Шрифт

Великий молебный канон ко Пресвятой Богородице, глас 8.

Начало канонов общее.

Моли́твами святы́х оте́ц на́ших, Го́споди, Иису́се Христе́, Бо́же наш, поми́луй нас. Ами́нь.

Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.

Царю́ Небе́сный, Уте́шителю, Ду́ше и́стины, И́же везде́ сый и вся исполня́яй, Сокро́вище благи́х и жи́зни Пода́телю, прииди́ и всели́ся в ны, и очи́сти ны от вся́кия скве́рны, и спаси́, Бла́же, ду́ши на́ша.

Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды.)

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.

Го́споди, поми́луй, (трижды). Сла́ва, и ны́не:

О́тче наш, И́же еси́ на Небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на Небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный да́ждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго.

Таже тропарь Богородице, глас 4:

К Богоро́дице приле́жно ны́не притеце́м, гре́шнии и смире́ннии, и припаде́м, в покая́нии зову́ще из глубины́ души́: Влады́чице, помози́, на ны милосе́рдовавши, потщи́ся, погиба́ем от мно́жества прегреше́ний, не отврати́ твоя́ рабы́ тщи, Тя бо и еди́ну наде́жду и́мамы. (Дважды)

Слава и ныне: Не умолчи́м никогда́, Богоро́дице, си́лы Твоя́ глаго́лати недосто́йнии: а́ще бо ты не бы предстоя́ла моля́щи, кто бы нас изба́вил от толи́ких бед, кто же бы сохрани́л доны́не свобо́дны, не отсту́пим, Влады́чице, от Тебе́, Твоя́ бо рабы́ спаса́еши при́сно от вся́ких лю́тых.

Го́споди поми́луй, (12 раз). Сла́ва, и ны́не:

Прииди́те, поклони́мся Царе́ви на́шему Бо́гу.

Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Христу́, Царе́ви на́шему Бо́гу.

Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Самому́ Христу́, Царе́ви и Бо́гу на́шему.

Таже Псалом 50:

Поми́луй мя, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, и по мно́жеству щедро́т Твои́х очи́сти беззако́ние мое́. Наипа́че омы́й мя от беззако́ния моего́, и от греха́ моего́ очи́сти мя. Яко беззако́ния моя́ аз зна́ю и грех мой пре́до мно́ю есть вы́ну. Тебе́ Еди́ному согреши́х, и лука́вая пред Тобо́ю сотвори́х, я́ко да оправди́шися во словесе́х Твои́х и победи́ши, внегда́ суди́ти Ти. Се бо, в беззако́ниях зача́т есмь, и во гресе́х роди́ мя ма́ти моя́. Се бо, и́стину возлюби́л еси́, безве́стная и та́йная прему́дрости Твоея́ яви́л ми еси́. Окропи́ши мя иссо́пом, и очи́щуся, омы́еши мя, и па́че сне́га убелю́ся. Слу́ху моему́ да́си ра́дость и весе́лие, возра́дуются ко́сти смире́нныя. Отврати́ лице́ Твое́ от грех мои́х, и вся беззако́ния моя́ очи́сти. Се́рдце чи́сто сози́жди во мне, Бо́же, и дух прав обнови́ во утро́бе мое́й. Не отве́ржи мене́ от лица́ Твоего́, и Ду́ха Твоего́ Свята́го не оты́ми от мене́. Возда́ждь ми ра́дость спасе́ния Твоего́, и Ду́хом Влады́чним утверди́ мя. Научу́ беззако́нныя путе́м Твои́м, и нечести́вии к Тебе́ обратя́тся. Изба́ви мя от крове́й, Бо́же, Бо́же спасе́ния моего́, возра́дуется язы́к мой пра́вде Твое́й. Го́споди, устне́ мои́ отве́рзеши, и уста́ моя́ возвестя́т хвалу́ Твою́. Яко а́ще бы восхоте́л еси́ же́ртвы, дал бых у́бо, всесожже́ния не благоволи́ши. Же́ртва Бо́гу дух сокруше́н, се́рдце сокруше́нно и смире́нно Бог не уничижи́т. Ублажи́, Го́споди, благоволе́нием Твои́м Сио́на, и да сози́ждутся сте́ны Иерусали́мския. Тогда благоволи́ши же́ртву пра́вды, возноше́ние и всесожега́емая, тогда́ возложа́т на олта́рь Твой тельцы́.

