Шрифт

Акафист святому преподобному Феодору Освященному

КОНДАК 1

Избранный Господем сил и Царем Славы, подвиги своими предивный образ иноческаго жития явивый и равноангельски на земли поживый, преподобне отче наш Феодоре, приими от нас с любовию прнносимое тебе хвалебное пение. Ты же, яко имеяй дерзновение ко Господу, молитвами твоими от всяких нас бед свободи, да зовем ти: Радуйся, преподобне отче Феодоре, преславный угодниче Божий и молитвенниче о душах наших.

ИКОС 1

Ангел во плоти явился ecи на земли, преподобне Феодоре, от юности всем сердцем и душею Господа своего возлюбив, равноангельному поревновал еси житию учителя твоего преподобнаго Пахомия и, послужив Господеви в преподобии и правде, непорочно житие совершил еси на земли, дивный образ совершенства духовнаго нам оставив, да воспеваем ти сице:

Радуйся, сыне родителей богатых и знатных, Богатство тленное ни во чтоже вменивый.

Радуйся, многими добродетельми украшенный, Богатство нетленное во обителех небесных стяжавый.

Радуйся, за ум и Благочестие материю Более всех детей любимый.

Радуйся, постниче предивный, издетска пищи тленныя в мире сем тленнем вкушати не желавый.

Радуйся, житие иноческое от юности своея возлюбивый.

Радуйся, суету мирскую и славу временную презревый.

Радуйся, преподобне отче Феодоре, преславный угодниче Божий и молитвенниче о душах наших.

КОНДАК 2

Видя, яко в мире сем всяческая суета и тление, земную красоту, богатство и славу ни во чтоже вменив, подвигам поста и молитвы из млада предавался еси, и, любве ради Христовы, родителей твоих и дом отеческий оставив и всякаго пристрастия суетнаго свободився, притекл еси в пустынную обитель, невозбранно воспевати спасающему нас Богу ангельскую песнь: Аллилуиа

ИКОС 2

Разумом Богопросвещенным позна благоплодие души твоея Великий Пахомий, егда ты пришед во обитель Тавеннисскую и со слезами припадая к стопам его, молил еси о еже прияти тя в число братии. Поминая убо ревность твою к подвигом духовным, ублажаем тя, яко избранника Божия, и умиленно глаголем:

Радуйся, иноческаго жития всем сердцем возжелавый.

Радуйся, дар слез от Господа стяжавый.

Радуйся, во вся дни посту, молитве и плачу предававыйся.

Радуйся, о познании Бога и воли святыя Его ревновавый.

Радуйся, сего ради учеником великаго аввы Пахомия быти возжелевый.

Радуйся, яко Господь желание сердца твоего благочестиваго исполни.

Радуйся, преподобне отче Феодоре, преславный угодниче Божий и молитвенниче о душах наших.

КОНДАК 3

Силою Вышняго осененный и укрепляемый, неустанно в подвизех иноческих пребывал еси, отче Феодоре, и, сподобився дарований духовных, день и нощь воспевал еси Спасителю Богу: Аллилуиа

ИКОС 3

Имеяй ревность Божественную о спасении многих, учитель твой, богомудрый Пахомий, провиде тя быти великаго подвижника и благоискуснаго споспешника хотящим спастися. Сего ради, посылаше к тебе многих иноков, да наставиши их и утешиши. Ты же, смиренномудрия и послушания исполнен, не преслушав воли святаго наставника твоего, поучал и утешал еси всех приходящих к тебе. Ныне же, предстоя Престолу Божию, Благоспоспешествуй молитвами твоими всем взывающим к тебе:

Радуйся, Великим Пахомием наставляемый на путь иноческаго совершенства.

Радуйся, достойно путь сей совершивший и достигнувый райскаго Блаженства.

Радуйся, величайшую ревность об угождении Богу проявивый. Радуйся, ради Господа мир и вся яже в нем оставивый. Радуйся, девства и целомудрия усердный хранителю.

Радуйся, иноческаго жития истинный любителю.

Радуйся, преподобне отче Феодоре, преславный угодниче Божий и молитвенниче о душах наших.

КОНДАК 4

Бурю искушений и устремлений диавольских укрощая постом, бдением, смирением и молитвою до конца врага души человеческия победил еси, преподобне. И, восходя по стезем добродетелей к совершенству духовному, воспевал еси Богу: Аллилуиа.

