Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 4. Воскресенье.

Богордичен, глас 4.

И́же Тебе́ ра́ди богооте́ц проро́к Дави́д / пе́сненно о Тебе́ провозгласи́, / вели́чия Тебе́ Сотво́ршему, / предста́ Цари́ца одесну́ю Тебе́, / Тя бо Ма́терь, Хода́таицу Живота́ показа́, / без отца́ из Тебе́ вочелове́читися благоволи́вый Бог, / да Свой па́ки обнови́т о́браз, истле́вший страстьми́, / и заблу́ждшее горохи́щное обре́т овча́, / на ра́мо восприи́м, ко Отцу́ принесе́т / и Своему́ хоте́нию / с Небе́сными совокупи́т Си́лами, / и спасе́т, Богоро́дице, мiр / Христо́с, име́яй ве́лию и бога́тую ми́лость.

Слава и ныне, глас тойже:

Е́же от ве́ка утае́ное / и А́нгелом несве́домое та́инство, / Тобо́ю, Богоро́дице, су́щим на земли́ яви́ся Бог, / в несли́тном соедине́нии воплоща́ем / и, Крест во́лею нас ра́ди восприи́м, / и́мже воскреси́в первозда́ннаго, / спасе́ от сме́рти ду́ши на́ша.

Канон Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Мо́ря чермну́ю пучи́ну невла́жными стопа́ми дре́вний пешеше́ствовав Изра́иль, крестообра́зныма Моисе́овыма рука́ма, Амали́кову си́лу в пусты́ни победи́л есть.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Приими́ е́же от души́ моле́ние мое́, Пречи́стая Влады́чице, Яже Бо́га ро́ждши пло́тию: к Тебе́ бо прибего́х, к держа́вней по́мощи, да не погрешу́ наде́жды моея́.

Припа́даю раболе́пно к Тебе́, Пречи́стая Богороди́тельнице, я́ко дерзнове́ние иму́щи мно́го, от вся́ких мя скорбе́й Твои́ми моли́твами изба́ви, к Сы́ну Твоему́ хода́тайствующи.

Слава: Мо́ря жите́йскаго волна́ми потопля́емь и напа́стьми лю́тыми одержи́мь, ко приста́нищу устреми́хся невла́емому, покро́ву Твоему́: те́мже мя изба́ви, Богоро́дице, от лю́тых.

И ны́не: Благоутро́бным и ти́хим Твои́м о́ком воззри́ на раба́ Твоего́ и услы́шати потщи́ся, Блага́я, исполня́ющи мольбу́ Твоего́ ра́ба, Пречи́стая, и разоря́ющи сове́ты лука́выя.

Песнь 3

Ирмос: Весели́тся о Тебе́ Це́рковь Твоя́, Христе́, зову́щи: Ты моя́ кре́пость, Го́споди, и прибе́жище, и утвержде́ние.

Помо́щница на враги́, и в бра́нех побо́рница, Влады́чице, Ты ве́рным еси́, и прибе́жище су́щим в печа́лех.

Его́же родила́ еси́ пло́тию Бо́га всех, я́ко Сы́на, моли́ разреше́ние зол мои́х да́ти ми от жите́йских настоя́ний.

Слава: При́зри ми́лостивно на смире́ние на́ше, Влады́чице, во е́же гне́ва належа́щаго изба́витися рабо́м Твои́м.

И ныне: Кро́вом Твои́м, Влады́чице Блага́я, спаса́еми при́сно от вся́ких скорбе́й, хвалу́ Сы́ну Твоему́ приноша́ем.

Песнь 4

Ирмос: Услы́шах слух Твой и убоя́хся, разуме́х дела́ Твоя́ и ужасо́хся, Го́споди.

Яко иму́щи дерзнове́ние, Чи́стая Богороди́тельнице, к Сы́ну Твоему́, настоящаго мя премени́ искуше́ния, разруша́ющи сове́ты ча́стыя враго́в, при́сно борю́щих мя.

Ли́цы вы́шних чино́в, муче́ницы и пра́ведницы, со апо́столы, проро́к Боже́ственных собо́р и преподо́бных, с Богоро́дицею и Ма́терию о нас Христа́ моли́те.

Слава: Пресла́вную Твою́ Ма́терь, Христе́, приими́ моля́щуюся о ми́ре, ми́лостивно Тебе́ зову́щую: Сы́не Мой, приими́ мольбу́ Мою́ и утиши́ гнев належа́щий земли́.