Канон, глас 8

Песнь 1

Ирмос: Колесницегони́теля фарао́ня погрузи́ чудотворя́й иногда́ моисе́йский жезл, крестообра́зно порази́в и раздели́в мо́ре, Изра́иля же беглеца́ пешехо́дца спасе́, песнь Бо́гови воспева́юща.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Ско́рбных наведе́ния обурева́ют смире́нную мою́ ду́шу, и напа́стей о́блацы мое́ покрыва́ют се́рдце, Богоневе́стная: но, Свет ро́ждшая Боже́ственный и Преве́чный, возсия́й мне свет ра́достный.

От безме́рных ну́ждей и скорбе́й, и от враго́в лю́тых, и напа́стей жите́йских, изба́влься, Всепречи́стая, кре́пкою си́лою Твое́ю, воспева́ю, велича́ю безме́рную Твою́ ми́лость и е́же ко мне Твое́ утеше́ние.

Слава: Ны́не наде́яся, к Твоему́ прибего́х заступле́нию кре́пкому, и к Твоему́ покро́ву вседу́шно притеко́х, и коле́на преклоня́ю, Влады́чице, и пла́чу и стеню́: не пре́зри мене́ окая́ннаго, христиа́ном прибе́жище.

И ныне: Не умолчу́ вопи́ти ясне́йше вели́чия Твоя́: а́ще бо не Ты, Отрокови́це, всегда́ предстоя́ла еси́, о мне моля́щи Сы́на Твоего́, кто бы от толи́кия бу́ри и лю́тых бед изба́вил мя?

Песнь 3

Ирмос: Небе́снаго кру́га Верхотво́рче, Го́споди, и Це́ркве Зижди́телю, Ты мене́ утверди́ в лю́бви Твое́й, жела́ний кра́ю, ве́рных утвержде́ние, Еди́не Человеколю́бче.

Недоуме́вый от всех, боле́зненно зову́ Ти: предвари́ те́плое предста́тельство, и Твою́ по́мощь даждь ми, рабу́ Твоему́ смире́нному и окая́нному, Твоего́ заступле́ния и́щущему те́пле.

Удиви́ла еси́ вои́стинну ны́не на мне, Влады́чице, благодея́ния Твоя́, Отрокови́це, и ми́лости Твоя́. Те́мже сла́влю Тя и воспева́ю и почита́ю мно́гое и безме́рное смотре́ние Твое́.

Слава: Бу́ря мя обурева́ет напа́стей, Влады́чице, и ско́рбных треволне́ния погружа́ют: но предвари́вши ру́ку ми даждь по́мощи, те́плое заступле́ние и предста́тельство Твое́.

И ныне: Истинную Богоро́дицу испове́дую, Влады́чице, Тя, сме́рти держа́ву потреби́вшую: я́ко бо оживля́ющая, от уз а́довых к животу́ возвела́ еси́ мя, в зе́млю те́кшаго.

Го́споди, поми́луй, трижды.

Тропарь, глас 2:

Моле́ние те́плое и стенá необори́мая, / ми́лости исто́чниче, мирови прибе́жище, / приле́жно вопие́м Ти: / Богоро́дице Влады́чице, предвари́, / и от бед избáви нас, / еди́на вско́ре предстáтельствующая.

Песнь 4

Ирмос: Ты моя кре́пость, Го́споди, Ты моя́ и си́ла, Ты мой Бог, Ты мое́ ра́дование, не оста́вль не́дра Отча и на́шу нищету́ посети́в. Тем с проро́ком Авваку́мом зову́ Ти: си́ле Твое́й сла́ва, Человеколю́бче.

И где про́чее ино́е обря́щу заступле́ние? Ка́мо прибе́гну? Где же и спасу́ся? Ку́ю те́плую возы́мам помо́щницу, скорбьми́ жите́йскими и бу́рями, увы́, мне коле́блему? На Тя Еди́ну упова́ю, и дерза́ю, и хвалю́ся, и притека́ю к покро́ву Твоему́, спаси́ мя.

