Шрифт

Канон Пресвятой Богородице пред иконой «Млекопитательница»

Тропарь Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Млекопитательница» глас 3

Без се́мене от Боже́ственнаго Ду́ха,/ во́лею же О́тчею зачала́ еси́ Сы́на Бо́жия,/ от Отца́ без ма́тере пре́жде век су́ща,/ нас же ра́ди из Тебе́ без отца́ бы́вша,/ пло́тию родила́ еси́/ и Младе́нца млеко́м пита́ла еси́,/ те́мже не преста́й моли́ти // изба́витися от бед душа́м на́шим.

Канон Пресвятей Богородице ради Ея иконы, нарицаемыя «Млекопитательница», глас 8.

Песнь 1

Ирмос: Во́ду проше́д, я́ко су́шу, и еги́петскаго зла́ избежа́в, изра́ильтянин вопия́ше: Изба́вителю и Бо́гу на́шему пои́м.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Водо́ю моли́тв Твои́х, Де́во, ороси́ на́с к плодоно́сию духо́вному и воспламени́ хла́дное на́ше се́рдце Боже́ственною любо́вию, да Тебе́, Млекопита́тельнице Пита́теля на́шего, пе́ние хвале́бное воспои́м досто́йно, Чи́стая.

Во́ды стра́стных помышле́ний обурева́ют на́с, Госпоже́ Всеблага́я, но ина́го приста́нища ко спасе́нию не и́мамы, то́кмо Тебе́, Всенепоро́чная, млекопита́вшая Спа́са ду́ш на́ших и от ико́ны Твоея́ святы́я все́м да́рующая утеше́ние.

Во́ду непостоя́нную жите́йских треволне́ний прейти́ безбе́дно помози́ на́м, Чи́стая, и от лю́тых неду́гов исцеле́ние на́м пода́ждь, Млекопита́тельнице Свята́я, и покажи́ прича́стники на́с бы́ти насле́дия Небе́снаго, Богоневе́стная.

Во́ды целе́бныя источа́ет на́м ико́на Твоя́ всечестна́я, Богоро́дице Де́во, и стра́сти многоразли́чныя исцеля́ет и по́мощь в беда́х ве́рным от Тебе́ подае́т, да сла́вим чудеса́ Твоя́ и пое́м Тя́, благи́х вино́вную, воплоти́вшую и дои́вшую Богомладе́нца Иису́са.

Песнь 3

Ирмос: Небе́снаго кру́га Верхотво́рче, Го́споди, и Це́ркве Зижди́телю, Ты́ мене́ утверди́ в любви́ Твое́й, жела́ний кра́ю, ве́рных утвержде́ние, Еди́не Человеколю́бче.

Небе́сных ра́дование и земны́х упова́ние еси́, Богоро́дице Де́во, све́тлая пала́то Царя́ царе́й, млекопита́вшая Его́ от сосцу́ Твое́ю. Того́ у́бо моли́ приле́жно с вели́ким Предте́чею Иоа́нном и чудотво́рцем Никола́ем спасти́ и просвети́ти ду́ши на́ша, Еди́на Всеблагослове́нная.

Небе́с превы́шшая, и зе́млю рождество́м Твои́м освяти́вшая, и млекопита́вшая Зижди́теля Твоего́, Богоневе́сто Мари́е, ико́ною сла́дкаго подо́бия Твоего́ на́с утеша́еши и неду́жным исцеле́ние подае́ши, Еди́на Пречи́стая.

Небе́сная Цари́це, Всеми́лостивая Влады́чице, нетле́нно роди́вшая и дои́вшая святы́х Святе́йшее Сло́во, кую́ досто́йную похвалу́ принесе́м Ти́, недосто́йнии, а́ще не Сама́ Ты́ нау́чиши на́с неосужде́нно сла́вити Тя́ и пе́ти Твоя́ чудеса́, Еди́на Всеблаже́нная.

Небе́сное а́нгельское славосло́вие слы́шиши, Госпоже́, в Сио́не Го́рнем, отону́дуже на́с, до́льних, ма́терним Твои́м о́ком назира́еши и вы́ну мо́лиши за на́с Сы́на Твоего́ и Бо́га, да ве́чнаго избе́гнем осужде́ния, Еди́на Пренепоро́чная.

