Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 4. Среда.

Богордичен, глас 4.

Де́во Пренепоро́чная, Ма́ти Христа́ Бо́га, / ору́жие про́йде Твою́ пресвяту́ю ду́шу, / егда́ распина́ема ви́дела еси́ во́лею Сы́на и Бо́га Твоего́, / Его́же, Благослове́нная, моля́щи не преста́й / проще́ние прегреше́ний нам дарова́ти.

Слава и ныне, глас тойже:

Тя велича́ем, Богоро́дице, вопию́ще: / Ты еси́ гора́, от нея́же неизглаго́ланно отсече́ся Ка́мень / и врата́ а́дова сокруши́.

Канон Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Мо́ря чермну́ю пучи́ну невла́жными стопа́ми дре́вний пешеше́ствовав Изра́иль, крестообра́зныма Моисе́овыма рука́ма, Амали́кову си́лу в пусты́ни победи́л есть.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Вои́стинну и вресноту́46 родила́ еси́ Бо́га и Го́спода, и Богоро́дица Еди́на вои́стинну и вресноту́ нарекла́ся еси́, Чи́стая. Те́мже Тя ве́рно воспева́ем и по до́лгу сла́вим.

Звезда́, Яже от Иа́кова, возсия́ из Тебе́, Пречи́стая, изчита́яй мно́жество звезд, я́ко Бог. Те́мже Того́ сия́ньми отыми́ мои́х грехо́в тьму.

Слава: Неве́стник слове́сен вем Тя я́ве Бо́жия воплоще́ния, Чи́стая и Всенепоро́чная: молю́ Тя изба́вити мя страсте́й плотски́х и скорбе́й, и искуше́ний, и обстоя́ний.

И ныне: Яко Ле́ствица, Яже к нам прише́ствия Вседержи́телева, Еюже Бог сни́де на зе́млю, от землены́х страсте́й плотски́х к Небеси́ вознеси́ мя и к Бо́гу приведи́.

Песнь 3

Ирмос: Не му́дростию и си́лою и бога́тством хва́лимся, но Тобо́ю, Отчею ипоста́сною му́дростию, Христе́: несть бо Свят, па́че Тебе́, Человеколю́бче.

Теку́щий исто́чник, скорбя́щих утеше́ние еси́: те́мже, Влады́чице, и мне моли́твенных Твои́х вод исто́чник источи́ и угаси́ страсте́й пещь.

Уя́звена мя по́мыслы безме́стными исцели́, Чи́стая, Яже естества́ на́шего исцели́вшая я́зву лю́тую, ро́ждши Зижди́теля и Го́спода.

Слава: В пучи́не мно́гих мои́х прегреше́ний и страсте́й и искуше́ний обурева́ема, к ти́хому зело́ приста́нищу, Всенепоро́чная, устреми́ Твои́м заступле́нием.

И ныне: Иже я́ко на руно́ дожде́м Боже́ственным, во утро́бу Твою́ соше́дшим, опламене́нное огне́м страсте́й мое́ се́рдце ороси́ Твои́ми мольба́ми.

Песнь 4

Ирмос: Вознесе́на Тя ви́девши Це́рковь на Кресте́, Со́лнце пра́ведное, ста в чи́не свое́м, досто́йно взыва́ющи: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

От мир Сы́на Твоего́ теку́щих, благоуха́нием жи́зни всех, ми́ро безстра́стия источи́ души́ мое́й, Чи́стая, и весь кал стра́сти ея́ потреби́.

Оскверне́ннаго мя ка́лом греха́, моли́тв Твои́х окропи́ иссо́пом и омы́й, и скве́рну страсте́й мои́х очи́сти, Влады́чице, и яви́ Христу́ жили́ще.

Слава: Напи́сану Тя кни́гу пе́рстом Боже́ственным, запеча́тану, Пречи́стая молю́, пе́рсты Твои́х моли́тв напиши́ мне прегреше́ний оставле́ние и напа́стей изба́ви.

