Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 5. Среда.

Богордичен, глас 5.

Кресто́м Сы́на Твоего́, Богоблагода́тная, / и́дольская пре́лесть вся упраздни́ся / и де́монская кре́пость попра́ся. / Сего́ ра́ди, ве́рнии, по до́лгу Тя при́сно пое́м и благослови́м / и, Богоро́дицу вои́стинну испове́дующе Тя, велича́ем.

Слава и ныне, глас тойже:

От Де́вы возсия́вый ми́ру, Христе́ Бо́же, / сы́ны Све́та То́ю показа́вый, поми́луй нас.

Канон молебный ко Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Спаси́телю Бо́гу, в мо́ри лю́ди немо́крыми нога́ми наста́вльшему и фарао́на со всево́инством пото́пльшему, Тому́ Еди́ному пои́м, я́ко просла́вися.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Светоно́сная ски́ние Царя́ Христа́, озари́ мою́ мысль, омраче́нную ле́стию борца́ и тьмо́ю ослепле́нную прегреше́ний мои́х.

Помышле́ний лука́вых смире́нную мою́ ду́шу, Богороди́тельнице, свободи́ и жили́ще Бо́гу сию́ соде́лай, да по до́лгу Тя сла́влю все́гда.

Слава: Егда́, повеле́нием Бо́жиим, от вре́менныя жи́зни отыти́ хощу́, Пречи́стая, бесо́вския ру́ки покажи́ мя вы́шша, а́нгелы подаю́щи спу́тники мне.

И ныне: Вску́ю, о душе́, во уны́нии мно́зе все житие́ ижди́ла еси́? Потщи́ся у́бо про́чее и возопи́й Госпо́дни Ма́тери: очи́сти и спаси́ мя, Богороди́тельнице.

Песнь 3

Ирмос: Си́лою Креста́ Твоего́, Христе́, утверди́ мое́ помышле́ние, во е́же пе́ти и сла́вити тридне́вное Твое́ Воскресе́ние.

Из ро́ва страсте́й и муче́ний возведи́ мя, несумне́нно пою́ща Тя, Богоро́дице Всеблаже́нная.

Вре́тище мое́ расто́ргни безме́рных прегреше́ний мои́х, и весе́лием опоя́ши доброде́телей, Богоблагода́тная.

Слава: Ка́плю ми, Чи́стая, слез пода́ждь, я́ко да отжену́ се́рдца моего́ недоуме́ние и приле́жно воспою́ Тя.

И ны́не: Низложи́, Пренепоро́чная, враг безпло́тных шата́ние, и тех томле́ния вско́ре свободи́ мя.

Песнь 4

Ирмос: Услы́шах слух си́лы Креста́, я́ко рай отве́рзеся им, и возопи́х: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Вску́ю уподо́билася еси́, душе́, непло́дней смоко́внице, ника́коже боя́щися посече́ния и пла́мене ве́чнаго? Ускори́ у́бо пре́жде конца́ и возни́кни.

Кий язы́к изрече́т соде́янных мои́х зол безме́рное мо́ре и глуби́ну́ прегреше́ний? Спаси́ мя, Де́во Пренепоро́чная, отча́яннаго.

Слава: Себе́ пла́чу, егда́ во ум прииду́ мно́гих мои́х прегреше́ний и огня́ негаси́маго, и молю́ Тя, да́ти ми вре́мя покая́ния, Чи́стая.

И ныне: Да не восхи́тит, я́ко лев, стропти́вый враг окая́нную мою́ ду́шу: но Твое́ю си́лою душетле́нныя сокруши́ зу́бы его, Блага́я.

Песнь 5

Ирмос: Утренююще вопие́м Ти, Го́споди, спаси́ ны: Ты бо еси́ Бог наш, ра́зве бо Тебе́, ино́го не зна́ем.

При́зри и услы́ши, Влады́чице, глас мой, и изба́ви мя, молю́ся, ве́чнаго осужде́ния.

Уязви́хся греха́ стрела́ми и вопию́ Ти: уврачу́й, Пречи́стая, се́рдца моего́ я́звы.

Слава: Поми́луй мя, Еди́не Человеколю́бче Ще́дрый, моли́твами Ро́ждшия Тя: Ты бо ми еси́ Бог и Госпо́дь.

И ныне: Поми́луй мя, Еди́на Всепе́тая, молю́ Твою́ бла́гость, и ми́лости сподо́би.

Песнь 6

Ирмос: Обы́де мя бе́здна, гроб мне кит бысть, аз же возопи́х к Тебе́ Человеколю́бцу, и спасе́ мя десни́ца Твоя́, Го́споди.

Яко лев рыка́я, льсти́вый и́щет мя расто́ргнути и показа́ти снедь свое́й зло́бе, Чи́стая: но сего́ вре́да свободи́ мя.

Очи́сти, Человеколю́бче, моли́твами чи́сто Ро́ждшия Тя, и изба́ви мир Твой от вся́кия ско́рби и ве́чныя сла́вы сподо́би.

Слава: Обы́де мя бе́здна прегреше́ний, во глубину́ низве́дши отчая́ния: молю́ся, Чи́стая, возведи́ от преиспо́дняго а́да, Тебе́ сла́вящаго.

