Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 7. Вторник.

Богордичен, глас 7.

Ра́дуйся, Тебе́ приво́дим, Богоро́дице, / А́нгелов бо вы́шшая показа́лася еси́, / Бо́га ро́ждшая.

Слава и ныне, глас тойже:

Умири́ моли́твами Богоро́дицы жизнь на́шу, / вопию́щих Ти: / Ми́лостиве Го́споди, сла́ва Тебе́.

Канон Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Ма́нием Твои́м на земны́й о́браз преложи́ся пре́жде удоборазлива́емое водно́е естество́, Го́споди: те́мже немо́кренно пешеше́ствовав Изра́иль, пое́т Тебе́ песнь побе́дную.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Уста́ви бу́рю сласте́й и страсте́й мои́х тишино́ю Боже́ственныя Твоея́ мольбы́, Пренепоро́чная: я́ко да ти́хим се́рдцем Твое́ славосло́влю неизглаго́ланное Рождество́.

Все жела́ние и сла́дость спасе́ния Рождество́м Твои́м бысть, Богоро́дице Влады́чице: вся́ку го́ресть отгоня́й, е́же от страсте́й прегреше́ний, рабо́м Твои́м.

Слава: Изба́ви мя, Пречи́стая, бесо́вския пре́лести, озлобле́ния же и вре́да, и искуше́ния: да ве́рою Тя сла́влю, су́щую по Бо́зе засту́пницу и покро́в мой.

И ныне: Яви́лся еси́ при купине́ Моисе́ю, Бо́жий Сло́ве, я́ко огнь попаля́я и не опаля́я же отню́д, е́же от Де́вы Рождество́ Твое́ вообража́я: Ея́же ра́ди челове́ка вообрази́л еси́.

Песнь 3

Ирмос: В нача́ле небеса́ всеси́льным сло́вом Твои́м утвержде́й, Го́споди Спа́се, и вседе́тельным и Бо́жиим Ду́хом всю си́лу их: на недви́жимем мя ка́мени испове́дания Твоего́ утверди́.

Возне́сшагося на Крест, и низло́жшаго а́да, Богоро́дице, Сего́ приле́жно моли́ о ве́рно пою́щих Тя всегда́ гла́сы и пе́сньми свяще́нными, наде́жде ми́ра и ве́рных заступле́ние.

Вы́шшая небе́с и сла́внейшая херуви́м заче́нши, родила́ еси́ Бо́га: те́мже моли́ Его́ прегреше́ний изба́вите мя, и осужде́ния стра́шнаго, Твое́ю милосе́рдою мольбо́ю и па́че сло́ва си́лою Твое́ю.

Слава: Измени́вшая челове́ки от тли сме́рти Рождество́м Твои́м, Влады́чице, тле́ния мя страсте́й и неду́г изба́ви, и прегреше́ний лю́тых: и живо́т нестаре́ющийся да́руй ми, Боже́ственным хода́тайством Твои́м.

И ныне: Неизме́нно челове́ком уподо́блься по всему́, Бо́жий Сло́ве, от Де́вы Чи́стыя проше́л еси́ я́ве и всем яви́л еси́ Богонача́лие Трисве́тлое, в неразли́чне Существе́, неизме́нных Ипоста́сех.

Песнь 4

Ирмос: Отча не́дра не оста́вль и соше́д на зе́млю, Христе́ Бо́же: та́йну услы́шах смотре́ния Твоего́ и просла́вих Тя, Еди́не Человеколю́бче.

Ми́лость Твою́ и милосе́рдие на рабы́ Твоя́, Чи́стая, простри́, при́сно моля́щия Тя, стра́шныя му́ки избавля́ющи моли́твами Твои́ми.

Чи́стою моли́твою, и те́плою ве́рою, к Тебе́ прибега́ю, Пренепоро́чная: Ты бу́ди очисти́лище мно́гих прегреше́ний мои́х, избавля́ющи и спаса́ющи мя.

Слава: Ра́дости на́шея Хода́таица Пречи́стая Твои́м Рождество́м яви́ся, Влады́чице: Сего́ моли́, Пренепоро́чная, напа́стей изба́вити и ве́чныя жи́зни сподо́бити мя.

И ныне: Отческих недр не отлу́чься и от Де́вы вопло́щся, Христе́ Бо́же, сохрани́ ста́до Твое́, смотре́ния Твоего́ покланя́ющееся Боже́ственным о́бразом.

Песнь 5

Ирмос: Нощь несветла́ неве́рным, Христе́, ве́рным же просвеще́ние в сла́дости слове́с Твои́х: сего́ ра́ди к Тебе́ у́тренюю и воспева́ю Твое́ Божество́.

Тя молю́, Де́во Чи́стая, от мра́чнаго греха́ ду́шу мою́ изба́вити и озари́ти Боже́ственною заре́ю покая́ния ми́лости Твоея́.

Су́щия в пучи́не лю́тых напа́стей и ну́жных страсте́й, Пресвята́я Чи́стая, Твои́ми моли́твами и мольба́ми изба́ви и спаси́ хва́лящих Тя.

Слава: Яже Бо́га заче́нши во утро́бе деви́честей и ро́ждши, Богоро́дице Пресвята́я, Тя пою́щия от вся́каго изба́ви ве́чнаго осужде́ния.

