Шрифт

Богородичник - каноны Божией Матери на каждый день.

Глас 1. Пятница.

Богордичен, глас 1.

Твое́ предста́тельство иму́ще, Пречи́стая, / и Твои́ми моли́твами лю́тых избавля́еми, / Кресто́м Сы́на Твоего́ везде́ соблюда́еми, / по до́лгу Тя вси благоче́стно велича́ем.

Слава и ныне, глас тойже:

Пречи́стая Богоро́дице, / на Небесе́х благослове́нная и на земли́ славосло́вимая, / ра́дуйся, Неве́сто Неневе́стная.

Канон Пресвятей Богородице

Песнь 1

Ирмос: Песнь побе́дную пои́м вси Бо́гу, сотво́ршему ди́вная чудеса́ мы́шцею высо́кою и спа́сшему Изра́иля, я́ко просла́вися.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ нас.

Спаси́тельное еси́ приста́нище и покро́в призыва́ющим Тя, Богоро́дице Пречи́стая. Те́мже и аз от души́ призыва́ю Тя те́пле: Влады́чице, спаси́ мя.

Мари́е Пречи́стая, Зижди́теля Ма́ти, истле́вшую страстьми́ и прегреше́ньми смире́нную мою́ ду́шу исцели́, я́ко Блага́я и Благопреме́нная.

Слава: Безневе́стная Влады́чице, не отступа́й моля́щи всегда́ Творца́ моего́ и Бо́га, о притека́ющем при́сно к покро́ву Твоему́, улучи́ти ми́лость.

И ныне: Пала́то одушевле́нная Царе́ва, и престо́ле огнеобра́зный, со святы́ми му́ченики и апо́столы Христа́ при́сно моли́ от напа́стей нас изба́вити.

Песнь 3

Ирмос: Ка́мень, Его́же небрего́ша зи́ждущии, Сей бысть во главу́ у́гла: Той есть Ка́мень, на Не́мже утверди́ Це́рковь Христо́с, ю́же от язы́к искупи́.

Тьма прегреше́ний обдержи́т мое́ се́рдце, Влады́чице, и не сме́ю воззре́ти на не́бо очи́ма, те́мже зову́: просвети́ веле́ньми Христо́выми ум и ду́шу, и се́рдце мое́.

Взира́ю на Боже́ственный Твой о́браз, и печа́ть Тя Влады́чню, и Пречи́стую Ма́терь, я́ко Первообра́зну чту: и Сию́ лобыза́ю, и покланя́юся, и хвалю́, Еди́ну Ве́дый Твою́, и Того́ честь.

Слава: Уста́ви лю́тая стремле́ния теле́сная, угаси́ и пла́мень страсте́й, Де́во: и́миже согреше́ний плени́цу многоплете́нную ми соплета́ет змий лю́тый, хотя́ восхи́тити к поги́бели.

И ныне: Весь во Ада́ма облече́ся из Тебе́ Богоро́дице, всетелоно́сно проше́д Сло́во. Того́ у́бо моли́ страсте́й нас изба́вите, и напа́стей разли́чных, и огня́ ве́чнующаго.

Песнь 4

Ирмос: Ду́хом прови́дя, проро́че Авваку́ме, Словесе́ воплоще́ние, пропове́дал еси́ вопия́: внегда́ прибли́житися ле́том, позна́ешися: внегда́ приити́ вре́мени, пока́жешися: Сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Ро́ждши Зижди́теля и всех Творца́, си́лу неизрече́нну и непобеди́му кре́пость и́маши, Де́во, и спаса́еши ве́рою к Тебе́ приходя́щия. Сего́ ра́ди зову́ Ти: Влады́чице ми́ра, помози́ ми.

Бра́ни неви́димых враг мы́сленных низложи́, Влады́чице, всу́е на мое́ напа́дающих окая́нное се́рдце, тишину́ Боже́ственную и мир да́рующи: я́ко да ве́село воспева́ю Тя.

Слава: Наде́жде ненаде́жных, помо́щнице ни́щих, пла́чущих уте́ха, согреша́ющих очище́ние, руководи́тельница заблу́ждших, боля́щих целе́бница и исправле́ние па́дающих.

И ныне: Чи́стая и Благослове́нная, Яже Еди́на кля́твы всех измени́вшая, Де́во Мари́е, со апо́столы, и му́ченики, и проро́ки моли́ из чре́ва Твоего́ Проше́дшаго спасти́ ду́ши пою́щих Тя.

Песнь 5

Ирмос: Твой мир даждь нам, Сы́не Бо́жий, ино́го бо ра́зве Тебе́ Бо́га не зна́ем, и́мя Твое́ имену́ем, я́ко Бог живы́х и ме́ртвых еси́.

