Шрифт

Пресвятой Богородице, пред святой чудотворной Боголюбской иконой Ея.

Тропа́рь, гла́с 1:

Боголюби́вая Цари́це, Неискусому́жная Де́во, Богоро́дице Мари́е, моли́ за ны́ Тебе́ Возлюби́вшаго и ро́ждшагося от Тебе́ Сы́на Твоего́, Христа́ Бо́га на́шего, пода́ти на́м оставле́ние прегреше́ний, ми́рови ми́р, благопло́дию изоби́лие. Па́стырем святы́ню и всему́ челове́чу ро́ду спасе́ние. Гра́ды на́ша и страны́ Росси́йския от нахожде́ния иноплеме́нных заступи́ и от междоусо́бныя бра́ни сохрани́. О, Ма́ти Боголюби́вая Де́во! О, Цари́це Всепе́тая! Ри́зою Свое́ю покры́й на́с от вся́каго зла́, от ви́димых и неви́димых вра́г защити́ и спаси́ ду́ши на́ша.

Велича́ние:

Велича́ем Тя́, Пресвята́я Де́во, и чте́м о́браз Тво́й святы́й, его́же благове́рный кня́зь Андре́й даде́ на́м на враги́ в побе́ду и все́м ве́рным во спасе́ние.

Стихи́ра, гла́с 6:

Не вве́ри мя́ челове́ческому предста́тельству, Пресвята́я Влады́чице, но приими́ моле́ние раба́ Твоего́: ско́рбь бо обдержи́т мя́, терпе́ти не могу́ де́монскаго стреля́ния, покро́ва не и́мам, ниже́ где́ прибе́гну, окая́нный, всегда́ побежда́емь, и утеше́ния не и́мам, ра́зве Тебе́, Влады́чице ми́ра, упова́ние и предста́тельство ве́рных, не пре́зри моле́ние мое́, поле́зно сотвори́.

Кано́н Богома́тери, гла́с 4.

Пе́снь 1.

Ирмос: Отве́рзу уста́ моя́, и напо́лнятся Ду́ха, и сло́во отры́гну Цари́це Ма́тери, и явлю́ся, све́тло торжеству́я, и воспою́, ра́дуяся, Тоя́ чудеса́.

Благогове́ют пред Тобо́ю, Богоро́дице, Ангелов нача́льницы и святы́х чи́ни че́стно слу́жат Ти́, пра́веднии красу́ются, кня́зь же Андре́й мо́лится, и гра́д Влади́мир похваля́ется све́тло. Мы́ же, гре́шнии, припа́дая к Твое́й свято́й ико́не, Боголюби́вая, ми́лости про́сим: озари́ на́ша сердца́, Пресвята́я Де́во Богоро́дице.

Кня́зь Андре́й вопия́ше со слеза́ми: Пресвята́я Цари́це Богоро́дице, упова́ние христиа́ном, умоли́ Сы́на Своего́, Христа́ Бо́га на́шего, о держа́ве Твое́й, Ты́ бо изво́лила еси́ в преде́лех страны́ Влади́мирския оби́тели Свое́й сла́вно созда́тися во и́мя Твое́, Боголюби́вая.

Прииди́те, христоимени́тии лю́дие, умы́ та́йно очи́стившеся, притеце́м в хра́м Ма́тере Христа́ Бо́га на́шего, боголюби́мое ме́сто страны́ Влади́мирския я́ко богоприя́тное селе́ние ви́дяще: в не́м бо явля́ет на́м Свою́ ми́лость Влады́чица.

Под кро́в Тво́й, Богоро́дице Де́во, прибега́ем вси́, ро́ди челове́честии: просвети́, Боголюби́вая, ме́сто свято́е торжества́ Твоего́, и мы́, гре́шнии раби́ Твои́, моля́щеся Пречи́стей Твое́й ико́не, про́сим от Тебе́ прия́ти вели́кия ми́лости.

Пе́снь 3.

