Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 7. Воскресенье.

Богордичен, глас 7.

Ма́ти у́бо позна́лася еси́, / па́че естества́, Богоpо́дице, / пpебыла́ же еси́ Де́ва, / па́че сло́ва и pа́зума, / и чудесе́ Рождества́ Твоего́ сказа́ти язы́к не мо́жет. / Пpесла́вну бо су́щу зача́тию, Чи́стая, / непости́жен есть о́бpаз pожде́ния: / иде́же бо хо́щет Бог, побежда́ется естества́ чин. / Те́мже, Тя вси Ма́теpь Бо́жию ве́дуще, / мо́лим Ти ся пpиле́жно, / моли́ спасти́ся душа́м на́шим.

Слава и ныне, глас тойже:

Я́ко на́шего воскресе́ния сокро́вище, / на Тя наде́ющияся, Всепе́тая, / от ро́ва и глубины́ прегреше́ний возведи́; / Ты бо пови́нныя греху́ спасла́ еси́, / ро́ждшая Спасе́ние на́ше. / Я́же пре́жде рождества́ Де́ва, и в рождестве́ Де́ва, / и по рождестве́ па́ки пребыва́еши Де́ва.

Канон молебный ко Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Ма́нием Твои́м на земны́й о́браз преложи́ся пре́жде удоборазлива́емое водно́е естество́, Го́споди: те́мже немо́кренно пешеше́ствовав, Изра́иль пое́т Тебе́ песнь побе́дну.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Чи́нове а́нгел я́ко вои́стинну и вресноту́ Ма́терь Тя Бо́га всех чтут, Пречи́стая: но и ныне от бре́нных усте́н мои́х приими́ песнь моле́бную.

Умертви́ пло́ти моея́ и еще́ живу́щую зло́бу, Жизнь и́стинную ро́ждшая, Пречи́стая: и страсте́й и прегреше́ний пода́ждь, Чи́стая, Твоему́ рабу́ избавле́ние.

Слава: Со́лнце от Со́лнца, безле́тное Сло́во непости́жно возсия́вшее, во вре́мя возсия́. Его́же заря́ми просвети́, Де́во, ду́ши на́ша и вразуми́.

И ныне: Подоба́ет Тебе́, Богоро́дице, хвале́ния Сло́во всегда́ де́йствуемо: но мы мо́лим Тя, Чи́стая, спаси́ от вся́кия жите́йския печа́ли к Тебе́ прибега́ющих.

Песнь 3

Ирмос: В нача́ле небеса́ всеси́льным сло́вом Твои́м утвержде́й, Го́споди Спа́се, и вседе́тельным и Бо́жиим Ду́хом всю си́лу их: на недви́жимем мя ка́мени испове́дания Твоего́ утверди́.

Отда́в до́лги раболе́пно благоразу́мие, Твои́х благода́тей, Влады́чице, те́пле воспева́ю Тя, Пречи́стая, Ма́ти Сло́ва и всех Изба́вителя: но и ны́не изми́ мя от жите́йских настоя́ний.

Умерщвле́на Ада́ма от преступле́ния дре́вле, лу́чшия, Пречи́стая, жи́зни сподо́била еси́ я́ве, Живонача́льное, Влады́чице, ро́ждшая Сло́во: но ны́не мя сме́ртнаго греха́ свободи́.

Слава: Ожесте́в пло́ти стра́стный зако́н, и ны́не оскорбля́ет, духо́вный, и к люте́йшим похоте́м совокупля́ет ум мой, Пречи́стая: но безстра́стия мир пода́ждь ми вско́ре Твои́ми моли́твами.

И ныне: Неска́занно во утро́бе, Пречи́стая, заче́нши Христа́ Содержи́теля всех, земноро́дных существо́ разреши́ла еси́ от а́довых вере́й: но и ны́не многоплете́нныя плени́цы, тле́ющия мя, расто́ргни.

Песнь 4

Ирмос: Отча не́дра не оста́вль и соше́д на зе́млю, Христе́ Бо́же, та́йну услы́шах смотре́ния Твоего́ и просла́вих Тя, Еди́не Человеколю́бче.

Но́щию борю́ся со тьмо́ю лю́тых, омрачи́в по́мысл: Две́ри Све́та, Твои́ми луча́ми одари́ мя и го́рести изми́ вско́ре и печа́ли.

