Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 2. Пятница.

Богордичен, глас 2.

Препросла́вленна еси́, Богоро́дице Де́во, пое́м Тя: / Кресто́м бо Сы́на Твоего́ низложи́ся ад / и смерть умертви́ся, / умерщвле́ннии, воста́хом и живота́ сподо́бихомся, / рай восприя́хом, дре́внее наслажде́ние. / Тем, благодаря́ще, славосло́вим, / я́ко держа́внаго Христа́ Бо́га на́шего / и Еди́наго Многоми́лостиваго.

Слава и ныне, глас тойже:

Тя велича́ем, Богоро́дице, вопию́ще: / ра́дуйся, же́зле, / от него́же безсе́менно Бог прозябы́й / погуби́ на Дре́ве смерть.

Канон молебный ко Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Гряди́те, лю́дие, пои́м песнь Христу́ Бо́гу, разде́льшему мо́ре, и наста́вльшему лю́ди, я́же изведе́ из рабо́ты еги́петския, я́ко просла́вися.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Жи́зни исто́чник еси́, Де́во Ма́ти Чи́стая, Нача́льника и Го́спода ро́ждши, Жизнь вся́ческих, ороша́ющи ве́рою славосло́вящия Тя.

Тя утвержде́ние и предста́тельницу, обога́щшеся, и́мамы, и́же Богоро́дицу, Пречи́стая, испове́дающии Тя, от треволне́ния жития́, Всенепоро́чная Де́во, спаса́емся.

Слава: Яже Исто́чник безсме́ртия ро́ждши, уя́звленаго мя страстьми́, Отрокови́це, исцели́ и огня́ ве́чнаго исхити́, Еди́на Богоблагода́ная.

И ныне: Яже ве́рным прибе́жище, Присноде́во, держа́вная по́мощь притека́ющим Ти, от вся́кия ну́жды и вре́да сопроти́внаго нас спаси́.

Песнь 3

Ирмос: Утверди́ нас в Тебе́, Го́споди, дре́вом умерщвле́й грех, и страх Твой всади́ в сердца́ нас, пою́щих Тя.

Злату́ю я́ко вои́стинну кади́льницу, и ста́мну ма́нны, и Боже́ственную го́ру, и пала́ту прекра́сну Бо́жию, Тя, Де́во, имену́ем.

Це́рковь и свяще́нное жили́ще Сло́ва су́щи, Богоро́дице, прегреше́ний очище́ние бу́ди мне при́сно, Пресвята́я Де́во.

Слава: Ни язы́к зе́млен, ни ум безпло́тных возмо́жет Рождество́ Твое́ сказа́ти: па́че естества́ бо и смы́сла, Богоро́дице, Зижди́теля родила́ еси́.

И ныне: Утвержде́ние бу́ди и прибе́жище и покро́в, Де́во Богороди́тельнице, ве́рою к Тебе́ прибега́ющим, и Бо́жию Тя Ма́терь испове́дающим.

Песнь 4

Ирмос: Услы́шах, Го́споди, сла́вное Твое́ смотре́ние, и просла́вих, Человеколю́бче, непостижи́мую Твою́ си́лу.

Тя, Богоро́дице, стяжа́хом христиа́не по́мощь ве́лию, от лю́тых бед нас исхити́.

Неискусобра́чная Влады́чице, Яже Бо́га во утро́бе заче́нши, напа́стей и печа́лей всех нас изба́ви.

Слава: Непобеди́мую сте́ну Тя и держа́вную наде́жду Богоро́дице, ве́рнии стяжа́хом в напа́стех Чи́стая.

И ныне: Моли́тву Твою́, Влады́чице, я́ко тверд степе́нь стяжа́вше, разли́чных скорбе́й избавля́емся.

Песнь 5

Ирмос: Све́та Пода́телю и веко́в Тво́рче, Го́споди, во све́те Твои́х повеле́ний наста́ви нас: ра́зве бо Тебе́, ино́го Бо́га не зна́ем.

Воплоще́нна из Тебе́, Богороди́тельнице, ве́рнии позна́хом, без се́мене Сы́на рожде́нна, Бо́га и́стинна, и Челове́ка естество́м: те́мже Тя сла́вим.

Под кров Твой и заступле́ние, Пречи́стая, ве́рнии всегда́ прибега́юще ве́рою, избавля́емся Тобо́ю, Богоро́дице, вся́каго тя́жкаго наше́ствия.