Ирмос: Твоя́ песносло́вцы, Богоро́дице, живы́й и незави́стный Исто́чниче, ли́к Себе́ совоку́пльшия, духо́вно утверди́, в боже́ственней Твое́й сла́ве, венце́в сла́вы сподо́би.

Засту́пница и покро́в гра́ду Влади́миру и вся́кому гра́ду и стране́, бу́ди на́м помо́щница и прибе́жище, Боголюби́вая, все́х на́с заступи́, Госпоже́ Цари́це и Богоро́дице, и во вся́ких злы́х ме́стех ве́рныя сохрани́.

Приими́ хвалу́ от у́ст на́ших недосто́йных, о Пресвята́я Богоро́дице, Де́во Боголюби́вая, наде́ждо на́ша и похвало́! Покланя́емся Твоему́ пресла́вному о́бразу: мольбу́ приими́ о рабе́х Твои́х.

Пречи́стеи ру́це Твои́, Цари́це и Богоро́дице, ми́лостивно воздви́гни к Сы́ну Твоему́ и Бо́гу на́шему, прося́щи отпуще́ния согреше́ний на́ших, и житие́ на́ше испра́ви, и вся́кия благода́ти испо́лни на́с и ми́лости сподо́би.

Пресвята́я Де́во, Ма́ти Боголюби́вая, сохрани́ рабы́ Твоя́ от вся́кия сопроти́вныя си́лы, и изба́ви от вся́кия напа́сти, и ра́дость ми́ру сотвори́ душе́вную и теле́сную, и пре́зри на́м вся́ согреше́ния.

Седа́лен, гла́с 2:

Моле́ние те́плое и стена́ необори́мая, ми́лости исто́чниче, ми́рови прибе́жище, приле́жно вопие́м Ти́: Богоро́дице Влады́чице, предвари́ и от бе́д изба́ви на́с, еди́на вско́ре Предста́тельствующая.

Пе́снь 4.

Ирмос: Седя́й в сла́ве на Престо́ле Божества́ во о́блаце ле́гце, при́иде Иису́с Пребоже́ственный, Нетле́нною Дла́нию и спасе́ зову́щия: сла́ва, Христе́, си́ле Твое́й.

Ева́нгелия Христо́ва богогла́сный списа́тель Лука́ написа́ о́браз Тво́й чу́дный, Всенепоро́чная Влады́чице, и Младе́нца Ти́ Преве́чнаго на руку́ изобрази́; святы́й же кня́зь Андре́й в нощно́м виде́нии узре́вши Тя́, моля́щуюся за ны́, даде́ на́м о́браз Твоего́ моле́ния, к Нему́же притека́ющия бе́д и напа́стей избавля́еши.

О, Пресвята́я Де́во Богоро́дице! Ты́ изво́лила еси́ изы́ти из гре́ческия страны́ в чудотво́рном о́бразе Твое́м и доити́ до свята́го ме́ста, иде́же и яви́лася еси́ кня́зю Андре́ю; о́н же, моля́ся Тебе́, со слеза́ми вопия́ше: Пресвята́я Де́во Богоро́дице, изба́ви на́с от вся́ких бе́д и скорбе́й.

На Тя́ упова́ние возложи́хом, Боголюби́вая Ма́ти Де́во, Предста́тельницу Тя́ живота́ тве́рду и непоколеби́му стяжа́хом, моли́ о на́с, рабе́х Твои́х, Всеще́драго Бо́га.

Ты́ еси́ похвала́ и вене́ц святы́м все́м, вси́ на Тя́ по Бо́зе наде́жду возложи́хом и Тебе́ мо́лимся, Боголюби́вая Цари́це, Бо́жия Ма́ти, Помо́щнице гре́шным и спасе́ние рабо́м Твои́м.

Пе́снь 5.

Ирмос: Ужасо́шася вся́ческая о Боже́ственней сла́ве Твое́й: Ты́ бо, неискусобра́чная Де́во, име́ла еси́ во утро́бе над все́ми Бо́га, и родила́ еси́ Безле́тнаго Сы́на, все́м, воспева́ющим Тя́, ми́р подава́ющая.

