Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 2. Вторник.

Богордичен, глас 2.

Боже́ственнаго бы́хом о́бщницы естества́ / Тобо́ю, Богоро́дице Присноде́во, / Бо́га бо нам воплоти́вшагося родила́ еси́. / Те́мже по до́лгу Тя вси благоче́стно велича́ем.

Слава и ныне, глас тойже:

Тя велича́ем, Богоро́дице, вопию́ще: / ра́дуйся, незаходи́маго Све́та о́блаче, / Того́ носи́вши в не́дрех Сла́вы Го́спода.

Канон Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Гряди́те лю́дие, пои́м песнь Христу́ Бо́гу, разде́льшему мо́ре и наста́вльшему лю́ди, я́же изведе́ из рабо́ты еги́петския, я́ко просла́вися.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Сло́во моего́ приобрете́ния отню́д несть к песносло́вию, Всечи́стая, я́ко покрыва́ет мя грехо́в мои́х тьма: но, о Богороди́тельнице! утесня́ема приими́ мя.

Под Твой покро́в прибега́ю, Пречи́стая, от грех безчи́сленных в коне́ц, и Бо́га и Влады́ку благопреме́нна сотвори́, Чи́стая, и спаси́ мя.

Слава: Ты мне, Влады́чице, те́плое очисти́лище, к Тебе́ прибега́я, спасу́ся и приобря́щу душе́вное спасе́ние: мо́жеши бо вся, я́ко су́щи Ма́ти всех Бо́га.

И ныне: Иже душа́м льсте́ц, привлече́ мя в поги́бельный ров: но мне простри́ держа́вную Твою́ ру́ку, Богоро́дице Де́во, и ско́ро ко све́ту возведи́.

Песнь 3

Ирмос: Утверди́ нас в Тебе́, Го́споди, дре́вом умерщвле́й грех, и страх Твой всади́ в сердца́ нас, пою́щих Тя.

Во мно́гия впад разбо́йники, окая́нный, обнаже́н бых, уя́звлен же и оста́влен: но Ты, Богоро́дице Чи́стая, не пре́зри мене́.

Обнажи́ Ада́ма пре́жде змий, прельсти́в дре́вом, ны́не же удо́бно плени́ ду́шу мою́: молю́ся Ти, Влады́чице, уще́дри мя.

Слава: Ны́не Тебе́ моя́ приношу́ та́йная, и́стинней Предста́тельнице моей и покро́ву: я́ко да сия́ мне не обличи́т Сын Твой, на Суде́ пра́веднем Свое́м.

И ныне: Поми́луй нас, Чи́стая, поми́луй: и́бо от дел спасе́ния отню́д несть нам. Те́мже ве́рою те́плою к Тебе́ вопие́м: поми́луй рабы́ Твоя́.

Песнь 4

Ирмос: Пою́ Тя, слу́хом бо, Го́споди, услы́шах и ужасо́хся, до мене́ бо и́деши, мене́ ищя́ заблу́ждшаго. Тем мно́гое Твое́ снизхожде́ние, е́же на мя, прославля́ю, Многоми́лостиве.

Боля́ща мя неисце́льно, Влады́чице, и обнища́вша не пре́зри: но даждь ми еле́й бла́гости Твоея́, Де́во, и Твои́ми промышле́ньми обогати́ мя, е́же от Бо́га зла́том нетле́нным.

До́брых всех обнажи́хся и лежу́ во злых, обо́лкся па́че всех дре́вле па́дших: и ны́не пре́жними украси́ мя и вторы́х изба́ви, Богоневе́сто.

Слава: Блудни́цу превзыдо́х в блуде́х, и мытаря́ лихои́мством всегда́, сло́вом и изволе́нием: но у́бо обою́ покая́ние пре́жде конца́ стяжа́ти ми, Влады́чице, сподо́би.

И ныне: Водвори́хся в пусты́ни печа́льней, удали́хся от Тебе́, Богороди́тельнице, кто даст ми криле́, и полещу́, и прииду́ к Тебе́, наде́жди мое́й, спаса́ющей малоду́шие мене́ окая́ннаго?

