Шрифт

Пресвятой Богородице, в честь и память чудотворной Ее иконы, нарицаемой Иверская.

Стихи́ры, гла́с 2:

Вмести́лище чи́стое Све́та Пречи́стаго, / Богоро́дице, / сла́вим Тя́ и пое́м, раби́ Твои́, / я́ко явле́нием пречестны́я Твоея́ ико́ны / на́с освяща́еши.

Сти́х: Воскресни́, Го́споди, в поко́й Тво́й, / Ты́ и киво́т святы́ни Твоея́.

Сла́ва Тебе́, Христе́ Царю́, / сла́ва мно́гому о на́с милосе́рдию, / и́бо дарова́л еси́ ико́ну Твоея́ Пречи́стыя Ма́тере, / благода́ти то́ки на́м неоску́дно излива́ющую.

Сти́х: Кля́тся Госпо́дь Дави́ду и́стиною / и не отве́ржется ея́.

Дне́сь, благове́рнии лю́дие, / све́тло пра́зднуем, / осеня́еми ико́ны Богома́тере прише́ствием, / с ве́рою прие́млюще в не́й стра́жа на́м неотсту́пна, / и возопии́м Богоро́дице: / покры́й на́с от вся́каго зла́ / и спаси́ ду́ши на́ша.

Сла́ва, и ны́не, гла́с 6:

Притеце́м к ти́хому приста́нищу и Засту́пнице ро́да на́шего, Де́ве Мари́и, поклони́мся честно́му Ея́ Ангелы почита́емому о́бразу, уми́льно зову́ще: при́зри, Благосе́рдая Ма́ти, на лю́тыя ско́рби, на́с обдержа́щия, и исцели́ боле́зни ду́ш на́ших.

Тропа́рь Богоро́дице, гла́с 1:

Де́рзость ненави́дящих о́браз Госпо́день и держа́ва нечести́вых безбо́жно в Нике́ю прии́де, и по́сланнии безчелове́чно вдови́цу, благоче́стно чту́щую ико́ну Богома́тере, истязу́ют. Но та́я но́щию с сы́ном ико́ну в мо́ре пусти́, вопию́щи: сла́ва Тебе́, Чи́стая, я́ко непроходи́мое мо́ре плещи́ своя́ подаде́; сла́ва правоше́ствию Твоему́, еди́на Нетле́нная.

Сла́ва, и ны́не, и́н тропа́рь, гла́с то́йже:

От святы́я ико́ны Твоея́, о Влады́чице Богоро́дице, исцеле́ния и цельбы́ подаю́тся оби́льно, с ве́рою и любо́вию приходя́щим к не́й. Та́ко и мою́ не́мощь посети́ и ду́шу мою́ поми́луй, Блага́я, и те́ло исцели́ благода́тию Твое́ю, Пречи́стая.

Велича́ние:

Велича́ем Тя́, Пресвята́я Де́во, Богоизбра́нная Отрокови́це, и чте́м о́браз Тво́й святы́й, и́мже то́чиши исцеле́ния все́м, с ве́рою притека́ющим.

И стихи́ра, гла́с 6:

Егда́ явле́ние чу́днаго Твоего́ о́браза приспе́, тогда́ афо́нстии отцы́, сто́лп о́гненный на мо́ри зря́ще, стра́хом одержи́ми, недоумева́ху; Гаврии́л же, я́ко вторы́й Пе́тр, по мо́рю ходя́, со слеза́ми вопия́ше Тебе́: О, Пресвята́я, прииди́ и сохрани́ достоя́ние Твое́ от вра́г ненаве́тно!

Кано́н Пресвяте́й Богоро́дице. Гла́с 8.

Пе́снь 1.

Ирмос: Колесницегони́теля фарао́ня погрузи́ чудотворя́й иногда́ Моисе́йский же́зл, крестообра́зно порази́в и раздели́в мо́ре, Изра́иля же беглеца́, пешехо́дца спасе́, пе́снь Бо́гови воспева́юща.