И ныне: Иже от коне́ц гор святы́х всех храм Бо́гу бы́вши, я́коже пре́жде проро́к рече́, Христу́ чист покажи́ мя храм, Влады́чице, Твои́ми заступле́ньми.

Песнь 5

Ирмос: Ты Го́споди мой, свет, в мир прише́л еси́, Свет святы́й, обраща́яй из мра́чна неве́дения ве́рою воспева́юшия Тя.

Тя ро́су Аермо́нску, на Сио́н соше́дшую, ве́дый, Богороди́тельнице, молю́ угаси́ти пло́ти моея́ запале́ние.

Рай жи́зни су́щи, Богоро́дице, сме́рти грехо́вныя и страсте́й многообра́зных изба́ви мя вско́ре.

Слава: Алава́стр мы́сленный, Чи́стая, Ты еси́ Ми́ра, излия́вшагося на зе́млю с Небесе́: мене́ ны́не благоуха́ния испо́лни.

И ныне: Прекло́ншагося ко тле́нию обнови́ла еси́ челове́ка: изведи́ у́бо и мене́ ны́не, Богоневе́сто, из глубины́ прегреше́ний и страсте́й.

Песнь 6

Ирмос: Пожру́ Ти со гла́сом хвале́ния, Го́споди, Це́рковь вопие́т Ти, от бесо́вския кро́ве очи́щшися, ра́ди ми́лости от ребр Твои́х исте́кшею кро́вию.

Пала́та прекра́сна, сла́вная Влады́чице, Царя́ Сла́вы бы́вши, просла́вила еси́ челове́ки: те́мже сла́вы нетле́нныя и мене́ сподо́би.

Ути́шила еси́ тлю поро́чную естества́ чи́стым нетле́нием, но изсуши́, Пречи́стая, страсте́й мои́х пото́ки, и плотски́я му́дрости ре́ки.

Слава: Успи́ стра́стная движе́ния телесе́ и взыгра́ния моя́ плотска́я уму́ повини́, я́ко жребя́, успи́вши, Чи́стая, сном Твои́х моли́тв.

И ныне: Пою́ Тя, Бо́га Препе́таго ро́ждшую, и молю́ Тя, Отрокови́це: стра́шныя мя при и ве́чнаго, Богоро́дице, осужде́ния изба́ви и спаси́ мя.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Седален, глас 4:

Предста́тельнице нера́тная, Богороди́тельнице, и моли́твеннице гото́вая притека́ющим к Тебе́, от бед мя изба́ви: да не пре́зриши мене́, всех засту́пнице.

Песнь 7

Ирмос: В пещи́ Авраа́мстии о́троцы перси́дстей, любо́вию благоче́стия па́че, не́жели пла́менем опаля́еми, взыва́ху: благослове́н еси́ в хра́ме сла́вы Твоея́, Го́споди.

Яко огнено́сна и Богоприе́мна су́щи купина́, Чи́стая, попали́ помышле́ний те́рние лука́вых, души́ моея́ озари́ мысль и страсте́й бе́здну изсуши́.

Вели́чествие от ве́ка и Боже́ственную сла́ву Ты Еди́на я́ве обрела́ еси́ на земли́, Не́бо я́вльшися второ́е: Ты у́бо упраздни́ велере́чивыя враги́ моя́ бе́сы.

Слава: Боже́ственный окри́не47 милосе́рдия и бла́гости, источи́ ми оби́льно бога́тство Твои́х щедро́т и, скве́рну прегреше́ний мои́х омыва́ющи, плотско́е угаси́ разжже́ние.

И ныне: Да́нное ми от Бо́га бога́тство духо́вное пре́жде, жив блу́дно всегда́, сластьми́ изжди́х теле́сными: но я́ко блу́днаго, Твои́ми моли́твами, Де́во, оправди́.

Песнь 8

Ирмос: Ру́це распросте́р Дании́л, львов зия́ния в ро́ве затче́: о́гненную же си́лу угаси́ша, доброде́телию препоя́савшеся благоче́стия рачи́тели о́троцы, взыва́юще: благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Расто́ргни прегреше́ний мои́х плени́цу, и теле́сная стремле́ния утиши́, лука́вствия же умышле́ний посецы́, и очи́сти от та́йных помышле́ний ско́ро раба́ Твоего́, Богоро́дице, всех Предста́тельнице ве́рных и заступле́ние.

