Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 3. Среда.

Богордичен, глас 3.

Жезл си́лы стяжа́вшии, / Крест Сы́на Твоего́, Богоро́дице, / тем низлага́ем враго́в шата́ния, / любо́вию Тя непреста́нно велича́юще.

Слава и ныне, глас тойже:

Прибе́жище и си́ла на́ша, Богоро́дице, / держа́вная по́мощь ми́ра, / моли́твами Твои́ми покры́й рабы́ Твоя́ / от вся́кия ну́жды, / еди́на Благослове́нная.

Канон молебный ко Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Во́ды дре́вле, ма́нием Боже́ственным, во еди́но со́нмище совокупи́вши и раздели́вый мо́ре изра́ильтеским лю́дем, Сей Бог наш, препросла́влен есть: Тому́ Еди́ному пои́м, я́ко просла́вися.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Стена́ние ми у́бо пода́ждь, Богоро́дице, сокруше́нное, и сле́зу душе́вную, я́ко да мои́х мно́гих прегреше́ний пла́чуся и со́вести неисправле́ния, Отрокови́це, и умолю́ милосе́рдие Твое́.

По́мыслы пополза́яся, и впада́я в бе́здну поги́бели, Твое́, Де́во, ны́не молю́ заступле́ние: утверди́ непоколеби́мо неможе́ние ума́ моего́ на ка́мени тве́рдем Бо́жиих за́поведей.

Слава: Смоко́вницу ношу́ безпло́дия и бою́ся посече́ния и при, да не во огнь по́слет мя Зижди́тель мой Бог. Влады́чице, предвари́вши, покая́ния мя де́лы плодоно́сна сотвори́, да сла́влю Тя.

И ныне: Яко непоро́чен Храм Царе́в, страстьми́ безме́стными оскве́рншееся се́рдце мое́, молю́ся, очи́сти, Пречи́стая, целому́дрием же и чистым житие́м, и де́лы обогати́, Богоблагода́тная.

Песнь3

Ирмос: Иже от не су́щих вся приведы́й, Сло́вом созида́емая, соверша́емая Ду́хом, Вседержи́телю вы́шний, в лю́бви Твое́й утверди́ мене́.

Борю́щии и оскорбля́ющии мя мно́зи суть, и несть осла́бы обрести́ избавле́ния от обыше́дших мя: но не пре́зри, Чи́стая, моле́ния моего́.

Отягче́н мно́жеством злых и мно́гими прегреше́нии мои́ми, к высоте́ небе́сней воззре́ти не могу́, но Ты оставле́ние ми пода́ждь, Пречи́стая.

Слава: Расто́ргнути смире́нную мою́ ду́шу змий лука́вый по вся дни покуша́ется: но сему́ сокруши́, Богоро́дице, душетле́нныя зу́бы.

И ныне: Изба́ви мя, Богоро́дице, вся́кия одержа́щия беды́ и грехо́вныя бу́ри, раба́ Твоего́: и к спаси́тельному мя приста́нищу напра́ви Твои́ми моли́твами.

Песнь 4

Ирмос: Положи́л еси́ к нам тве́рдую любо́вь, Го́споди, Единоро́днаго бо Твоего́ Сы́на за ны на смерть дал еси́. Те́мже Ти зове́м, благодаря́ще: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Трепе́щу, помышля́я грехо́в мои́х пучи́ну и сопроти́вных помышле́ний лю́тое и вели́кое волне́ние: но Ты окорми́ и к тишине́ напра́ви мя, Пречи́стая.

Недове́дение тя́жкое ду́шу мою́ ны́не пости́же, неразу́мие и забве́ние злых, я́же в житии́ соде́ях: но Ты у́бо, Пречи́стая, на покая́ние соде́янных мно́ю наведи́ мя.

Слава: Огнь страсте́й сле́зными струя́ми угаси́, и удавля́ющее мой ум жите́йское треволне́ние, и те́рние попали́ огне́м Ду́ха, Богороди́тельнице: Ты бо покро́в ми еси́ и похвала́.