От скве́рных усте́н хвале́ние приими́, Всенепоро́чная, я́коже пре́жде Сы́н Тво́й, Бо́г же мо́й и Госпо́дь, прия́т две́ ле́пты вдови́цы, и разреше́ние прегреше́ний мои́х пода́ждь, я́ко да по до́лгу велича́ю Тя́.

Ангельское пе́ние подоба́ше Тебе́, Ма́тери Бо́жией, Творца́ бо си́х родила́ еси́ стра́нно. Но и от на́с приими́, Влады́чице, смире́нныя сия́ моли́твы, да пое́м Го́сподеви: сла́вно просла́вися в на́шей не́мощи.

Огусте́ша во́ды, огусте́ша и во́лны посреде́ мо́ря, нося́ща Твою́, Богома́ти, ико́ну. Утверди́ и мое́ подви́гшееся се́рдце на ка́мени за́поведей Христо́вых.

Помо́щница и Покрови́тельница была́ еси́, Де́во, оби́тели Иверския, во́ев Ами́ры с корабли́ и́х в мо́ри погрузи́вши, но потопи́ в пучи́не милосе́рдия Сы́на Твоего́ вся́ моя́ душе́вныя стра́сти и безчи́сленная моя́ прегреше́ния.

Пе́снь 3.

Ирмос: Утвержде́й в нача́ле небеса́ ра́зумом и зе́млю на вода́х основа́вый, на ка́мени мя́, Христе́, за́поведей Твои́х утверди́, я́ко не́сть свя́т па́че Тебе́, Еди́не Человеколю́бче.

Утверди́ се́рдце мое́ во упова́нии на Тя́, Богома́ти, изми́ вся́кую горды́ню и превозноше́ние из помраче́ннаго ума́ моего́, да вопию́: не́сть свя́т, я́ко Госпо́дь, и не́сть пра́веден, я́ко Бо́г на́ш.

Ты́, о Богома́ти, немощству́ющия препоясу́еши си́лою, а́лчущия насыща́еши; посети́ и мою́ не́мощь и а́лчущаго и жа́ждущаго мене́ насы́ти Живо́тнаго Хле́ба, чрез Твою́ де́вственную утро́бу сше́дшаго с небесе́ на зе́млю.

Возста́ви, Влады́чице, от земли́ мене́, убо́гаго, и от гно́ища грехо́внаго воздви́гни, ни́щаго, да́ждь моли́тву мне́, моля́щемуся, да, велича́я, пою́ Твое́ заступле́ние.

Непло́дствующий мо́й у́м плодоно́сен покажи́, Блага́я Де́во, от непло́дове ро́ждшаяся: Ты́ бо плодоно́сие все́х бла́г явле́нием ико́ны Твоея́ подае́ши.

Седа́лен:

Све́тлое дне́сь Засту́пницы на́шея наста́ торжество́. Да взыгра́ется тва́рь, да ликовству́ют челове́честии собо́ри, созыва́ет бо на́с Свята́я Богоро́дица ви́дети огнено́сную ико́ну Свою́, луча́ми ми́лости ве́рныя просвеща́ющую. Те́мже, ра́дующеся, вопие́м: спаси́, Госпоже́, от гла́да, огня́, меча́ и бе́д вся́ почита́ющия явле́ние ико́ны Твоея́.

Пе́снь 4.

Ирмос: Ты́ моя́ кре́пость, Го́споди, Ты́ моя́ и си́ла, Ты́ мо́й Бо́г, Ты́ мое́ ра́дование, не оста́вль не́дра Отча, и на́шу нищету́ посети́в. Те́м с проро́ком Авваку́мом зову́ Ти: си́ле Твое́й сла́ва, Человеколю́бче.

Покры́ небеса́ доброде́тель Твоя́, Богома́ти, и хвалы́ Твоея́ испо́лнися земля́, но положи́ любо́вь держа́вную кре́пости Твоея́ и на мне́, отча́янном.

