Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 3. Пятница.

Богордичен, глас 3.

Жезл си́лы стяжа́вшии, / Крест Сы́на Твоего́, Богоро́дице, / тем низлага́ем враго́в шата́ния, / любо́вию Тя непреста́нно велича́юще.

Слава и ныне, глас тойже:

Прибе́жище и си́ла на́ша, Богоро́дице, / держа́вная по́мощь ми́ра, / моли́твами Твои́ми покры́й рабы́ Твоя́ / от вся́кия ну́жды, / еди́на Благослове́нная.

Канон Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Во́ды дре́вле, ма́нием Боже́ственным, во еди́но со́нмище совокупи́вый и раздели́вый мо́ре изра́ильтеским лю́дем, Сей Бог наш, препросла́влен есть: Тому Еди́ному пои́м, я́ко просла́вися.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Спасе́нию Нача́льника и Жизнода́вца ро́ждшая па́че смы́сла всего́, соу́з разреши́ла еси́ осужде́ния Евы прама́тере. Те́мже тварь вся блажи́т Тя, Богороди́тельнице Чи́стая.

Озло́бленнаго лю́тыми боле́зньми, душе́ю и те́лом, Пресвята́я Де́во, исхити́ от глуби́ны неча́яния, все́х ну́ждных избавля́ющи мя: Ты бо еси́, Пречи́стая, милосе́рдия исто́чник.

Слава: Совлеко́хся оде́жды весе́лия, в скорбь впад и боле́знь, и лю́те уязви́хся отвсю́ду: предвари́ и изба́ви мя от одержа́щия пре́лести: Ты бо ми еси́, Влады́чице, прибе́жище и наде́жда.

И ны́не: Предста́тельницу Тя тве́рду стяжа́в, Богоневе́сто, ко Твоему́ покро́ву притека́ю, моля́ся: не пре́зри мя, Твоего́ раба́, мно́гими страстьми́ и боле́зньми и скорбьми́ отягче́на, но моли́твами Твои́ми исцели́, Ма́ти Бо́жия.

Песнь 3

Ирмос: Иже от не су́щих вся приведы́й, Сло́вом созида́емая, соверша́емая Ду́хом, Вседержи́телю вы́шний, в лю́бви Твое́й утверди́ мене́.

В недоуме́нии и ско́рби боле́зненне есмь, окая́нный, во след себе́ смерть зря: те́мже, Пречи́стая, Твое́ю моли́твою спаси́ мя.

Все́ житие́, растле́нно злы́ми и блу́дными дея́нии, клеве́щет на мя и отчая́нием мя погружа́ет: Чи́стая, спаси́ мя.

Слава: Щедро́т Твои́х бе́здна, всю́ду пролива́ема, Влады́чице, Еди́ныя ра́ди бла́гости, во еле́и масти́те умаща́ет всех при́сно Тя пою́щих.

И ныне: Яко от нача́ла Тя естества́ на́шего прие́м, Богоневе́сто, Сын Твой и Госпо́дь, совокупля́ет моли́твами Твои́ми Тебе́ пою́щия.

Песнь 4

Ирмос: Положи́л еси́ к нам тве́рдую любо́вь, Го́споди, Единоро́днаго бо Твоего́ Сы́на за ны на смерть дал еси́. Те́мже Ти зове́м, благодаря́ще: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Всю на Тя наде́жду положи́х, Влады́чице, молю́ся и припа́даю от души́: смертоно́сныя изба́ви боле́зни, возводя́щи мя к жи́зни спасе́ния, Яже Жизнь ро́ждшая.

Исцели́ мя, Чи́стая, моли́твами Твои́ми, отча́яннаго раба́ Твоего́ подо́бием лю́тых и растле́нных ран: Врача́ бо родила́ еси́, в ми́лости бога́таго Бо́га на́шего.

Слава: В стра́сти лю́тыя впа́дшаго мя изба́ви, и весе́лия оде́жду посеще́нием Твои́м Боже́ственным пода́ждь ми, я́же преиму́щую всяк ум Ра́дость Де́во, прорасти́вшая.

И ныне: Друго́е Не́бо, Богоро́дице, яви́лася еси́, Со́лнце пра́вды несказа́нно на земли́, Чи́стая, возсия́вшая: Имже нам возсия́ Богоразу́мия свет присносу́щный.

Песнь 5

Ирмос: К Тебе́ у́тренюю всех Творцу́, преиму́щему всяк ум ми́рови: зане́ свет повеле́ния Твоя́, в ни́хже наста́ви мя.