Слава: Изба́ви нас от напа́стей и бу́ри помышле́ний, Пречи́стая, вся́каго гне́ва, вся́каго греха́, гла́да же и губи́тельства, и ве́чнаго, Де́во, муче́ния.

И ныне: Засту́пница на́ша и спасе́ние и наде́жда, Влады́чице, христиа́н су́щи, спаси́ любо́вию Тя при́сно ве́рно воспева́ющих, Де́во Всепе́тая.

Песнь 6

Ирмос: В бе́здне грехо́вней валя́яся, неизеле́дную милосе́рдия Твоего́ призыва́ю бе́здну: от тли, Бо́же, мя возведи́.

Иже во́лею вся содева́яй, в ложесна́ Неискусобра́чныя во́лею всели́вся, тле́ю боля́щия нетле́нием обогати́в, я́ко Милосе́рд.

Вы́шша Вы́шних Сил и святе́йша еси́, Всенепоро́чная, па́че естества́ вме́щши невмести́мое Сло́во в ложесна́ Твоя́.

Слава: На пути́ жития́ заблужде́ннаго мя и безпу́тием ча́сто па́дающа во гресе́х, Влады́чице, к покая́ния стезя́м наста́ви.

И ныне: Не пре́зри, Чи́стая, мольбы́ на́ша, на Тя поло́жших наде́жду раб Твои́х: прибе́жище бо, Влады́чице, и душа́м очище́ние еси́.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Седален, глас 2:

Сло́во без се́мене зачала́ еси́, Сы́на же Еди́наго Христа́ родила́ еси́: Ты бо роди́ но́во Отроча́, Зижди́теля Твоего́. Тем Тя, Богоро́дице, велича́ем.

Песнь 7

Ирмос: Образу злато́му на по́ле Деи́ре служи́му, трие́ Твоя́ о́троцы небрего́ша безбо́жнаго веле́ния, посреде́ же огня́ вве́ржени, ороша́еми поя́ху: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Отцу́ соесте́ственна разу́мнаго Сы́на, си́лою Ду́ха Пресвята́го воплоти́ла еси́, Богоблагода́тная Влады́чице. Сего́ у́бо непреста́нно моли́ уще́дрити пою́щия: Благослове́нная, Яже Бо́га пло́тию ро́ждшая.

Де́во Чи́стая, неискусобра́чная, Свята́я Благослове́нная, па́дающих исправле́ние, согреша́ющих избавле́ние: спаси́ мя, блу́днаго, спаси́, Сы́ну Твоему́ зову́ща: Благослове́нная, Яже Бо́га пло́тию ро́ждшая.

Слава: Приста́нище тве́рдо, предста́тельница стра́шна и стена́ необори́ма в ну́ждах бе́дствующим и обурева́емым в печа́ли, и я́же к Сы́ну Твоему́ моли́твами, Богоро́дице, су́щи, от многообра́зных искуше́ний спаси́ рабы́ Твоя́.

И ныне: Яже Еди́но упова́ние и по́мощь ве́рных, Богороди́тельнице, потщи́ся помощи́ рабо́м Твои́м, погружа́емым скорбьми́, отвсю́ду недоуме́емым, и в боле́знех су́щим, и прибега́ющим к Тебе́ любо́вию ду́ши.

Песнь 8

Ирмос: В пещь о́гненную ко отроко́м евре́йским снизше́дшаго и пла́мень в ро́су прело́жшаго Бо́га, по́йте дела́, я́ко Го́спода, и превозноси́те во вся ве́ки.

Живы́й су́щий исто́чник, я́ко Во́ду жи́зни ро́ждши, ду́шу мою́, иста́явшую греха́ пла́менем, Де́во Богоро́дице, ороси́, да Тя сла́влю во вся ве́ки.

Умерщвле́нных и к пе́рсти сме́ртней и тле́нней сведе́нных, возста́вила еси́ Еди́на, Нача́льника жи́зни ро́ждши, Христа́ Бо́га на́шего, Влады́чице, Де́во Чи́стая и Благослове́нная.

Слава: Изба́ви мя, Влады́чице Чи́стая, ве́чнаго огня́ и осужде́ния, и изми́ мя от челове́к злотворя́щих и и́щущих запя́ти37 мне: я́ко да ублажа́ю Тя при́сно, Юже вся тварь Боже́ственне ублажа́ет.