ИКОС 4

Слышаще и видяще Богоугодное и добродетельное житие твое, богомудрый Пахомий постави тя строителем обители Тавеннисийския: ты же, согревая сердца иноков Божественною любовию, за советами к наставнику своему всегда прибегал еси, от егоже уст святых много словес душеполезных слыша, и слагая их в сердце твоем, был еси добрый ученик великаго учителя, воистину достойный благохвалений таковых:

Радуйся, великаго Пахомия доблий учениче.

Радуйся, неусыпный к Богу молитвенниче.

Радуйся, мудрость духовную еще в юности твоей явивый.

Радуйся, страх Божий стяжавый.

Радуйся, пред Всевидящим Богом непрестанно себе представлявый.

Радуйся, паче всего согрешити пред Господем убоявыйся.

Радуйся, преподобне отче Феодоре, преславный угодниче Божий и молитвенниче о душах наших.

КОНДАК 5

Боготечней звезде уподобился еси, всеблаженне Феодоре, сияя делы благими и Богоугодными всем хотящим о Господе подвизатися и спасения вечнаго ищущим: от мрака ко греховнаго хотящим прейти к Солнцу Правды, ясно путь показуеши и научаеши воспевати Богу хвалебную песнь: Аллилуиа

ИКОС 5

Видим тя, преподобне отче Феодоре, к богоносному отцу Пахомию любовь велию о Христе стяжавшаго, яко и пред кончиною его  послужил  еси  ему,  молитву купно творяще.  Сего  ради, ублажающе труды твоя, ради спасения ближних подъятыя, сице тебе зовем:

Радуйся, послушание ко всем богоблаженному Пахомню явивый.

Радуйся, множество плодов духовных стяжавый.

Радуйся,  плоть  свою  постом и  воздержанием  непрестанно умершлявый.

Радуйся, подвиги своя скрывавый, да неведомы будут миру.

Радуйся,   яко   первым   во   обители   сана   пресвитерскаго удостоенный.

Радуйся, дары Святаго Духа в сердце свое достойно восприявый.

Радуйся, преподобне отче Феодоре, преславный угодниче Божий и молитвенниче о душах наших.

КОНДАК 6

Проповедник смирения истиннаго, терпения и кротости явился ecи, отче, егда во обители Тавеннисийстей подвизался еси, единому Богу работая невозбранно, житием и словом пример иноческаго жития являя, и научая всех воспевати песнь Богу: Аллилуиа

ИКОС 6

Возсиял еси, яко заря пресветлая, всеблаженне отче Феодоре, и на спасения стезю наставил еси многия человеки: яви бо тя Христос наставника и учителя иноком, озаряя их лучами добродетелей и чудес твоих. Темже вопием ти:

Радуйся, Евангельскаго по Бозе жития возжелавый.

Радуйся, плачем о своем недостоинстве смирение велие стяжавый.

Радуйся, заповедь евангельскую: иже любит отца или матерь паче Мене, несть Мене достоин,  непрестанно хранивый.

Радуйся, сего ради от свидания с материю своею уклонивыйся.

Радуйся, брата своего Пафнутия на путь иноческаго жития наставивый.

Радуйся, многих от вечныя погибели избавил еси.

Радуйся, преподобне отче Феодоре, преславный угодниче Божий и молитвенниче о душах наших.

КОНДАК 7

Хотя Человеколюбец Господь прославити тя, угодника Своего, за святость и чистоту жития и многия подвиги духовныя, дарова ти Благодать свою и дар чудотворений обильный. Ты же, врачуя недуги телесныя вкупе же и душевныя, воспевал еси во смирении Господеви Благодарственную песнь: Аллилуиа

ИКОС 7

Новаго тя и премудраго наставника дарова Господь иноком обителей Фиваидских: ты бо, пребывая в молитвах, пощении и трудех непрестанных, назидал еси всех мудростию и любовию, наставляя на путь спасения. Мы же песенно тебе вопием:

Радуйся, мудрым словом своим братию наставлявый.

Радуйся, молитвою твоею многих утешавый.

Радуйся, плоть твою всецело духови покоривый.

Радуйся, ближних своих и братию всем сердцем возлюбивый.

Радуйся, правило веры и благочестия.

Радуйся, образе кротости и смирения.