Вся́кое ме́сто, Пресвята́я Де́во Богоро́дице, Свое́ю ми́лостию просвеща́еши, гра́ду же Влади́миру и ме́сту боголюби́мому вели́кая похвала́ и утвержде́ние, в беда́х су́щим ско́рая Помо́щница.

Пропове́дует пресла́вно вели́чия Твоя́ Ла́вра, я́же во Твое́ и́мя нача́ло прия́, Ма́ти Бо́жия Боголюби́вая, хва́лят моле́бницы, и велича́ют чудотво́рный о́браз Твоего́ моле́ния о на́с, и глаго́лют: утверди́, Го́споди, оби́тель сию́.

Приспе́ дне́сь па́мять твоя́, кня́же Андре́е, ра́дуется пресла́вный гра́д Влади́мир и боголюби́мое ме́сто красу́ется, зову́ще: Пресвята́я Де́во Богоро́дице, спаси́ на́с и изба́ви от вся́кия ну́жды и печа́ли.

Мари́е, злата́я кади́льнице, стра́сти па́губныя отжени́ от на́с и утверди́ на́с непоколеби́мых, Пресвята́я Де́во Боголюби́вая, не и́мамы бо ины́я по́мощи, ра́зве Тебе́, Влады́чице.

Пе́снь 6.

Ирмос: Боже́ственное сие́ и всечестно́е соверша́юще пра́зднество, богому́дрии, Богома́тере, прииди́те, рука́ми воспле́щим, от Нея́ ро́ждшагося Бо́га сла́вим.

Прише́ствием честна́го о́браза Твоего́, Цари́це Богоро́дице, освяти́ла еси́ ме́сто боголюби́мое, на не́мже оби́тель Свою́ от дре́вних ле́т сохраня́еши, иде́же и на́с сподо́би Тебе́ пе́ти чи́стыми сердцы́.

Не ужаса́йся, кня́же Андре́е, и не диви́ся, ви́дев о́браз Пречи́стыя Богоро́дицы, от гре́ческия страны́ изше́дший, доити́ же гра́да Росто́ва не изво́ливший: се́ бо до́йде до ме́ста свята́го, свы́ше пронарече́ннаго, и подви́же вопи́ти тебе́ к Преблагослове́нней: О, Всеми́лостивая, моли́ о на́с Сы́на Своего́, Христа́ Бо́га на́шего!

Воздви́гнем ру́це свои́ горе́ и вознесе́м хвале́ния Го́сподеви: се́ бо вои́стинну прии́де Пречи́стая Де́ва и Богоро́дица Боголюби́вая: вся́ озаря́я ве́рныя Боже́ственною Свое́ю ико́ною.

Хра́м живы́й и освяще́нный су́щи, Пренепоро́чная, Пребезнача́льное Сло́во пло́тию родила́ еси́, безслове́сия ми́р изба́вльшее, изба́ви и на́с от напа́стей Твои́ми моли́твами, Боголюби́вая.

Конда́к, гла́с 8:

Де́во и Ма́ти Боголюби́вая, Цари́це Мари́е Богоро́дице, Ми́лостивая Хода́таице к Сы́ну Своему́ и Бо́гу на́шему за ны́, рабы́ Твоя́! Ты́, Отрокови́це, благоизво́лила еси́ Твоему́ пречу́дному о́бразу, его́же написа́ богоглаго́ливый Лука́, пе́рвее от страны́ гре́ческия, пото́м же и от ца́рствующаго гра́да Ки́ева изы́ти, по умоле́нию благове́рнаго кня́зя Андре́я, и яви́ти ми́лость Свою́ новопросвеще́нным лю́дем страны́ сея́, но, не изво́ливши дости́гнути гра́да Росто́ва, возлюби́ла еси́ пребыва́ти в преде́лех Влади́мирских, иде́же и яви́лася еси́ ве́рному рабу́ Твоему́, кня́зю Андре́ю, моля́щися о лю́дех Твои́х Сы́ну и Бо́гу Твоему́, я́коже дре́вле свято́му Андре́ю в хра́ме Влахе́рнском. Те́мже святы́й кня́зь Андре́й, новописа́в Тебе́, Моли́твенницу о лю́дех Твои́х, оста́ви на́м се́й моли́твенный ли́к Тво́й, Боголюби́вая Ма́ти, и основа́ оби́тель в ме́сте Твоего́ явле́ния, из нея́же от чудотво́рныя Твоея́ ико́ны и по все́й стране́ Росси́йстей ми́лость, и по́мощь, и исцеле́ние подае́ши с ве́рою приходя́щим к Тебе́: я́ко о Тебе́, Богоро́дице, вся́ тва́рь ра́дуется.