Седа́лен Богоро́дицы, гла́с 8:

Вели́чия Твоя́ кто́ испове́сть, Богоро́дице? Явле́нием бо чудотво́рныя ико́ны Твоея́ возвесели́ла еси́ ду́ши пра́ведных, мно́гия неду́ги е́ю врачу́я и от вся́ких бе́д избавля́я, и́же по Бо́зе упова́ние на Тя́ возлага́ют. О, Влады́чице Всеми́лостивая, не лиши́ у́бо и на́с Твоего́ заступле́ния, спаси́ гра́д се́й, оби́тель на́шу от вся́каго зла́, да, Тобо́ю хва́лящеся, не постыди́мся во ве́ки.

Песнь 4

Ирмос: Услы́шах, Го́споди, смотре́ния Твоего́ та́инство, разуме́х дела́ Твоя́ и просла́вих Твое́ Божество́.

Услы́ши гла́сы на́ша хвале́бныя, Богоро́дице Преблага́я, и на́ше поклоне́ние приими́, пред свято́ю ико́ною Твое́ю дне́сь приноси́мое: ви́дим бо Тя́ на ико́не, Спа́са Христа́ млекопита́ющую, и ра́дуемся, гре́шнии, ро́ждшагося от Тебе́ Бо́га сла́вяще.

Услы́шала еси́, Пречи́стая Влады́чице, благове́щение Арха́нгелово: ра́дуйся, Благода́тная, Госпо́дь с Тобо́ю, и зачала́ еси́ во утро́бе Твое́й предве́чнаго Бо́га, Его́же нетле́нно ро́ждши, млеко́м Твои́м я́ко Младе́нца пита́ла еси́ во спасе́ние на́ше.

Услы́ша первосвяти́тель Се́рбский Са́вва заве́т вели́каго во отце́х Са́ввы Освяще́ннаго о святе́й ико́не Твое́й Млекопита́тельнице, Богоро́дице Де́во, и прия́т ю́ со благогове́нием, я́ко зало́г Твоего́ благоволе́ния, Преблага́я.

Услы́шаша и́ноцы Святы́я Горы́ Афо́нския, я́ко свята́я ико́на Твоя́ Млекопита́тельница от Иерусали́ма к ни́м прино́сится, о Ма́ти Сло́ва и Де́во, и, ра́достию сла́вяще и пою́ще многопе́тое Твое́ и́мя, потеко́ша во сре́тение е́й.

Песнь 5

Ирмос: Просвети́ на́с повеле́нии Твои́ми, Го́споди, и мы́шцею Твое́ю высо́кою Тво́й ми́р пода́ждь на́м, Человеколю́бче.

Просвети́ на́с, греха́ми потемне́нных, Влады́чице, сия́нием Бо́жией благода́ти и сподо́би чи́сто зре́ти святу́ю Твою́ ико́ну и на не́й чу́до чуде́с благогове́йно созерца́ти, сие́ е́сть Творца́ вселе́нныя я́ко Младе́нца, от сосцу́ Твое́ю пита́емаго.

Просвеще́ние и спасе́ние на Тя́ наде́ющихся, Богоро́дице Де́во, облагодати́ на́ш по́мысл досто́йно сла́вити Тя́ и пе́ти Твоя́ чудеса́, я́же от ико́ны Твоея́, Млекопита́тельница имену́емыя, яви́ла еси́ и при́сно явля́еши во утеше́ние и спасе́ние на́ше.

Просвети́вый не́бо со́лнцем и земли́ основа́ние утверди́вый Сло́вом Свои́м, Зижди́тель вся́ческих во утро́бе Твое́й, Пречи́стая, не тесновмести́ся и от сосцу́ Твое́ю я́ко Младе́нец пита́шеся, на́м же святу́ю ико́ну Твою́ исто́чник чуде́с дарова́, Преблага́я.

