Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 4. Пятница.

Богордичен, глас 4.

Де́во Пренепоро́чная, Ма́ти Христа́ Бо́га, / ору́жие про́йде Твою́ пресвяту́ю ду́шу, / егда́ распина́ема ви́дела еси́ во́лею Сы́на и Бо́га Твоего́, / Его́же, Благослове́нная, моля́щи не преста́й / проще́ние прегреше́ний нам дарова́ти.

Слава и ныне, глас тойже:

Тя велича́ем, Богоро́дице, вопию́ще: / Ты еси́ гора́, от нея́же неизглаго́ланно отсече́ся Ка́мень / и врата́ а́дова сокруши́.

Канон Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Триста́ты кре́пкия, Рожде́йся от Де́вы, безстра́стия во глубине́ души́ трича́стное потопи́, молю́ся, да Тебе́, я́ко в тимпа́не, во умерщвле́нии телесе́ побе́дное воспою́ пе́ние.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

От ка́ла страсте́й, от помышле́ний треволне́ния и от стрел лука́ваго, и от вся́каго прило́га сопроти́внаго спаси́ ду́шу мою́ окая́нную, Пречи́стая Богороди́тельнице, и огня́ ве́чнаго исхити́ мя.

Возведи́ мя, Чи́стая, из глубины́ прегреше́ний, и наста́ви к све́ту Боже́ственных за́поведей Спа́са Христа́ и Бо́га: возсия́й ми покая́ния спаси́тельную зарю́ и пода́ждь жизнь ве́чную.

Слава: В ти́ну лука́вую впа́дся зол мои́х, удавля́юся вельми́ делесы́ лука́выми, и несть постоя́ния: Влады́чице Де́во Ма́ти, Твое́ю си́лою возведи́ мя, и огня́ и му́ки изба́ви мя.

И ныне: Смерть и тлю потреби́ла еси́, Богоро́дице Всепе́тая, нетле́ния Исто́чник ро́ждши Христа́, безсме́ртием украси́вша и благода́тию челове́ческое естество́, Пренепоро́чная.

Песнь 3

Ирмос: Не му́дростию и си́лою и бога́тством хва́лимся, но Тобо́ю, Отчею ипоста́сною му́дростию, Христе́: несть бо свят, па́че Тебе́, Человеколю́бче.

Явльшися, Чи́стая Де́во, души́ моея́ тьму отыми́, и грехо́вныя плени́цы расто́ргни, и спаси́ мя, молю́ся, заступле́нием Твои́м.

Коле́блющееся прило́ги стра́стными се́рдце мое́ в страх Бо́жий чисте́йший утверди́, Де́во Пренепоро́чная, благоутро́бием Твои́м.

Слава: Отча́явся по́мощи вся́кия, к Тебе́, Пренепоро́чная, держа́вней храни́тельнице и покро́ву притеко́х: не отри́ни у́бо мене́ от Боже́ственнаго покро́ва Твоего́.

И ныне: Испещре́на ря́снами златы́ми я́ко Цари́ца, Царя́ и Бо́га одесну́ю ны́не предстои́ши, Влады́чице, моля́щи о рабе́х Твои́х.

Песнь 4

Ирмос: Седя́й в сла́ве на престо́ле Божества́, во о́блаце ле́гце прии́де Иису́с Пребоже́ственный, нетле́нною дла́нию, и спасе́ зову́щия: сла́ва, Христе́, си́ле Твое́й.

Уны́нием одержи́ма мя и страсте́й омраче́нием всего́ потемне́на, и грехо́м порабоще́на, Богоблаже́нная Отрокови́це, свободи́, и присво́й Твоему́ Сы́ну и Бо́гу на́шему.

Умерщвле́на мя зло́бою льсти́ваго, Пренепоро́чная, я́ко Жизнь ро́ждшая, оживи́, к Тебе́ бо прибего́х: и погруже́нна во глубине́ паде́жей возведи́, я́ко ми́лостива, Всенепоро́чная.

Слава: Во гро́бе безме́рных сласте́й мои́х низлежу́, уны́нием и ле́ностию одержи́мь есмь: но ро́ждшая всех Возставле́ние, оживи́ мя, Блага́я, и спаси́.

И ныне: Свяще́нную Тя дре́вле проро́к го́ру Боже́ственную нарече́, Де́во Чи́стая, доброде́тельми всю осене́ну, из Нея́же спаси́тельное Сло́во яви́ся, в созда́ние и просвеще́ние душ на́ших.