Тропа́рь, гла́с 1:

Всепе́тая и всесла́вная Цари́це Богоро́дице, Ма́ти всея́ тва́ри Соде́теля, христиа́нская наде́ждо и Засту́пнице, печа́льных утеше́ние, ненаде́ющихся и отча́явшихся ско́рое наде́яние, мо́лим Тя́: ми́лостива бу́ди на́м, гре́шным, и не оста́ви ра́б Свои́х, и не отри́ни моле́ния ве́рных, в ско́рбех и беда́х пред честны́м о́бразом Твои́м избавле́ния тре́бующих. О, Влады́чице, Блага́я Помо́щнице! Ри́зою Твое́ю честно́ю на́с защити́ и от все́х зо́л изба́ви, моля́щи Сы́на Твоего́, Христа́ Бо́га на́шего, да спасе́т ду́ши на́ша, я́ко Милосе́рд.

Пе́снь 7.

Ирмос: Не послужи́ша тва́ри богому́дрии, па́че Созда́вшаго, но, о́гненное преще́ние му́жески попра́вше, ра́довахуся, пою́ще: препе́тый отце́в Госпо́дь и Бо́г, благослове́н еси́.

Боголюби́вому житию́ первонача́льник и наста́вник, кня́же Андре́е, бы́л еси́ и моле́бно подвиза́лся еси́ пред пречу́дным о́бразом Бо́жия Ма́тере: светле́йши бо со́лнца возсия́ пречестна́я ико́на Пресвяты́я Богоро́дицы, Ейже моли́ся спасти́ся на́м.

Херуви́м и серафи́м превы́шши яви́лася еси́, Богоро́дице: Ты́ бо еди́на прия́ла еси́ невмести́маго Бо́га во утро́бе Свое́й и благоволи́ла доити́ о́бразу Твоему́ боголюби́маго ме́ста. Мы́ же, раби́ Твои́, вси́ ве́рнии, пе́сньми Тя́ ублажа́ем.

Пресвята́я Госпоже́ Де́во Богоро́дице, Ма́ти Христа́ Бо́га на́шего, вся́ко мо́жеши на́м бы́ти Помо́щница, посети́вшая чу́дным о́бразом Твои́м боголюби́мое ме́сто сие́, Боголюби́вая Влады́чице, посети́ и на́с и не оста́ви, я́коже Сама́ ве́си, с ве́рою приходя́щих к Тебе́.

Приступи́ к чу́дному о́бразу Боголюби́выя Богома́тере вели́кий кня́зь Андре́й и, просте́р ру́це свои́, взе́м я́ко безце́нное сокро́вище, и возвести́ отцу́ своему́, ка́ко чуде́сно из Вышегра́да посети́ ме́сто боголюби́мое.

Пе́снь 8.

Ирмос: Отроки благочести́выя в пещи́ Рождество́ Богоро́дичо спасло́ е́сть, тогда́ у́бо образу́емое, ны́не же де́йствуемое, вселе́нную всю́ воздвиза́ет пе́ти Тебе́: Го́спода по́йте, дела́, и превозноси́те Его́ во вся́ ве́ки.

Приими́ моле́ние на́ше, Пречи́стая Богоро́дице, сохрани́ и заступи́ от вся́каго зла́ и не отри́ни на́с от Своего́ честна́го о́браза: Тя́ бо и́мамы моли́твенницу те́плу, и сте́ну тве́рду, и покро́в неруши́мый, и земли́ на́шей вели́кую похвалу́ и утвержде́ние.