Ре́ку сла́дкую ми́лости Твоея́, богаты́ми дарми́ ороси́вшую всеокая́нную и смире́нную ду́шу мою́, Всечи́стая, напа́стей, и скорбе́й пе́щию сожже́нную, велича́ю, пропове́дую и притека́ю, к покро́ву Твоему́, спаси́ мя.

Слава: Тя Чи́стую, Тя Де́ву и нескве́рную, Еди́ну и́мам сте́ну необори́мую, прибе́жище, покро́в кре́пкий, ору́жие спасе́ния, не пре́зри ме́не блу́днаго, наде́ждо ненаде́емых, немощству́ющих по́моще, оскорбля́емых ра́досте и заступле́ние.

И ныне: Ка́ко изрещи́ Твоя́ по досто́инству возмогу́ безме́рныя щедро́ты, о Влады́чице, мою́ всегда́ ду́шу, лю́те оскорбля́емую, я́ко во́ды обыше́дшия? Но о, Твоего́ про́мысла и благодея́ния, его́же безу́мно окая́нный погуби́х!

Песнь 5

Ирмос: Вску́ю мя отри́нул еси́ от лица́ Твоего́, Све́те Незаходи́мый, и покры́ла мя есть чу́ждая тьма окая́ннаго? Но обрати́ мя и к све́ту за́поведей Твои́х пути́ моя́ напра́ви, молю́ся.

Благода́рно вопию́ Ти: ра́дуйся, Ма́ти Де́во. Ра́дуйся, Богоневе́сто. Ра́дуйся, Боже́ственный покро́ве. Ра́дуйся, ору́жие и стено́ неруши́мая. Ра́дуйся, предста́тельство и по́моще и спасе́ние, и́же к Тебе́ притека́ющим ве́рою. (Дважды)

Слава: Ненави́дящии мя всу́е стре́лы и мечи́ и ров угото́виша, и и́щут всеокая́ннаго моего́ те́ла исто́ргнути, и низвести́ в зе́млю жела́ют: но от сих, Чи́стая, предвари́вши, спаси́ мя.

И ныне: Кий Тебе́ дар принесу́ благодаре́ния, за я́же наслади́хся Твои́х дарова́ний, и Твоея́ безме́рныя благосты́ни? Те́мже у́бо сла́влю, песносло́влю, и велича́ю Твою́ неизрече́нную ко мне ми́лость.

Песнь 6

Ирмос: Моли́тву пролию́ ко Го́споду, и Тому́ возвещу́ печа́ли моя́, я́ко зол душа́ моя́ испо́лнися, и живо́т мой а́ду прибли́жися, и молю́ся я́ко Ио́на: от тли, Бо́же, возведи́ мя.

Облацы ско́рбных покры́ша окая́нную мою́ ду́шу и се́рдце, и помраче́ние вво́дят мне, Отрокови́це: но, ро́ждшая Свет непристу́пный, изжени́ сия́ дале́че дохнове́нием Боже́ственныя моли́твы Твоея́.

Утеше́ние в ско́рбех вем, и неду́гов Врача́ Тя зна́ю, и всесоверше́нное сокруше́ние сме́рти, и реку́ живота́ неизчерпа́емую, и всех су́щих в напа́стех ско́рое и бы́строе заступле́ние.

Слава: Не скрыва́ю глубины́ Твоея́ ми́лости, и ток безме́рных чуде́с, и исто́чник приснотеку́щий вои́стину, я́же ко мне ми́лости Твоея́, Влады́чице: но всем испове́дую, и вопию́, и пропове́дую, и веща́ю.

И ныне: Обыдо́ша мя жите́йския бу́ри, я́ко пче́лы сот, Де́во, и мое́ содержа́щия се́рдце уязвля́ют стре́лы скорбе́й: но да обря́щу Тя помо́щницу, и гони́тельницу, и изба́вительницу, Всепречи́стая.