Спаси́ мя, Влады́чице, из глубины́ напа́стей, и скорбе́й, и печа́лей, и страсте́й теле́сных: и в тишине́ Боже́ственней сохрани́ ду́шу мою́.

Ты ми еси́ те́плое хране́ние и тве́рдое во всей жи́зни, Пренепоро́чная. Те́мже молю́ Тя, и по сме́рти Твое́ мне милосе́рдие простри́ бога́тое.

Слава: Яже Зижди́теля ро́ждшая и Изба́вителя всех, изба́ви мя страсте́й теле́сных, опаля́ющих се́рдце мое́ и привлача́ющих к дело́м неподо́бным.

И ныне: Яко ме́сто свяще́ния я́вльшися мы́сленнаго, всего́ мя освяти́, Влады́чице, и со святы́ми моли́ся и му́дрыми апо́столы спасти́ мя, Де́во.

Песнь 6

Ирмос: Проро́ка Ио́ну подража́я, вопию́: живо́т мой, Бла́же, свободи́ из тли и спаси́ мя, Спа́се ми́ра, зову́ща: сла́ва Тебе́.

Ты жи́ва мя соблюда́еши, избавля́ющи напа́стей: Ты, и от земли́ отходя́ща, к ве́чней жи́зни преста́ви, Де́во Ма́ти, милосе́рдием Твои́м.

Ты еси́ стена́ неруши́ма, Ты еси́ покро́в тверд, Богоро́дице Блага́я, Ты предста́тельница крепка́ рабу́ Твоему́: и сего́ ра́ди Тя призыва́ю при́сно.

Слава: Ты моли́тву си́льну стяжа́вши к Бо́гу, Богоро́дице Блага́я, не пре́зри мене́ те́пле к покро́ву Твоему́ притека́ющаго и вопию́щаго: поми́луй мя, Ма́ти всех Бо́га.

И ныне: Не отри́ни мене́ Христе́, не гнуша́йся мене́, Спа́се, мо́лит Тя Агница ро́ждшая Тя пло́тию, со апо́столы, и со проро́ки, и со страстоте́рпцы Твои́ми.

Таже: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ны́не

Седален, глас 1:

Облак Тя Све́та Бо́жия присносу́щнаго, Де́во, и ковче́г, и све́щник, и ста́мну, и го́ру несеко́мую, проро́цы прорица́ху, Отрокови́це Пречи́стая: из Тебе́ бо про́йде без се́мене в после́дняя Христо́с Бог наш, я́коже Оте́ц благоизво́ли.

Песнь 7

Ирмос: Су́щим в пещи́ отроко́м Твои́м, Спа́се, не прикосну́ся, ниже́ стужи́ огнь. Тогда́ трие́, я́ко еди́неми усты́, поя́ху и благословля́ху, глаго́люще: благослове́н Бог оте́ц на́ших.

Отча́янна су́ща мя, Чи́стая, прегреше́нии и сластьми́ плотски́ми, и ко глубине́ порева́ема поги́бели, приспе́вши, изба́ви мя, Пречи́стая Влады́чице, милосе́рдием Твои́м.

Прибе́жище и покро́в держа́вен, и избавле́ние, Богоро́дице, всем ве́рным: Ты ми бу́ди руководи́тельница ко Творцу́, прегреше́ний избавле́ние подаю́щи ми, благоутро́бием Твои́м.

Слава: Ты кля́тву потреби́ла еси́, Чи́стая, ра́дость ро́ждшая Христа́: Ты и кля́тву, от греха́ прибы́вшую ми, разреши́ си́лою Твое́ю, Пренепоро́чная, и да́руй ми ра́дость.

И ныне: Тя, Пресвята́я Чи́стая, раби́ Твои́ мо́лим всегда́ день и нощь, моля́щеся сокруше́нною мы́слию: избавле́ние согреше́ний на́ших да́руй Твои́ми моли́твами.

Песнь 8

Ирмос: Его́же ужаса́ются а́нгели и вся во́инства, я́ко Творца́ и Го́спода, по́йте, свяще́нницы: просла́вите, о́троцы: благослови́те, лю́дие и превозноси́те во вся ве́ки.

Воста́ни, предвари́, ра́туй враги́, и́же всу́е смуща́ющия и оскорбля́ющия нас, Твою́ си́лу явля́ющи, Свята́я Де́во, помо́щнице ми́ра.

Мир спасла́ еси́ от сме́рти и тли Боже́ственным Рождество́м Твои́м, Де́во Блага́я: и ны́не же моли́твами Твои́ми и нас, восхваля́ющих Тя, от страсте́й исхити́ и спаси́.

