Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 4. Вторник.

Богордичен, глас 4.

К Богоро́дице приле́жно ны́не притеце́м, / гре́шнии и смире́ннии, и припаде́м, / в покая́нии зову́ще из глубины́ души́: / Влады́чице, помози́, на ны милосе́рдовавши, / потщи́ся, погиба́ем от мно́жества прегреше́ний, / не отврати́ Твоя́ рабы́ тщи, / Тя бо и еди́ну Наде́жду и́мамы.

Слава и ныне, глас тойже:

Тя велича́ем, Богоро́дице, вопию́ще: / Ты еси́ купина́, в не́йже неопа́льно Моисе́й ви́де, / я́ко пла́мень, Огнь Божества́.

Канон Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Отве́рзу уста́ моя́, и напо́лнятся Ду́ха, и Сло́во отры́гну Цари́це Ма́тери, и явлю́ся све́тло торжеству́я, и воспою́ ра́дуяся Тоя́ чудеса́.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Неизме́рную Бо́жию му́дрость и си́лу ро́ждши Пренепоро́чная, Христа́ без се́мене пло́тию, держа́ву кре́пости и Боже́ственное вели́чие стяжа́ла еси́ Рождество́м Твои́м, Богороди́тельнице.

О па́че ума́ Рождества́ Твоего́, Пречи́стая, и́мже обогати́ся земны́х мно́жество нетле́нием, и Тя ны́не блажи́т досто́йно, Хода́таицу обновле́ния.

Слава: Боля́щаго исцели́ душе́ю и те́лом, Де́во, раба́ Твоего́ осене́нием Твои́м: Тя бо Предста́тельницу всем су́щим в печа́ли позна́х, я́ко ро́ждшую Спасе́ние на́ше.

И ныне: Лю́те погружа́ему в пучи́не скорбе́й и бу́рею безме́рных обстоя́ний, спасе́ния просте́рши ми ру́ку, изведи́, Влады́чице, из глубины́ зол.

Песнь 3

Ирмос: Твоя́ песносло́вцы, Богоро́дице, живы́й и незави́стный исто́чниче, лик себе́ совоку́пльшия духо́вно утверди́ в Боже́ственней Твое́й сла́ве, венце́в сла́вы сподо́би.

Кропи́ши исцеле́ний струи́ боля́щим Де́во, всю́ду: Тя бо исто́чника показа́ милосе́рдия, Влады́чице, Иже ми́лости Госпо́дь, из Тебе́ рожде́йся па́че ума́.

Красе́н черто́г Боже́ственному Сло́ву и Боже́ственный Неве́стник вы́ше естества́, Де́во Ма́ти, была́ еси́: те́мже ми́лости Твои́х щедро́т отве́рзи ми, ко спасе́нию возводя́щи.

Слава: Умертви́ся вся кре́пость моя́ от мно́жества безме́рных зол: мно́гими у́бо скорбьми́ отча́яхся. Помози́ ми, Госпоже́, Яже Жизнь ро́ждшая и пла́чущим Утеше́ние.

И ныне: Поми́луй, Еди́на Богома́ти, поми́луй и уще́дри ду́шу мою́ окая́нную, потопля́емую бе́сы лука́выми и страстьми́, и пре́жде вре́мене сме́рти моея́ сию́ очи́стити умилосе́рдися.

Песнь 4

Ирмос: Неизсле́дный Бо́жий сове́т, е́же от Де́вы воплоще́ния Тебе́ Вы́шняго, проро́к Авваку́м усмотря́я, зовя́ше: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Ко́рене и чресл Тя Ца́рских, всех Царь я́ко су́щу вожделе́в, вы́шшу херуви́м и серафи́м соде́ла, весь, Богоро́дице, все́лься в Тя.

Челове́ческаго ра́ди порожде́ния Соде́тель воплоща́емь, из Тебе́ роди́ся и Предста́тельницу нело́жну христиа́ном Тя показа́: те́мже к Твоему́ кро́ву прибега́ю, Чи́стая.

Слава: Кров и заступле́ние, и прибе́жище бу́ди ми, Де́во, рабу́ Твоему́, и исцели́ мя от безме́рных зол, воспева́ти Тя, Пречи́стая: сла́ва неизрече́нному Рождеству́ Твоему́.

И ныне: Недоуме́юся, и слезю́, и стеню́ от стра́стных мои́х помышле́ний, и Тя молю́: я́ко еси́ исто́чник ми́лости, от боле́зней мои́х изба́ви мя, веду́щи к Боже́ственному умиле́нию.