И ныне: Молво́ю напа́стей и треволне́ний весь потопля́емь есмь лука́выми по́мыслы, и во глубину́ отча́яния при́сно низвлеко́мь, вопию́ Ти: Влады́чице, спаси́ мя, раба́ Твоего́.

Песнь 5

Ирмос: Яко ви́де Иса́иа обра́зно на престо́ле превознесе́на Бо́га, от а́нгел сла́вы дориноси́ма, о окая́нный, вопия́ше, аз: прови́дех бо воплоща́ема Бо́га, Све́та невече́рня, и ми́ром влады́чествующа.

Души́ моея́ боле́зни и пло́ти неможе́ние ве́си, Влады́чице, и ума́ моего́ гни́лость и непостоя́тельное. Те́мже сподо́би мя ми́лости и благода́ти Твоея́, да Тя сла́влю, спаса́емь кро́вом Твои́м.

Не затвори́ ми милосе́рдия щедро́т Твои́х, Влады́чице Всенепоро́чная: но во умиле́нии приходя́щему к Тебе́ пода́ждь Твоя́ ми́лости, и лю́тых премене́ние и проще́ние, я́ко да благода́рно пою́ вели́чия Твоя́.

Слава: Умно́жишася, Де́во, ненави́дящии мя всу́е и оскорбля́ющии ны́не, па́че влас главы́ моея́, Чи́стая, и́щуще расто́ргнути, и снедь сотвори́ти себе́: сих у́бо, студа́ испо́лнши, возврати́.

И ныне: Яже ми́рови мир и спасе́ние всем пода́вшая, я́ко Боже́ственный Мир поро́ждши, Де́во, брань страсте́й души́ моея́ и те́ла, Чи́стая, умири́ стра́хом и любо́вию Спа́са Христа́.

Песнь 6

Ирмос: Бе́здна после́дняя грехо́в обы́де мя, и исчеза́ет дух мой: но простры́й Влады́ко высо́кую Твою́ мы́шцу, я́ко Петра́ мя, Упра́вителю, спаси́.

В де́ле и сло́ве, и дея́нии несть зле пожи́вша на земли́, я́коже аз: те́мже Твоего́ прошу́, Влады́чице, человеколю́бия улучи́ти ми́лости.

Дея́ния злых прегреше́ний печа́ли ражда́ют всем, те́мже го́рькими напа́стьми одержи́ми есмы́ ны́не: помози́ нам, Яже Еди́на христиа́ном спасе́ние.

Слава: И ражда́еши, и чиста́ по Рождестве́ яви́лася еси́, Богоро́дице Де́во. Те́мже моли́ Твое́ Рождество́ при́сно, да изба́вимся от вся́каго вре́да вражия Твои́ раби́.

И ныне: Моли́твами пречи́стыя Ма́тере Твоея́, и всех проро́к и му́ченик, и свяще́нных уче́ни́к, Сло́ве Бо́жий, пода́ждь нам мир и очище́ние прегреше́ний.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Седален, глас 3:

Все житие́ мое́ в ле́ности мно́зе преидо́х, Пречи́стая, и ны́не прибли́жихся ко исхо́ду моего́ вре́мене, и устраши́хся от враго́в мои́х, да не расто́ргнут ду́шу мою́, Всенепоро́чная, и в поги́бели мя глубину́ отпу́стят: но уще́дри раба́ Твоего́, Де́во, и изба́ви мя сих озлобле́ния.

Песнь 7

Ирмос: Якоже дре́вле благочести́выя три о́троки ороси́л еси́ в пла́мени халде́йстем, све́тлым Божества́ огне́м и нас озари́, благослове́н еси́, взыва́ющия, Бо́же оте́ц на́ших.

Тебе́, Ма́терь Бо́жию Чи́стую и Непоро́чную, оскверне́нный те́лом и душе́ю и окаля́нный дея́ньми нечи́стыми, молю́, Влады́чице, наде́яся на ми́лость Твою́: уще́дри мя, Пречи́стая.

Прегреше́ний мои́х мно́жество и злых испыта́ние, недоуме́нием мя препира́ет зело́, и во отча́яния влече́т мя глуби́ну́: но Ты, Пречи́стая Влады́чице, спаси́ мя погиба́ющаго и лю́те потопля́ема.