Слава: Мно́гая Твоя́ и неизрече́нная, Де́во, кре́пость, мно́ги и непобеди́мы Боже́ственныя щедро́ты и благоутро́бие. Те́мже спаса́й нас, вои́стинну Тя призыва́ющих.

И ныне: Яко одушевле́н виногра́д, Де́во, прорасти́ла еси́ нам Грозд зре́лый, источи́вший вино́ оставле́ния и грехо́вное изсуши́вший пия́нство.

Песнь 9

Ирмос: Светоно́сный о́блак, в о́ньже всех Влады́ка, я́ко дождь с небесе́ на руно́, сни́де и воплоти́ся нас ра́ди, быв Челове́к, Безнача́льный, велича́ем вси я́ко Ма́терь Бо́га на́шего Чи́стую.

В мо́ри жития́ обурева́емь зело сластьми́ плотски́ми, Тебе́ припа́даю и вопию́: поми́луй мя, к Тебе́ притека́ющаго, Влады́чице, и ру́ку ми спасе́ния пода́ждь, избавля́ющи поги́бельныя глубины́.

Тебе́ моя́ грехи́ испове́дую, Де́во, Твоему́ лицу́ мой представля́ю студ, и вопию́ от души́: поми́луй и уще́дри, Пречи́стая, я́ко на Тя упова́ние с Бо́гом возложи́х тве́рдое.

Слава: Тя, без се́мене ро́ждшую Творца́ и Влады́ку, призыва́ю от души́ и зову́ приле́жно: Ты мя спаси́ от тли мно́гих прегреше́ний и изба́ви огня́ негаси́маго, Пресвята́я Богоро́дице Блага́я.

И ныне: Непроходи́мая две́ре, ра́йская врата́, спаса́емым путь, спасе́ния стезя́, с му́ченики и проро́ки, с пра́ведными же и преподо́бными, и с Боже́ственными апо́столы моли́ся, Чи́стая, спасти́ся душа́м на́шим.

Молитва ко Пресвятой Богородице

Ца­ри́це моя́ пребла­га́я, Наде́ждо моя́ Бо­го­ро́­ди­це, Прия́телище си́рых, и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице! Зри́ши мою́ беду́, зри́ши мою́ скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стра́нна. Оби́ду мою́ ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши: я́ко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни бла­ги́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Бо­гома́­ти; я́ко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Богородице в Пятницу:

Тебе предаю в защищение живот мой и по Бозе всю надежду спасения моего на Тя возлагаю, Владычице Дево Богородице. Молю Тя, раб Твой, не презри мя многия грехи имущаго, но виждь скорбь мою о сем и недоумение и подаждь ми ослабу и утешение, да не до конца погибну. Простри десницу Твою, Чистая, изми мя от тимения дел моих и ростави на чистую пажить заповедей Христа, Царя и Бога моего, да творю я присно, Тобою укрепляем. От грехов моих лютых избави мя, Владычице, и покаяние спасительно мне ниспосли, к Твоему Сыну и Богу Матерним ходатайством Твоим. Свет неизреченный возсиявшая, просвети мою тьму душевную, от грехов ей прибывшую. Радосте моя, избави мя от обышедших мя невидимых врагов: грехи бо мои мнози и тяжки суть, врази мои люты зело, смерть близ, совесть моя мя обличает, геенна огненная устрашает,червь неусыпаемый, скрежет зубный, тартара тьма кромешняя в трепет мя приводят, ибо ожидают мя прияти, злых дел моих ради. Увы мне! Что сотворю тогда и к кому прибегну, да спасена будет душа моя! К тебе единей, сладкая Марие Богородице, услаждающая на Тя уповающим горесть смерти и избавляющая взывающих к Тебе от лютыя геенны. Ты и мне помози, Всеблагая, не имущему тогда иныя помощи, токмо Тебе, Всепетая. Спаси мя от ужасов смертнаго часа и лютости тогда бесовския, спаси мя от власти духов злобных на мытарствах воздушных по смерти; яви, молюся Ти, яви ми тогда пресветлое лице Твое, Владычице, и не остави мя безпомощнаго. О милосердная Мати! Преклонися на милость ко мне, лишенному милости от дел моих, и умоли, Его же родила еси плотию, Христа, Спасителя и Бога нашего, нас ради на кресте пречистую Кровь Свою излиявшаго, да и аз причастник буду заслуг Его крестных пред Отцем Его Богом, и их ради получу грехов прощение и вечное спасение, и прославлю неизреченное милосердие Твое, Богородице, и Твое милостивое предстательство в безконечныя веки. Аминь.