Ме́ртвость творя́щий и стра́сти прибли́жихся, от мои́х безме́рных грехо́в: Ма́ти Бо́жия, Тя избавле́ние мно́гих злых мои́х бы́ти, молю́ приле́жно.

Душе́внии мои́ ру́це простира́ю к Тебе́, Чи́стая, плотски́ми бо разслабе́х окая́нный: но Ты от мно́гих ран изба́ви мя, подаю́щи исцеле́ние.

Слава: Совлеко́хся здра́выя оде́жды, и плаче́вную ри́зу в боле́знех обле́к: Тебе́ молю́ся, Влады́чице, облецы́ мя во здра́вие.

И ныне: Яко му́чеников и апо́столов свяще́нное су́щи благоле́пие, Богоро́дице, и ве́рных заступле́ние, вси досто́йно Тя сла́вим.

Песнь 6

Ирмос: Возведи́ от тли мя, Го́споди Бо́же мой, Ио́на вопия́ше. И аз вопию́ Ти: из глубины́ изба́ви мя, Спа́се, мно́гих мои́х зол, и к све́ту Твоему́, молю́ся, наста́ви.

Напряже́ на мя мно́жество боле́зней от мои́х безме́рных согреше́ний тлетво́рный, и умерщвле́нием мя обложи́ша: но Ты Сама́, Богоро́дице, от сих мя изба́ви и вся́кия ну́жды исхити́.

Вве́ржен бых во глубину́ прегреше́ний и боле́зней, и скорбе́й безме́рных, и в сих ны́не отню́д подавля́юся: но Ты, Богороди́тельнице, просте́рши ру́ку, ко спасе́нию возведи́ мя.

Слава: Тя основа́ние тве́рдое вем, Богоро́дице, и держа́вную по́мощь су́щим в ско́рби: те́мже к Твоему́ покро́ву прибе́г, молю́ Тя: от лю́тых бед изба́ви мя и от тя́жких боле́зней.

И ныне: Бразду́, Боже́ственный Клас прора́стшую, Имже ве́рных сердца́ пита́ются ве́рою, и мы́сленный глад преста́, Бо́жий Ковче́г воспои́м, я́ко Де́ву Богома́терь.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Седален, глас 3:

Боже́ственнаго Естества́ не отлучи́ся, плоть быв во чре́ве Твое́м: но Бог вочелове́чися и пребы́сть, Иже по Рождестве́ Ма́терь Тя Де́ву, я́ко пре́жде Рождества́ сохрани́в Всенепоро́чну Еди́н Госпо́дь: Того́ приле́жно моли́ дарова́ти нам ве́лию ми́лость.

Песнь 7

Ирмос: Якоже дре́вле благочести́выя три о́троки ороси́л еси́ в пла́мени халде́йстем, све́тлым Божества́ огне́м и нас озари́, благослове́н еси́, взыва́ющия, Бо́же оте́ц на́ших.

Умилосе́рдися на мя Де́во Богоневе́сто, во отча́яния глубину́ попо́лзшася: Тебе́ тишину́ бы́ти ми, молю́, Пречи́стая, спасе́ний бо еси приста́нище су́щим в ну́ждах при́сно.

Неизглаго́ланно па́че ума́ Му́дрость и Си́лу Бо́жию родила́ еси́, Христа́: те́мже си́льна в ми́лости и ще́дра су́щи, даждь ми спаси́тельныя цельбы́ Твоя́ Богоро́дице, наде́ждо ве́рных.

Слава: Обогати́вши Боже́ственным Рождество́м концы́, нетле́ния сла́достию от тлетво́рныя мя боле́зни и го́рьких страсте́й свободи́ и спасе́ние пода́ждь, Бо́жия Ма́ти пресла́вная.

И ныне: Иже дверь Тя та́йную Себе́ предложи́в, и засту́пницу ди́вную су́щим на земли́, Тобо́ю, Чи́стая, дверь подаде́ челове́ком, в ве́чную жизнь всех вводя́щу, я́ко щедр и всех Бог.

Песнь 8

Ирмос: Вавило́нская пещь о́троки не опали́, ниже́ Божества́ огнь Де́ву растли́. Тем со о́троки, ве́рнии, возопии́м: благослови́те, дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Прегреше́ний неизче́тную пучи́ну стяжа́в, ны́не соудавля́юся, Чи́стая, в боле́знех погружа́емы. Те́мже ми ру́ку по́мощи просте́рши, из глубины́ боле́зней возведи́, молю́ся.