И ны́не: В подо́бии пло́ти Пребоже́ственный из Тебе́ ви́ден бысть, Чи́стая Де́во: Его́же непреста́нно моли́ поми́ловати нас, в зло́бе живу́щих и трепе́щущих ве́чнующаго муче́ния.

Песнь 9

Ирмос: От Бо́га Бо́га Сло́ва, неизрече́нною му́дростию, прише́дшаго обнови́ти Ада́ма, я́дию в тле́ние па́дшаго лю́те, от Святы́я Де́вы неизрече́нно воплоти́вшагося нас ра́ди, ве́рнии, единому́дренно пе́сньми велича́ем.

Челове́колю́бия Боже́ственнаго сподо́би мя, Отрокови́це, Яже Еди́на Человеколю́бца Бо́га плоть от Тебе́ взаимова́вша, и неизглаго́ланно ро́ждшая, изба́ви мя бу́дущаго пла́мене и му́ки вся́кия, любо́вию Тя сла́вящаго.

Яко кре́пкую засту́пницу, я́ко наде́жду и сте́ну и основа́ние, и покро́в тверд, и непобеди́мо утвержде́ние, и небу́рно приста́нище, и единодержа́вное прибе́жище стяжа́вше Тя, вси спаса́емся, Препе́тая.

Слава: Светороди́тельнице Де́во, души́ моея́ о́блаки отжени́: и пода́й чи́сто узре́ти Влады́чице, спаси́тельную добро́ту, возсия́вшую неизглаго́ланно из Твоея́ Пресвяты́я утро́бы, во свет язы́ков, Препе́тая.

И ны́не: Свет ро́ждшая Боже́ственный, мно́гими страстьми́ наведе́ния помраче́нное се́рдце мое́, и по́мысл очужда́ющих, просвети́, Отрокови́це, ка́плю ми подаю́щи при́сно слез, скве́рны греха́, Де́во, очища́ющую ми.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице в Пятницу:

Тебе предаю в защищение живот мой и по Бозе всю надежду спасения моего на Тя возлагаю, Владычице Дево Богородице. Молю Тя, раб Твой, не презри мя многия грехи имущаго, но виждь скорбь мою о сем и недоумение и подаждь ми ослабу и утешение, да не до конца погибну. Простри десницу Твою, Чистая, изми мя от тимения дел моих и ростави на чистую пажить заповедей Христа, Царя и Бога моего, да творю я присно, Тобою укрепляем. От грехов моих лютых избави мя, Владычице, и покаяние спасительно мне ниспосли, к Твоему Сыну и Богу Матерним ходатайством Твоим. Свет неизреченный возсиявшая, просвети мою тьму душевную, от грехов ей прибывшую. Радосте моя, избави мя от обышедших мя невидимых врагов: грехи бо мои мнози и тяжки суть, врази мои люты зело, смерть близ, совесть моя мя обличает, геенна огненная устрашает,червь неусыпаемый, скрежет зубный, тартара тьма кромешняя в трепет мя приводят, ибо ожидают мя прияти, злых дел моих ради. Увы мне! Что сотворю тогда и к кому прибегну, да спасена будет душа моя! К тебе единей, сладкая Марие Богородице, услаждающая на Тя уповающим горесть смерти и избавляющая взывающих к Тебе от лютыя геенны. Ты и мне помози, Всеблагая, не имущему тогда иныя помощи, токмо Тебе, Всепетая. Спаси мя от ужасов смертнаго часа и лютости тогда бесовския, спаси мя от власти духов злобных на мытарствах воздушных по смерти; яви, молюся Ти, яви ми тогда пресветлое лице Твое, Владычице, и не остави мя безпомощнаго. О милосердная Мати! Преклонися на милость ко мне, лишенному милости от дел моих, и умоли, Его же родила еси плотию, Христа, Спасителя и Бога нашего, нас ради на кресте пречистую Кровь Свою излиявшаго, да и аз причастник буду заслуг Его крестных пред Отцем Его Богом, и их ради получу грехов прощение и вечное спасение, и прославлю неизреченное милосердие Твое, Богородице, и Твое милостивое предстательство в безконечныя веки. Аминь.