Ра́дуемся душе́ю и весели́мся се́рдцем, взира́юще на о́браз Тво́й, Пресвята́я Богоро́дице Боголюби́вая, иму́ще Тя́ держа́ву непобеди́мую и утвержде́ние непоколеби́мое, наде́жду, и упова́ние, и душа́м на́шим спасе́ние.

Помо́щница еси́ в ско́рбех, и в напа́стех, и беда́х и в темни́цах избавле́ние, на бра́ни и в ра́тех заступле́ние, Богоотрокови́це Чи́стая, и избавле́ние все́м ве́рным челове́ком, и похвала́, и гра́ду на́шему вели́кое утвержде́ние.

Пе́снь 9.

Ирмос: Вся́к земноро́дный да взыгра́ется, Ду́хом просвеща́емь, да торжеству́ет же безпло́тных умо́в естество́, почита́ющее свяще́нное торжество́ Богома́тере, и да вопие́т: ра́дуйся, Всеблаже́нная Богоро́дице, Чи́стая Присноде́во.

Се́ Тебе́, Пресвята́я Цари́це Боголюби́вая, посыла́ется с небесе́ арха́нгел Гаврии́л, Царя́ все́х и Бо́га провозвести́ти прише́ствие и возгласи́ти Тебе́: ра́дуйся, Благода́тная, Госпо́дь с Тобо́ю!

Ра́дуйся, Ма́ти Де́во, ра́дуйся, Пречи́стая, прия́телище Бо́жие, ра́дуйся, све́щниче Све́та, Ада́мово воззва́ние и Евино избавле́ние, горо́ свята́я и пресла́вная и свяще́нный черто́же!

Ты́ еси́ похвала́ христиа́ном, Влады́чице, Ты́ ору́жие на враги́ и стена́, к Тебе́ прибега́ем, Тя́ и ны́не на по́мощь призыва́ем: Госпоже́ Цари́це Богоро́дице, спаси́ и сохрани́ правове́рныя лю́ди Твоя́, Боголюби́вая.

О, Всеми́лостивая христиа́ном Помо́щнице! Не мо́жет Тя́ воспе́ти досто́йно у́м челове́ческий и Ангельский, я́ко всея́ тва́ри Честне́йшую, небе́сных и земны́х си́л Сла́внейшую: все́х бо Творца́ родила́ еси́ и Бо́га. Но, о Влады́чице! приими́ ми́лостивно на́ше моле́ние, всегда́ бо на Тя́ наде́емся.

Свети́лен.

Те́плое заступле́ние в беда́х, и Помо́щницу на́шу, и к Бо́гу примире́ние, Еюже тли́ изба́вихомся, Богоро́дицу, ве́рнии, ублажа́ем.

Сла́ва, и ны́не:

Тя́ Предста́тельницу и́мамы, гре́шнии, о Пресвята́я Де́во: Ты́ благопреме́нна сотвори́ Сы́на Твоего́ и Бо́га на́шего ма́терними Твои́ми моли́твами.

Стихи́ры, гла́с 6:

Велича́ем Тя́ вси́, Пренепоро́чная Ма́ти Христа́ Бо́га на́шего, Яже пре́жде рождества́ Де́ва, и в рождестве́ Де́ва, и по рождестве́ па́ки пребыва́еши Де́ва. Неве́сто неневе́стная, низложи́ враго́в на́ших, мо́лим Тя́, Влады́чице.

Преблагослове́нна и Препросла́вленна еси́, Богоро́дице Де́во, я́ко родила́ еси́ все́х Творца́, Ма́ти су́щи Живота́, Тобо́ю прия́хом мы́, гре́шнии, паде́ния на́шего воста́ние, Еди́на Благослове́нная.

Блажи́м Тя́, вси́ ро́ди, Богоро́дице, я́ко ра́дости вся́ ны́ испо́лнила еси́ явле́нием Твои́м кня́зю Андре́ю и дарова́нием на́м честна́го о́браза Твоего́, Пречи́стая, ему́же дне́сь покланя́ющеся, уми́льно мо́лим Тя́: сподо́би, Влады́чице, Твоя́ рабы́ в бу́дущем ве́це избра́нных ра́дости.

