Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 6. Пятница.

Богордичен, глас 6.

Богоро́дице Де́во, / моли́ Сы́на Твоего́, / во́лею пригвозди́вшагося на Кресте́ / и мир от пре́лести свобо́ждшаго, / Христа́ Бо́га на́шего, / поми́ловати ду́ши на́ша.

Слава и ныне, глас тойже:

Пре́жде век от Отца́ без ма́тере рожде́нна, / Сы́на и Сло́ва Бо́жия, / в после́дняя ле́та родила́ еси́, / воплоти́вшагося от чи́стых крове́й Твои́х, Богороди́тельнице, без му́жа. / Его́же моли́ / дарова́тися нам грехо́в оставле́нию пре́жде конца́.

Канон молебный ко Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Помо́щник и покро́витель бысть мне во спасе́ние, Сей мой Бог, и просла́влю Его, Бог отца́ моего́, и вознесу́ Его́, сла́вно бо просла́вися.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Не отри́ни, Блага́я, не омерзи́ мене́, не пре́зри мене́ под Твое́ милосе́рдие, Чи́стая, те́пле прите́кшаго: но даждь ми е́же в Тебе́ напита́тися благода́тию.

Богоро́дице Блага́я, скорбя́щих засту́пнице, приими́ мое́ от души́ стена́ние: и изба́ви мя от всех безме́рных зол, я́же лю́те соде́ях.

Слава: Тебе́ припа́даю, Блага́я, ско́рбных Предста́тельнице: изба́ви мя огня́ ве́чнующаго, и тьмы и про́пасти, во вся́ком житии́ зле пожи́вшаго.

И ныне: Увы́ мне! Ка́ко Тя, Изба́вителю, умолю́, Иису́се мой, безме́рно к Тебе́ согреши́в? Про́чее хода́таицу Ти приноша́ю ро́ждшую Тя Чи́стую, поми́луй и спаси́ мя.

Песнь 3

Ирмос: Утверди́, Го́споди, на ка́мени за́поведей Твои́х подви́гшееся се́рдце мое́, я́ко Еди́н Свят еси́ и Госпо́дь.

Припа́даю Ти, Ма́ти Сло́ва, приими́ мя щедро́тами Твои́ми: прося́щему же прегреше́ний проще́ние пода́ждь, те́плыми моли́твами Твои́ми.

Поми́луй мя, Влады́чице, поми́луй, и изба́ви от вся́каго лука́вствия, и озлобле́ния бесо́в, и ве́чнаго муче́ния.

Слава: Укроти́, Влады́чице, сласте́й мои́х го́рькое пия́нство, трезве́ние Боже́ственное ми подаю́щи покая́ния, и обраще́ние спаси́тельное.

И ныне: Вся́ческих Го́спода и Содержи́теля, Богороди́тельнице, неизглаго́ланно ро́ждши, умоли́ Сего́, е́же спасти́ ста́до Твое́.

Песнь 4

Ирмос: Услы́ша проро́к прише́ствие Твое́, Го́споди, и убоя́ся, я́ко хо́щеши от Де́вы роди́тися и Челове́ком яви́тися, и глаго́лаше: услы́шах слух Твой и убоя́хся: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Язвы души́ моея́, не престая́, чешу́ любосла́стьми, и приложи́шася мне стру́пов боле́зни, и пребыва́ю нечу́вствен и неисцели́мь: поми́луй, Богороди́тельнице, и исцели́, и спаси́ мя моли́твами Твои́ми.

Тьма грехо́вная покры́ ду́шу мою́, Богороди́тельнице, я́ко в нощи́ си́це хожду́ во све́те, не ве́дый Христо́вы за́поведи. Свет ро́ждшая Боже́ственный, поми́луй мя и просвети́, молю́ся.

Слава: Сло́во Бо́га Жива́го сни́де во утро́бу Твою́, Ма́ти Де́во, и прие́м от Твои́х крове́й пречи́стых все мое́ смеше́ние, прихо́дит сугу́б во еди́ной ипоста́си, Его́же моли́ спасти́ ду́ши на́ша.

И ныне: Теле́сная хоте́ния приле́жно преидо́х и сла́сти вся, и растле́н бых весь, и скве́рнен и ме́рзок: Пречи́стая Богороди́тельнице, поми́луй и спаси́ мя милосе́рдием Твои́м.