Песнь 5

Ирмос: Све́та Пода́телю и веко́в Тво́рче, Го́споди, во све́те Твои́х повеле́ний наста́ви нас: ра́зве бо Тебе́, ино́го Бо́га не зна́ем.

Яко невече́рний Свет от чре́ва Твоего́, Влады́чице, су́щим на земли́ возсия́вший, смра́дную ду́шу мою́ озари́, Чи́стая, и отжени́ вся́ку мглу се́рдца моего́.

Нощь мя покрыва́ет лю́тая лука́вых мои́х и злых дея́ний, но вопию́ Ти, Влады́чице: наста́ви мя к свету Боже́ственному Твоего́ Сы́на и Влады́ки, Всепе́тая.

Слава: И мене́ приими́, Чи́стая, я́коже блу́днаго сы́на прия́т Твой Сын и Зижди́тель вся́ческих, вопию́щаго с ним: согреши́х вои́стину, и спаси́ мя, Влады́чице.

И ныне: Уязви́вшееся мое́ се́рдце прило́ги лука́ваго, Пречи́стая, я́ко ми́лостива исцели́, на Кресте́ пло́тию Уя́звленнаго неизглаго́ланно ро́ждши.

Песнь 6

Ирмос: В бе́здне грехо́вней валя́яся, неизсле́дную милосе́рдия Твоего́ призыва́ю бе́здну: от тли, Бо́же, мя возведи́.

В ров грехо́вный впадо́х, и к незабыва́ющему не взира́ю Бо́гу, стра́хом одержи́мь: но к Тебе́ примета́юся, Богоневе́сто.

Покры́вшееся лю́те се́рдце мое́ недове́домых прегреше́ний волно́ю, всеси́льною Твое́ю моли́твою, Богоро́дице Де́во, окорми́.

Слава: Красоту́ мне ви́дети сла́вы Твоея́ сподо́би, егда́ от пло́ти моея́ хощу́ разлучи́тися, я́ко утвержде́ние мое́, Влады́чице: да отсю́ду уве́м оставле́ние.

И ныне: Напа́стей и бед и скорбе́й изба́ви рабы́ Твоя́, Свята́я Влады́чице, я́же к Бо́гу Твои́ми моли́твами, ве́рою к Тебе́ прибега́ющия.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Ceдален, глас 2:

Тя велича́ем, Богоро́дице, вопию́ще: ра́дуйся, же́зле, от него́же безсе́менно Бог прозябы́й, погуби́ на Дре́ве смерть.

Песнь 7

Ирмос: Образу злато́му на по́ле Деи́ре служи́му, трие́ Твоя́ о́троцы небрего́ша безбо́жнаго веле́ния, посреде́ же огня́ вве́ржени, ороша́еми поя́ху: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Ны́не тщи́тся зия́я враг прия́ти мя во утро́бу свою́: и́бо приноша́ет ми отвсю́ду искуше́ния и се́ти, весь пресека́я спех мой: но предвари́вши, изба́ви мя, Де́во Ма́ти, от того́ наве́та лука́ваго.

Оскверня́ет и смуща́ет чу́вствия и ум сопоста́т, и в ров отча́яния свести́ мя тщи́тся. Те́мже вопию́ Ти Еди́ней: прибе́жище мое́, Богоневе́сто, изба́ви мя от руки́ сего́ льсти́ваго.

Слава: Иже дре́вле три ю́ноши от пе́щи горя́щия, Христе́ мой, избавле́й, Сам, Сло́ве, и мене́ мольба́ми неискусобра́чныя Ма́тере Твоея́ от пла́мене, его́же разжего́х безме́рными злы́ми, изба́ви и ороси́.

И ныне: Ве́щно обре́т се́рдце мое́ тли́тель, умертви́ е́: но Ты мя у́бо си́лою Боже́ственною одожди́, неискусобра́чная Ма́ти, и победи́ти ми сподо́би сего́, я́ко да ве́рою зову́ Ти: Благослове́нная, Яже Бо́га пло́тию ро́ждшая.

