Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 7. Суббота.

Богордичен, глас 7.

Я́ко на́шего воскресе́ния сокро́вище, / на Тя наде́ющияся, Всепе́тая, / от ро́ва и глубины́ прегреше́ний возведи́, / Ты бо пови́нныя греху́ спасла́ еси́, / ро́ждшая Спасе́ние на́ше: / Я́же пре́жде рождества́ Де́ва, и в рождестве́ Де́ва, / и по рождестве́ па́ки пребыва́еши Де́ва.

Слава и ныне, глас тойже:

Ра́дуйся, Невмести́маго в Небесе́х / вмести́вшая во утро́бе Твое́й; / ра́дуйся, Де́во, проро́ков пропове́дание, / Е́юже возсия́ Емману́ил; / ра́дуйся, Ма́ти Христа́ Бо́га.

Канон Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Сокруши́вшему бра́ни мы́шцею Свое́ю и вса́дники триста́ты погрузи́вшему, пои́м Ему́, я́ко Изба́вителю на́шему Бо́гу: я́ко просла́вися.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Яко украше́ние пе́нием, и песнь Богоподо́бну благодаре́ния Ти да́ры прино́сим: е́же ра́дуйся ны́не, Чи́стая, я́ко от печа́ли ра́дость нам подала́ еси́.

Ми́лости Твоея́ благода́ть и покро́ва кре́пость не премолчи́м, Де́во Пречи́стая: я́ко от бед лю́тых нас спасла́ еси́.

Слава: От разли́чных изба́вльшеся искуше́ний и скорбе́й Ма́терними Твои́ми моли́твами, Пречи́стая, согла́сно и те́пле благодаре́ния Тебе́ вси гла́сы пои́м.

И ныне: Ря́снами испещре́на я́ко златы́ми, доброде́тельми и Ду́ха благода́тьми, Пречи́стая, я́ко Неве́ста Отча украси́вшися, вои́стинну яви́лася еси́ Ма́ти Бо́гу.

Песнь 3

Ирмос: В нача́ле небеса́ всеси́льным Сло́вом Твои́м утвержде́й, Го́споди Спа́се, и вседе́тельным и Бо́жиим Ду́хом всю си́лу их, на недви́жимем мя ка́мени испове́дания Твоего́ утверди́.

Ра́дости Боже́ственныя вели́чие, я́ко от нача́ла нам весе́лию, благодаре́ния гла́сы прино́сим приле́жно, почита́юще Ю я́ко предста́тельницу на́шу.

Иже Тобо́ю изба́вльшеся от бед и Тебе́ ра́ди ра́дость получи́вше, Ма́ти безневе́стная, я́ко пода́тельницу благу́ю, и засту́пницу благохва́льну вси прославля́ем.

Слава: Измене́ние прегреше́ний и напа́стей Боже́ственною Твое́ю моли́твою прие́млюще, Ма́ти Христа́ Бо́га, я́ко вину́ благи́х воспева́ем Тя ве́рно благода́рными гла́сы.

И ныне: Яже ра́дости исто́чник безсме́ртныя, то́чит струи́ при́сно, и спаса́ет всех Сама́: я́ко присножи́зненное нам благодая́ние, Ма́ти Христа́ Бо́га.

Песнь 4

Ирмос: Покры́ла есть небеса́, Христе́ Бо́же, смотре́нием Твои́м, доброде́тель неизрече́нныя му́дрости Твоея́, Человеколю́бче.

Досто́йну Ти песнь ра́дования, Чи́стая Де́во, веселя́щеся, прино́сим, изба́вльшеся от бед Твои́ми моли́твами.

Благода́рственно Тебе́, Де́во Чи́стая, душе́вныма рука́ма вно́сим пе́ние, Боже́ственными пе́сньми игра́юще, от печа́ли изба́вльшеся мно́гия.

Слава: Воздвиго́ша на ны бе́ды мно́ги страстни́и греси́: но Боже́ственным Твои́м покро́вом, Чи́стая, нас изба́ви.

И ныне: Блаже́ни вои́стину чту́щии Тя, Богоро́дице Пречи́стая, я́ко Тобо́ю греха́ и печа́ли изба́вихомся.

Песнь 5

Ирмос: Нощь несветла́ неве́рным, Христе́, ве́рным же просвеще́ние в сла́дости слове́с Твои́х: сего́ ра́ди к Тебе́ у́тренюю и воспева́ю Твое́ Божество́.

Греха́ потреби́теля Христа́, Де́во, родила́ еси́, Имже от напа́стей и боле́зней спасе́ся мир: те́мже ра́дуйся, и мы вопие́м Ти, изба́вльшиися печа́лей.