Песнь 5

Ирмос: Нечести́вии не у́зрят сла́вы Твоея́, Христе́, но мы Тя, Единоро́дне, Оте́ческия сла́вы Сия́ние Божества́, от но́щи у́тренююще, воспева́ем Тя, Человеколю́бче.

Да возвесели́тся, Влады́чице, душа́ моя́ смире́нная: боя́тися Твоего́ Сы́на и твори́ти повеле́ния Его́ от се́рдца, Всенепоро́чная Пречи́стая, моли́твами Твои́ми наста́ви.

Всем се́рдцем мои́м, Влады́чице Блага́я, испове́датися Изба́вителю сподо́би ду́шу мою́ стра́стную, отгоня́щи неве́дение се́рдца моего́, Всенепоро́чная.

Слава: Ду́шу мою́ сохрани́, я́ко зе́ницу о́ка, под кро́вом крилу́ Твое́ю, Блага́я Пречи́стая, и духо́в от лука́вых томле́ния и муче́ния изба́ви.

И ныне: Избавля́ющи, яви́ся, Пречи́стая, от страсте́й наведе́ния и бесо́в лука́вых Твоего́ раба́, стяжа́вшаго Тя держа́вное заступле́ние и предста́тельницу непосты́дную.

Песнь 6

Ирмос: Возопи́, прообразу́я погребе́ние тридне́вное, проро́к Ио́на, в ки́те моля́ся: от тли изба́ви мя, Иису́се, Царю́ Сил.

Низложи́ и́же при́сно борю́щия мя, Влады́чице, и о́блак лука́вых помышле́ний разори́, Со́лнца Пра́веднаго су́щи Дверь, Богома́ти.

Возсия́й ми покая́ния зарю́, Влады́чице, и о́блаки злых помышле́ний мои́х разруши́, лю́тыми прельще́нии привлеко́ма же и растлева́ема.

Слава: Утоли́ страсте́й мои́х свире́пую волну́ и бу́рю злых помышле́ний потреби́, тве́рдая всех предста́тельнице и покро́ве, Пренепоро́чная.

И ныне: Умно́жишася па́че песка́ морска́го прегреше́ния души́ моея́, и я́ко бре́мя тя́жкое низлага́ет мя: но Ты, Де́во, пре́жде конца́ уще́дривши, спаси́ мя.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Седален, глас 4:

Те́плое заступле́ние, е́же в беда́х, и помо́щницу на́шу, и к Бо́гу премене́ние, Еюже тли изба́вихомся, Богоро́дицу, ве́рнии, ублажа́ем.

Песнь 7

Ирмос: Авраа́мстии иногда́ в Вавило́не о́троцы, пе́щный пла́мень попра́ша, пе́сньми взыва́юще: оте́ц на́ших Бо́же благослове́н еси́.

Тя Богоро́дице Чи́стая, призыва́ю ве́рно: смире́нное мое́ соблюди́ се́рдце, и изба́ви мя пла́мене муче́ния, и тьмы ве́чныя.

Раздери́ Де́во Чи́стая, Сы́на Твоего́ копие́м мои́х прегреше́ний рукописа́ние, и изба́ви мя молю́ся, одержа́ния вся́каго, в час кончи́ны моея́.

Слава: Угаси́, Де́во Чи́стая, мои́х слез струя́ми, и Твои́х щедро́т одожде́нием пещь, ю́же ми исхода́таи зол мои́х мно́жество, бесо́вским де́йством.

И ныне: Изба́ви нас искуше́ний находя́щих, Еди́на Сло́ва Ма́ти Присноде́во, и вся́каго муче́ния, вои́стинну Тя разу́мно пою́щих во вся ве́ки.

Песнь 8

Ирмос: Изба́вителю всех Всеси́льне, посреде́ пла́мене благоче́ствовавшия, снизше́д, ороси́л еси́ и научи́л еси́ пе́ти: вся дела́, благослови́те, по́йте Го́спода.

Ду́шу мою́ боля́щую исцели́ и ум омраче́нный просвети́, и огня́ исхити́, и ве́чных неизглаго́ланных мук, Богоро́дице Де́во Богоневе́сто.