Песнь 5

Ирмос: Ужасо́шася вся́ческая о Боже́ственней сла́ве Твое́й: Ты бо, неискусобра́чная Де́во, име́ла еси́ во утро́бе над все́ми Бо́га, и родила́ еси́ безле́тнаго Сы́на, всем воспева́ющим Тя мир подава́ющая.

Исцеле́ний во́ды то́чиши при́сно, Де́во, всем боля́щим, я́ко о́блак одушевле́н сый Царя́ Христа́. Те́мже молю́ Тя приле́жно: ро́су исцеле́ния мне боля́щему низпосли́.

Не преста́й моля́щи, Его́же родила́ еси́, Богоневе́сто Де́во, я́ко Спа́са и Влады́ку, разреше́ние ми даждь скорбе́й и боле́зней, и к ра́дости нетле́нней мя возведи́, проща́я ми прегреше́ния.

Слава: Упова́ние ми еси́, Пречи́стая, и спасе́нию похвала́. Те́мже прибега́ю к Твоему́ покро́ву: не гнуша́йся мене́, грехи́ мно́гими и боле́зньми ско́рбными ны́не поглоще́ннаго, но предвари́ и спаси́ мя.

И ныне: Грозд зре́лый, ка́ко на Дре́ве ви́сиши? Со́лнце сла́вы, ка́ко воздви́глся еси́, свет со́лнца помрачи́вый в стра́сти Твое́й? Спа́се, ро́ждшая Тя Агница дре́вле вопия́ше Ти, ма́терски восклица́ющи.

Песнь 6

Ирмос: Приидо́х во глубины́ морски́я, и потопи́ла мя есть бу́ря мно́гих грехо́в: но я́ко Бог из глубины́ возведи́ живо́т мой, Многоми́лостиве.

Зрак восприя́т ра́бий от Тебе́, Де́во, всех Царь и Бог наш и вы́шшу Тя я́ко Богоро́дицу показа́ херуви́м и стра́шных серафи́м.

Яже Еди́на ро́ждши Бо́жию Жизнь, и всем спасе́ние даю́щаго, отча́янна мя су́ща спасе́нию сподо́би и страсте́й мои́х воста́ние пресецы́.

Слава: Твою́ пода́ждь по́мощь и изба́ви мя бед и скорбе́й, избавля́ющи мя напа́стей и прегреше́ний мои́х, Яже всех ро́ждшая Избавле́ние.

И ныне: О Тебе́ Де́во, хва́лимся, и Тобо́ю лю́тых избавля́емся: наде́ющеся на Тя, нахожде́ния не бои́мся злочести́вых ва́рвар, воспева́ющии Тя.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Седален, глас 4:

Де́во Пренепоро́чная Ма́ти Христа́ Бо́га, ору́жие про́йде Твою́ Пресвяту́ю ду́шу, егда́ распина́ема ви́дела еси́ во́лею Сы́на и Бо́га Твоего́: Его́же, Преблагослове́нная, моля́щи не преста́й проще́ние прегреше́ний нам дарова́ти.

Песнь 7

Ирмос: Не послужи́ша тва́ри богому́дрии па́че Созда́вшего, но о́гненное преще́ние му́жески попра́вше, ра́довахуся, пою́ще: препе́тый отце́в Госпо́дь и Бог, благослове́н еси́.

Изсше, я́ко скуде́ль, страстьми́ вся кре́пость моя́, и се а́ду прибли́жихся: от уз всепа́губных предвари́, Ма́ти Бо́жия, и исхити́ от одержа́щих печа́лей руко́ю ми́лости Твоея́.

Растерза́еме утро́бе мое́й от злоб многообра́зных, и е́же жи́ти растерза́юся мно́жеством прегреше́ний и боле́зней мои́х: но изба́ви мя от обои́х, Пречи́стая, Жизнь нам ро́ждшая.

Слава: Ца́рства Христо́ва всеще́драго, Де́во Пречи́стая, отве́рсти ми я́ко Блага́я сподо́би, и боле́зней душетле́нных и нахожде́ний изба́вити, Твои́ми моли́твами, Благослове́нная.

И ныне: Обощре́ны боле́зни ра́нам мои́м от безме́рных мои́х прегреше́ний, веду́т в смерть душе́вную и теле́сную: но исхити́ мя, Влады́чице, я́ко си́льна, от вся́ких скорбе́й и неду́гов.