Уготовля́ющи ше́ствие чу́дней ико́не Твое́й, даде́ бе́здна гла́с сво́й, воздви́жеся со́лнце, и сия́ние ея́ я́ко све́т бы́сть, но Ты́ изшла́ еси́ на спасе́ние люде́й, спасти́ Твое́ насле́дие пришла́ еси́.

Услы́шавше слу́х прише́ствия Твоего́, и́ноцы убоя́шася; уразуме́вше же дела́ Твоя́, ужасо́шася, но внегда́ смути́тися души́ мое́й, ми́лость Твою́ помяни́, Влады́чице, да взыва́ю: сла́ва заступле́нию Твоему́, Богома́ти.

Ты́ еси́ моя́ кре́пость и си́ла, Богоро́дице, Тобо́ю почи́ю в де́нь ско́рби моея́, и из страны́ прише́льствия взы́ду Тобо́ю в небе́сное насле́дие, и возра́дуюся о Го́споде и Бо́зе, Спа́се мое́м.

Пе́снь 5.

Ирмос: Вску́ю мя́ отри́нул еси́ от лица́ Твоего́, Све́те незаходи́мый, и покры́ла мя́ е́сть чужда́я тма́ окая́ннаго? Но обрати́ мя, и к све́ту за́поведей Твои́х пути́ моя́ напра́ви, молю́ся.

Ви́ждь, Чи́стая, от но́щи у́тренюющия лю́ди па́ствы Твоея́, ико́ну Твою́ богохва́льную обстоя́щия, разреше́ния же грехо́в прося́щия, и жития́ исправле́ния, и Боже́ственныя сла́вы прича́стия: не отри́ни у́бо на́с от лица́ Твоего́, Све́та незаходи́маго Ма́ти.

Все́ю душе́ю и мы́слию в па́стве Твое́й вси́ слику́юще, псалмы́, и пе́сньми духо́вными, и пе́нием боже́ственным ико́ну Твою́ почита́ют, проще́ния грехо́в прося́ще и ду́ш спасе́ния. Ты́ же, исцеле́ние на́ше су́щи, сия́ вся́ пода́ждь, Влады́чице Богоневе́сто.

Хра́м Тво́й, Де́во, я́ко ра́й други́й показа́ся ны́не, я́ко дре́во жи́зни име́я ико́ну красоты́ Твоея́, ю́же вси́ усе́рдно со благогове́нием и любо́вию целу́юще, взыва́ем: Влады́чице, ми́р да́ждь на́м; Влады́чице, стяжи́ на́с, ино́го бо ра́зве Тебе́ утеше́ния не ве́мы.

Реку́ Тя́ сла́дкую и пото́к насыще́ния, ма́нну небе́сную, изоби́лие и благода́ть приснотеку́щую во оби́тели Твое́й живу́щии стяжа́вше, пою́т Рождество́ Твое́, Отрокови́це.

Пе́снь 6.

Ирмос: Очи́сти мя́, Спа́се, мно́га бо беззако́ния моя́, и из глубины́ зо́л возведи́, молю́ся, к Тебе́ бо возопи́х, и услы́ши мя́, Бо́же спасе́ния моего́.

В ско́рби се́рдца вопию́ Ти, Влады́чице, жите́йскаго мо́ря потопля́емь бу́рею, к Тебе́, я́ко ти́хому приста́нищу, прибега́ю: возведи́ от тли́ живо́т мо́й.

Бе́здна после́дняя грехо́в обы́де мя́, и исчеза́ет ду́х мо́й, но простри́, Влады́чице, высо́кую Твою́ мы́шцу, и я́ко Гаврии́ла, и мене́, ко Твое́й ико́не прибега́юща, невреди́ма сотвори́.

Не отри́ни мене́ до конца́ от лица́ Твоего́, Ма́ти незаходи́маго Све́та, не попусти́ мне́ погря́знути в пучи́не беззако́ний, но возведи́ мене́ от бла́та страсте́й, да взы́дет из нетле́ния живо́т мо́й, и пожру́ Тебе́ со гла́сом хвале́ния и испове́дания.