Радуйся, преподобне отче Феодоре, преславный угодниче Божий и молитвенниче о душах наших.

КОНДАК 8

Странно и чудно бысть житие твое, преподобне отче, многия бо труды и подвиги добльственно совершил еси, шествуя по пути спасения до маститыя старости, облечен во всеоружие Божие, во плоти, аки безплотен быв, умерщвляя страсти и сокрушая наветы миродержителя тьмы века сего. Темже с Небесными силами купно воспеваеши Богу: Аллилуиа

ИКОС 8

Всем сердцем твоим и всею душею твоею Господа паче всего возлюбил еси и Его ради много подвизался еси, иноческую Братию послушанию, кротости, терпению и непрестанней молитве научая, наставнику же твоему в устроении и управлении неленостно помогая, все упование свое на Спаса Христа возлагал еси, чада твоя удивляя силою веры твоея, и подвизая взывати тебе:

Радуйся, воздержанию братию научавый.

Радуйся, и сам непрестанно в воздержании и посте пребывавый.

Радуйся, образ самоотвержения и Благочестия всем показавый.

Радуйся, яко дар слова от Господа приявый.

Радуйся, гордость всяческую низложивый.

Радуйся, любовию своею зависть и ненависть поправый.

Радуйся, преподобне отче Феодоре, преславный угодниче Божий и молитвенниче о душах наших.

КОНДАК 9

Весь от юности Господеви предался еси, преподобне Феодоре, и к Нему добродетельми многими приблизился еси, тленная бо, яже на земли, оставив, нетленное богатство обрел еси; кончиною же преподобною разрешився от соуза плотскаго, ныне во обителех небесных пребываеши со Ангелы святыми и всеми праведниками, купно с ними ликовствуя и поя Богу: Аллилуиа

ИКОС 9

Ветии земнороднии не возмогут по достоянию восхвалити досточудное житие твое, преподобне отче, подвиги же и добродетели, имиже житие твое, яко цветами благоукрашается и духовно благоухает. От ранния бо юности твоея и до старости маститыя неослабно Богу благоугождал еси и волю Его святую присно творил еси, чесо ради кончину праведную, яко венец подвигом твоим, от Господа восприял еси и в Горния скинии вселился еси. Мы же таковым дивящеся, приносим ти хваления сицевая:

Радуйся, высоты духовныя достигнувый.

Радуйся, от слова Божия сладость велию в души своей имевый. Радуйся, словесем сим спасительным и иныя иноки поучавый. Радуйся, подвиги великаго старца Пахомия в сердце своем слагавый.

Радуйся, чистоту сердца и мудрость духовную стяжавый.

Радуйся, души ближних и братий твоих врачевавый.

Радуйся, преподобне отче Феодоре, преславный угодниче Божий и молитвенниче о душах наших.

КОНДАК 10

Спасти хотя души ученик твоих, отечески назидал еси их, богомудре, оваго мудрым словом, оваго примером жития твоего, иных же с кротостию обличая, с любовию увещевал еси преуспевати в Благочестии и чистоте и научал еси их в молитвах бодрствовати н немолчно пети Богу: Аллилуиа

ИКОС 10

Стена еси и твердое заступление всем с молитвою притекающим к тебе, богомудре Феодоре, ибо чистоты ради твоея сердечныя сила духовная от Бога тебе даровася: болящих исцеляти и бедствующим помогати. Не презри убо и наша моления, с любовию к тебе возносимыя, и предстательством твоим испроси у Христа Бога всем по коегождо потребе даровати, да вопием тебе умиленными гласы:

Радуйся, нощи в бдении и молитве проводивый.

Радуйся, житием и словом образ всем иноком бывый.

Радуйся, дар чудотворений обильный от Господа получивый.

Радуйся, словесы твоими непослушных кротко обличавый.

Радуйся, на путь покаяния и исправления их наставлявый.

Радуйся, о стаде твоем непрестанно попечение имевый.

Радуйся, преподобне отче Феодоре, преславный угодниче Божий и молитвенниче о душах наших.

