Шрифт

Акафист святому преподобному Павлу, Обнорскому чудотворцу

Кондак 1

Избранный и дивный во святых, отче наш Павле, от Христа Бога дар чудес обильно приемый! Похвальная приносим ти ныне любовию чтущии тя: ты же яко имея дерзновение многое ко Святей Троице, моли избавитися от всяких бед верно хвалящим тя: Радуйся, Павле преподобне, пустынный жителю!

Икос 1

Ангела земного и небесного человека яви тебе всех Создатель, и благоплодную душу твою измлада провидев, преподобне Павле, научи всех вопити тебе сице:

Радуйся, чистое Святаго Духа приятелище; радуйся, ангельским ликом собеседниче.

Радуйся, любве ради Христовы преименитый град отечества твоего оставивый, и в пустынях со зверьми жити изволивый: радуйся, древо благосеннолиственное, при исходящих вод насажденное.

Радуйся, яко плод присноцветущь послушания принесл еси: радуйся, яко терпением твоим вся страсти плотския умертвил еси.

Радуйся, яко крестным знамением лукавых духов далече от тебе отгнал еси: радуйся, столпе житейскими бурями непоколебимый.

Радуйся, яко до ныне обильную реку исцелений источаеши: радуйся, яко о благоденствии земли Российския умоляеши.

Радуйся, яко обитель твою и нас рабов твоих в молитвах не оставляеши: радуйся, яко скорбящим в недугах исцеление подаваеши.

Радуйся, Павле преподобне, пустынный жителю!

Кондак 2

Видяще свет добродетелей твоих отче наш Павле, душами и телесы просвещаемся, и дивнаго тя во святых чудотворца почитающе, чудесем твоим, по благодати Божией от тебе бывающим, удивляемся, и во умилении сердца Богу вопием: Аллилуия.

Икос 2

Разум недоразуменный от юности уразумевая божественными учении, еже бы улучити восход от земных в небесная, сего ради презрев все плотское мудрование, и возжелав весь жити Христу, в непроходимую пустыню вселився, в трудех и бдениих подвизался еси: сего ради глаголем тебе, отче наш Павле, таковая:

Радуйся, яко Христово смирение вельми возлюбил еси; радуйся, яко нищету духовную во всем соблюл еси.

Радуйся, яко Крест Христов на раменах твоих без роптания носил еси; радуйся, яко жестокое житие на земли показал еси.

Радуйся, яко и учителя твоего великаго Сергия тем утешил еси; радуйся, яко братии твоей образ великих добродетелей был еси.

Радуйся, яко правым путем выну шествуя вход в Царство Небесное улучил еси; радуйся, яко тамо со ангелы водворяяся предстоиши Святей Троице во мнозем дерзновении.

Радуйся, воздержания и чистоты истинный хранителю; радуйся, смиренномудрия и кротости присный блюстителю.

Радуйся, светоносный светильниче Божия благодати; радуйся, Храме Бога живаго одушевленный.

Радуйся, Павле преподобне, пустынный жителю!

Кондак 3

Силою свыше ти дарованною, всякую слезу от очес зле страждущих отъяти готов сый, богоносне отче Павле, был еси болезнующим исцеления податель, и по смерти твоей великий помощник всем показался еси, вопиющим Богу: Аллилуия.

Икос 3

Имея поспешенствующую тебе Божию силу, отче наш Павле, добродетельми украсился еси и ангельски пожил еси: темже и мы смиреннии, любовию к тебе понуждаеми, глаголем сице:

Радуйся, ангелов собеседниче; радуйся, преподобных и праведных сопричастниче.

Радуйся, чистое и честное жилище святыни; радуйся, великих добродетелей вместилище.

Радуйся, яко ярем Господень на себе восприяти усердно восхотевый; радуйся, яко от млада возраста в дому Божием пребывати возжелавый.

Радуйся, яко и Господь желания твоего не отринул есть; радуйся, яко и на небесех мзду трудов твоих обрел еси.

Радуйся, яко ныне во свете святых пребываеши; радуйся, яко выну Господа сил созерцаеши.