И ныне: Припа́даю Ти, Богоро́дице, и молю́ся из глубины́ се́рдца моего́: настоя́щаго мя премени́ искуше́ния, я́ко да изба́влься от лю́тых, песнь принесу́ Твое́й све́тлости.

Песнь 5

Ирмос: Нечести́вии не у́зрят сла́вы Твоея́, Христе́, но мы Тя, Единоро́дне, Оте́ческия сла́вы сия́ние Божества́, от но́щи у́тренююще, воспева́ем Тя, Человеколю́бче.

Упова́ние земны́м и заступле́ние, Чи́стая, умилосе́рдися на на́ше смире́ние, мо́лимся, и настоя́щаго гне́ва свободи́ нас.

Сте́ну необори́му, Чи́стая, моли́тву Твою́ держа́ще, вопие́м Ти: умилосе́рдися, о Влады́чице, и ви́димыя враги́ прожени́.

Слава: Хва́лящиися при́сно упова́нием е́же к Тебе́, Пречи́стая, да не постыди́мся, мо́лимся со слеза́ми и покланя́емся Твое́й бла́гости.

И ныне: Пречи́стою Твое́ю руко́ю, Препе́тая, разжени́ враги́, на ны востаю́щия: и да разуме́ют окая́ннии, я́ко на Тя упова́ние возложи́хом.

Песнь 6

Ирмос: Возопи́, прообразу́я погребе́ние тридне́вное, проро́к Ио́на, в ки́те моля́ся: от тли изба́ви мя, Иису́се Царю́ Сил.

Очи́сти на́ша грехи́, Человеколю́бче, мо́лимся, моли́твами без се́мене Ро́ждшия Тя: нас бо ра́ди, Сло́ве, Твою́ честну́ю кровь пролия́л еси́.

Собо́рище на ны лука́вное собра́ся непра́ведно борю́щих нас, Богоневе́сто: но сих низложи́, я́ко Си́мона волхва́ дре́вле.

Слава: Услы́ши на́шу мольбу́, Влады́чице, мо́лимся, и бу́ри во́лны утиши́ разли́чных боле́зней, и́миже врази́ на ны собра́шася.

И ныне: Печа́ль мою́ на ра́дость преложи́, я́ко щедр, и плач в весе́лие премени́, и умилосе́рдися Богоро́дицы ра́ди, Иже во́ду в вино́ в Ка́не Галиле́йстей претвори́вый, Христе́.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Седален, глас 4:

Мно́гими прегреше́нии аз, блу́дный, ум помрачи́в, вопию́ Твоему́ кре́пкому заступле́нию, Богоро́дице: просвети́ души́ моея́ зе́ницы и возсия́й ми покая́ния све́тлую зарю́, и облецы́ мя во ору́жие све́та, Богороди́тельнице Чи́стая.

Песнь 7

Ирмос: He преда́ждь нас до конца́, и́мене Твоего́ ра́ди, и не разори́ заве́та Твоего́, и не отста́ви ми́лости Твоея́ от нас, Го́споди Бо́же оте́ц на́ших, препе́тый во ве́ки.

Иже в разли́чных напа́стех и ско́рбех сый, к Тебе́, Чи́стая, спасе́нию моему́, ны́не прибего́х, вопию́, да не возвращу́ся посра́млен от ча́яния моего́: но услы́ши и изба́ви мя сете́й ловя́щих.

Раболе́пно вы́ю преклоня́ю, окая́нный, и от се́рдца моего́ вопию́: ру́це просте́р, коле́на преклоня́ю и молю́ Тя, Пречи́стую Де́ву, изба́витися скорбе́й, при́сно находя́щих мне от наве́та чужда́го.

Слава: Пресла́вная Чи́стая Мари́е, земны́х похвало́, мо́лимся, пода́ждь Твою́ по́мощь нам, моля́щимся и кла́няющимся благоче́стно Рождеству́ Твоему́, я́ко ины́я не стяжа́хом наде́жды и засту́пницы ра́зве Тебе́.

И ны́не: Яже па́че ума́ Бо́га ро́ждши неискусому́жная Мари́е, и па́че вся́каго естества́, засту́пнице ве́рных, напра́сных искуше́ний чту́щия Тя изба́ви чи́сты, и без вре́да от враг вся́ческих, ви́димых и неви́димых.