И ныне: Ве́дуще Бо́жию Тя Ма́терь, Чи́стая, и засту́пницу на́шу, Тя хода́таицу предлага́ем спасе́ния на́шего ко Ще́дрому Го́споду.

Песнь 6

Ирмос: Возопи́х, Го́споди, внегда́ скорбе́ти ми, к Тебе́, и возве́л еси́ живо́т мой, Многоми́лостиве.

Твоего́ Сы́на, Влады́чице, вознесе́ннаго на Крест и изба́вльшаго челове́ки от тли, умоли́ спасти́ся нам.

Пречи́стая Влады́чице, не оста́ви мене́, на Тя упова́ющаго: но Твою́ ускори́ по́мощь.

Слава: От печа́ли изба́ви призыва́ющих Твое́ Боже́ственное и́мя и стра́шныя свободи́ му́ки.

И ныне: Пречи́стая Влады́чице, наде́ждо тве́рдая, любо́вию пою́щия Тя, я́ко и́стинную Богоро́дицу, сохрани́.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Седален, глас 7:

Распе́ншагося нас ра́ди Христа́ Бо́га и низло́жшаго сме́рти держа́ву, непреста́нно моли́, Богоро́дице Де́во, да спасе́т ду́ши на́ша.

Песнь 7

Ирмос: Пещь о́троцы огнепа́льну дре́вле росоточа́шу показа́ша, Еди́наго Бо́га воспева́юще и глаго́люще: превозноси́мый отце́в Бог и препросла́влен.

В недове́дении и печа́ли сый и в беда́х, Пречи́стая, Тя призыва́ю те́пле от се́рдца моего́: предвари́ и изба́ви мя, и пода́ждь, Чи́стая, утеше́ние мне.

Прегреше́ний мно́гих и страсте́й треволне́ния обурева́ют мя и ко глубине́ поги́бели низво́дят: даждь мне ру́ку, Богоро́дице, и спаси́, и поми́луй мя си́лою Твое́ю.

Слава: Твою́ Ма́терь привожду́ Ти в моли́тву, Спа́се Человеколю́бче: ю́же прие́м, изба́ви мя прегреше́ний и бу́дущаго суда́, и ве́чнующаго изми́ муче́ния.

И ныне: Умерщвле́нну ду́шу стяжа́в лю́тыми преступле́ньми, Тя молю́, Влады́чице, умори́вшую ад Рождество́м Твои́м, покая́ния о́бразы оживи́ мя.

Песнь 8

Ирмос: Вои́стину Су́щаго Бо́га, и всех существа́ вино́внаго, Христа́ превозно́сим и славосло́вим во вся ве́ки.

Спаси́ мя, Пречи́стая, от бед и тли, и страсте́й: к Тебе́ бо прибега́ю, мое́й наде́жде, и Боже́ственному спасе́нию.

В час коне́чный от клеветни́к лю́тых изъе́мши, Влады́чице Де́во, к Боже́ственному жили́щу Сама́ наста́ви мя.

Слава: Возни́кни, о душе́! Богоро́дице припа́дающи, возопи́й: Наде́жде и Спасе́ние всех, огня́ ве́чнаго изба́ви мя.

И ныне: Еди́ну в жена́х Благослове́нную Де́ву воспои́м, Христа́ превозноша́юще и славосло́вяще во вся ве́ки.

Песнь 9

Ирмос: Ма́ти Бо́жия и Де́ва, ро́ждшая и де́вствующая па́ки, не естества́ де́ло, но Бо́жия снизхожде́ния: тем я́ко Еди́ну, Бо́жиих чуде́с сподо́бльшуюся, Тя при́сно велича́ем.

Богоро́дица прино́сит Ти мольбу́ о мне, Влады́ко Христе́, ю́же прии́м, изба́ви мя от вся́кия му́ки.

Всегда́ молю́ Тя, Влады́чице: смире́нную изба́ви ду́шу мою́ бу́дущаго суда́ и му́ки.

Слава: Творца́ моего́ и Зижди́теля моли́, Де́во, стра́шнаго изба́вити мя суда́ и жизнь дарова́ти ми.

И ныне: Всенепоро́чная Ма́ти Де́во Чи́стая, душе́вных скверн изба́ви Твое́ ста́до, Тебе́ велича́ющее.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице во Вторник:

О Пресвятая Владычице моя Богородице, Ангелов и Архангелов, Херувимов, Серафимов пречестнейшая и всех святых пресвятейшая, Дево Мати Божия! Спаси мя, смиреннаго и грешнаго раба Твоего: Ты бо веси, всемилостивая Госпоже, яко всю мою надежду по Бозе на Тя возлагаю, и несть ми инаго прибе-жища спасительнаго, токмо Ты, Всеблагая: Ты моя крепость, Владычице, Ты моя и сила. Ты мое радование в скорбех. Ты мое пристанище во икушениях. Ты мое исправление в падениях. Ты и спасение мое всенадежное, о Мати Зиждителя и Господа моего! Помози ми плавающему в пучине жития сего лютее обуреваемому и бедствующему от потопления греховнаго. Даждь ми руку помощи, Помощнице моя, и избави мя от тимения глубины, да не погрязну в бездне отчаяния: буря бо грехов и страстей возста на мя, и волны беззаконий погружают мя. Но Ты, милосердная Мати, в пристанище безстрастия настави и спаси мя, безнадежных Надеждо и Ходатаице спасения моего. Аминь.