Песнь 5

Ирмос: От но́щи у́тренююща, Человеколю́бче, просвети́, молю́ся, и наста́ви и мене́ на повеле́ния Твоя́ и научи́ мя, Спа́се, твори́ти во́лю Твою́.

Огнь гее́нский себе́ разжего́х, де́я неподо́бная, и гнев Бо́жий лю́те привлеко́х: помози́ ми, Чи́стая, и не оста́ви мене́.

Прегреше́ний оставле́ния прося́ при́сно, де́яти не престаю́ пребеззако́ния и Тебе́, Пречи́стая, огорчева́ю: очище́ние ве́рных, уще́дри мя.

Слава: Его́же от Твои́х крове́й родила́ еси́, Чи́стая, соверше́нна Челове́ка и Бо́га и́стинна Иису́са, умоли́ Того́ изба́витися нам огня́ ве́чнаго.

И ныне: Две́ре непроходи́мая, молю́ся, отве́рзи ми две́ри покая́ния и́стиннаго, и покажи́ стези́ покая́ния, Чи́стая, Яже всех наста́вница.

Песнь 6

Ирмос: Возопи́х всем се́рдцем мои́м к Ще́дрому Бо́гу, и услы́ша мя от а́да преиспо́дняго, и возведе́ от тли живо́т мой.

Во́лны неподо́бных помышле́ний погружа́ют мя ны́не: но Ты, Влады́чице, к ти́хому приста́нищу наста́ви покая́ния и́стиннаго Твои́м милосе́рдием.

Наде́жду и сте́ну необори́мую, и предста́тельницу тве́рду стяжа́вше Тя, Отрокови́це, избавля́емся прегреше́ний и страсте́й лю́тых, и вся́каго вре́да.

Слава: Припа́даю Ти, Чи́стая Де́во, и вопию́ с пла́чем, Богоро́дице: изба́ви ду́шу мою́ окая́нную бу́дущаго суда́, и огня́ ве́чнаго.

И ныне: Кре́пость Ты еси́, Пречи́стая, немощны́х душе́ю, Твои́ми мольба́ми: те́мже мя, я́ко боля́ща душе́ю не пре́зри, но исцели́.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Седален, глас 6:

За милосе́рдие щедро́т, Христе́, соше́л еси́ на зе́млю, и от Де́вы вопло́щься, вся освяти́л еси́, я́же от земли́ и к Небеси́ всех призва́л еси́. Те́мже упова́юще на Тя, никогда́же погреши́м, но избавля́емся Тобо́ю настоя́ний: Ты бо еси́ Спас наш, Созда́телю Бо́же наш.

Песнь 7

Ирмос: Согреши́хом, беззако́нновахом, непра́вдовахом пред Тобо́ю: ниже́ соблюдо́хом, ниже́ сотвори́хом, я́коже запове́дал еси́ нам: но не преда́ждь нас до конца́, отце́в Бо́же.

Егда́ душа́ окая́нная моя́ от телесе́ стерпе́ти хо́щет разлуче́ние, и не бу́дет избавля́яй ю, или утеша́яй ю́: тогда́, Влады́чице, предста́ни, и изба́ви мя бесо́в озлобле́ния.

Припа́даю Ти и приношу́ слез те́плыя ка́пли: вем Твое́ челове́колюбие, вем долготерпе́ние и незло́бие. Ты мя ны́не поми́луй, Чи́стая, прости́ и спаси́ мя.

Слава: Поми́луй, Де́во, стра́стную и окая́нную мою́ ду́шу, виждь страсте́й смуще́ние, виждь и разгоре́ние пло́ти непостоя́нное: и по́мощь даждь ми спаси́тельную, и избавле́ние.

И ныне: Отцу́ Единосу́щный, собезнача́льный Сын и Сло́во, плоть от Тебе́ прия́т ра́вну, у́мну и одушевле́нну непрело́жно, я́ко весть Сам: и естество́ на́ше обнови́ в ней лу́чше Де́во Чи́стая.

Песнь 8

Ирмос: Его́же Во́инства Небе́сная сла́вят и трепе́щут херуви́ми и серафи́ми, вся́ко дыха́ние и тварь, по́йте, благослови́те и превозноси́те во вся ве́ки.

Недоуме́ю, помышля́я дея́ния моя́, и трепе́щу Судии́ Стра́шнаго Суди́ща: кий отве́т, окая́нный, принесу́ тогда́? Влады́чице ми́ра, бу́ди ми засту́пница.