Радуйся, яко со ангельскими чинми трисвятую песнь воспеваеши; радуйся, невещественным светом трисиянного Божества озаренный.

Радуйся, Павле преподобне, пустынный жителю!

Кондак 4

Буря помышлений страстных обдержит ны: но воздержанием и трудами уморивый страсти и волнений множество укротивый, отче наш Павле, моли избавитися от напастей и нам, чтущим тя, да припадая во умилении душ и сердец наших к дивному Богу, прославляемому во святых своих, выну воспеваем: Аллилуия.

Икос 4

Слышаша ближнии и дальнии величие чудес твоих, авво наш Павле, яко скорый еси в бедах и обстояниих помощник, и яко на крилех повсюду являешися призывающим тя по имени в молитвах своих, и вопиющим в тебе:

Радуйся, твердое в печалех утешение; радуйся, скорбящих недремленное попечение.

Радуйся, всяких недугов и болезней безмездный целителю; радуйся, в напастех и бедах скорый подателю помощи.

Радуйся, велия пучина сокровищ богатства душевнаго; радуйся, скорбных и бедне живущих небесное утешение.

Радуйся, неоскудеваемая пища алчущим правды; радуйся, источниче неисчерпаемый жаждущим жития духовнаго.

Радуйся, ненадеждных крепкое надеяние; радуйся, верный кормчию в мори плавающих.

Радуйся, яко молитвами твоими от страстей избавляемся; радуйся, яко от цельбоносных твоих мощей сладости духовныя исполняемся.

Радуйся, Павле преподобне, пустынный жителю!

Кондак 5

Боготечная звезда во странах сих явился еси, преподобне отче Павле, и непроходимую пустыню светом богоугодного жития твоего озарил еси и вся верныя, назидатися к тебе приходящия, всегда поучал еси в Троице Святей славимому Богу пети сице: Аллилуия.

Икос 5

Видеша корыстолюбивии человецы, татие и хищницы, яко не токмо ко обители твоей святей на расхищение приступити несть возможно, но и стад твоих, вне ограды пасущихся, жезлом твоим, блаженне отче наш Павле, ограждаеши, дезнувших же на сие, слепотою и разслаблением поражая, в раскаяние и ужас приводиши, и тем всех богобоязненных возставляеши глаголати тебе таковая:

Радуйся, неусыпный обители твоей хранителю; радуйся, бодрый пастырю, выну пекущийся о чадех твоих.

Радуйся, пустыножителю бодрственный, вся видимая и невидимая злая побеждающий; радуйся, монашествующих спасения ходатай усерднейший.

Радуйся, братии твоей в бедах и обстоянии варварском сущей утешителю скорый; радуйся, нещастных защитниче предивный.

Радуйся, смирения и кротости насадителю; радуйся, мирских нравов из братии твоей искоренителю.

Радуйся, плотския и духовныя нищеты любителю; радуйся, гордости и великолепия мирского потребителю.

Радуйся, целомудрием и кротостию, яко многоценною багряницею, оделся еси; радуйся, правдою и чистотою, яко светлым венцем венчался еси.

Радуйся, Павле преподобне, пустынный жителю!

Кондак 6

Проповедает вся великая Россия о тебе, авво Павле, яко ты еси скорый податель исцеления недугующим, и разслабленныя и ума лишенныя и беснующияся молитвами твоими к Богу, здравы сортворяеши. Буди же и о нас смиренных рабех твоих всегдашний молитвенник ко Иисусу, к немуже воспеваем песнь выну славословимую: Аллилуия.

Икос 6

Возсиял еси во стране вологодстей, яко солнце пресветлое, преподобне отче наш Павле, уясняя сердца верных добродетельми твоими и яко луча огнесиянная теплотою молитв твоих всех скорбных и больных оживляеши: сего ради мы сошедшеся при гробе твоем, благодарственно вопием ти таковая:

Радуйся, светильниче всесветлый, повсюду чудесы твоими осиявающий; радуйся, свете, освещающий потемненныя лютыми страстьми.

Радуйся, цвете сельный, благовонием Духа Святаго напоенней; радуйся, божественных заповедей усерднейший ревнителю.

Радуйся, апостольских и отеческих преданий твердый хранителю; радуйся, церкви российския великое украшение.