Грехо́в мно́жеством стя́гнут и плени́цами напа́стей вельми́ свя́зан, Твою́, Влады́чице, ны́не по́мощь призыва́ю, да изба́влюся вся́кия му́ки.

Слава: Собо́рища злых и лю́тых и зави́стных и лука́вых челове́к сове́ты разори́, Всепе́тая, и вся́кия мя изба́ви печа́ли жития́ и ско́рби.

И ныне: Возвраще́ния слове́с лжи́вых и действ, я́же на мя, мече́м Твои́х моли́тв ссецы́, Влады́чице, и вско́ре разруши́, и вся́кия мя изба́ви печа́ли.

Песнь 5

Ирмос: Нощь не светла́ неве́рным, Христе́, ве́рным же просвеще́ние в сла́дости слове́с Твои́х: сего́ ра́ди к Тебе́ у́тренюю и воспева́ю Твое́ Божество́.

Непобеди́мая стена́ су́щи ве́рным, и покро́в бу́ди рабу́ Твоему́, Де́во, и от вся́кия ну́ждныя изба́ви печа́ли и озлобле́ния.

Неду́гую зело́, лю́те озло́бленный от обою́ страну́, Пречи́стая, душе́вную си́лу и теле́сную, ю́же подъя́х, Твои́ми моли́твами исцели́.

Слава: В пучи́ну, Де́во, щедро́т Твои́х ны́не прибега́ю, раб Твой, от одержа́щаго мя сове́та непра́веднаго да изба́влюся и озлобле́ния.

И ныне: Превозноси́ма есть сла́ва Твои́х моли́тв всю́ду, Де́во Ма́ти Пречи́стая: и́миже ны́не мя вся́каго изба́ви жите́йскаго настоя́ния.

Песнь 6

Ирмос: Пла́вающаго в молве́ жите́йских попече́ний, с корабле́м потопля́ема грехи́, и душетле́нному зве́рю примета́ема, я́ко Ио́на, Христе́, вопию́ Ти: из смертоно́сныя глубины́ возведи́ мя.

Рече́ния и словеса́ всех ве́рно восхваля́ют Тя, Чи́стая, я́ко всех челове́к долг Рождество́м Твои́м я́ве разруши́ся: но и ны́не певе́ц Твои́х мольбу́ приими́, и изба́ви искуше́ний и печа́лей.

Боля́ща мя и стра́стным грехо́вным те́рнием бодо́ма, и́щуща ю́же от Тебе́ цельбу́, Пречи́стая, от вся́кия боле́зни же и ско́рби изми́ и изба́ви от напа́стей и печа́лей.

Слава: Земноро́дных естество́, на Не́бо Богоро́дице проявле́нно возвела́ еси́, бы́вши Пала́та Царя́ Сла́вы: те́мже мя от бе́здны мно́гих прегреше́ний и напа́стей, и страсте́й возведи́.

И ныне: Вопло́щшееся Сло́во па́че ума́ и сло́ва, Де́во Чи́стая, родила́ еси́, безслове́сия нас изба́вльшаго: те́мже Тя словесы́ Боже́ственными непреста́нно воспева́ем и ве́рно сла́вим.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Седален, глас 7

Влады́чице, прогне́вася Сын Твой на гре́шныя рабы́ Твоя́: Ще́драго бо на гнев обрати́хом мы, но на ми́лость претвори́ Его, Чи́стая. Умилосе́рдися, Ма́ти Бо́жия, умоли́ Благоутро́бнаго мольба́ми самодви́жными, плене́нныя изба́ви.

Песнь 7

Ирмос: В пещь о́гненную вве́ржени преподо́бнии о́троцы, огнь в ро́су преложи́ша, воспева́нием си́це вопию́ще: благослове́н еси́, Го́споди Бо́же оте́ц на́ших.

Укра́шена ря́снами чистоты́, Пречи́стая Отрокови́це: ду́шу мою́ ны́не претвори́ от зло́бы скве́рныя к Боже́ственней добро́те, Благослове́нная Влады́чице, Предста́тельнице ро́да на́шего.

Свире́пеют ны́не зло́бы бесо́вския зело́, и огнь страсте́й мне возжига́ют, но па́че Твои́ми заря́ми сих до конца́ попали́ щедро́тами Твои́ми, Предста́тельнице ро́да на́шего.