Го́споди, поми́луй, трижды. Сла́ва, и ны́не:

Кондaк, глас 6:

Предстáтельство христиа́н непосты́дное, / ходáтайство ко Творцу́ непрело́жное, / не пре́зри гре́шных моле́ний глáсы, / но предвари́, я́ко Благáя, на по́мощь нас, / ве́рно зову́щих Ти; / ускори́ на моли́тву, и потщи́ся на умоле́ние, / предстáтельствующи при́сно, Богоро́дице, чту́щих Тя.

Икос:

Простри́ дла́ни Твоя́, и́миже всех Влады́ку я́ко Младе́нца прия́ла еси́ за мно́жество бла́гости, / не оста́ви нас, всегда́ наде́ющихся на Тя, бо́дренною Твое́ю моли́твою, / и неисче́тною просты́нею уще́дри нас, / и пода́ждь душа́м на́шим милосе́рдие Твое́, во ве́ки источа́ющи, / Тебе́ бо и́мамы гре́шнии Засту́пницу от находя́щих на ны бед и зол. / Но я́ко иму́щи милосе́рдия щедро́ты, / ускори́ на моли́тву и потщи́ся на умоле́ние, / предста́тельствующи при́сно, Богоро́дице, чту́щих Тя.

Песнь 7

Ирмос: Отроцы евре́йстии в пещи́ попра́ша пламе́нь дерзнове́нно и на ро́су огнь преложи́ша, вопию́ще: благослове́н еси́, Го́споди Бо́же, во ве́ки.

Свет ро́ждшая, Богоро́дице, помраче́нна мя но́щию грехо́в просвети́ Ты, Све́та су́щи прия́телище чи́стое и непоро́чное: да любо́вию Тя сла́влю.

Покро́в бу́ди и предста́тельство, и заступле́ние, и похвала́, Де́во, обнаже́нну мне ны́не вся́кия по́мощи, безпо́мощных си́ло и наде́ждо ненаде́емых.

Слава: Все́ю душе́ю и мы́слию, и се́рдцем, и устна́ми Тя сла́влю, наслади́вся Твои́х вели́ких дарова́ний: но, о Твоея́ благосты́ни и безме́рных Твои́х чуде́с!

И ныне: Виждь ми́лостивым о́ком Твои́м, и посети́ озлобле́ние, е́же и́мам, и лю́тых напа́стей и вре́да, и бед, и от искуше́ний мя изба́ви безме́рною ми́лостию Твое́ю.

Песнь 8

Ирмос: На горе́ святе́й просла́вльшася, и в купине́ огне́м Присноде́вы Моисе́ови та́йну я́вльшаго, Го́спода по́йте и превозноси́те во вся ве́ки.

Благоутро́бия ра́ди ми́лости Твоея́, Де́во, не пре́зри, Чи́стая, потопля́емаго мене́ бу́рею жите́йских волн: но даждь ми ру́ку по́мощи, утесня́ему озлобле́ньми жите́йскими.

Обстоя́ния и ско́рби и ну́жды обрето́ша мя Чи́стая, и напа́сти жите́йския, и искуше́ния отвсю́ду мя обыдо́ша: но предста́ни ми и заступи́ мя кре́пким Твои́м покро́вом.

Слава: В бу́рях да обря́щу Тя приста́нище, в печа́лех ра́дость и весе́лие, и в неду́зех ско́рую по́мощь, и в беда́х изба́вительницу, и предста́тельницу во искуше́ниих.

И ныне: Ра́дуйся, Престо́ле огнеобра́зный Госпо́день. Ра́дуйся, Боже́ственная и манноприе́мная Ру́чко. Ра́дуйся, златы́й Свети́льниче, Свеще́ неугаси́мая. Ра́дуйся, де́вам сла́во и ма́терем украше́ние и похвало́.

Песнь 9

Ирмос: Ужасе́ся о сем Не́бо, и земли́ удиви́шася концы́, я́ко Бог яви́ся челове́ком пло́тски, и чре́во Твое́ бысть простра́ннейшее небе́с. Тем Тя Богоро́дицу а́нгелов и челове́к чинонача́лия велича́ют.

К кому́ прибе́гну ино́му, Чи́стая? Где притеку́ про́чее и спасу́ся? Ка́мо и́ду? Ко́е же обря́щу прибе́жище? Ко́е те́плое заступле́ние? Ку́ю в ско́рбех помо́щницу? На Тя Еди́ну упова́ю, и о Тебе́ Еди́ней хвалю́ся, и к Тебе́, дерза́я, прибего́х.

