Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 8. Понедельник.

Богордичен, глас 8.

Ра́дуйся, А́нгелом Ра́дость ми́ра прие́мшая; / ра́дуйся, ро́ждшая Творца́ Твоего́ и Го́спода; / ра́дуйся, сподо́бльшаяся бы́ти Ма́ти Бо́жия.

Слава и ныне, глас тойже:

Ра́дуйся, врата́ Царя́ Сла́вы, / я́же Вы́шний Еди́н про́йде / и Еди́ну запеча́тану сохрани́ / во спасе́ние душ на́ших.

Канон молебный ко Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Во́ду проше́д Человеколю́бче я́ко су́шу, и еги́петскаго зла избежа́в, Изра́ильтянин вопия́ше: Изба́вителю и Бо́гу на́шему пои́м.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Вод исто́чник моли́твенный Тя, Богороди́тельницу, ве́дуще вси, источа́ющ ве́рным струи́ душа́м и те́лом: те́мже Тя непреста́нно сла́вим.

Па́че естества́ Богонача́льное Сло́во родила́ еси́, Де́во, и естество́ от тли изба́вила еси́: те́мже безслове́сных мя и чрезъесте́ственных страсте́й свободи́.

Слава: Па́жити страсте́й плотски́х ны́не окружа́ют мя и оскорбля́ют лю́те: посети́ ско́ро раба́ Твоего́, Де́во, и от озлобля́ющих мя спаси́.

И ныне: Иже всю тварь содержа́й и нося́й и спаса́яй, на ру́ку Твое́й, Чи́стая, опи́сан яви́ся и челове́ческий род обнови́.

Песнь 3

Ирмос: Ты еси́ утвержде́ние притека́ющих к Тебе́, Го́споди: Ты еси́ свет омраче́нных, и пое́т Тя дух мой.

Успи́ смуще́ние лю́таго неду́га, обдержа́щаго мя ны́не, Пречи́стая Влады́чице, и прегреше́ний и страсте́й свободи́.

Неизрече́нна пучи́на щедро́т Твои́х, Пречи́стая, и́миже и мене́ изба́ви прегреше́ний и неду́гов.

Слава: Ускори́ и посети́, Пречи́стая, неду́гующаго мя, и тя́жкия боле́зни изба́ви, и вся́кия ско́рби.

И ныне: Возвели́чи ми́лость и заступле́ние, Пречи́стая, Твои́х моли́тв на мне: и изба́ви мя от напа́стей и скорбе́й.

Песнь 4

Ирмос: Услы́шах, Го́споди, смотре́ния Твоего́ та́инство, разуме́х дела́ Твоя́ и просла́вих Твое́ Божество́.

Очисти́лище всегда́ моему́ се́рдцу покажи́, Пречи́стая, святы́х воспомина́ние, и прегреше́ний очище́ние.

Спасе́ние пода́ждь ми душе́вное и теле́сное, Пренепоро́чная, и боля́щему даждь цельбу́ и лю́тых избавле́ние.

Слава: Кова́рствия упраздни́ лука́вых бесо́в, Пречи́стая, и страсте́й воста́ния, и немощны́м нам си́лу пода́ждь.

И ныне: От ложе́сн Твои́х, Пречи́стая, пра́вды Со́лнце возсия́ и мир просвети́: Его́же Боже́ственными заря́ми и мене́ просвети́.

Песнь 5

Ирмос: Вску́ю мя отри́нул еси́ от лица́ Твоего́, Све́те Незаходи́мый, и покры́ла мя есть чу́ждая тьма, окая́ннаго? Но обрати́ мя и к све́ту за́поведей Твои́х пути́ моя́ напра́ви, молю́ся.

Разреши́шася Твои́м Рождество́м у́зы сме́ртныя, и связа́ся тли держа́ва, Пресвята́я Де́во Всепе́тая. Те́мже разреши́ вско́ре и мои́х прегреше́ний плени́цы и тя́жкия печа́ли.