Сла́ва, и ны́не, гла́с 8:

О, пресла́внаго чудесе́! Во все́х страна́х Тебе́ ра́ди прославля́ема оби́тель Твоя́, Богоневе́сто, я́ко и́мать в себе́ чудотво́рную Твою́ ико́ну, от нея́же неизрече́нныя цельбы́ прие́млюще, благода́рственная вопие́м Тебе́ и уми́льно мо́лим Тя́: Пресвята́я Де́во, спаси́ ду́ши на́ша, я́ко Милосе́рдая.

Моли́тва Боголюби́вой Бо́жией Ма́тери:

О, чу́дная и вы́сшая все́х тва́рей Цари́це Богоро́дице, небе́снаго Царя́ Христа́ Бо́га на́шего Ма́ти! Услы́ши на́с, гре́шных и недосто́йных ра́б Твои́х, в ча́с се́й моля́щихся и припа́дающих к Тебе́ с воздыха́нием и слеза́ми, и уми́льно глаго́лющих: изведи́ на́с от ро́ва страсте́й, Влады́чице, изба́ви на́с от вся́кия ско́рби и печа́ли, огради́ от вся́кия напа́сти и злы́х клеве́т, от непра́ведного и лю́таго наве́та вра́жия. Мо́жеши бо, о Благода́тная Ма́терь на́ша, не то́чию от вся́каго зла́ сохрани́ти лю́ди Твоя́, но и вся́ким благодея́нием снабди́ти и спасти́. Ра́зве Тебе́ ины́я Предста́тельницы в беда́х и обстоя́ниях и те́плыя Хода́таицы о на́с, гре́шных, не и́мамы к Сы́ну Твоему́, Христу́ Бо́гу на́шему, Его́же умоли́, Влады́чице, да спасе́ннии Тобо́ю сла́вим и в бу́дущем ве́це Всесвято́е и́мя Сы́на Твоего́ и Бо́га на́шего, ку́пно со Отце́м и Святы́м Ду́хом, ны́не и в безконе́чныя ве́ки. Ами́нь.

Молитва Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Боголюбской»

О, Пречи́стая Госпоже́ Богоро́дице, Ма́ти Боголюби́вая, наде́ждо на́шего спасе́ния! Воззри́ ми́лостивно на предстоя́щия с ве́рою и любо́вию и покланя́ющияся пречи́стому о́бразу Твоему́; приими́ на́ше хвале́бное пе́ние сие́ и проле́й те́плую Твою́ моли́тву о нас гре́шных ко Го́споду, да, презре́в вся на́ша согреше́ния, спасе́т и поми́лует нас! О, Преди́вная Влады́чице! Покажи́ на нас чу́дныя ми́лости Твоя́. Мо́лим Тя умиле́нно, изба́ви нас от вся́кия ско́рби, наста́ви на путь вся́кия доброде́тели и благосты́ни, спаси́ от искуше́ний, бед и боле́зней, изми́ от нас оклевета́ния и ссо́ры; сохрани́ от молниено́снаго гро́ма, от запале́ния о́гненнаго, от гла́да, тру́са, пото́па и смертоно́сныя я́звы; пода́й нам Свою́ ми́лостивую по́мощь на пути́, в мо́ри и на су́ше, да не поги́бнем лю́те. О, Всеми́лостивая Боголюби́вая Ма́ти, с тве́рдым упова́нием возсыла́ем к Тебе́ на́шу смире́нную моли́тву! Не отри́ни на́ших слез и воздыха́ний, не забу́ди нас во вся дни живота́ на́шего, но всегда́ пребыва́й с на́ми, и Твои́м заступле́нием и хода́тайством у Го́спода пода́ждь нам отра́ду, утеше́ние, защи́ту и по́мощь, да вы́ну сла́вим и велича́ем Преблагослове́нное и Всепе́тое и́мя Твое́. Ами́нь.