Просвети́ся Боже́ственною благода́тию оби́тель вели́каго проро́ка и Богови́дца Илии́, ико́ну Твою́, Богома́ти Влады́чице, в насле́дие себе́ прие́мши, сию́ у́бо и мы́ достодо́лжным поклоне́нием почита́ем и Тя́, Предста́тельницу на́шу, в пе́снех немо́лчно ублажа́ем.

Песнь 6

Ирмос: Моли́тву пролию́ ко Го́споду и Тому́ возвещу́ печа́ли моя́, я́ко зо́л душа́ моя́ испо́лнися и живо́т мо́й а́ду прибли́жися, и молю́ся, я́ко Ио́на: от тли́, Бо́же, возведи́ мя́.

Моли́твы множа́йшия зде́сь, пред ико́ною Влады́чицы, возно́сятся, егда́ сия́ в правосла́вную Росси́ю от Святы́я Горы́ и́ноками оби́тели Ильи́нския принесе́ся, ве́рным во утеше́ние и в ра́дость несконча́емую.

Моли́тву вся́к принося́й Тебе́ с ве́рою и любо́вию пред пречи́стым о́бразом Твои́м, Богоро́дице Преблага́я, не неуслы́шан от Тебе́ оты́дет, все́м бо вся́ блага́я да́руеши, я́ко Бо́га и Пита́тельнице Пита́теля вселе́нныя.

Моли́твенно Тя́ сла́вим, Пречи́стая Млекопита́тельнице, и, с любо́вию припа́дающе к многоцеле́бному Твоему́ о́бразу, се́рдцем и усты́ се́й целу́ем, ви́дяще в не́м зало́г благода́тный Твоего́ к на́м ма́терняго благоволе́ния.

Моли́тися всегда́ усе́рдно жела́ние пода́ждь на́м, Преблага́я Влады́чице, вся́ бо мо́жеши я́ко Ма́ти и Млекопита́тельница воплоти́вшагося Бо́га, Его́же ми́лостива на́м сотвори́ всеси́льным предста́тельством Твои́м и не попусти́ до конца́ поги́бнути рабо́м Твои́м.

Конда́к Богоро́дицы, гла́с 8:

Очи́стим чу́вствия ду́ш и теле́с на́ших и у́зрим на ико́не Твое́й, Богоро́дице, та́инство пресла́вное: Творца́ Вселе́нныя и Го́спода вы́шних си́л, во объя́тиях Твои́х держи́ма и от сосцу́ Твое́ю пита́ема, я́ко Младе́нца. Те́мже со стра́хом и ра́достию покланя́емся Тебе́ и ро́ждшемуся от Тебе́ Спа́су на́шему, зову́ще: ра́дуйся, Влады́чице, Пита́тельнице жи́зни на́шея.

Икос:

Арха́нгельское целова́ние услы́шала еси́, Присноде́во, и в чистоте́ де́вственней Бо́га зачала́ и родила́ еси́, Его́же я́ко Младе́нца, от сосцу́ Твое́ю млеко́м пита́ла еси́. Ангели и челове́цы удиви́вши вели́чием Твои́х соверше́нств и соде́явшагося о Тебе́ Боже́ственнаго та́инства. Те́мже ублажа́ем Тя́, и́стинную Богоро́дицу, возвели́чившую па́дшее челове́чество и милосе́рдием неизрече́нным призира́ющую на ро́д христиа́нский, богоумиле́нно зове́м: ра́дуйся, Влады́чице, Пита́тельнице жи́зни на́шея.

Песнь 7

Ирмос: От Иуде́и доше́дше, о́троцы в Вавило́не иногда́ ве́рою Тро́йческою пла́мень пе́щный попра́ша, пою́ще: отце́в Бо́же, благослове́н еси́.

От свята́го чудотво́рнаго о́браза Твоего́, Богоро́дице Де́во, Млекопита́тельнице Спа́са на́шего, струи́ исцеле́ний истека́ют и воня́ живо́тная благоуха́ет, е́юже ме́ртвость грехо́вная ду́ш на́ших потребля́ется и плодоно́сие духо́вное подае́тся зову́щим: отце́в Бо́же, благослове́н еси́.