Хра́м нося́й теле́сный ве́сь оскверне́н, Тебе́, пречи́стому хра́му Ве́чнаго Сло́ва, дерза́ю в честне́м хра́ме Твое́м, пред Твое́ю свято́ю ико́ною приноси́ти смире́нныя моя́ моли́твы. Ты́ же, я́ко ми́лостивая, очи́сти мя́ Твои́м благоутро́бием.

Конда́к, гла́с 8:

Аще и в мо́ре вве́ржена бы́сть свята́я ико́на Твоя́, Богоро́дице, от вдови́цы, не могу́щия спасти́ сию́ от враго́в, но яви́лася е́сть храни́тельница Афо́на и врата́рница оби́тели Иверския, враги́ устраша́ющая и в правосла́вней Росси́йстей стране́ чту́щия Тя́ от все́х бе́д и напа́стей избавля́ющая.

Икос:

В столпе́ о́гненне я́вльшуюся Богома́тере ико́ну ви́девше, возопи́ша по́стников и́верских ли́цы: О, Влады́ко, сподо́би на́с прия́ти ико́ну Ма́тере Твоея́ во утеше́ние стра́нствия на́шего; ты́ же, Гаврии́ле, дерза́й и вни́ди в мо́ре, и приими́ во объя́тия твоя́ сокро́вище, на́м явля́емое, да бу́дет на́м стра́ж неусы́пный, покро́в же, и ра́дость все́м христиа́ном, и храни́тельница, от бе́д и напа́стей избавля́ющая.

Пе́снь 7.

Ирмос: Бо́жия снисхожде́ния о́гонь устыде́ся в Вавило́не иногда́, сего́ ра́ди о́троцы в пещи́, ра́дованною ного́ю, я́ко во цве́тнице, лику́юще поя́ху: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Согреши́хом, беззако́нновахом, непра́вдовахом пред Го́сподем, но, Влады́чице моя́ Богоро́дице, я́ко Блага́я угаси́ о́гнь Его́ пра́веднаго гне́ва Твои́м те́плым хода́тайством, да пое́м Ему́: оте́ц на́ших Бо́же, благослове́н еси́.

В пещи́ искуше́ний и бе́д опаля́емыя ороси́, Богома́ти, струя́ми Твои́х щедро́т, да посра́мятся врази́ на́ши и да разуме́ют вси́, я́ко Ты́ еди́на еси́ Влады́чица Богоро́дица, по все́й вселе́нней сла́вимая.

Престо́ле Царя́ Сла́вы, честне́йшая херуви́м, одушевле́нный хра́ме, в не́мже всели́ся Госпо́дь, тве́рдь небе́сная, на не́йже возсия́ Со́лнце пра́вды — Христо́с, Тя́ пое́м, Богома́ти, и превозно́сим во вся́ ве́ки.

Ты́ еси́ весе́лие и в пусты́нех живу́щим, Ты́ еси́ и ца́рствующаго гра́да утеше́ние и похвала́, Де́во Мари́е, препе́тая и превозноси́мая во ве́ки.

Пе́снь 8.

Ирмос: Седмери́цею пе́щь халде́йский мучи́тель богочести́вым неи́стовно разжже́, си́лою же лу́чшею спасе́ны сия́ ви́дев, Творцу́ и Изба́вителю вопия́ше: о́троцы, благослови́те, свяще́нницы, воспо́йте, лю́дие, превозноси́те во вся́ ве́ки.

Пою́т Тя́ Ангельския си́лы, превозно́сит челове́ческий ро́д, благослови́т Тя́ вся́ тва́рь, Пречи́стая Де́во Богоро́дице. Приими́ и от мене́, недосто́йнаго, приноси́мое Тебе́ хвале́ние.

По́йте, и́ноцы Афо́на, благословля́й, земле́ Иверская, превозноси́, вся́ страно́ Росси́йская, Благу́ю Влады́чицу, ре́ки чуде́с от Своея́ чудотво́рныя ико́ны источа́ющую. Хва́лим, благослови́м, покланя́емся Ти́, Богоро́дице, пою́ще и превознося́ще во вся́ ве́ки.

