Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 6. Суббота.

Богордичен, глас 6.

Предповеству́ет Гедео́н зача́тие / и сказу́ет Дави́д Рождество́ Твое́, Богоро́дице: / сни́де бо, я́ко дождь на руно́, / Сло́во во чре́во Твое́, / и прозябла́ еси́ без се́мене, земле́ свята́я, / ми́ра Спасе́ние, Христа́ Бо́га на́шего, Благода́тная.

Слава и ныне, глас тойже:

Пре́жде век от Отца́ без ма́тере рожде́нна, / Сы́на и Сло́ва Бо́жия, / в после́дняя ле́та родила́ еси́, / воплоти́вшагося от чи́стых крове́й Твои́х, Богороди́тельнице, без му́жа. / Его́же моли́ / дарова́тися нам грехо́в оставле́нию пре́жде конца́.

Канон Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Яко по су́ху пешеше́ствовав Изра́иль по бе́здне стопа́ми, гони́теля фарао́на ви́дя потопля́ема, Бо́гу побе́дну песнь пои́м вопия́ше.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Неоску́дну благода́ть иму́щи я́ко Боже́ственную, Ма́ти безневе́стная, к Тебе́ прибега́ющих не пре́зри, от бед и скорбе́й при́сно спаса́ющи.

Се вре́мя наста́ моего́ уны́ния, воста́ни, Пречи́стая Влады́чице, и по́мощи даждь ми ру́ку: Ты бо мир Боже́ственнаго весе́лия испо́лнила еси́.

Слава: Держа́вный Твой покро́в, Богороди́тельнице, я́ко засту́пница су́щи, даждь ми вско́ре напа́стьми одержи́му, и невре́дна от сих сохрани́ мя.

И ныне: Души́ мое́й смерть притека́ет, искуше́ния же ненави́дящих, я́ко а́спиды, обыдо́ша погуби́ти мя: но Сама́ мя, Богоро́дице, спаси́.

Песнь 3

Ирмос: Разшири́шася на враги́ моя́ уста́ моя́, я́ко утверди́ся о Го́споде се́рдце мое́.

Умерщвле́нную ду́шу мою́ прегреше́ньми, Живо́т я́ко ро́ждшая, Богоро́дице, оживи́.

От вся́каго искуше́ния соблюди́ к Тебе́ прибега́ющих, Богоро́дице, упова́ние на́ше.

Слава: От востаю́щих на мя напа́стей го́рько спаси́ мя, Ма́ти Го́спода моего́ Пренепоро́чная.

И ныне: Яже ми́рови спасе́ние подаю́щи Боже́ственным Рождество́м Твои́м, от бед мя премени́.

Песнь 4

Ирмос: Услы́ша проро́к прише́ствие Твое́, Го́споди, и убоя́ся, я́ко хо́щеши от Де́вы роди́тися и Челове́ком яви́тися, и глаго́лаше: услы́шах слух Твой и убоя́хся, сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Изнемо́же нището́ю кре́пость души́ моея́, Богороди́тельнице, и лю́тое на мя омраче́ние нападе́, от прегреше́ний иму́щее нахо́д: при́зри, я́ко светоно́сный о́блак Бо́жий, и просвети́ мя, молю́ся.

Бу́ри зол мои́х и смуще́ние прегреше́ний, преложи́ в тишину́ спасе́ния, я́ко су́щи приста́нище, Всенепоро́чная: ры́кающе и́щут мя, я́ко льво́ве, пожре́ти, па́губы тех изба́ви мя, молю́ся.

Слава: В нощи́ и во дни, на земли́ же и в мо́ри, и на вся́ком ме́сте спасе́ние тве́рдо су́щи, Богоро́дице покро́ве непобеди́мый, спаса́й мя: по Бо́зе бо на Тя вои́стинну христиа́не упова́ем.

И ныне: От вели́ких и разли́чных прегреше́ний же и напа́стей всегда́ спаса́еши мя: те́мже яко ро́ждшую Тя Го́спода молю́, и к Тебе́ прибега́ю, непобеди́мей по́мощи скорбя́щим: от бед изведи́ мольба́ми Твои́ми.