КОНДАК 11

Пение наше молебное милостиво приими, угодниче Божий, преподобне отче Феодоре, щедроты твоя целебныя и лучи многих чудес ниспосли нам, озаряя души и сердца ищущих с верою твоего заступления, егоже сподоби и нас, сия песненныя хвалы тебе возносящих, и Богу благодарно зовущих: Аллилуиа

ИКОС 11

Светозарное светило Церкви своей яви тя Солнце Правды Христос Господь, преподобне отче Феодоре, невещественным светом благодати Божественныя сияюща и мглу неведения нашего озаряюща. Темже молим тя: просвети и наша души, омраченныя греховными страстьми, светом Христовым и молитвами твоими помози нам тьмы греховныя избежати и лучи благодати Божия в сердца наша прияти и неосужденно воспевати тебе:

Радуйся, яко от юности твоея единаго Христа возлюбил еси.

Радуйся, истинным учеником и помощником святого Пахомия явивыйся.

Радуйся, болезни и скорби безропотно претерпевый.

Радуйся, в подвигах иноческих неленостно подвизавыйся.

Радуйся, мудрым руководителем на пути ко спасению иноком бывый.

Радуйся, путь к Царствию Небесному многим открывый.

Радуйся, преподобне отче Феодоре, преславный угодниче Божий и молитвенниче о душах наших.

КОНДАК 12

Благодатию данною ти от Бога, всем чтущих святую память твою и молитвенно тя призывающих от бед извавляеши, недуги исцеляеши, ко спасению руководствуеши и научаеши со умилением и благодарением взывати Богу: Аллилуиа

ИКОС 12

Поюще твое к Богу отшествие, преподобне Феодоре, почитаем святую память твою, величаем подвиги и труды твоя, хвалим твое долготерпение и смиренномудрие, славим незлобие твое, ублажаем праведную кончину твою, и молящеся усердно, о еже сподобитися и нам неосужденно предстати Страшному Судищу Христову, взываем ти:

Радуйся, постников похвало и монашествующих благолепие.

Радуйся, сокровищнице даров многоразличных.

Радуйся, Небеснаго Сиона жителю.

Радуйся, Ангелов сослужителю.

Радуйся, нерукотворенных чертогов райских обитателю.

Радуйся, о душах наших благоприятный предстателю.

Радуйся, преподобне отче Феодоре, преславный угодниче Божий и молитвенниче о душах наших.

КОНДАК 13

О, преславный и предивный отче Феодоре, приими благоутробно сие малое моление наше, и твоим сильным и благоприятным ходатайством испроси нам у Христа Бога утверж­дение в вере и братолюбии, сохрани нас от недугов душевных и телесных, от всех враг видимых и невидимых, от всякия напасти и скорби, от внезапныя смерти и от грядущих мучений вечных избави нас, да сподобимся с тобою и со всеми святыми во веки воспевати Богу Спасителю нашему Благодарственную песнь: Аллилуиа

(Этот кондак читается трижды, затем икос 1 и кондак 1)

МОЛИТВА

О священная главо, преподобне отче, преблаженне авво Феодоре , не забуди убогих твоих до конца, но поминай нас всегда во святых и благоприятных молитвах к Богу: помяни стадо твое, еже сам упасл еси, и не забуди посещати чад твоих моли за ны, отче священный, за дети твоя духовныя, яко имеяй дерзновение к Небесному Царю: не премолчи за ны ко Господу, и не презри нас, верою и любовию чтущих тя: поминай нас недостойных у Престола Вседержителева, и не престай моляся о нас ко Христу Богу, ибо дана тебе бысть благодать за ны молитися. Не мним бо тя суща мертва: аще бо телом и преставился еси от нас, но и по смерти жив сый пребываеши, не отступай от нас духом, сохраняя нас от стрел вражиих и всякия прелести бесовския и козней диавольских, пастырю наш добрый. Аще бо и мощей твоих рака пред очима нашима видима есть всегда, но святая твоя душа со ангельскими воинствы, со безплотными лики, с небесными силами, у престола Вседержителева предстоящи, достойно веселится, ведуще убо тя воистину и по смерти жива суща, тебе припадаем и тебе молимся: молися о нас Всесильному Богу, о пользе душ наших, и испроси нам время на покаяние, да невозбранно прейдем от земли на небо, от мытарств же горьких, бесов воздушных князей и от вечныя муки да избавимся, и Небеснаго Царствия наследницы да будем со всеми праведными, от века угодившими Господу нашему Иисусу Христу: Ему же подобает всякая слава, честь и поклонение, со Безначальным Его Отцем, и с Пресвятым и Благим и Животворящим Его Духом, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.