Престо́л Бо́гу земле́ный, Дверь же Небе́сная яви́лася еси́, Присноде́во Чи́стая, Богоро́дице Всепе́тая. Те́мже ми спасе́ния дверь отве́рзи, Богома́ти, и тьмы страсте́й свободи́.

Слава: Яко виногра́д возрасти́ла еси́, Грозд невозде́лан, Чи́стая, вино́ источа́ющ душа́м, веселя́щее ве́рно пою́щих Его́, Всенепоро́чная.

И ныне: Яже по Рождестве́ нетле́нна пребы́вши, Всенепоро́чная, мо́лимся, Чи́стая, изба́ви от тли рабы́ Твоя́, ве́рно пою́щия единомышле́нием души́: благослови́те, вся дела́, Го́спода и превозноси́те Его́ во ве́ки.

Песнь 9

Ирмос: На Сина́йстей горе́ ви́дя Тя в купине́ Моисе́й, неопа́льно Огнь Божества́ заче́ншую во чре́ве: Дании́л же Тя ви́де го́ру несеко́мую: жезл прозя́бший, Иса́иа взыва́ше, от ко́рене Дави́дова.

О Де́во Блага́я! О ми́ра ра́досте и прибе́жище! О храни́лище ве́рных и избавле́ние скорбе́й! Ты предста́ни ми в час сме́рти и изба́ви от бесо́в, и́щущих растли́ти мя.

Яко Зижди́теля и Бо́га заче́нши во утро́бе, Де́во Ма́ти Чи́стая, си́лою я́же в Тебе́ низложи́ бесо́в шата́ния, и вознеси́ рог пою́щих держа́ву Твою́ Боже́ственную, и ве́рно покланя́ющихся о́бразу Твоему́.

Слава: Новосоде́лав на́ше естество́, Иже от Тебе́ воплоще́йся, Де́во Чи́стая, но́во де́лает и обновля́ет, Ма́тернею Твое́ю моли́твою, све́тлую и бо́друю засту́пницу и су́щую Богоро́дицу в пе́снех непреста́нно Тя велича́ющих.

И ны́не: Ты а́нгелов ра́дость, Ты пра́ведников добро́та, Ты ве́рных наде́жда, Ты соблюде́ние на́ше: Ты мост, и́же к жи́зни несостаре́ющейся преводя́щий ве́рою и любо́вию Тя велича́ющия.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице в Пятницу:

Тебе предаю в защищение живот мой и по Бозе всю надежду спасения моего на Тя возлагаю, Владычице Дево Богородице. Молю Тя, раб Твой, не презри мя многия грехи имущаго, но виждь скорбь мою о сем и недоумение и подаждь ми ослабу и утешение, да не до конца погибну. Простри десницу Твою, Чистая, изми мя от тимения дел моих и ростави на чистую пажить заповедей Христа, Царя и Бога моего, да творю я присно, Тобою укрепляем. От грехов моих лютых избави мя, Владычице, и покаяние спасительно мне ниспосли, к Твоему Сыну и Богу Матерним ходатайством Твоим. Свет неизреченный возсиявшая, просвети мою тьму душевную, от грехов ей прибывшую. Радосте моя, избави мя от обышедших мя невидимых врагов: грехи бо мои мнози и тяжки суть, врази мои люты зело, смерть близ, совесть моя мя обличает, геенна огненная устрашает,червь неусыпаемый, скрежет зубный, тартара тьма кромешняя в трепет мя приводят, ибо ожидают мя прияти, злых дел моих ради. Увы мне! Что сотворю тогда и к кому прибегну, да спасена будет душа моя! К тебе единей, сладкая Марие Богородице, услаждающая на Тя уповающим горесть смерти и избавляющая взывающих к Тебе от лютыя геенны. Ты и мне помози, Всеблагая, не имущему тогда иныя помощи, токмо Тебе, Всепетая. Спаси мя от ужасов смертнаго часа и лютости тогда бесовския, спаси мя от власти духов злобных на мытарствах воздушных по смерти; яви, молюся Ти, яви ми тогда пресветлое лице Твое, Владычице, и не остави мя безпомощнаго. О милосердная Мати! Преклонися на милость ко мне, лишенному милости от дел моих, и умоли, Его же родила еси плотию, Христа, Спасителя и Бога нашего, нас ради на кресте пречистую Кровь Свою излиявшаго, да и аз причастник буду заслуг Его крестных пред Отцем Его Богом, и их ради получу грехов прощение и вечное спасение, и прославлю неизреченное милосердие Твое, Богородице, и Твое милостивое предстательство в безконечныя веки. Аминь.