Объе́мшеся разли́чными напа́стьми, Чи́стая Влады́чице, и печа́лию и ско́рбию, и лю́тым обстоя́нием, отча́явшеся мы весе́лия, наде́жду Тя обрето́хом.

Слава: Яко спасе́ния храни́лище нам рабо́м Твои́м, Чи́стая, отгоня́еши напа́сти и соблюда́еши невреди́мы. Те́мже, прича́стницы мно́гих Твои́х благ, благодари́м Тя пе́сньми.

И ныне: Благодари́м Тя, изба́вльшеся Тобо́ю грехо́в мно́гих, и не́мощей и боле́зней, и неду́г лю́тых, Пречи́стая Влады́чице: наде́жда бо еси́ тве́рда Твои́м ве́рным рабо́м.

Песнь 6

Ирмос: Во глубину́ грехо́вную впа́дая, Бла́же, я́ко Ио́на от ки́та вопию́ Ти: возведи́ от тли живо́т мой и спаси́ мя Человеколю́бче.

Ангельстии язы́цы досто́йно Твоя́ хвалы́ воспе́ти не мо́гут Чи́стая: мы же ны́не ра́бски взе́мшеся, ра́дование Гаврии́лово прино́сим Ти.

Во глубину́ печа́ли и обстоя́ния грехи́ на́шими впа́дше, изба́вихомся Тобо́ю от ну́жды и напа́стей, Де́во Богоро́дице Чи́стая.

Слава: Под до́лгом соде́лася весь мир, Чи́стая, благодари́ти, и хвали́ти, и сла́вити благода́ть Твою благоче́стно: Тобо́ю бо бед и печа́лей изба́влени бы́хом.

И ныне: В но́щи и во дни, я́ве и втай, под Твой прибега́ем покро́в, Пречи́стая Де́во, и́же Тя ве́рно славосло́вящия.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Седален, глас 7:

Го́споди, мы есмы́ лю́дие Твои́ и о́вцы па́жити Твоея́, заблу́ждших я́ко па́стырь обрати́ нас, тле́ю расточе́нных собери́ нас: поми́луй ста́до Твое́, умилосе́рдися на лю́ди Твоя́, моли́твами Богоро́дицы, Еди́не безгре́шный.

Песнь 7

Ирмос: В пещь о́гненную вве́ржени преподо́бнии о́троцы, огнь в ро́су преложи́ша, воспева́нием си́це вопию́ще: благослове́н еси́, Го́споди Бо́же оте́ц на́ших.

Ра́дование благода́рственное Тебе́ прино́сим, Ма́ти Бо́жия: я́ко вои́стину Тобо́ю изба́влени вся́каго зла́го начина́ния, и согла́сно Тебе́ пое́м: благослове́нна еси́.

Водвори́хомся в ве́чер в пла́чи печа́лей и ча́янии злых: но Твои́м Боголе́пным Кро́вом, Де́во, обоже́ни бы́вше, обрето́хом ра́дость зау́тра: Ты бо спасла́ еси́ нас.

Слава: Яко Боже́ственное прибе́жище, мы покро́в Твой вси стяжа́вше к Бо́гу, в напа́стех и гоне́ниих и гресе́х, к Тебе́ прибега́ем, и Тобо́ю измене́ние прие́млем, Пречи́стая.

И ныне: Благода́ть моли́твы Твоея́, Чи́стая, пропове́дуем усты́ и ду́хом, Сла́вная: я́ко Тебе́ ра́ди, напа́сти и бу́ри, и тя́жких печа́лей, и греха́ страсте́й вси избавля́емся.

Песнь 8

Ирмос: Стра́шнаго херуви́мом, и чу́днаго серафи́мом, и ми́ру Творца́, свяще́нницы и раби́, и ду́си пра́ведных, по́йте, благослови́те и превозноси́те Его во ве́ки.

Яко изба́вльшеся бу́ри грехо́вныя и страсте́й, и напа́стей Твои́ми моли́твами, Богоро́дице Блага́я, благода́рственным гла́сом, ра́дуйся, вопие́м Ти: я́ко Тобо́ю от печа́ли в ра́дость преше́дше.

В боле́знех и напа́стех одержи́мыя не пре́зри, Блага́я, но мольбу́ худу́ю услы́шавши, свободи́ нас от скорбе́й вели́ких: да ве́рно Твою́ моли́тву, Чи́стая, воспева́ем.

Слава: Прегреше́ний разруше́нию вина́, ны́не возста́ви нас от печа́лей, напа́стей и страсте́й челове́к, и искуше́ния неподо́бна: Твои́ми же, Богоро́дице, Боже́ственными мольба́ми, изба́ви нас от них пресла́вно.