Радуйся, яко финик в пустыни сей процвел еси; радуйся, яко кедр долголетний на горах сих прославился еси.

Радуйся, яко присный отец о братии твоей промышлял еси; радуйся, яко выну в законе господнем поучатися наставлял еси.

Радуйся, яко и во успении твоем нас не оставляеши; радуйся, яко о оставлении грехов наших Господа Бога умоляеши.

Радуйся, Павле преподобне, пустынный жителю!

Кондак 7

Хотящу игумену с братиею открыти гроб твой, и видети святые мощи твоя, преподобне отче Павле, в сонном видении представ, со гневом рекл еси им: оставите таковое тщетное дело, да не огнь снидет с небеси и пожжет вы: мы же слышаще таковая, яко непотребнии со страхом и трепетом припадающе к раце цельбоносных мощей твоих, молим тя о милости твоей вопиюще Богу: Аллилуия.

Икос 7

Новаго тя Илию фесвитянина, новаго тя Иоанна Крестителя, новаго тя Моисея Боговидца познаваем, Священнейший отче наш Павле, всю бо жизнь твою в непрестаннем посте и смиренномудрии, в деннонощных молитвах и коленопреклонениих, в нищите и наготе, в трудах и бдении провел еси: сего ради и Господь управи тя в пустыню сию, яко в обетованную землю, юже множеством последующих тебе в преславный град обратил еси, тем и вопием тебе ныне таковая:

Радуйся, пустынный предобрый гражданине; радуйся, духовный купец, обретший многоценен бисер Христа Иисуса Сладчайшего.

Радуйся, мудрый путеводителю, управляющий стадо твое от земли на горняя; радуйся, известный охранителю бедствующих в пустыни сей греховней.

Радуйся, истинный проповедниче покаяния; радуйся, искусный кормчий плавающих в пучине житейских страстей и попечений.

Радуйся, яко крестным знамением, аки мечем обоюду острым, безстудныя помыслы от диавола тебе находящия посекл еси; радуйся, яко и от человек жезлом твоим бесы во адскую бездну низвергаеши.

Радуйся, светило страну сию прежде непроходимую, собою просвещающее; радуйся, звездо, греховную тьму, таящуюся в нас, светом учения твоего разгоняющая.

Радуйся, угодниче Христов, дивный в чудесех и по отшествии твоем от мира сего лукаваго; радуйся, яко и мы тобою мир с Богом имамы.

Радуйся, Павле преподобне, пустынный жителю!

Кондак 8

Странное и велие чудо является притекающим к раце мощей твоих, блаженне отче Павле, пред ними бо и малое моление тебе приносяще, всяких болезней исцеление приемлем и в благоверии утверждающеся, упование на тя возлагаем, выну вопиюще Богу: Аллилуия.

Икос 8

Всем вся был еси, и ныне являешися, да всяко некия спасеши, по слову тезоименнаго ти апостола, богоносне отче Павле, и никакоже отступил еси от созданныя тобою обители, но поучением и наставлением наказуеши собранныя чада твоя, глаголющия и ныне тебе таковая:

Радуйся, спасение и заступление наше у Бога; радуйся, всем притекающим к раце мощей твоих вернаго исцеления подателю.

Радуйся, яко любовь нелицемерную к Богу и ближнему стяжавый; радуйся, яко тем апостол и пророк законную главизну исполнивый.

Радуйся, яко учению тезоименнаго апостола Павла во всем последовал еси; радуйся, яко от млада возраста Бога познал еси.

Радуйся, яко от него словесных овец, извествованный учителем твоим Сергием, пастырь устроен был еси; радуйся, яко в нищите и бедности от Господа прославленный.

Радуйся, яко мраз и хлад терпеливо понесл еси; радуйся, яко вся воздушныя перемены непоколеблемо претерпел еси.

Радуйся, яко все внешнее злостарадание без роптания восприял еси; радуйся, яко дупленым древом, аки лествицею, на небо возшел еси.

Радуйся, Павле преподобне, пустынный жителю!

