Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 4. Понедельник.

Богордичен, глас 4.

Воспита́вшейся во хра́ме во свята́я святы́х, / оде́янней ве́рою и прему́дростию и безме́рным де́вством, / Архистрати́г Гаврии́л принесе́ с Небесе́ целова́ние / и е́же ра́дуйся, ра́дуйся, Благослове́нная, / ра́дуйся, Препросла́вленная, Госпо́дь с Тобо́ю.

Слава и ныне, глас тойже:

Я́ко всех еси́ творе́ний Вы́шшая, / воспева́ти Тя досто́йно недоумева́юще, Богоро́дице, / ту́не, мо́лим Тя, поми́луй нас.

Канон Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Мо́ря чермну́ю пучи́ну невла́жными стопа́ми дре́вний пешеше́ствовав Изра́иль, крестообра́зныма Моисе́овыма рука́ма, Амали́кову си́лу в пусты́ни победи́л есть.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Яже Еди́на в напа́стех и ско́рбех защища́ющая под кров Твой, Пречи́стая, прибега́ющих те́пле, приими́, я́ко Преблага́я, я́же от се́рдца на́шего моле́ния.

Приста́нище невла́емое обрето́х Тя, окая́нный, напа́стныя же и ну́ждныя прило́ги отрева́я, благодарно́е пою́ Ти воспева́ние, Богому́жная Богороди́тельнице.

Слава: Ми́лостивным и кро́тким Твои́м о́ком, Богороди́тельнице, зря́щи мя, во обстоя́нии и ско́рби одержи́ма, вско́ре свободи́: Тя бо призыва́ю на по́мощь.

И ныне: Ева осужде́ния изба́вися и Ада́м Тобо́ю, Чи́стая, с ни́миже и аз припа́даю Ти: печа́льныя ми сле́зы ны́не на ра́дость преложи́ и от напа́стей свободи́.

Песнь 3

Ирмос: Лук си́льных изнемо́же, и немощству́ющии препоя́сашася си́лою: сего́ ра́ди утверди́ся в Го́споде се́рдце мое́.

Ору́жие кре́пко и сте́ну Тя стяжа́в аз, побежда́ю сопроти́вных полки́ и пою́ вели́чия Твоя́, Богоро́дице неискусобра́чная.

Пещь разоря́еши печа́лей и погаша́еши отча́яния зной: кто бо та́ко, я́коже Ты, Де́во Богоро́дице, упова́ние наше?

Слава: Внуши́ вопль раба́ Твоего́, Твоея́ тре́бующаго по́мощи, Богома́ти: упова́ние мое́, услы́ши мя и потщи́ся спасти́ мя.

И ныне: При́зри, Чи́стая, спасти́ мя: ибо Боже́ственным ма́нием вся содержа́щего воплоти́ла еси́, Бо́жие Сло́во, па́че сло́ва и смы́сла.

Песнь 4

Ирмос: Вознесе́на Тя ви́девши Це́рковь на Кресте́, Со́лнце пра́ведное, ста в чи́не свое́м, досто́йно взыва́ющи: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Побе́ждши вражду́ющих мне всу́е, я́ко ду́шу мою тща́щихся лю́те прия́ти, сохрани́ мя, Влады́чице, ненаве́тна, да ра́дуяся сла́влю Тя.

Избавля́ющи мя от язы́ка льстивоглаго́ливаго, я́ко Блага́я предста́тельница, безпа́костна покажи́ от жите́йских дея́ний: мно́го бо мо́жеши, я́ко Ма́ти Зижди́теля су́щи.

Слава: Безболе́зненну ве́дый Тя целе́бницу, немощны́й, ду́хом и усты́ зову́: исцели́ мя, Влады́чице, поми́луй и спаси́ мя, к Тебе́ бо прибега́ю, раб Твой.