От Иерусали́ма на Святу́ю Го́ру Афо́нскую ико́на Твоя́ благода́тная, имену́емая Млекопита́тельница, Богома́ти Влады́чице, принесе́ся во изъявле́ние благоволе́ния Твоего́ к избра́нному Тобо́ю жре́бию на земли́, его́же насе́льницы гла́сы немо́лчными воспева́ют Сы́ну Твоему́: отце́в Бо́же, благослове́н еси́.

От глубины́ зо́л мно́гих к Тебе́ припа́даем, о Ма́ти, Млекопита́тельнице Сло́ва и Де́во, и мо́лимся приле́жно, Твою́ благода́тную по́мощь на́м пода́ждь и не попусти́ поги́бнути на́м до конца́, но спаси́ на́с десни́цею Твое́ю и воздви́гни пе́ти все́х Творцу́: отце́в Бо́же, благослове́н еси́.

Песнь 8

Ирмос: Царя́ Небе́снаго, Его́же пою́т во́и А́нгельстии, хвали́те и превозноси́те во вся́ ве́ки.

Царя́ Небесе́ и земли́ воплоти́ла еси́, Богоро́дице, от де́вственных крове́й Твои́х багряни́цу пло́ти Ему́ истка́вши и я́ко Младе́нца от сосцу́ Твое́ю Того́ млекопита́вши, и́стиннаго Бо́га и Челове́ка, хвали́маго и превозноси́маго во вся́ ве́ки.

Цари́це на́ша Преблага́я и Засту́пнице, Пресвята́я Ма́ти Го́спода Вы́шних си́л, с ни́ми моли́ Его́ приле́жно ми́р ми́рови дарова́ти, плодоно́сие земли́ и все́м на́м здра́вие и спасе́ние, да хва́лим и превозно́сим Его́ во вся́ ве́ки.

Ца́рство и Госпо́дство дарова́ Тебе́, Богоро́дице Мари́е, Сы́н Тво́й и Бо́г, ца́рствуеши бо с Ни́м ве́чно и покрыва́еши лю́ди, честно́ю Его́ кро́вию иску́пленный, и́же сла́вят многопе́тое и́мя Твое́ и с ве́рою поклоня́ются чудотво́рному Твоему́ о́бразу, Млекопита́тельнице, хва́ляще и превознося́ще просла́вльшаго Тя́ Го́спода во ве́ки.

Царя́ Небе́снаго безпло́тныя слу́ги ужаса́ет, Богоро́дице, та́йны Твоея́ глубина́, бе́сы же смуща́ет Твоя́ ико́на, имену́емая Млекопита́тельница, е́йже мы́ кла́няемся, чту́ще Тя́, Бо́жию Ма́терь.

Песнь 9

Ирмос: Вои́стинну Богоро́дицу, Тя́ испове́дуем, спасе́ннии Тобо́ю, Де́во Чи́стая, с Безпло́тными ли́ки Тя́ велича́юще.

Вои́стинну никто́же, притека́яй к Тебе́ моли́твенно, то́щ от Тебе́ исхо́дит, Пречи́стая Богоро́дице Де́во, все́х бо Ты́ ми́луеши и ущедря́еши, я́ко любоблагоутро́бная Ма́ти, Млекопита́тельнице Спа́са на́шего, те́мже, вси́ ро́ди земни́и, благода́рно Тя́ велича́ем.

Вои́стинну зало́г благода́тный яви́ся свята́я Твоя́ и чудотво́рная ико́на, Богоро́дице, Млекопита́тельнице Преблага́я, на ню́же взира́юще, сия́ние Бо́жией благода́ти в ду́ши на́ша неви́димо прие́млем и по до́лгу пе́сньми хвале́бными Тя́ велича́ем.

Вои́стинну щи́т и покро́в оби́тели на́шей свята́я ико́на Твоя́ даде́ся, Преблага́я Де́во, Млекопита́тельнице, сию́ у́бо с любо́вию объе́млюще, се́рдцем и усты́ целу́ем и Тя́, Благоде́тельницу на́шу, непреста́нно велича́ем.