Лука́вствия бесо́в и зло́бы челове́ческия изба́ви, Влады́чице: и душе́вный неду́г и теле́сный ско́ро уврачу́й, ро́ждшая Еди́на вся́кия пло́ти и духо́в Врача́, Спа́са и Го́спода.

Слава: Яко клеща́ Боже́ственнаго Угля, Пречи́стая, молю́ Тя, попали́ вся́кую стра́стную по́хоть раба́ Твоего́ и неможе́ния лю́тая, неудо́бь стерпи́мая, и изсуши́ пото́ки печа́лей.

И ныне: Спасе́ние Тя всем по́дал есть Сын Твой, Всечи́стая Влады́чице, ве́ровавшим в Него́ и Бо́га пропове́дающим воплоще́нна от Тебе́ я́ве: те́мже мя спаси́ от разли́чных бед и скорбе́й.

Песнь 6

Ирмос: Очи́сти мя, Спа́се, мно́га бо беззако́ния моя́, и из глубины́ зол возведи́, молю́ся: к Тебе́ бо возопи́х, и услы́ши мя, Бо́же спасе́ния моего́.

При́зри на мя ми́лостивным Твои́м о́ком, Влады́чице, и от неду́гов лю́тых изба́ви вско́ре, и вся́каго озлобле́ния ча́емаго ны́не, и се́тей, и паде́ния.

Безу́мнаго нра́ва стра́стнаго, и за́висти неподо́бных, и вся́кия зло́бы, и озлобле́ния жите́йскаго изба́ви мя, Пречи́стая Влады́чице, Твои́ми мольба́ми.

Слава: Созда́вый нас в Тебе́, Де́во, созда́ся, естество́ челове́ческое от тли избавля́я: и мене́ у́бо изба́ви, Чи́стая, от одержа́щих мя искуше́ний Твои́ми моли́твами.

И ныне: Храм показа́лася еси́ Бо́га невмести́маго пречи́ст, Ты, Пречи́стая Влады́чице: храм и мене́ покажи́ Того благода́ти, Твои́ми моли́твами, и соблюди́ невреди́ма.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Седален, глас 8:

Яко Де́ву и Еди́ну в жена́х Тя, без се́мене ро́ждшую Бо́га пло́тию, вси блажи́м ро́ди челове́честии: Огнь бо всели́ся в Тя Божества́, и я́ко Младе́нца дои́ши Зижди́теля и Го́спода. Те́мже, а́нгельский и челове́ческий род, досто́йно сла́вим Пресвято́е Рождество́ Твое́ и согла́сно вопие́м Ти: моли́ Христа́ Бо́га согреше́ний оставле́ние дарова́ти воспева́ющим досто́йно сла́ву Твою́.

Песнь 7

Ирмос: От Иуде́и доше́дше о́троцы в Вавило́не иногда́ ве́рою Тро́ическою пла́мень пе́щный попра́ша, пою́ще: отце́в Бо́же, благослове́н еси́.

Тя́жкия боле́зни воздая́ния обрето́х, и мно́гим неду́гом одержи́мь болю́: но молю́ Тя, Богоро́дице: помози́ ми и пода́ждь здра́вие вско́ре Твои́ми моли́твами.

Блаже́нная Де́во, прибе́жище скорбя́щих всех ве́рных, от вся́каго искуше́ния и печа́ли и зло́бы зави́дящих мне изми́, и от грех и разли́чных неду́г изба́ви.

Слава: Златокова́нная Ста́мно, из Нея́же истече́ Ми́ро животво́рное ве́рным, отыми́ души́ моея́ и те́ла неду́г, и прегреше́ний скве́рну, заступле́ньми Твои́ми, Чи́стая Богороди́тельнице.

И ныне: Рожде́ннаго неизрече́нно из Тебе́, Богома́ти, собезнача́льнаго Сло́ва Отцу́ и Ду́ху сла́вяще непреста́нно, во хвале́нии пое́м: оте́ц на́ших Бо́же, благослове́н еси́.