Песнь 8

Ирмос: Отроки благочести́выя в пещи́ Рождество́ Богоро́дичо спасло́ есть: тогда́ у́бо образу́емое, ны́не же де́йствуемое, вселе́нную всю воздвиза́ет пе́ти Тебе́: Го́спода по́йте дела́ и превозноси́те Его во вся ве́ки.

Вещь страсте́й терноно́сных стяжа́х, и жа́лом сих пробода́емь есмь: те́мже отча́яхся, у́зами подавля́емь есмь и напа́стьми, Пречи́стая Ма́ти Христа́ Бо́га, от ни́хже мя избавля́ющи, пода́ждь всех прегреше́ний проще́ние Твои́ми моли́твами.

Све́щнице Све́та трисо́лнечнаго су́щи, заре́ю благоутро́бия Твоего́ тьму отыми́ прегреше́ний мои́х, Богороди́тельнице, избавле́ние ну́ждных боле́зней подаю́щи, ве́рою пою́щему и превознося́щему Пречи́стое Твое́ Рождество́.

Слава: Весь все́лься во чре́во Твое́, неизглаго́ланно воплоти́ся пресу́щный Бог Присноде́во, ми́ру засту́пницу Тя и о́бщую по́мощь соде́лав: те́мже молю́ Тя изба́витися лю́тых страсте́й мои́х и уз прегреше́ний.

И ныне: В час, Де́во, кончи́ны моея́, руки́ бесо́вския и осужде́ния, и отве́та и стра́шнаго испыта́ния, и мыта́рств го́рьких, и кня́зя лю́таго, и огня́ ве́чнаго исхити́ мя, Богома́ти.

Песнь 9

Ирмос: Всяк земноро́дный да взыгра́ется, Ду́хом просвеща́емь, да торжеству́ет же безпло́тных умо́в естество́, почита́ющее свяще́нное торжество́ Богома́тере, и да вопие́т: ра́дуйся, Всеблаже́нная Богоро́дице, Чи́стая Присноде́во.

Род земны́й вознесе́ся Рождество́м Твои́м, сыноположе́ние взем Боже́ственным совокупле́нием: и слику́ет Небе́сное мно́жество со земны́ми, пою́ще Тя достодо́лжно, Чи́стая, я́ко Ма́терь су́шу Бо́га на́шего, и ми́ру всему́ прибе́жище.

Весь быв отню́д стя́гнут грехи́ мои́ми, от безме́рных ран и боле́зней, Твою́ по́мощь призыва́ю, Влады́чице, и заступле́ние, е́же пода́ждь, всех избавля́ющи мя лю́тых бед и скорбе́й.

Слава: Пе́ние с пе́снею и хвале́ние сплете́ния ны́не от боле́зненныя души́ приноша́ю с любо́вию Тебе́, ро́ждшей естество́м Христа́ Бо́га, Его́же благопребы́тна прии́мши и проше́ния моя́, Богоро́дице, вся испо́лнши, моли́твами Твои́ми соблюди́.

И ныне: Просвети́, Чи́стая Богороди́тельнице, души́ моея́ о́чи, да не пости́гнет мене́ грехо́вная тьма тя́жкая, ниже́ глубина́ покры́ет мя отча́яния: но Сама́ мя спаси́ и окорми́, Предста́тельнице ве́рных непосты́дная.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице во Вторник:

О Пресвятая Владычице моя Богородице, Ангелов и Архангелов, Херувимов, Серафимов пречестнейшая и всех святых пресвятейшая, Дево Мати Божия! Спаси мя, смиреннаго и грешнаго раба Твоего: Ты бо веси, всемилостивая Госпоже, яко всю мою надежду по Бозе на Тя возлагаю, и несть ми инаго прибе-жища спасительнаго, токмо Ты, Всеблагая: Ты моя крепость, Владычице, Ты моя и сила. Ты мое радование в скорбех. Ты мое пристанище во икушениях. Ты мое исправление в падениях. Ты и спасение мое всенадежное, о Мати Зиждителя и Господа моего! Помози ми плавающему в пучине жития сего лютее обуреваемому и бедствующему от потопления греховнаго. Даждь ми руку помощи, Помощнице моя, и избави мя от тимения глубины, да не погрязну в бездне отчаяния: буря бо грехов и страстей возста на мя, и волны беззаконий погружают мя. Но Ты, милосердная Мати, в пристанище безстрастия настави и спаси мя, безнадежных Надеждо и Ходатаице спасения моего. Аминь.