Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 5. Пятница.

Богордичен, глас 5.

Кресто́м Сы́на Твоего́, Богоблагода́тная, / и́дольская пре́лесть вся упраздни́ся / и де́монская кре́пость попра́ся. / Сего́ ра́ди, ве́рнии, по до́лгу Тя при́сно пое́м и благослови́м / и, Богоро́дицу вои́стинну испове́дующе Тя, велича́ем.

Слава и ныне, глас тойже:

От Де́вы возсия́вый ми́ру, Христе́ Бо́же, / сы́ны Све́та То́ю показа́вый, поми́луй нас.

Канон молебный ко Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Коня́ и вса́дника в мо́ре Чермно́е, сокруша́яй бра́ни мы́шцею высо́кою, Христо́с истрясе́: Изра́иля же спасе́, побе́дную песнь пою́ща.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Вси Тя челове́честии ро́ди хва́лят, я́ко дре́вле, Де́во, проро́чески прорекла́ еси́: и мене́ у́бо приими́ пою́ща Тя, Влады́чице, и просвети́, и вразуми́.

Притупи́ла еси́ сме́рти жа́ло и мирски́й грех Де́во, и́стинную ро́ждши Жизнь, ея́же ра́ди, Влады́чице, притупи́ страсте́й мои́х о́стрыя стре́лы вско́ре.

Слава: Еди́на испещре́на деви́ческими ря́снами от ве́ка я́вльшися, смоко́вную ри́зу Ада́мову Ты расто́ргнула еси́: те́мже мя ны́не облецы́ целому́дрия оде́ждею моли́твами Твои́ми.

И ныне: Бога́тство и Боже́ственную сла́ву стяжа́ша у́бо мно́ги дще́ри пре́жде я́ве, но без сравне́ния, Влады́чице, Ты всех превозшла́ еси́. Те́мже мя ны́не обогати́ Небе́сными и Боже́ственными благода́тьми.

Песнь 3

Ирмос: Водрузи́вый на ничесо́мже зе́млю повеле́нием Твои́м и пове́сивый неодержи́мо тяготе́ющую, на недви́жимем Христе́, ка́мени за́поведей Твои́х Це́рковь Твою́ утверди́, Еди́не Бла́же и Человеколю́бче.

Глубина́ и высота́ в Тебе́ познава́шеся, Де́во Пречи́стая, Бо́жией Му́дрости непостижи́мей, от Твои́х ложе́сн ро́ждшейся: е́юже глубины́ се́рдце мое́ изба́ви мудрова́ний змии́ных.

Иже пре́жде перна́тыя, и га́ды, от воды́ соста́вил еси́ сло́вом, не су́щия пре́жде: Ты а́бие, Христе́, от кро́ве Чи́стыя Де́вы Боже́ственнаго Твоего́ воплоще́ния оде́жду стра́нну устро́ил еси́.

Слава: Ты Еди́на очище́ние яви́лася еси́ естеству́, Пречи́стая, в Ню́же огнь Боже́ственный неопа́льно все́лься, сие очи́сти я́ве: Ты у́бо согреше́ний и страсте́й мои́х скве́рну очи́сти и Твои́ми моли́твами просвети́ мя.

И ныне: Ча́шу но́ваго виногра́да ро́ждия, напоя́ющую я́ве ве́рныя во оставле́ние согреше́ний, Тя, Пречи́стая, ве́дый, молю: испуще́нием Боже́ственныя воды́ напо́й се́рдце мое́.

Песнь 4

Ирмос: Боже́ственное Твое́ разуме́в истоща́ние, прозорли́во Авваку́м, Христе́, со тре́петом вопия́ше Тебе́: во спасе́ние люде́й Твои́х спасти́ помаза́нныя Твоя́ прише́л еси́.

Неора́нна Ты яви́лася еси́ бразда́, несе́янный Боже́ственный прозя́бшая Клас, Имже а́лчуща мя накорми́ Боже́ственными дарова́ньми же и благода́тьми.

Боля́ща мя и́скренно сме́ртне и душе́вных страсте́й огне́м содержи́ма, Влады́чице, моли́тв Твои́х водо́ю напои́вши, вско́ре возста́ви.

Слава: Яко су́щий Бо́жий Град одушевле́н, его́же ре́ки мы́сленныя веселя́т стремле́ния, моли́тв Твои́х столпо́м души́ моея́ хра́мину утверди́.