Не отве́ржи у́бо мене́ Сама́, Влады́чице, от лица́ Твоего́, егда́ к Твоему́ воззрю́ о́бразу: но ми́лостива бу́ди ми и настоя́щего премени́ мя осужде́ния.

Слава: Неве́сто Бо́жия, Мари́е безневе́стная, от вся́каго лука́ваго вре́да изба́ви мя, вопию́ Ти, Твоего́ раба́: и в буду́щей при предста́ни ми, Еди́на христиа́н Предста́тельнице.

И ныне: Да челове́ки Сын Твой, Влады́чице, обожи́т, яви́ся из Тебе́ соверше́н Челове́к: Сего́ у́бо моли́ соверше́нно очи́щшася показа́ти прича́стника мя Боже́ственному Его Ца́рствию.

Песнь 9

Ирмос: Еже, ра́дуйся, от а́нгела прии́мшая и ро́ждшая Созда́теля Своего́, Де́во, спаси́ Тя велича́ющия.

Ты Еди́на Предста́тельнице челове́ков еси́, Пречи́стая, Ты еси́ стена́ христиа́н, Чи́стая, Тя ны́не предлага́ю ко Христу́ хода́таицу о мне смире́нном, да Твои́ми моли́твами поми́лует мя окая́ннаго.

Но́щи дела́ соде́лах, и нощь муче́ния хо́щет мя ны́не покры́ти пра́ведно су́етнаго, и вся́ко томле́ние прия́ти а́дово: но ро́ждшая Судию́ и Бо́га, Чи́стая Де́во, изба́ви мя вся́каго муче́ния.

Слава: Вре́мя живота́ моего́ во злых изжи́х, и к две́рем а́да прибли́жихся, и весь не гото́в, иду́ та́мо: помози́ ми, Блага́я Богоро́дице, на Тя бо наде́жду возложи́х.

И ныне: Благолюби́вая Влады́чице, а́нгелов украше́ние, муче́ников сла́во, с си́ми помоли́ся обрести́ нам ми́лость и разреше́ние долго́в, и возмощи́ всем до́бре жи́зни на́шея тече́ние сконча́ти, Боже́ственная де́ющим.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице в Пятницу:

Тебе предаю в защищение живот мой и по Бозе всю надежду спасения моего на Тя возлагаю, Владычице Дево Богородице. Молю Тя, раб Твой, не презри мя многия грехи имущаго, но виждь скорбь мою о сем и недоумение и подаждь ми ослабу и утешение, да не до конца погибну. Простри десницу Твою, Чистая, изми мя от тимения дел моих и ростави на чистую пажить заповедей Христа, Царя и Бога моего, да творю я присно, Тобою укрепляем. От грехов моих лютых избави мя, Владычице, и покаяние спасительно мне ниспосли, к Твоему Сыну и Богу Матерним ходатайством Твоим. Свет неизреченный возсиявшая, просвети мою тьму душевную, от грехов ей прибывшую. Радосте моя, избави мя от обышедших мя невидимых врагов: грехи бо мои мнози и тяжки суть, врази мои люты зело, смерть близ, совесть моя мя обличает, геенна огненная устрашает,червь неусыпаемый, скрежет зубный, тартара тьма кромешняя в трепет мя приводят, ибо ожидают мя прияти, злых дел моих ради. Увы мне! Что сотворю тогда и к кому прибегну, да спасена будет душа моя! К тебе единей, сладкая Марие Богородице, услаждающая на Тя уповающим горесть смерти и избавляющая взывающих к Тебе от лютыя геенны. Ты и мне помози, Всеблагая, не имущему тогда иныя помощи, токмо Тебе, Всепетая. Спаси мя от ужасов смертнаго часа и лютости тогда бесовския, спаси мя от власти духов злобных на мытарствах воздушных по смерти; яви, молюся Ти, яви ми тогда пресветлое лице Твое, Владычице, и не остави мя безпомощнаго. О милосердная Мати! Преклонися на милость ко мне, лишенному милости от дел моих, и умоли, Его же родила еси плотию, Христа, Спасителя и Бога нашего, нас ради на кресте пречистую Кровь Свою излиявшаго, да и аз причастник буду заслуг Его крестных пред Отцем Его Богом, и их ради получу грехов прощение и вечное спасение, и прославлю неизреченное милосердие Твое, Богородице, и Твое милостивое предстательство в безконечныя веки. Аминь.