И ныне: Житие́ мое́ испо́лнися прегреше́ний и вся́кия ле́ности, те́мже к покая́нию пре́жде кончи́ны моея́, Чи́стая, обрати́ и спаси́ мя Препе́тая.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Седален, глас 5:

Ра́дуйся, стено́ тве́рдая Богопобе́дная, ра́дуйся, паде́ние ва́рваров всевоева́нное, ра́дуйся, возведе́ние ве́рных царе́й, Богоро́дице, вои́стинну упова́ющих на Тя, моли́твами Твои́ми избавля́ющи нас от бед вся́ческих и от безбо́жных враг.

Песнь 7

Ирмос: В пещи́ о́гненней песносло́вцы спасы́й о́троки, благослове́н Бог оте́ц на́ших.

Нево́льных зол и во́льных проще́ние Твое́ю бла́гостию, Влады́чице, пода́ждь ми.

Изнемога́ет мой ум, прило́ги нече́стия лука́вых по́мысл: помози́ ми, Блага́я.

Слава: Душе́вных мои́х страсте́й ра́ны, Богоро́дице, Твои́х моли́тв лечба́ми ны́не исцели́.

И ныне: Сокруше́нну ду́шу и по́мысл смире́н, пода́ждь ми, Блага́я: я́ко да сла́влю Тя.

Песнь 8

Ирмос: Из Отца́ пре́жде век рожде́ннаго Сы́на и Бо́га, и в после́дняя ле́та воплоще́ннаго от Де́вы Ма́тере, свяще́нницы, по́йте, лю́дие, превозноси́те во вся ве́ки.

В ле́ности житие́ сконча́в окая́нный, и приближи́вся к концу́ живота́ моего́, взыва́ю Ти, Богоро́дице: сопроти́вных исхити́ сете́й смире́нную мою́ ду́шу.

Теле́сных боле́зней, ран лю́тых душе́вных и страсте́й настоя́ния истязу́ему, Твоего́ Ца́рствия си́лу ми пода́ждь, я́ко Еди́на ми́лостива.

Слава: В пучи́не жития́ обурева́ема и бесо́вскими волна́ми погружа́ема, спаси́, Чи́стая, и Боже́ственному устремле́нию, к благоуго́дному житию́ введи́ мя, Отрокови́це.

И ныне: Яко в неве́стный черто́г входя́, Де́во, Гаврии́л по́слан: ра́дуйся, возопи́, глаго́ля, пресла́вная Пала́то всех Царя́ Христа́, в Ню́же все́лься, земны́я вся обожи́.

Песнь 9

Ирмос: Тя па́че ума́ и словесе́ Ма́терь Бо́жию, в ле́то Безле́тнаго неизрече́нно ро́ждшую, ве́рнии, единому́дренно велича́ем.

Тя, Юже Бо́га несказа́нно ро́ждшую, засту́пницу стяжа́хом и сте́ну недви́жиму, и душа́м спасе́ние, и чудесе́м исто́чник.

Ми́лостив бу́ди ми, Сло́ве и́стиннаго Бо́га, в день суда́, мольба́ми Ро́ждшия Тя: и су́щим одесну́ю Тебе́ сочета́й.

Слава: Изба́ви мя, Чи́стая, огня ве́чнующаго и неусыпа́ющаго че́рвия, и вся́кия му́ки, на Тя наде́жду возло́жшаго.

И ныне: Егда́ хо́щет душа́ моя́ разлучи́тися от окая́ннаго моего́ телесе́, невиди́мых враг томи́тельства изба́ви мя, Богоневе́стная.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице в Среду:

Богородице, Ты еси упование мое, Ты ми еси стена и благонадежное пристанище и спасительное прибежище, утомляемому страстей нахождение. Спаси мя от всех враг моих, гонящих душу мою и ловящих ю различными искушении: на пути бо сем, по нему же хожду, многия сети скрыша ми; многия соблазны, многия неудобства, многая прелести, многия немощи, душевныя и телесныя, уловляют мя в падения греховныя. И уже аз, окаянный, впадох в сети вражия, и связан, и держим есмь ими: и что сотворю, отчаянный аз, недоумею. Аще бо восхощу покаятися, нечувствием и ожесточением одержим есмь; аще же плаката понуждаюся, не имам сокрушения сердечнаго и слез ни поне единыя капли. Увы окаянства моего! увы бедности моей! увы лишения моего! К кому убо прибегну прочее, повинный аз? Токмо к Тебе, благоутробная Мати Господа и Спаса нашего, ненадежных надеждо, стено и покрове к Тебе притекающих! Не отрини убо мене блуднаго, не возгнушайся мене сквернаго: Тебе бо едину в жизни моей стяжах утеху, Дево Марие Богородице, и к Тебе единей во всякой нужде прибегаю со дерзновением: не остави убо мене в жизни сей и во время смерти моея, предстани в помощь. Помощнице моя, да узрят Ти вси врази мои и постыдятся, Тобою побежденнии, Владычице, Ходатаице спасения моего. Аминь.