Кондак 9

Весь предался еси Вседержителю, отче наш Павле, егда тя распали божественное желание, и егда в горняя весь ум твой впери: сего ради оставив родителей твоих и все стяжание мирское в ничтоже вменив, последовал еси учению Христову, выну поя священную песнь: Аллилуия.

Икос 9

Ветии суемудренных богопротивному учению не последовав, преблаженне отче Павле, истинный ученик апостолов был еси, житием твоим в православней вере паче и паче утверждая и чудесы твоими удивляя всех, глаголющих тебе таковая:

Радуйся, насадителю благочестия; радуйся, искоренителю нечестивых и дел их посрамителю.

Радуйся, подражателю ликом ангельским в песнопении духовном; радуйся, богоносных и великих отец подвигом и трудом последователю усерднейший.

Радуйся, яко и духовнаго отца твоего бдением и молитвою удивил еси; радуйся, яко от него в святости жития свидетельствованный.

Радуйся, непроходимыя пустыни светильниче пресветлый; радуйся, пустынножителей лепотное украшение.

Радуйся, яко дикии звери пред тобою аки агнцы кротцы бываху; радуйся, яко хищнии птицы от руки твоея пищу небоязненно приимаху.

Радуйся, яко всем вся нужная от тебе требующим подавал еси; радуйся, яко и ныне притекающии к тебе с молением нетщы отходят.

Радуйся, Павле преподобне, пустынный жителю!

Кондак 10

Спасти хотя братию обители твоея, отче наш Павле, от нахождения варвар, представ им в сонном видении укреплял вся страдания сносити терпеливно, обещавая за сие воздаяние небесное: сего ради и мы, твои ученицы, якоже и они, да не постраждем от невидимых враг подобное, молим тебе не оставити нас, и молящеся умильно глаголем Богу: Аллилуия.

Икос 10

Стена еси тверда и оплот нерушим восхваляющим, блаженне Павле, болезни и труды твоя и всем требующим в бедах и напастех твоего заступления: темже и нас, немоществующих грехи многими и всякаго блага лишенных, заступи молитвами твоими, со усердием тебе вопиющих таковая:

Радуйся, указателю пути праваго; радуйся, вождю и законоположителю пустынножителей.

Радуйся, дерзостно правил твоих несоблюдающих наказателю; радуйся, присный молитвенниче о поминающих чесную память твою.

Радуйся, в нуждах и бедах преславный заступниче; радуйся, в напастех и скорбех скорый защитниче.

Радуйся, маслино в дому Божием насажденная; радуйся, красныя плоды добродетелей произращающая.

Радуйся, благопрозябший грозде винограда Христова; радуйся, сладосте духовная, искапающая вино, сердца верных веселящее.

Радуйся, от Безначальнаго Отца, Единородна Слова несозданна и Святаго Духа сиянием просвещенный; радуйся, яко в дуплене древе на камени божественныя веры сердцем и душею твердо укрепленный.

Радуйся, Павле преподобне, пустынный жителю!

Кондак 11

Пение всеумильное принося Пресвятей Троице, богоизбранный отче Павле, храм преславен в честь ея воздвигл еси, в нем же и ныне приносится безкровная жертва, о возвышении и разширении всероссийскаго царства и церкви, о низложении супостатов, и о спасении всех православных христиан, вопиющих Богу: Аллилуия.

Икос 11

Светозарною звездою в непроходимей сей пустыни сияяй, богоносне Павле, яко многорастительный финик в дому Святыя Троицы процвел, и яко сад живоносен всем притекающим к раце мощей твоих был еси: сего ради и глаголем ти таковая:

Радуйся, поборниче православия; радуйся, храме Триипостаснаго Божества одушевленный.

Радуйся, луче, озаряющая сущия во мраце жития плотскаго; радуйся, светоподательный светильниче сущим во тьме неразумия.

Радуйся, деннице пресветлая, возвещающая всем грешным покаяние; радуйся, цевнице духовная услаждающая чувства сладкопением небесным.

Радуйся, источниче приснотекущий жаждущим вечныя жизни; радуйся, кладезю воды живыя, всем исцеление подавающий.

Радуйся, каменю пустынный, источаяй мед и млеко от неверия обращенным; радуйся, свеще, пламенем божественныя любве возжженная.