И ныне: Яко похвалу́ а́нгелов и челове́ков, Тя воспева́ем вси, Де́во Мари́е, и ве́рно мо́лимся: моли́ся, Влады́чице, от вся́кия ско́рби изба́вится нам.

Песнь 5

Ирмос: Ты Го́споди мой, свет, в мир прише́л еси́, Свет святы́й, обраща́яй из мра́чна неве́дения ве́рою воспева́ющия Тя.

Испра́ви Чи́стая, моли́тву раба́ Твоего́ ко Го́споду, Сы́ну Твоему́: да обря́щу разреше́ние мно́гих прегреше́ний.

Изба́ви мя страсте́й и бед, Богоневе́сто: Тя бо положи́ Бог к Нему́ хода́таицу о мое́м смире́нии.

Слава: Покрови́тельница мне Ты еси́ и непреста́нное хвале́ние, о Влады́чице Богоро́дице, не пре́зриши бо ника́коже одержи́маго в печа́лех.

И ныне: Ны́не испроси́ нам прегреше́ний оставле́ние и изба́ви от напа́стей и страсте́й нечи́стых, моли́твами Твои́ми, Препе́тая.

Песнь 6

Ирмос: Пожру́ Ти со гла́сом хвале́ния, Го́споди, Це́рковь вопие́т Ти, от бесо́вския кро́ве очи́щшися, ра́ди ми́лости от ребр Твои́х исте́кшею кро́вию.

Кре́пость моя́ Сама́ еси́, Пречи́стая Влады́чице, во обре́тших мя зело́ ненача́янных ско́рбех, и вопию́ Ти: я́ко ве́лия еси́ Помо́щница рабу́ Твоему́.

Исцели́ душе́вныя моя́ я́звы, Влады́чице, заступи́ мя, Де́во, и изба́ви раба́ Твоего́ от оклевета́ния, наве́та же и развраще́ния непра́ведна.

Слава: Сокруши́ наве́тники непра́ведныя, и́же на мя, при́сно прибега́ющего к Тебе́, Чи́стая, и не оста́ви мене́ поги́бнути, я́ко вся Тебе́ возмо́жна, Богоотрокови́це.

И ныне: Успи́ души́ моея́ свире́пую волну́, я́ко мно́жество прегреше́ний, искуше́ния и печа́ли воста́ша на мя: но Сама́ мя, Влады́чице, спаси́.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Седален, глас 4:

В кров Твой, Де́во, вси прибега́юще, вопие́м Ти: мольбу́ приими́ от нас и не преста́й моля́щися Человеколю́бцу спасти́ся рабо́м Твои́м.

Песнь 7

Ирмос: Спасы́й во огни́ авраа́мския Твоя́ о́троки, и халде́и уби́в, я́же пра́вда пра́ведно уловля́ше, препе́тый Го́споди Бо́же оте́ц на́ших, благослове́н еси́.

Еже от ага́рян наси́лование ско́ро потре́бльши мече́м моли́тв Твои́х, Мари́е, лю́ди и ста́до Твое́ сохрани́, Сы́ну Твоему́ зову́щее: Бо́же оте́ц на́ших, благослове́н еси́.

Равноле́пная Ски́ние, приими́ мя, к Тебе́ прибега́ющаго, да не прии́мет мя враг, погуби́ти изгоня́я, пою́ща Сы́ну Твоему́, Богома́ти: оте́ц на́ших Бо́же, благослове́н еси́.

Слава: Богороди́тельнице Мари́е, предвари́ раба́ Твоего́ вско́ре, в треволне́ниих напа́стей потопля́емаго, и не иму́ща по́мощи. К Тебе́ бо зову́: упова́ние мое́, Богоро́дице, поми́луй мя.

И ныне: Челове́ческия напа́сти, я́ко грехо́м вино́вны, ны́не, Богоро́дице Блага́я, разори́ Боже́ственными моли́твами Твои́ми, и рабы́ Твоя́ изба́ви боле́зненных прегреше́ний и вся́кия напа́сти.