Песнь 5

Ирмос: Свет возсия́й ми́ру, Христе́, просвети́ се́рдце мое́, от но́щи Тебе́ зову́ща, и спаси́ мя.

Спасе́ния Тя покро́в сла́вим, Сло́ва Ма́ти, Всенепоро́чная, наве́т не боя́щеся челове́ческих.

Имуще Тя сте́ну необори́му, искуше́ний же и печа́ли воста́ния избавля́емся, Пречи́стая.

Слава: Изми́ мя от злых челове́к язы́ка, Чи́стая: я́коже бо бри́тва изостри́ся, погуби́те иски́й ду́шу мою́ го́рько.

И ныне: Приле́жно Ти припа́даю, моля́ся: яко Ма́ти Зижди́теля моего́, одержа́щих мя бед свободи́.

Песнь 6

Ирмос: Ки́том пожре́н грехо́вным, вопию́ Тебе́, Христе́: я́ко проро́ка из истле́ния мя свободи́.

Го́рести вкус прие́м, Боже́ственныя сла́дости отчуждихся, Пречи́стая. Те́мже вопию́ Ти: да́руй ми по́мощь.

Омраче́ние страсте́й раба́ мя тли соде́ла: те́мже, Свет ро́ждшая, свободи́ мя, Влады́чице.

Слава: Согла́сно Тебе́ и ве́рно испове́даюся, Пречи́стая, и пожру́ Ти же́ртву, Тобо́ю изба́влься ско́рби.

И ныне: Отверзо́шася на мя непра́вды уста́, Влады́чице: те́мже мя, я́ко засту́пница, сих вско́ре свободи́.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Кондак, глас 6:

Предста́тельство христиа́н непосты́дное, хода́тайство ко Творцу́ непрело́жное, не пре́зри гре́шных моле́ний гла́сы: но предвари́, я́ко Блага́я, на по́мощь нас, ве́рно зову́щих Ти: ускори́ на моли́тву и потщи́ся на умоле́ние, предста́тельствующи при́сно, Богоро́дице, чту́щих Тя.

Песнь 7

Ирмос: Росода́тельну у́бо пещь соде́ла а́нгел преподо́бным отро́ком, халде́и же опаля́ющее веле́ние Бо́жие мучи́теля увеща́ вопи́ти: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Искуше́ния души́ моея́, ю́же ту́чнии юнцы́ ны́не обыдо́ша, Пресвята́я Де́во, Сама́ мя сих свободи́.

Защища́ющи то́щно в беде́ су́щих и в печа́ли, ра́дость, Богоро́дице, подае́ши всегда́.

Слава: Побежде́на мя всего́ отча́янием дел и печа́ли огради́ мя, Де́во, я́ко покро́в всем неруши́мый.

И ныне: Предста́тельством Твои́м избавля́емся бед и скорбе́й и обрета́ем бога́тство ве́лие неистоща́емо.

Песнь 8

Ирмос: Из пла́мене преподо́бным ро́су источи́л еси́ и пра́веднаго же́ртву водо́ю попали́л еси́: вся бо твори́ши, Христе́, то́кмо е́же хоте́ти, Тя превозно́сим во вся ве́ки.

От челове́ческих снеда́юся озлобле́ний и молю́ся, Богоро́дице: изба́ви мя су́етнаго сове́та их.

Победи́хся в печа́лех искуше́нии мои́ми и молю́ся, Влады́чице: от сих мя спаси́ невреди́ма.

Слава: Спаси́ мя, Чи́стая, от челове́ка льсти́ва, и язы́ка, и уст, и мучи́тельства, и вся́кия ну́жды.

И ныне: Иже нра́вом прельща́ем е́смь, без отве́та сый, к Богоро́дице зову́: вся́ческих мя изба́ви зол.

Песнь 9

Ирмос: Еже, ра́дуйся, от ангела прии́мшая и ро́ждшая Созда́теля Своего́, Де́во, спаси́ Тя велича́ющия.