И ныне: Облак Тя ве́дый, одожди́вший Пра́вду и́стинную, молю́, Пречи́стая Влады́чице, от всех оби́дящих мя изба́вити раба́ Твоего́ вско́ре.

Песнь 5

Ирмос: Одея́йся све́том я́ко ри́зою, к Тебе́ у́тренюю и Тебе́ зову́: ду́шу мою́ просвети́ омраче́нную Христе́, я́ко Еди́н Благоутро́бен.

Возмуще́ние и во́лну греха́, и страсте́й мои́х, Де́во Влады́чице, до конца́ утиши́, безстра́стия ро́ждши Вино́внаго.

Поста́в сый свы́ше Христо́в яви́ся благоле́пия оде́жды Боже́ственныя, доброде́телей оде́ждею Чи́стая, обнаже́нную ду́шу мою́ облецы́.

Слава: Очище́ние ми да́руй согреше́ний Твои́ми мольба́ми, Чи́стая Де́во, Яже очище́ние Боже́ственное ро́ждшая нам Христа́ и Го́спода.

И ныне: Стру́пы, я́звы и гное́ния грехо́вная, рукоде́йствия моли́твами потреби́ ми, Де́во, и си́лу рабу́ Твоему́ пода́ждь.

Песнь 6

Ирмос: Неи́стовствующееся бу́рею душетле́нною, Влады́ко Христе́, страсте́й мо́ре укроти́ и от тли возведи́ мя, я́ко Благоутро́бен.

Яже Свет ро́ждшая свети́лам твори́тельный, ду́шу мою́ ны́не просвети́, и изба́ви от страсте́й омраче́ния, Всесве́тлая.

Ме́рры Услади́вшаго во́ды пре́жде Богоро́дице, Твоего́ Сы́на моли́ изба́вити мя стра́сти лю́тыя и го́рести вско́ре.

Слава: Возмуща́ет пото́к страсте́й ду́шу мою́, Пречи́стая: но сего́ изсуши́ моли́твами Твои́ми и по́мыслы лука́выя потреби́.

И ныне: Христо́с, избавля́я челове́ки, прии́де от Сио́на, из чре́ва Твоего́, Влады́чице Пренепоро́чная: Имже и мене́ от напа́стей изба́ви и скорбе́й.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Седален, глас 5:

Вску́ю уныва́ющи, душе́ стра́стная, забы́ла еси́ Бо́га Твоего́, ми́лующаго тя? И повеле́ния Его преоби́девши, в блуде́ житие́ скончава́еши умовре́дно: отступи́ от зло́бы, Богоро́дице вопию́щи: отча́янную ду́шу мою́ поми́луй.

Песнь 7

Ирмос: Превозноси́мый отце́в Госпо́дь пла́мень угаси́, о́троки ороси́ согла́сно пою́щия: Бо́же, благослове́н еси́.

Ужаса́ются и трепе́щут Твоего́ призыва́ния, Пречи́стая, бесо́встии полцы́: от ни́хже избавля́ющи мя спаси́ и соблюди́, покрыва́ющи от вся́каго вре́да.

Неизглаго́ланная Сла́ва Твоя́, Де́во, сла́вы бо Го́спода родила́ еси́: те́мже мя сподо́би сла́вы Сы́на Твоего́ и Бо́га моего́, Твои́ми моли́твами.

Слава: Преклони́ся к мольба́м Твоего́ раба́, Влады́чице, и изба́ви мя вско́ре бед и скорбе́й, и вся́ких искуше́ний, ви́димых и неви́димых.

И ныне: Всего́ мя страстьми́ студа́, Пречи́стая, окаля́вшася и оскверни́вшася, чистото́ю омы́й и уясни́ Де́во моли́твами Твои́х окропле́ний.

Песнь 8

Ирмос: Тебе́, Вседе́телю, в пещи́ о́троцы, всеми́рный лик спле́тше поя́ху: дела́ вся́кая Го́спода по́йте и превозноси́те во вся ве́ки.

Вода́ непло́дствия стра́стна, души́ моея́ ложесна́ непло́дна сотвори́ и изсуши́: одожди́ ми, ле́гкий Облаче, Боже́ственную ро́су, я́ко да возращу́ плоды́ покая́ния.