Песнь 8

Ирмос: Изба́вителю всех всеси́льне, посреде́ пла́мене благоче́ствовавшия, снизше́д, ороси́л еси́ и научи́л еси́ пе́ти: вся дела́, благослови́те, по́йте Го́спода.

Воста́ на ны язы́к беззако́нен, хваля́ся погуби́ти служи́тели Твоя́, его́же потре́бльши, Пречи́стая, зову́щия покры́й: вся дела́, благослови́те, Госпо́дня, Го́спода.

Мно́гая Твоя́ щедро́ты, Еди́на Богома́ти, нас ми́лостивно спаса́ют от грехо́внаго суда́ и разли́чных напа́стей: Ты бо ро́ждши Бо́га, и ми́луеши мир Его́.

Слава: На моле́ние мое́ ны́не умилосе́рдися, и ра́дость ми в печа́ли ме́сто да́руй, да пою́ Тя, Влады́чице, и вопию́ Сы́ну Твоему́: вся дела́, благослови́те, Госпо́дня, Го́спода.

И ныне: Яко Ты мне еси́ кре́пость и помо́щница, не убою́ся враго́в негодова́ния, но воспева́ю тя, Влады́чице, и вопию́ Сы́ну Твоему́: вся дела́, благослови́те, Госпо́дня, Го́спода.

Песнь 9

Ирмос: Ева у́бо неду́гом преслуша́ния кля́тву всели́ла есть: Ты же, Де́во Богоро́дице, прозябе́нием чревоноше́ния ми́рови благослове́ние процвела́ еси́, тем Тя вси велича́ем.

Ору́жие у́бо на ны обостри́в, совещава́ет льсти́вый ара́влянин беззако́нный: Ты же, Де́во Богоро́дице, си́лою Креста́ Сы́на Твоего́ и моли́тв Твои́х, вооружа́еши на него́ рабы́ Твоя́: те́мже пропове́даем сла́ву Твою́.

Кре́пость у́бо Ты мне на враги́ даде́ся, и избавле́ние в напа́стех: что же Ти аз принесу́, Чи́стая? Не дове́м. Оба́че, е́же и́мам, благодаре́ние приношу́ Ти, Влады́чице: приими́ сие́ от раба́ Твоего́ и спаси́ мя.

Слава: О Ма́ти вся́ческих Творца́! О Всечи́стая, скорбя́щих уте́хо, потопля́емых предста́тельнице и побежда́емых засту́пнице, до живота́ моего́ Ты мя сохрани́.

И ныне: Утесня́емь грехи́ мно́гими, Препе́тая, и напа́стьми лю́тыми, ны́не Тебе́ хвале́ния же́ртву приношу́ и приле́жно взыва́ю Ти: Свята́я Богоро́дице, помози́ ми, Тебе́ бо сла́вя, песнь скончава́ю.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице в Понедельник:

От скверных уст прими моление, о, нескверная, чистая и пречистая Дево Богородице, и не возгнушайся моих словес, о, радосте моя, но призри на мя, помилуй, Мати Зиждителя моего! Во время живота моего не остави мене: веси бо, Владычице, яко на Тя всю мою надежду возлагаю, и все упование мое о Тебе есть. Тем и во время смерти моея предстани ми, Помощнице моя, и не посрами мене тогда. Вем бо, вем, Дево, яко многих грехов повинен есмь, окаянный и трепещу, помышляя час оный: но, Радосте моя, яви ми тогда лице Твое, удиви на мне милость Твою, Ходатаице спасения моего; изми мя, Владычице, от лютости бесовския, и страшнаго и грознаго испытания воздушных духов, и злобы их избави, и всю тогдашнюю скорбь и печаль на радость преложи Твоим просвещением. И сподоби безбедно прейти ми начала и власти тьмы и достигнути поклонитися на престоле славы седящему Христу и Богу нашему со безначальным Его Отцем и Пресвятым Духом, во веки. Аминь.