Песнь 8

Ирмос: Седмери́цею пещь халде́йский мучи́тель Богочести́вым неи́стовно разжже́, си́лою же лу́чшею спасе́ны сия́ ви́дев, Творцу́ и Изба́вителю вопия́ше: о́троцы, благослови́те, свяще́нницы, воспо́йте, лю́дие, превозноси́те во вся ве́ки.

Вели́чествия разли́чных чуде́с Твои́х, Влады́чице, вси пропове́дуем, ве́рно притека́ющии к Твоему́ заступле́нию: но ны́не мя от неду́га лю́та и боле́зней душе́вных же и теле́сных премени́, и покажи́ здра́ва обою́ду, сла́вити Сы́на Твоего́ Христа́ во ве́ки.

Напра́сно возве́яша зави́дящих ве́три, и; злолю́тых ре́ки припро́шася зело́ храми́не мое́й у́мней, Де́во Чи́стая: но я́коже безу́мно волну́ющагося мо́ря, разори́ стремле́ние печа́льных всех: даждь и мне Твои́ми моли́твами тишину́ во вся ве́ки.

Слава: Созда́вый бре́нное те́ло челове́ка, Та́же ду́шу ему́ вложи́вый безсме́ртну, в Тебе́ зи́ждется, Де́во, Сый, и обновля́ет па́ки того́: Его́же мне благоуве́тлива и благопреме́нна покажи́ Твои́ми моли́твами, и си́лу пода́ждь всем скорбя́щим, и избавле́ние вско́ре.

И ныне: Све́том озаря́еши всегда́, Пречи́стая, сла́вящих Тя: из Твоея́ бо утро́бы возсия́ Свет Невече́рний: и от стра́ха нощна́го и те́мнаго и бесо́вскаго ла́яния избавля́еши Твоя́ рабы́: от ни́хже изми́ и мене́, и спаси́ от одержа́щих зол Твои́ми моли́твами.

Песнь 9

Ирмос: Вои́стинну Богоро́дицу Тя испове́дуем, спасе́ннии Тобо́ю, Де́во Чи́стая, с безпло́тными ли́ки Тя велича́юще.

Вознеси́ рог Це́ркве, Пречи́стая, ве́рным на пога́ныя пода́ждь кре́пость и ца́рствия ски́птры утверди́.

Низложи́ вознесе́нныя и победи́ полки́ иноплеме́нных, хотя́щия бра́ней, Де́во Чи́стая, и Твоя́ рабы́ невре́дны от сих свободи́, Отрокови́це.

Слава: Еди́на побо́рнице христиа́ном правосла́вным, Тебе́ сла́вящим, моли́твами Твои́ми ага́ряны оружено́сныя вско́ре посрами́.

И ныне: Вразуми́, Де́во, ве́рных ли́ки, на враги́ неви́димыя и ви́димыя укре́пльши, и спаси́ от вся́кия ско́рби.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице в Понедельник:

От скверных уст прими моление, о, нескверная, чистая и пречистая Дево Богородице, и не возгнушайся моих словес, о, радосте моя, но призри на мя, помилуй, Мати Зиждителя моего! Во время живота моего не остави мене: веси бо, Владычице, яко на Тя всю мою надежду возлагаю, и все упование мое о Тебе есть. Тем и во время смерти моея предстани ми, Помощнице моя, и не посрами мене тогда. Вем бо, вем, Дево, яко многих грехов повинен есмь, окаянный и трепещу, помышляя час оный: но, Радосте моя, яви ми тогда лице Твое, удиви на мне милость Твою, Ходатаице спасения моего; изми мя, Владычице, от лютости бесовския, и страшнаго и грознаго испытания воздушных духов, и злобы их избави, и всю тогдашнюю скорбь и печаль на радость преложи Твоим просвещением. И сподоби безбедно прейти ми начала и власти тьмы и достигнути поклонитися на престоле славы седящему Христу и Богу нашему со безначальным Его Отцем и Пресвятым Духом, во веки. Аминь.