Прекло́нься безслове́сными страстьми́, во глубину́ поги́бели снидо́х и пла́меню сожже́ние сам ся соде́лах, от ни́хже мя изба́ви, Богоро́дице Де́во, раба́ Твоего́.

Слава: Зол мои́х пучи́ну изсуши́, милосе́рдия ро́ждши пучину́ Изба́вителя и Го́спода, и плени́цы зол мои́х разреши́ пре́жде кончи́ны, Яже Спа́са всех ро́ждшая.

И ныне: Вопло́щься от утро́бы Твоея́ Госпо́дь, госпо́дьствуяй тва́рию, и Тебе́, Де́во, Госпожу́ показа́, ви́димым же всем и неви́димым, я́ко Ма́терь прославля́я непоро́чную.

Песнь 9

Ирмос: Ева у́бо неду́гом преслуша́ния кля́тву всели́ла есть: Ты же, Де́во Богоро́дице, прозябе́нием чревоноше́ния ми́рови благослове́ние процвела́ еси́, тем Тя вси велича́ем.

Непло́дное бы́вшее Боже́ственных доброде́телей се́рдце мое́, Пречи́стая Богоро́дице Де́во, покажи́ плодоно́сно, Яже от непло́дныя ро́ждшаяся, хоте́нием вся Претворя́ющего ма́нием, да пою́ Тя, Всепе́тую.

Све́том Твои́м озари́ мя, Пренепоро́чная, ро́ждшая Свет Непристу́пный, разжени́ о́блаки страсте́й мои́х, и от тьмы несве́тлыя исхити́ мя, и Боже́ственнаго Све́та сподо́би: я́ко да пою́ Тя, Ма́ти Де́во.

Слава: Кропле́нием, Чи́стая, Твои́х щедро́т омы́й гное́ния се́рдца моего́, источа́ти ми при́сно сподо́би струи́ слез мои́х, пото́ки страсте́й укроча́ющи и му́ки избавля́ющи.

И ныне: Благолюби́ваго Бо́га ро́ждши, благолюби́вая Богоро́дице, любве́ мя плотски́я лука́выя ны́не вско́ре свободи́, Влады́чице, и поработи́ Боже́ственней во́ли, ле́ностию погиба́ющаго.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице в Пятницу:

Тебе предаю в защищение живот мой и по Бозе всю надежду спасения моего на Тя возлагаю, Владычице Дево Богородице. Молю Тя, раб Твой, не презри мя многия грехи имущаго, но виждь скорбь мою о сем и недоумение и подаждь ми ослабу и утешение, да не до конца погибну. Простри десницу Твою, Чистая, изми мя от тимения дел моих и ростави на чистую пажить заповедей Христа, Царя и Бога моего, да творю я присно, Тобою укрепляем. От грехов моих лютых избави мя, Владычице, и покаяние спасительно мне ниспосли, к Твоему Сыну и Богу Матерним ходатайством Твоим. Свет неизреченный возсиявшая, просвети мою тьму душевную, от грехов ей прибывшую. Радосте моя, избави мя от обышедших мя невидимых врагов: грехи бо мои мнози и тяжки суть, врази мои люты зело, смерть близ, совесть моя мя обличает, геенна огненная устрашает,червь неусыпаемый, скрежет зубный, тартара тьма кромешняя в трепет мя приводят, ибо ожидают мя прияти, злых дел моих ради. Увы мне! Что сотворю тогда и к кому прибегну, да спасена будет душа моя! К тебе единей, сладкая Марие Богородице, услаждающая на Тя уповающим горесть смерти и избавляющая взывающих к Тебе от лютыя геенны. Ты и мне помози, Всеблагая, не имущему тогда иныя помощи, токмо Тебе, Всепетая. Спаси мя от ужасов смертнаго часа и лютости тогда бесовския, спаси мя от власти духов злобных на мытарствах воздушных по смерти; яви, молюся Ти, яви ми тогда пресветлое лице Твое, Владычице, и не остави мя безпомощнаго. О милосердная Мати! Преклонися на милость ко мне, лишенному милости от дел моих, и умоли, Его же родила еси плотию, Христа, Спасителя и Бога нашего, нас ради на кресте пречистую Кровь Свою излиявшаго, да и аз причастник буду заслуг Его крестных пред Отцем Его Богом, и их ради получу грехов прощение и вечное спасение, и прославлю неизреченное милосердие Твое, Богородице, и Твое милостивое предстательство в безконечныя веки. Аминь.