Слава: Мно́жеством щедро́т Твоея́ бла́гости, грехо́в на́ших мно́жество пре́зри, Бла́же, и благопреме́нен бу́ди немо́лчно зову́щим: благослове́н еси́, Го́споди Бо́же оте́ц на́ших.

И ныне: От бре́ния страсте́й и глубины́ скорбе́й, и напа́стей жите́йских привлецы́ нас к безстра́стию, Чи́стая, и ра́достному весе́лию, Благослове́нная, зову́щих: Ты еси́ Еди́на Богоблагода́тная.

Песнь 8

Ирмос: Веще́ственнаго огня́ пла́мень невеще́ственным увяди́ша Богозри́мии о́троцы и поя́ху: благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Сласте́й го́ресть чу́вства вся теле́сная проше́дши, ду́шу мою́ безме́стно окаля́ет и в смерть влече́т: Влады́чице ми́ра, бу́ди ми спасе́ние.

На Тя ду́шу и се́рдце, и те́ло возложих: не и́мам бо ины́я наде́жды, ра́зве Тебе́, Влады́чице, е́юже получу́ ми́лости. Те́мже ми пода́ждь бога́тую Твою́ ми́лость и благода́ть.

Слава: Змий мя я́дом приползну́в, плотско́ю сла́стию окая́нную ду́шу мою́ лю́те умори́: но оживи́ сию́ сопроти́вными лечба́ми, Чи́стая, Твои́ми моли́твами.

И ныне: Яже Бо́га и Спа́са ро́ждшая, Миронача́льника, Того́ моли́ мир ми́рови посла́ти вско́ре, я́ко да в ми́ре Того́ славосло́вим.

Песнь 9

Ирмос: Тебе́ Неопали́мую Купину́, и Святу́ю Де́ву, Ма́терь Све́та, и Богоро́дицу, наде́жду всех нас велича́ем.

Скве́рну стра́стных помышле́ний моего́ ума́ очи́сти, Чи́стая, в безстра́стия ри́зу све́тлую одева́ющи мя.

Отве́рзи ми, Де́во, Боже́ственныя вхо́ды покая́ния, вхо́ды страсте́й и сласте́й мои́х загражда́ющи и возбраня́ющи си́лою Твое́ю.

Слава: Услы́ши глас стена́ния моего́ и глас пла́ча моего́, и пода́ждь очище́ние и спасе́ние окая́нней мое́й души́, Де́во Всенепоро́чная.

И ныне: Ви́де Дании́л проро́к Твое́ Рождество́, Де́во, ви́де реснотивно42 вои́стинну, и́же на престо́ле ви́де Его́же де́ньми Ве́тхаго возгласи́.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице в Среду:

Богородице, Ты еси упование мое, Ты ми еси стена и благонадежное пристанище и спасительное прибежище, утомляемому страстей нахождение. Спаси мя от всех враг моих, гонящих душу мою и ловящих ю различными искушении: на пути бо сем, по нему же хожду, многия сети скрыша ми; многия соблазны, многия неудобства, многая прелести, многия немощи, душевныя и телесныя, уловляют мя в падения греховныя. И уже аз, окаянный, впадох в сети вражия, и связан, и держим есмь ими: и что сотворю, отчаянный аз, недоумею. Аще бо восхощу покаятися, нечувствием и ожесточением одержим есмь; аще же плаката понуждаюся, не имам сокрушения сердечнаго и слез ни поне единыя капли. Увы окаянства моего! увы бедности моей! увы лишения моего! К кому убо прибегну прочее, повинный аз? Токмо к Тебе, благоутробная Мати Господа и Спаса нашего, ненадежных надеждо, стено и покрове к Тебе притекающих! Не отрини убо мене блуднаго, не возгнушайся мене сквернаго: Тебе бо едину в жизни моей стяжах утеху, Дево Марие Богородице, и к Тебе единей во всякой нужде прибегаю со дерзновением: не остави убо мене в жизни сей и во время смерти моея, предстани в помощь. Помощнице моя, да узрят Ти вси врази мои и постыдятся, Тобою побежденнии, Владычице, Ходатаице спасения моего. Аминь.