска́вшаго о́вцу заблу́ждшую, ми́ру дарова́ла еси́, с Ни́мже ны́не соца́рствующи, приведи́ к Нему́ и вся́ заблу́ждшая овча́та.

А́гнца, взе́млющаго грехи́ всего́ ми́ра, яви́ Тобо́ю Оте́ц, превосходя́й вся́к у́м любо́вию к па́дшим во Ада́ме, пред Ни́м не преста́й моля́ся Кро́вию Сы́на Его́ на́м освяти́тися и очи́ститися.

Со Отце́м спрославля́емый, с Ду́хом сосла́вимый, Сы́не Бо́жий, моли́твами Ро́ждшия Тя́ не оста́ви на́с, погиба́ющих.

И́же от Тебе́ воплоти́выйся и вочелове́чивыйся поста́ви Тя́ превы́ше вся́каго а́нгельскаго чинонача́лия, иде́же предстоя́, возведи́ и на́с к Небе́сным высо́там, греха́ вся́каго изыма́ющи.

Свети́лен.

Посети́л ны́ е́сть Восто́к с высоты́ и дарова́ на́м, я́ко пресве́тлую зарю́, Тебе́, Богоро́дице, в ско́рбных обстоя́ниих неча́янную ра́дость на́м подаю́щую, гре́шных Хода́таицу.

Молитва Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Нечаянная Радость»

О, Пресвята́я Де́во, Всеблага́го Сы́на Ма́ти Всеблага́я, гра́да и свята́го хра́ма сего́ Покрови́тельнице, всех су́щих во гресе́х, ско́рбех, беда́х и боле́знех ве́рная Предста́тельнице и Засту́пнице! Приими́ моле́бное пе́ние сие́ от нас, недосто́йных раб Твои́х, Тебе́ возноси́мое, и я́коже дре́вле гре́шника, на всяк день мно́гажды пред честно́ю ико́ною Твое́ю моли́вшагося, не презре́ла еси́, но дарова́ла еси́ ему́ неча́янную ра́дость покая́ния и преклони́ла еси́ Сы́на Твоего́ мно́гим и усе́рдным к Нему́ хода́тайством к проще́нию сего́ гре́шнаго и заблу́дшагося, та́ко и ны́не не пре́зри моле́ния нас, недосто́йных рабо́в Твои́х, и умоли́ Сы́на Твоего́ и Бо́га на́шего, да и всем нам, с ве́рою и умиле́нием поклоня́ющимся пред цельбоно́сным о́бразом Твои́м, да́рует неча́янную по коего́ждо потре́бе ра́дость: гре́шником, погря́зшим во глубине́ зол и страсте́й, — вседе́йственное вразумле́ние, покая́ние и спасе́ние; су́щим в ско́рбех и печа́лех — утеше́ние; обрета́ющимся в беда́х и озло́блениих — соверше́нное сих избы́тие; малоду́шным и ненаде́жным — наде́жду и терпе́ние; в ра́дости и изоби́лии живу́щим — непреста́нное Благоде́телю Бо́гу благодаре́ние; бе́дствующим — милосе́рдие; су́щим в боле́зни и долгонеду́жии и оста́вленным врача́ми — неча́емое исцеле́ние и укрепле́ние; ижди́вшим от неду́га ум — ума́ возвраще́ние и обновле́ние; отходя́щим в ве́чную и несконча́емую жизнь — па́мять сме́ртную, умиле́ние и сокруше́ние о гресе́х, дух бодр и тве́рдую на милосе́рдие Судии́ наде́жду.

О, Госпоже́ Пресвята́я! Умилосе́рдися о всех чту́щих всечестно́е и́мя Твое́ и всем яви́ всемо́щный покро́в Твой и заступле́ние: во благоче́стии, чистоте́ и честне́м жи́тельстве пребыва́ющия до сконча́ния их во бла́гости соблюди́; злы́я бла́ги сотвори́; заблу́ждшия на путь пра́вый наста́ви; вся́кому де́лу благо́му и Сы́ну Твоему́ уго́дному споспешеству́й; вся́кое де́ло зло́е и богопроти́вное разруши́; в недоуме́нии и тру́дных и опа́сных обстоя́ниих обрета́ющимся незри́мую по́мощь и вразумле́ние с Небесе́ ниспосли́, от искуше́ний, собла́знов и поги́бели спаси́, от всех злых челове́к и от враго́в ви́димых и неви́димых защити́ и сохрани́; пла́вающим спла́вай, путеше́ствующим спутеше́ствуй; су́щим в ну́жде и гла́де бу́ди Пита́тельница; неиму́щим кро́ва и приста́нища бу́ди покро́в и прибе́жище; наги́м пода́ждь одея́ние, оби́димым и непра́ведно гони́мым — заступле́ние; клевету́, поноше́ние и хуле́ние терпя́щия незри́мо оправда́й; клеветники́ и хули́тели пред все́ми обличи́; ожесточе́нно вражду́ющим неча́емое пода́ждь примире́ние и всем нам — друг ко дру́гу любо́вь, мир, и благоче́стие, и здра́вие с долгоде́нствием. Супру́жества в любви́ и единомы́слии сохрани́; супру́ги, во вражде́ и разделе́нии су́щия, умири́, соедини́ я́ друг ко дру́гу и положи́ им сою́з любве́ неразруши́мый; ма́терем детородя́щим ско́рое пода́ждь разреше́ние, младе́нцы воспита́й, ю́ныя уцелому́дри, отве́рзи им ум к восприя́тию вся́каго поле́знаго уче́ния, стра́ху Бо́жию, воздержа́нию и трудолю́бию наста́ви; от дома́шния бра́ни и вражды́ единокро́вныя ми́ром и любо́вию огради́; безма́терних сиро́т бу́ди Ма́терь, от вся́каго поро́ка и скве́рны отврати́ я́ и всему́ благо́му и богоуго́дному научи́, прельще́нныя же и во грех и нечистоту́ впа́дшия, скве́рну греха́ отъя́вши, из бе́здны поги́бели изведи́; вдов бу́ди Уте́шительница и Помо́щница, ста́рости бу́ди жезл; от внеза́пныя сме́рти без покая́ния всех нас изба́ви и всем нам христиа́нскую кончи́ну живота́ на́шего, безболе́зненну, непосты́дну, ми́рну и до́брый отве́т на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве да́руй: преста́вльшияся в ве́ре и покая́нии от жития́ сего́ со А́нгелы и все́ми святы́ми жи́ти сотвори́; сконча́вшимся внеза́пною сме́ртию ми́лостива бы́ти Сы́на Твоего́ умоли́ и о всех усо́пших, и́же не и́мут сро́дников, о упокое́нии их Сы́на Твоего́ умоля́ющих, Сама́ бу́ди непреста́нная и те́плая Моли́твенница и Хода́таица: да вси на Небеси́ и на земли́ ве́дят Тя, я́ко тве́рдую и непосты́дную Предста́тельницу ро́да христиа́нскаго, и, ве́дуще, сла́вят Тя и Тобо́ю Сы́на Твоего́, с Безнача́льным Его́ Отце́м и Единосу́щным Его́ Ду́хом, ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.