Подо́бием ико́ны Иверския не то́чию святы́й Афо́н просвеща́ется, но и ца́рствуяй гра́д Москва́ украша́ется, от того́ чуде́сную по́мощь прие́мля и исто́чник утеше́ния в не́м обрета́я.

Еще́ и страна́ Новгоро́дская и ини́и гра́ды и ве́си подо́бием Иверския ико́ны Твоея́, Влады́чице, освяти́шася и чудесы́ просвети́шася, вопию́ще: Го́спода по́йте и превозноси́те во вся́ ве́ки.

Пе́снь 9.

Ирмос: Ужасе́ся о се́м не́бо, и земли́ удиви́шася концы́, я́ко Бо́г яви́ся челове́ком пло́тски, и чре́во Твое́ бы́сть простра́ннейшее небе́с. Те́м Тя́, Богоро́дицу, Ангелов и челове́к чинонача́лия велича́ют.

Та́йна глубины́ Рождества́ Твоего́ у́м Ангельский ужаса́ет, Де́во, и пречи́стая ико́на Твоя́ де́моны прогоня́ет, не терпя́ще бо взира́ти на си́лу ея́, бе́гают и исчеза́ют. Мы́ же то́й любе́зно покланя́емся и облобыза́ем, и Тя́, Богоро́дицу, велича́ем.

Прииди́те вси́, поклони́мся, припаде́м и возвели́чим Бо́жию Ма́терь, призре́вшую на на́с, смире́нных, а́лчущия исполня́ющую бла́г и положи́вшую с на́ми заве́т ми́лости во явле́нии Своея́ ди́вныя ико́ны.

Богоро́дице Де́во, упова́ние христиа́ном, проба́ви и на́шему ро́ду ми́лости Твоя́, бы́вшия отце́м на́шим, покры́й и соблюди́ на́с от вся́каго зла́.

О, Всеми́лостивая христиа́ном Помо́щнице! Не мо́жет Тя́ воспе́ти досто́йно язы́к челове́ческий и Ангельский, я́ко всея́ тва́ри честне́йшую и земны́х сла́внейшую, но приими́ ми́лостивно сие́ приноси́мое Тебе́ от на́с моле́ние и спаса́й на́с всегда́, на Тя́ бо упова́ние возложи́хом.

Ексапостила́рий:

Ико́ну Твою́ всечестну́ю прии́м Гаврии́л во объя́тия, вопия́ше Тебе́, Влады́чице: О, сла́дкая Ма́ти Царя́ Христа́, бу́ди покро́в Твое́й оби́тели, ра́дость же все́м христиа́ном и Спору́чница жи́зни ве́чныя.

Молитва Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Иверской»

О Пресвята́я Де́во, Ма́ти Го́спода, Цари́це Небесе́ и земли́! Вонми́ многоболе́зненному воздыха́нию душ на́ших, при́зри с высоты́ святы́я Твоея́ на нас, с ве́рою и любо́вию поклоня́ющихся пречи́стому о́бразу Твоему́. Се бо, грехми́ погружа́емии и скорбьми́ обурева́емии, взира́юще на Твой о́браз, я́ко живе́й Ти су́щей с на́ми, прино́сим смире́нная моле́ния на́ша. Не и́мамы бо ни ины́я по́мощи, ни ина́го предста́тельства, ни утеше́ния, то́кмо Тебе́, о, Ма́ти, всех скорбя́щих и обремене́нных! Помози́ нам, не́мощным, утоли́ скорбь на́шу, наста́ви на путь пра́вый нас, заблужда́ющих, уврачу́й и спаси́ безнаде́жных, да́руй нам про́чее вре́мя живота́ на́шего в ми́ре и тишине́ проводи́ти, пода́ждь христиа́нскую кончи́ну и на Стра́шнем Суде́ Сы́на Твоего́ яви́ся нам милосе́рдая Засту́пница, да всегда́ пое́м, велича́ем и сла́вим Тя, я́ко благу́ю Засту́пницу ро́да христиа́нскаго, со все́ми угоди́вшими Бо́гу. Ами́нь.