Песнь 8

Ирмос: В пещь о́гненную ко отроко́м евре́йским снизше́дшаго и пла́мень в ро́су прело́жшаго Бо́га, по́йте, дела́, я́ко Го́спода, и превозноси́те во вся ве́ки.

Мно́гими злы́ми мои́ми погорбле́н быв лю́те, мно́жеством тяго́т, и о́ко мое́ отню́д на небеса́ не сме́ю возвести́, но вопию́ Ти: поми́луй, Еди́на Богоро́дице, мене́ па́дшаго.

В о́ньже впадо́х гнев Твоего́ Сы́на и Бо́га, Чи́стая, изба́ви мя: и в час, в о́ньже хо́щет твори́ти испыта́ние, бу́ди ми по́мощь, Пречи́стая, и от шу́их ко́злищ изба́ви мя.

Слава: Умерщвле́ннаго мя мы́сленно от безчи́сленных мои́х зол, воздви́гни Богоневе́сто Отрокови́це: и мольбо́ю Твое́ю изба́ви мя от вся́кия пре́лести душетле́ннаго врага́ и уби́йцы.

И ныне: Злонеиспра́вленная душе́, ка́ко очерни́ла еси́ зле пе́рвую добро́ту? Ка́ко отве́ргла еси́ вся, я́же к Зижди́телю Твоему́, обе́ты и прия́ла еси́ зло́бная? Но гряди́ и притецы́ благоче́стно к Богоро́дице.

Песнь 9

Ирмос: От Бо́га Бо́га Сло́ва, неизрече́нною му́дростию, прише́дшаго обнови́ти Ада́ма, я́дию в тле́ние па́дшаго лю́те, от Святы́я Де́вы неизрече́нно воплоти́вшагося нас ра́ди, ве́рнии единому́дренно пе́сньми велича́ем.

Де́лы тя́жкими чу́вства оскверни́х вои́стинну, и всего́ студодея́ния испо́лнен есмь: но очи́сти у́бо, Пречи́стая, вре́мя мне испроша́ющи благоумиле́ния, да непреста́нно Тя велича́ю.

Ты мя, Богоро́дице, опра́вда́й, егда́ явя́тся дела́ сокрове́нная коего́ждо я́ве, и́маши бо вои́стину си́лу: и тьмы мя изба́ви и во стране́ учини́ све́та моли́твами Твои́ми, иде́же есть ра́дость неизглаго́ланная.

Слава: Молю́ Тя, Сло́ве, пре́жде прише́ствия конца́ покая́ние ми да́руй те́плое, и умиле́ние слеза́м, целому́дрие вку́пе и смире́ние, и любо́вь Боже́ственную, и ста́ду Твоему́ устрое́ние, мольба́ми ро́ждшия Тя.

И ныне: Умных же и чу́вственных премину́вши, Де́во, сла́вою и че́стию, ра́зве Бо́га, не омерзи́ мене́, премину́вшаго в прегреше́ниих ве́тхих же и но́вых челове́к, согре́шших на земли́: но Твое́ю моли́твою спаси́ мя.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице во Вторник:

О Пресвятая Владычице моя Богородице, Ангелов и Архангелов, Херувимов, Серафимов пречестнейшая и всех святых пресвятейшая, Дево Мати Божия! Спаси мя, смиреннаго и грешнаго раба Твоего: Ты бо веси, всемилостивая Госпоже, яко всю мою надежду по Бозе на Тя возлагаю, и несть ми инаго прибе-жища спасительнаго, токмо Ты, Всеблагая: Ты моя крепость, Владычице, Ты моя и сила. Ты мое радование в скорбех. Ты мое пристанище во икушениях. Ты мое исправление в падениях. Ты и спасение мое всенадежное, о Мати Зиждителя и Господа моего! Помози ми плавающему в пучине жития сего лютее обуреваемому и бедствующему от потопления греховнаго. Даждь ми руку помощи, Помощнице моя, и избави мя от тимения глубины, да не погрязну в бездне отчаяния: буря бо грехов и страстей возста на мя, и волны беззаконий погружают мя. Но Ты, милосердная Мати, в пристанище безстрастия настави и спаси мя, безнадежных Надеждо и Ходатаице спасения моего. Аминь.