Слава: О нас Твоего́ Сы́на моля́щи, Пречи́стая Ма́ти Бо́жия, не преста́й отню́д моли́твами Твои́ми, челове́ческих печа́лей и бед изыма́ющи рабы́ Твоя́.

И ныне: Пресу́щный Сын от Тебе́, Де́во плоть прия́т непрело́жно, и Челове́к бысть, да спасе́т пою́щия: благослове́н, Пречи́стая, Плод Твоего́ чре́ва.

Песнь 8

Ирмос: Отроцы зовя́ху в пещи́ ороше́ни: тварь да благослови́т вся́ческая сло́вом Созда́вшаго и превозно́сит Его́ во ве́ки.

Па́жити стра́стныя и многообра́зныя беды́ окружа́ют вои́стинну, Влады́чице, Твоего́ раба́: но изба́ви мя тех вся́каго искуше́ния.

Да прии́дет ны́не на ны держа́вная Твоя́ длань, Влады́чице, и ча́емыя челове́ческия ско́рби да изба́вит нас.

Слава: Се́ти лука́вых и злосове́тных челове́к сокруши́, Чи́стая Богороди́тельнице: и Твоего́ раба изба́ви от вся́кия ну́жди.

И ныне: Еди́но су́щее ве́рных приста́нище Боже́ственно, Де́во Чи́стая, молю́ Тя изба́вити мя су́щия в мо́ри жития́ бу́ри го́рькия.

Песнь 9

Ирмос: Ра́дуйся, Неве́сто Све́тлая, Ма́ти Светода́вца: ра́дуйся, вмести́вшая Невмести́маго во утро́бе Твое́й: ра́дуйся саме́х херуви́мов честне́йшая, ро́ждшая Спа́са душ на́ших.

Отыгра́ся, я́ко жребе́ц, от за́поведей Влады́ки, брозда́ми Твои́х моли́тв да востя́гнуся, Пречи́стая, к пути́ ско́раго устрое́ния.

Низвлеко́мь есмь зело́ поползнове́нием неразу́мным к дея́нию лука́ваго греха́ моего́: изба́ви мя, Богоро́дице, преложе́ния го́ршаго.

Слава: Исцеле́ние пе́рвое я́вльшися челове́ческаго существа́, исцели́ла сокруше́ние Ада́ма и Евы: исцели́ мене́, Богоро́дице, Твои́ми мольба́ми.

И ныне: Целому́дрен ум пода́ждь ми, и чи́сто се́рдце, и ра́зум смотрели́в: да сохраню́, Влады́чице, Пречи́стая за́поведи Бо́га моего́.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице в Воскресенье:

О, Всемилостивая Дево Богородице, Мати щедрот и человеколюбия, прелюбезная надеждо и упование мое! О, Мати пресладкаго, превожделеннаго и всяку любы превосходящаго Спасителя Иисуса Христа, Человеколюбца и Бога моего, свете помраченныя души моея! К Тебе аз, многогрешный и безнадежный, припадаю, Тебе моя, источниче милосердия, Дево Марие, яже бездну милосердия и пучину щедрот и человеколюбия рождшая; помилуй мя, помилуй мя, вопию Ти болезненно, помилуй мя, всего уязвленнаго, в лютыя разбойники впадшаго и от одежды, в нюже облече мя Отец, увы мне, обнаженнаго. Тем и лежу наг от всякаго благотворения, возсмердеша и согниша раны моя от лица безумия моего. Владычице моя Богородице, молю Тя смиренно, воззри на мя милостивым Твоим оком, и не возгнушайся мене, всего помраченнаго, всего оскверненнаго, всего в тине сластей и страстей погруженнаго, люте падшаго и возстати не могущаго. Умилосердися убо на мя, и даждь ми руку помощи, воздвигни мя из глубины греховныя, о радосте моя, избави мя от обышедших мя; просвети лице Твое на раба Твоего, спаси погибающаго, очисти оскверненнаго, возстави падшего люте: можеши бо вся, яко сущи Мати Бога Всемогущаго. Излей на мя елей милосердия Твоего и вино умиления точити ми подаждь: Тебе бо воистину едину надежду стяжах в животе моем; не отрини убо мене, к Тебе притекающаго, но виждь скорбь мою, Дево, и души желание, и сие приими и спаси мя, Ходатаице спасения моего. Аминь.