Моли́тва ми в печа́лех жития́, Богоро́дице, бу́ди, и спаси́ от бед, ны́не прибега́ющаго к Тебе́.

Вои́стинну Еди́на на земли́ и в мо́ри яви́лася еси́, Чи́стая, кров неразори́мь, прибега́ющим Ти несумне́нною душе́ю.

Слава: Без ума́ себе́ вся́ческими порабо́тившу лю́тыми паде́ньми, мольба́ми Твои́ми свобо́ду пода́ждь ми, Всепе́тая.

И ныне: Тя наде́жду и заступле́ние тве́рдо стяжа́в, Чи́стая, велича́я Тя, я́ко Богоро́дицу, песнь ве́рою скончава́ю.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице в Субботу:

Радуйся, Дево Богородице, пристанище и предстательство убогия души моея, надежда сладкая спасения моего! Радуйся, радость от Ангела приемшая в благовещении имеющаго воплотитися от Тебе Бога Слова! Радуйся, всех Зиждителя в Твоих ложеснах носившая! Радуйся, Бога плотию рождшая, миру Спасителя! Радуйся, в рождестве девство нетленно сохранившая! Радуйся, от волхвов дары приемшая и поклонение их от Тебе Рождшемуся видевшая, и пастырей преславная о Нем словеса слышавшая и в сердце Твоем слагавшая! Радуйся, Отрока Иисуса, Сына Твоего и Бога, во храме, среди законоучителей, обретшая радостно! Радуйся, болезни лютыя во страдании крестном, распятии и смерти Сына Твоего, пресладкаго Иисуса, испытавшая, воскресением же Его тридневным обрадованная светло! Радуйся, вознесение Сына Твоего и Бога со ученики Его во славе небесней видевшая! Радуйся, от него ниспосланнаго Духа Святаго, в горнице Сионстей в виде огненных языков нисшедшаго, со ученики Господни приемшая! Радуйся, на земле Особый Молитвенный Покров Пресвятой Богородицы ангельски пожившая! Радуйся, чистотою и святынею вся ангельския чины и всех святых лики превосходящая! Радуйся, возвеличенная славою, пришествием к Тебе Сына Твоего и Бога! Радуйся, Того святым рукам душу Твою радостно предавшая! Радуйся, славно превознесенная Твоим на небеса с телом восшествием! Радуйся, по преставлении Твоем боговидцем апостолом в третий день явившаяся! Радуйся, на небесех от Отца и Сына и Духа Святаго диадемою вечнаго царствия увенчанная! Радуйся, от всех небесных сил приснопеваемая! Радуйся, близ престола Пресвятыя Троицы, на престоле славы возседящая! Радуйся, Бога с человеки примирения виновнице! Радуйся, небесными и земными господствующая Царице! Радуйся, яко ничтоже невозможно есть Твоему ходатайству! Радуйся, яко вси верно, к Тебе притекающий спасаются! Радуйся, яко Тобою скорбящий утешение, болящий исцеление, бедствующий благовременную помощь получают! Молю убо Тя, обрадованная Владычице, потреби и во мне печаль греховную и даждь ми радость спасения, даждь ми слезы утешительныя, умиление всегдашнее, покаяние истинное и исправление совершенное. Не возгнушайся мене, Владычице, но прийми милостиво сии гласы радостныя, мною, убогим, Тебе приносимыя, и предстани ми в помощь во время безпомощия моего, в час страшный оный, егда разлучитися и мать душа моя от окаяннаго моего тела; тогда, молю, предстани ми в помощь и избави мя, повиннаго во гресех, наказания за них вечнаго, да не явлюся радование бесом и пища геенне огненней. Ей, Владычице моя, не попусти узрети души моей страшнаго и грознаго прещения и истязания демонскаго, грешником уготованнаго, но предвари и спаси мя, раба Твоего, в час оный ужасный, да славлю Тя во веки, едина надежде моя и Ходатаице спасения моего. Аминь.