И ныне: Щедро́ты Твоя́ на всех всегда́ низпосыла́ются, Христе́, благода́тию вои́стинну и мольба́ми ро́ждшия Тя: от Тебе́ бо прие́млем христиа́не ми́лость Твою́, Спа́се ми́лостиве.

Песнь 9

Ирмос: Па́че естества́ Ма́терь и по естеству́ Де́ву, Еди́ну в жена́х благослове́нную, пе́сньми ве́рнии Богоро́дицу велича́ем.

Ра́дование по достоя́нию со гла́сом восклица́ния Тебе́, Де́во, ны́не прино́сим со а́нгелом Гаврии́лом, изба́вльшеся от разли́чных искуше́ний, Богоро́дице, моли́твами Твои́ми.

Ра́дость и весе́лие, и ра́дование Боже́ственное, Де́во неискусому́жная, нам умно́жися Бо́жие: се бо пла́чущиися лю́те, ра́дуемся моли́твами Твои́ми.

Слава: Же́ртву хвале́ния пожру́, и язы́ком и гла́сом, песнь благода́рственную воздаю́ Ти приле́жно, Де́во: я́ко да Тебе́ моля́ся, в день печа́ли Тобо́ю изба́влюся.

И ныне: Сра́дуемся, Пречи́стая, Боже́ственному Твоему́ Рождеству́ благоче́стно: ра́дость бо нам источи́ла еси́ от напа́стей и печа́лей. Те́мже Ти благода́рно и мы песнь соверша́ем, ве́рно воспева́юще Тя.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице в Субботу:

Радуйся, Дево Богородице, пристанище и предстательство убогия души моея, надежда сладкая спасения моего! Радуйся, радость от Ангела приемшая в благовещении имеющаго воплотитися от Тебе Бога Слова! Радуйся, всех Зиждителя в Твоих ложеснах носившая! Радуйся, Бога плотию рождшая, миру Спасителя! Радуйся, в рождестве девство нетленно сохранившая! Радуйся, от волхвов дары приемшая и поклонение их от Тебе Рождшемуся видевшая, и пастырей преславная о Нем словеса слышавшая и в сердце Твоем слагавшая! Радуйся, Отрока Иисуса, Сына Твоего и Бога, во храме, среди законоучителей, обретшая радостно! Радуйся, болезни лютыя во страдании крестном, распятии и смерти Сына Твоего, пресладкаго Иисуса, испытавшая, воскресением же Его тридневным обрадованная светло! Радуйся, вознесение Сына Твоего и Бога со ученики Его во славе небесней видевшая! Радуйся, от него ниспосланнаго Духа Святаго, в горнице Сионстей в виде огненных языков нисшедшаго, со ученики Господни приемшая! Радуйся, на земле Особый Молитвенный Покров Пресвятой Богородицы ангельски пожившая! Радуйся, чистотою и святынею вся ангельския чины и всех святых лики превосходящая! Радуйся, возвеличенная славою, пришествием к Тебе Сына Твоего и Бога! Радуйся, Того святым рукам душу Твою радостно предавшая! Радуйся, славно превознесенная Твоим на небеса с телом восшествием! Радуйся, по преставлении Твоем боговидцем апостолом в третий день явившаяся! Радуйся, на небесех от Отца и Сына и Духа Святаго диадемою вечнаго царствия увенчанная! Радуйся, от всех небесных сил приснопеваемая! Радуйся, близ престола Пресвятыя Троицы, на престоле славы возседящая! Радуйся, Бога с человеки примирения виновнице! Радуйся, небесными и земными господствующая Царице! Радуйся, яко ничтоже невозможно есть Твоему ходатайству! Радуйся, яко вси верно, к Тебе притекающий спасаются! Радуйся, яко Тобою скорбящий утешение, болящий исцеление, бедствующий благовременную помощь получают! Молю убо Тя, обрадованная Владычице, потреби и во мне печаль греховную и даждь ми радость спасения, даждь ми слезы утешительныя, умиление всегдашнее, покаяние истинное и исправление совершенное. Не возгнушайся мене, Владычице, но прийми милостиво сии гласы радостныя, мною, убогим, Тебе приносимыя, и предстани ми в помощь во время безпомощия моего, в час страшный оный, егда разлучитися и мать душа моя от окаяннаго моего тела; тогда, молю, предстани ми в помощь и избави мя, повиннаго во гресех, наказания за них вечнаго, да не явлюся радование бесом и пища геенне огненней. Ей, Владычице моя, не попусти узрети души моей страшнаго и грознаго прещения и истязания демонскаго, грешником уготованнаго, но предвари и спаси мя, раба Твоего, в час оный ужасный, да славлю Тя во веки, едина надежде моя и Ходатаице спасения моего. Аминь.