Гора́ Бо́жия явле́на, и несеко́ма, и ту́чна, Пречи́стая, часта́ и осене́нная, покры́й мя се́нию Твои́х моли́тв и от се́ти лове́ц изба́ви, и сохрани́ от стрел бесо́вских и скве́рных помышле́ний.

Слава: Страх Боже́ственный прия́ти ми, Влады́чице, и дух умиле́ния во утро́бе мое́й, и роди́ти житие́ доброде́тельно, и стра́шна лука́вым бесо́м, Пречи́стая, сотвори́, и Боже́ственныя сла́вы а́нгельских лик собесе́дника.

И ныне: Отве́рзи ми две́ри жи́зненныя вско́ре, врата́ упова́ния моего́, и наста́ви, Пречи́стая, к жи́зни неконча́емей, и Ца́рствия Небе́снаго покажи́ мя, раба́ Твоего́, насле́дника и Боже́ственныя сла́вы святы́х соприча́стника.

Песнь 9

Ирмос: Ева у́бо неду́гом преслуша́ния кля́тву всели́ла есть: Ты же, Де́во Богоро́дице, прозябе́нием чревоноше́ния ми́рови благослове́ние процвела́ еси́, тем Тя вси велича́ем.

Воззри́ моли́твами Твои́ми, Чи́стая, на раба́ Твоего́, и вско́ре предвари́, и оскорбля́ющих и озлобля́ющих враг неви́димых изба́ви мя: спаси́ от бед и скорбе́й, и многообра́зных обстоя́ний.

Всего́ мя я́звами грехо́вными су́ща уя́звлена и осуждена́, исцели́, Де́во, и изба́ви лука́вых помышле́ний, Яже Сло́во Всеси́льное ро́ждшая, Блага́го же и Человеколю́бца.

Слава: Па́дшаго ра́ди пре́жде Ада́ма в смерть, сме́рти причасти́ся, Иже живото́м и сме́ртию облада́яй Твой Сын, Преблага́я: те́мже мя страсте́й и паде́ния Твои́ми мольба́ми воздви́гни.

И ныне: Спаси́, Богоро́дице, к Тебе́ прибега́ющих от бед и паде́жа, греха́ и бу́ри, и теле́сных страсте́й, и волне́ния, и жития́ ну́ждных печа́лей, и зло́бы лука́вствия.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице в Среду:

Богородице, Ты еси упование мое, Ты ми еси стена и благонадежное пристанище и спасительное прибежище, утомляемому страстей нахождение. Спаси мя от всех враг моих, гонящих душу мою и ловящих ю различными искушении: на пути бо сем, по нему же хожду, многия сети скрыша ми; многия соблазны, многия неудобства, многая прелести, многия немощи, душевныя и телесныя, уловляют мя в падения греховныя. И уже аз, окаянный, впадох в сети вражия, и связан, и держим есмь ими: и что сотворю, отчаянный аз, недоумею. Аще бо восхощу покаятися, нечувствием и ожесточением одержим есмь; аще же плаката понуждаюся, не имам сокрушения сердечнаго и слез ни поне единыя капли. Увы окаянства моего! увы бедности моей! увы лишения моего! К кому убо прибегну прочее, повинный аз? Токмо к Тебе, благоутробная Мати Господа и Спаса нашего, ненадежных надеждо, стено и покрове к Тебе притекающих! Не отрини убо мене блуднаго, не возгнушайся мене сквернаго: Тебе бо едину в жизни моей стяжах утеху, Дево Марие Богородице, и к Тебе единей во всякой нужде прибегаю со дерзновением: не остави убо мене в жизни сей и во время смерти моея, предстани в помощь. Помощнице моя, да узрят Ти вси врази мои и постыдятся, Тобою побежденнии, Владычице, Ходатаице спасения моего. Аминь.