Во́лну помышле́ний стра́стных и бу́рю ути́ши, Пречи́стая, Твои́ми моли́твами: напра́ви же мя к тече́нию безстра́стия, да Тя сла́влю те́пле во ве́ки вся.

Слава: Две́ре мы́сленная и затворе́нная врата́, и́миже Еди́н про́йде Бог, две́ри загради́ и заключи́ страсте́й мои́х и упова́ния отве́рзи ми врата́.

И ныне: Возми́ от мене́ прегреше́ний бре́мя, Ма́ти Де́во, Яже Еди́на взе́млющаго ми́ра всего́ весь грех ро́ждшая несказа́нно Агнца Бо́жия и Сло́ва.

Песнь 9

Ирмос: Иса́ие, лику́й: Де́ва име́ во чре́ве и роди́ Сы́на Емману́ила, Бо́га же и Челове́ка, Восто́к и́мя Ему: Его́же велича́юще, Де́ву ублажа́ем.

Оскверни́в я́ко челове́к ду́шу мою́ прегреше́ньми мно́гими и страстьми́ плотски́ми окаля́вся, Тя молю́ ны́не приле́жно и мил ся де́ю: очи́сти мя, Чи́стая, Твои́ми моли́твами от вся́кия зло́бы.

Воли́теля ми́лости родила́ еси́, щедро́т Человеколю́бца Бо́га, Еди́наго блага́го, долготерпели́ваго и благоутро́бнаго: Его́же благопреме́нна покажи́ ми, Чи́стая, Твои́ми мольба́ми, и согреше́ний разреше́ние пода́ждь.

Слава: Дрема́нием одержи́ма уны́ния, и сластьми́ спя́ща мя ны́не, Влады́чице, раба́ Твоего́ воздви́гни к доброде́телем дея́ний благи́х, неусы́пными Твои́ми Ма́терними моли́твами.

И ны́не: Благословя́ благословлю́ Тя, Пречи́стая, и велича́ю те́пле: благослови́ мя у́бо Твоего́ певца́, и вся́ческих ну́ждных и печа́льных изба́ви, и сохрани́ Твои́ма дла́ньма непобеди́ма.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице в Пятницу:

Тебе предаю в защищение живот мой и по Бозе всю надежду спасения моего на Тя возлагаю, Владычице Дево Богородице. Молю Тя, раб Твой, не презри мя многия грехи имущаго, но виждь скорбь мою о сем и недоумение и подаждь ми ослабу и утешение, да не до конца погибну. Простри десницу Твою, Чистая, изми мя от тимения дел моих и ростави на чистую пажить заповедей Христа, Царя и Бога моего, да творю я присно, Тобою укрепляем. От грехов моих лютых избави мя, Владычице, и покаяние спасительно мне ниспосли, к Твоему Сыну и Богу Матерним ходатайством Твоим. Свет неизреченный возсиявшая, просвети мою тьму душевную, от грехов ей прибывшую. Радосте моя, избави мя от обышедших мя невидимых врагов: грехи бо мои мнози и тяжки суть, врази мои люты зело, смерть близ, совесть моя мя обличает, геенна огненная устрашает,червь неусыпаемый, скрежет зубный, тартара тьма кромешняя в трепет мя приводят, ибо ожидают мя прияти, злых дел моих ради. Увы мне! Что сотворю тогда и к кому прибегну, да спасена будет душа моя! К тебе единей, сладкая Марие Богородице, услаждающая на Тя уповающим горесть смерти и избавляющая взывающих к Тебе от лютыя геенны. Ты и мне помози, Всеблагая, не имущему тогда иныя помощи, токмо Тебе, Всепетая. Спаси мя от ужасов смертнаго часа и лютости тогда бесовския, спаси мя от власти духов злобных на мытарствах воздушных по смерти; яви, молюся Ти, яви ми тогда пресветлое лице Твое, Владычице, и не остави мя безпомощнаго. О милосердная Мати! Преклонися на милость ко мне, лишенному милости от дел моих, и умоли, Его же родила еси плотию, Христа, Спасителя и Бога нашего, нас ради на кресте пречистую Кровь Свою излиявшаго, да и аз причастник буду заслуг Его крестных пред Отцем Его Богом, и их ради получу грехов прощение и вечное спасение, и прославлю неизреченное милосердие Твое, Богородице, и Твое милостивое предстательство в безконечныя веки. Аминь.