Радуйся, яко в горах, в пустынях и островех каменных всякое неприязненное искушение доблественно победил еси; радуйся, яко за сия благорасленными Божественнаго рая цветы украсился еси.

Радуйся, Павле преподобне, пустынный жителю!

Кондак 12

Благодатию Божественною осеняем, просиял еси, в животе твоем, богоносне отче Павле, якоже всесветлое солнце в мире, и во успении твоем с верою и любовию к раце мощей твоих притекающия не оставляеши, и глаголющия Богу: Аллилуия.

Икос 12

Поюще твоя чудеса, преподобне отче Павле, воспеваем прославльшего тя Бога, в Троице Святей покланяемаго, и молим его научити нас, славити и глаголати тебе таковая:

Радуйся, истинный и верный поклонниче Бога Вышняго; радуйся, неложный заповедей Его хранителю.

Радуйся, церковный строителю неоскудный; радуйся, церковное украшение и истины поборниче.

Радуйся, неусыпный исполнителю отеческих преданий; радуйся, верный всего священнаго почитателю и ревнителю неуклонный.

Радуйся, яко вся мирския волны страстей теплым желанием безстрастия укротил еси; радуйся, яко вся губительная демонская коварства всеоружием крестным попрал еси.

Радуйся, яко сугубу мзду ради трудов твоих от Бога приял еси; радуйся, яко пресветел венец ради трудов твоих от руки Господней восприял еси.

Радуйся, покланяющихся раце мощей твоих заступление; радуйся, святей обители твоей утверждение, и нам почитающим тя спасение.

Радуйся, Павле преподобне, пустынный жителю!

Кондак 13

О добрый наш пастырю и Учителю! О Великий чудотворче, преподобне отче Павле! Приими сие наше малое хваление, и моли Царя царствующих и Господа господствующих: страждущую страну российскую от лютых безбожник и власти их Господь да свободит, и да возставит престол православных царей: верных рабов Его, в скорби и печали день и нощь вопиющих к нему, многоболезный вопль да услышит и да изведет от погибели живот наш, нам же почитающим тя и всем православным христианом спасение и в болезнех исцеление даруй, и молитвами твоими изми нас будущия муки да выну воспеваем Богу победную песнь: Аллилуия.

Этот кондак читается трижды, затем икос 1 и кондак 1

Молитва

О добрый наш пастырю и богомудрый наставниче, преподобне отче Павле! Услыши нас грешных, молящихся тебе и призывающих в помощь скорое предстательство твое: виждь нас грешных, в толицех обстояниих сущих, виждь нас немощных, отвсюду уловляемых, всякаго блага лишенных и умом от малодушия помраченных: потщися, угодниче Божий, не оставити нас в греховном плену быти, да не будем в радость врагом нашим и не умрем в лукавых деяниях наших. Моли о нас недостойных Содетеля нашего и Владыку, Емуже ты со безплотными лики предстоиши. Милостива к нам сотвори Бога нашего в нынешнем веце и в будущем, да не воздаст нам по делам нашим и по нечистоте сердец наших, но по своей благости воздаст нам: на твое бо ходатайство уповающе, твоим предстательством хвалимся, твое заступление на помощь призываем и, к цельбоносному гробу твоему припадающе, исцеления просим: избави нас, угодниче Христов, от злых, находящих на нас, и укроти волны страстей и бед, востающих на нас, да ради святых твоих молитв не обымет нас напасть, и не погрязнем в пучине греховней и в тине страстей наших. Моли, преподобне отче Павле, Христа Бога нашего, да подаст нам мирное жительство, оставление грехов, душам нашим спасение и велию милость. Аминь.

Тропарь, глас 1

Божественною любовию от юности распаляем, Павле преподобне, вся, яже в мире, красная возненавидев, Христа единаго возлюбил еси, и сего ради во внутреннюю пустыню вселился еси со зверьми жити весь Христу: отонудуже и всевидящее Око, твоя труды видев, даром чудес и по преставлении обогати тя. Темже вопием ти: моли непрестанно о всех нас, честную память твою присно в песнех почитающих.