Несть исчи́слити возмо́жно вели́чия Твоя́ Богоневе́сто, и глубину́ неиспыта́тельну изрещи́, па́че ума́ чуде́с Твои́х, соверше́нных вы́ну, любо́вию Тя чту́щим и ве́рою покланя́ющимся, я́ко вои́стинну Бо́га ро́ждшей.

Слава: В пе́снех благода́рных славосло́влю, и почита́ю безме́рную ми́лость, и мно́гую си́лу Твою́ всем испове́дую, и благодея́ния Твоя́, я́же истощи́ла еси́ на мя, пропове́дую, велича́ю душе́ю же и се́рдцем, и мы́слию, и язы́ком всегда́.

И ныне: Моле́ние мое́ приими́ убо́гое, и пла́ча моего́ не пре́зри, и слез, и стена́ния: но заступи́ мя, я́ко Блага́я, и проше́ния испо́лни: мо́жеши бо вся, я́ко Всемо́щнаго Влады́ки Бо́га Ма́ти, а́ще возмаа́еши68 то́кмо моему́ окая́нному смире́нию.

Молитва.

О, Пресвята́я Госпоже́, Влады́чице Богоро́дице! Вы́шши еси́ всех а́нгел и арха́нгел и всея́ тва́ри честне́йши, помо́щница еси́ оби́димых, ненаде́ющихся наде́яние, убо́гих засту́пница, печа́льных утеше́ние, а́лчущих корми́тельница, наги́х одея́ние, больны́х исцеле́ние, гре́шных спасе́ние, христиа́н всех поможе́ние и заступле́ние! О, Всеми́лостивая Госпоже́, Де́во Богоро́дице Влады́чице, ми́лостию Твое́ю спаси́ и поми́луй Вели́каго господи́на и отца́ на́шего Святе́йшего патриа́рха Моско́вскаго и всея́ Руси (имя), преосвяще́нныя митрополи́ты, архиепи́скопы и епи́скопы правосла́вныя, и весь свяще́ннический и мона́шеский чин, богохрани́мую страну́ на́шу, вла́сти и во́инство ея́, рабов Божиих (имена) и вся правосла́вныя христиа́ны, ри́зою Твое́ю честно́ю защити́. И умоли́, Госпоже́, из Тебе́ без се́мене Воплоти́вшагося Христа́ Бо́га на́шего, да препоя́шет их си́лою Свое́ю Свы́ше на неви́димыя и ви́димыя враги́ на́шя. О, Всеми́лостивая Госпоже́, Де́во Богоро́дице, воздви́гни нас из глубины́ грехо́вныя и изба́ви нас от гла́да, губи́тельства, от тру́са и пото́па, от огня́ и меча́, от нахожде́ния иноплеме́нных и междоусо́бныя бра́ни, и от напра́сныя сме́рти и от нападе́ния вра́жия, и от тлетво́рных ветр, и от смертоно́сныя я́звы, и от вся́каго зла. Пода́ждь, Госпоже́, мир и здра́вие рабо́м Твои́м, всем правосла́вным христиа́ном, и просвети́ им ум и о́чи серде́чныя, е́же ко спасе́нию: и сподо́би ны, гре́шныя рабы́ Твоя́, Ца́рствия Сы́на Твоего́, Христа́ Бо́га на́шего: я́ко держа́ва Его́ благослове́нна и препросла́влена, со Безнача́льным Его́ Отце́м и со Пресвяты́м и Благи́м и Животворя́щим Его́ Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Окончание канонов общее.

Досто́йно есть я́ко вои́стинну блажи́ти Тя Богоро́дицу, Присноблаже́нную и Пренепоро́чную и Ма́терь Бо́га на́шего. Честне́йшую херуви́м и сла́внейшую без сравне́ния серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́во ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу Тя велича́ем.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Го́споди, поми́луй, (трижды)

Го́споди Иису́се Христе́, Сы́не Бо́жий, моли́твами Пречи́стыя Твоея́ Ма́тере и всех святы́х, поми́луй и спаси́ нас, я́ко Благ и Человеколю́бец.