Вои́стинну все́х святы́х вы́шше еси́, Богоро́дице Де́во, ро́ждшая Святе́йшее Сло́во и млекопита́вшая я́ко Младе́нца воплоще́ннаго Бо́га, на́с ра́ди Челове́ка бы́вша, да изба́вит па́дший ро́д челове́ческий от поги́бели ве́чныя. Те́мже Тя́, я́ко Вино́вницу спасе́ния на́шего, немо́лчно велича́ем.

Светилен:

Заре нетварнаго присносущаго Солнца, Пречистая Богородице Дево, молися из Тебе Воплощенному, да просветит нас повелении Своими.

Молитва Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Млекопитательница»

Приими́, Госпоже́ Богороди́тельнице, сле́зная моле́ния рабо́в Твои́х, к Тебе́ притека́ющих. Зрим Тя на святе́й ико́не, на рука́х нося́щую и млеко́м пита́ющую Сы́на Твоего́ и Бо́га на́шего, Го́спода Иису́са Христа́. А́ще и безболе́зненно родила́ еси́ Его́, оба́че ма́терния ско́рби ве́си и не́мощи сыно́в и дще́рей челове́ческих зри́ши. Те́мже те́пле припа́дающе к цельбоно́сному о́бразу Твоему́ и умиле́нно сей лобыза́юще, мо́лим Тя, всеми́лостивая Влады́чице: нас, гре́шных, осужде́нных в боле́знех роди́ти и в печа́лех пита́ти ча́да на́ша, ми́лостивно пощади́ и сострада́тельно заступи́, младе́нцы же на́ша, та́кожде и роди́вшия их, от тя́жкаго неду́га и го́рькия ско́рби изба́ви. Да́руй им здра́вие и благомо́щие, да и пита́емии от си́лы в си́лу возраста́ти бу́дут, и пита́ющия их испо́лнятся ра́достию и утеше́нием, я́ко да и ны́не предста́тельством Твои́м из уст младе́нец и ссу́щих Госпо́дь соверши́т хвалу́ Свою́. О Ма́ти Сы́на Бо́жия! Умилосе́рдися на ма́тери сыно́в челове́ческих и на немощны́я лю́ди Твоя́: постига́ющия нас боле́зни ско́ро исцели́, належа́щия на нас ско́рби и печа́ли утоли́, и не пре́зри слез и воздыха́ний рабо́в Твои́х. Услы́ши нас в день ско́рби пред ико́ною Твое́ю припа́дающих, и в день ра́дости и избавле́ния приими́ благода́рная хвале́ния серде́ц на́ших. Вознеси́ мольбы́ на́ша к престо́лу Сы́на Твоего́ и Бо́га на́шего, да ми́лостив бу́дет ко грехо́м и немоще́м на́шим и проба́вит ми́лость Свою́ ве́дущим и́мя Его́, я́ко да и мы, и ча́да на́ша, просла́вим Тя, милосе́рдую Засту́пницу и ве́рную наде́жду ро́да на́шего, во ве́ки веко́в. Ами́нь

Молитва вторая Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Млекопитательница»

О, Пресвята́я Госпоже́ Влады́чице на́ша Богоро́дице, Небе́сная на́ша Цари́це, млеко́м Христа́ Бо́га на́шего пита́вшая, и нас недосто́йных и многогре́шных Твое́ю бога́тою ми́лостию пита́еши. Спаси́ и изба́ви нас гре́шных рабо́в Твои́х от напра́сныя клеветы́, от вся́кия беды́ и напа́сти и внеза́пныя сме́рти. Поми́луй нас в дневны́х часе́х, во у́тренних и вече́рних и во вся́кое вре́мя сохрани́ нас: стоя́щих, сидя́щих соблюди́ и на вся́ких путе́х ходя́щих и в ночны́х часе́х спя́щих покры́й и заступи́. Защити́ нас, Влады́чице Богоро́дице, от всех на́ших враг ви́димых и неви́димых и от вся́каго зла́го обстоя́ния. На вся́ком ме́сте и на вся́кое вре́мя бу́ди нам, Ма́ти Преблага́я, необори́мая стена́ и кре́пкое заступле́ние, всегда́, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.