Песнь 8

Ирмос: Ру́це распросте́р Дании́л, львов зия́ния в ро́ве затче́: о́гненную же си́лу угаси́ша, доброде́телию препоя́савшеся, благоче́стия рачи́тели о́троцы, взыва́юще: благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Ру́це возде́ти не сме́ю к Сы́ну Твоему́, Чи́стая, весь бо есмь оскверне́н: те́мже дерза́ю к Тебе́, Влады́чице, прибе́гнути: хода́тайствуй к Ще́дрому Бо́гу и благопреме́нному изба́витися нам сопроти́вных враг, оскорбля́ющих нас.

Очи и се́рдце и ду́шу на Тя, Пречи́стая, возложи́х: те́мже умилосе́рдися Влады́чице Чи́стая, Ще́дрому припа́дающи о мне, худе́м и нетерпели́вем, да спасе́т мя от вся́кия ну́жды и я́зи, и печа́ли.

Слава: Ору́жием Твои́м, я́ко си́лен, борю́щия нас попери́, Го́споди, и побе́ду да́руй, Влады́ко, ве́рою наде́ющимся на Тя, Богоро́дице моли́тся с Предте́чею Иоа́нном, и апо́стольский лик и мученик Твои́х.

И ныне: Ра́дость Благове́щения иногда́ Гаврии́л Тебе́, Чи́стая Де́во, принесе́, и прама́тернее се́тование разруши́ся Рождество́м Твои́м: те́мже Сама́ и моея́ души́ уны́ние очи́стивши, покажи́ мя моли́твами Твои́ми непосра́млена.

Песнь 9

Ирмос: Ка́мень нерукосе́чный от несеко́мыя горы́ Тебе́, Де́во, краеуго́льный отсече́ся, Христо́с, совокупи́вый разстоя́щаяся естества́: тем веселя́щеся, Тя, Богоро́дице велича́ем.

Яви́, Богоро́дице Де́во, Твою́ по́мощь вско́ре: приклони́ же усе́рдно у́хо Твое́ и вопию́щих те́пле услы́ши и лю́тых измени́, избавля́ющи нас моли́твами Твои́ми.

Весь ле́ностию одержи́мь и во отча́янии есмь глубины́ мои́х прегреше́ний: те́мже ми, Де́во Ма́ти, ру́ку простри́, я́ко Петру́ Христо́с, и из глубины́ прегреше́ний изба́ви мя.

Слава: Язы́к необу́здан и велере́чив укроти́, Де́во, изощре́нный, я́ко стрела́, устрели́ти хотя́щ и умори́ти мя, я́ко воск разле́й, и сове́т его́ су́етен сотвори́.

И ныне: Разруши́ сове́ты вся, я́же на ны вооруже́нных, Ма́ти Бо́га Вы́шняго, ра́дости же испо́лни упова́ющих на Тя: да усе́рдно вси Твое́ пропове́мы заступле́ние.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице в Воскресенье:

О, Всемилостивая Дево Богородице, Мати щедрот и человеколюбия, прелюбезная надеждо и упование мое! О, Мати пресладкаго, превожделеннаго и всяку любы превосходящаго Спасителя Иисуса Христа, Человеколюбца и Бога моего, свете помраченныя души моея! К Тебе аз, многогрешный и безнадежный, припадаю, Тебе моя, источниче милосердия, Дево Марие, яже бездну милосердия и пучину щедрот и человеколюбия рождшая; помилуй мя, помилуй мя, вопию Ти болезненно, помилуй мя, всего уязвленнаго, в лютыя разбойники впадшаго и от одежды, в нюже облече мя Отец, увы мне, обнаженнаго. Тем и лежу наг от всякаго благотворения, возсмердеша и согниша раны моя от лица безумия моего. Владычице моя Богородице, молю Тя смиренно, воззри на мя милостивым Твоим оком, и не возгнушайся мене, всего помраченнаго, всего оскверненнаго, всего в тине сластей и страстей погруженнаго, люте падшаго и возстати не могущаго. Умилосердися убо на мя, и даждь ми руку помощи, воздвигни мя из глубины греховныя, о радосте моя, избави мя от обышедших мя; просвети лице Твое на раба Твоего, спаси погибающаго, очисти оскверненнаго, возстави падшего люте: можеши бо вся, яко сущи Мати Бога Всемогущаго. Излей на мя елей милосердия Твоего и вино умиления точити ми подаждь: Тебе бо воистину едину надежду стяжах в животе моем; не отрини убо мене, к Тебе притекающаго, но виждь скорбь мою, Дево, и души желание, и сие приими и спаси мя, Ходатаице спасения моего. Аминь.